Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

thuiskantoor inrichten
Kantoorinrichting

Thuiskantoor inrichten


Een thuiskantoor inrichten – is dat wel de moeite waard? Een werkplek in je huis creëren is nameijk makkelijker gezegd dan gedaan. Naast dat het praktisch en functioneel is, moet je thuiskantoor natuurlijk ook een beetje mooi en leuk uitzien, zodat het past bij de rest van je interieur. Om je goed op weg te helpen met het inrichten van jouw ideale thuiskantoor, vind je op deze pagina alle voordelen en nadelen, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

Thuiswerken was al een tijdje erg populair, zowel voor werknemers die voor een baas werken, als voor ZZP’ers. Op die manier had je te maken met minder reistijd, had je geen last van files, en kon je van meer vrijheid genieten of bijvoorbeeld de werktijden op bepaalde dag zelf in te delen. Daarnaast is het ook erg milieuvriendelijk – want hoe minder auto’s op de weg, hoe minder uitlaatgassen, en dus hoe beter het is voor het milieu.

Hoewel we de afgelopen twee jaar meer dan ooit thuis hebben gewerkt, zijn er inmiddels ook weer heel veel mensen die 100% naar kantoor gaan. Dan zijn er ook een grote groep mensen die thuiswerken en werken op kantoor kunnen combineren. Maar is een thuiskantoor inrichten dan nog wel de moeite waard? Lees hieronder wat de voordelen en nadelen zijn.

fijn thuiskantoor inrichten

RISE Design Studio heeft een oud Victoriaans rijtjeshuis in Zuid-Londen opgeknapt en uitgebreid, waardoor een indeling is ontstaan die vloeit met lichtgradiënten voor een professioneel stel. Een thuiskantoor behoorde tot één van de wensen | Fotografie: Henry Woide

Voordelen

  • Productiviteit: De meeste mensen die een kantoor aan huis hebben, zijn een stuk productiever. Hoewel het erg gezellig kan zijn om samen met collega’s op kantoor te werken, kunnen ze je ook afleiden. In je thuiskantoor heb je dit probleem niet – er is niemand om je af te leiden.
  • Bepaal je eigen werksfeer: Je kunt de werksfeer creëren die je zelf wilt, met bijvoorbeeld je favoriete muziek, en of je wel of geen raam open zet, noem maar op. Je kan zelfs de kleding dragen die je zelf wilt. Werken in je trainingspak of joggingsbroek behoort dus tot de mogelijkheden!
  • Tijd en geld besparen: Met thuiswerken kan je heel veel tijd en geld besparen. Allereerst heb je geen reistijd, wat uren per dag kan schelen, vooral als je kantoor ver van huis is. En als je thuis werkt, dan heb je ook geen kosten aan benzine. Als werknemer krijg je weliswaar reiskostenvergoeding van je werkgever, maar in de praktijk dekt het nooit 100%. En voor een ZZP’er kan dit dus ook een kostenbesparing zijn. Met een kantoor aan huis, heb je ook geen extra huurkosten voor een eigen kantoor. Wil je jouw kantoor aan huis bouwen, en aan jezelf of je BV verhuren? Let dan goed wel goed op wat er wel en niet mogelijk is.
  • Flexibele werktijden: Waar de één liever een uurtje eerder begint om meer uit de dag te halen, werkt de ander liever tot in de avonduren of heeft een langere lunchpauze. Als er geen afspraken of vergaderingen in de weg staan, kan dit prachtig worden bereikt door in het thuiskantoor te werken. Hierdoor creëer je een goede balans tussen werk en privé, omdat je veel flexibeler bent dan met vaste werktijden. Vooral voor werknemers met kinderen biedt een kantoor aan huis voordelen omdat ze het grootste deel van hun tijd thuis kunnen doorbrengen met hun dierbaren.

Het Braziliaanse architectenbureau Atelier Marko Brajovic heeft in samenwerking met het bureau ℓiⱴε (Live) en Oca Brasil nieuwe project gelanceerd, HOM, een soort draagbare capsule die je als fijn thuiskantoor kunt gebruiken.

Nadelen

  • Afleiding: Op werk kan je afgeleid worden door je collega’s, maar ook thuis loop kan afleiding een dingetje. Even snel een wasje draaien, stofzuigen of schoonmaken kan natuurlijk op je productiviteit drukken. Daarom kan een apart kantoor aan huis, die je bijvoorbeeld in de garage of tuin kunt inrichten, een heel goed idee zijn, waar je veel minder snel afgeleid wordt.
  • Balans tussen werk en privé: Als je elke dag op kantoor werkt, zijn de grenzen tussen werk en privé vaak duidelijk. Er zijn vaste tijden waarop je verwacht beschikbaar te zijn en een bepaald aantal taken te voltooien. Als je eenmaal een voet buiten dat kantoor hebt gezet, kun je vrijwel tot rust komen en je werk tot morgen vergeten. Werken in een kantoor aan huis biedt veel vrijheid, tegelijkertijd moet je er goed op letten dat je een juiste balans creëert tussen werk en privé.
  • Minder netwerken: Op kantoor of als je onderweg bent, heb je natuurlijk ook meer mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten – interessante mensen die wellicht iets voor jou kunnen betekenen.
thuiskantoor inrichten bureau

De eikenhouten kasten op volledige hoogte in een appartement in Barcelona verbergt een uitklapbaar bureau waar bewoners kunnen zitten en werken. | Fotografie:

Tips voor de inrichting van een fijn thuiskantoor

Een fijn thuiskantoor is erg persoonlijk. De één vindt het fijn om een apart thuiskantoor in de tuin in te richten, de ander vindt het juist prettig om een werkplek binnen de woning te creëren. Tóch zijn er een aantal aandachtspunten die voor iedereen bijdragen bij het inrichten van een fijn thuiskantoor. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet:

1. Apart thuiskantoor

Het vinden van een geschikte ruimte om thuis te werken is essentieel om productief te zijn. Je wilt een ruimte overwegen waar je onderbrekingen vermijdt – dus zorg ervoor dat jouw thuiskantoor duidelijk gescheiden is van je dagelijkse ruimte. Op deze manier moedig je je hersenen aan om van de “thuis” -modus naar de “werk” -modus over te schakelen, omdat deze scheiding je zal helpen georganiseerd te blijven.

Houd er rekening mee dat het hebben van een apart thuiskantoor niet noodzakelijkerwijs betekent dat deze zich in een speciale ruimte moet bevinden – probeer een gebied te identificeren waar je je kunt concentreren. Dit hoeft geen enorme ruimte te zijn, maar comfortabel genoeg om in te werken. Je kunt een aparte kamer of een rustige hoek in je huis overwegen, zolang je die ruimte maar als je kantoor binnenshuis bestempelt en je eraan houdt.

minimalistisch thuiskantoor inrichten bureau

Widger Architecture breidde de zolder van een Walthamstow-woning uit om deze serene thuiskantoor te creëren. Licht getint berkenmultiplex bedekt de muren en het plafond en is zelfs gebruikt om het ingebouwde bureau te maken. | Fotografie: Ståle Eriksen

2. Praktisch en functioneel

Je kent jezelf beter dan wie dan ook, dus denk na over wat voor soort dingen je afleiden van je werk, om ze vervolgens uit je thuiskantoor te houden. Het hele punt van het creëren van een thuiskantoor is dat het een geschikte ruimte is om in te werken – dus praktisch en functioneel zijn belangrijke factoren om te overwegen.

Het verhogen van de productiviteit in je thuiskantoor begint met ervoor te zorgen dat je over de juiste tools beschikt. Het kan super ongemakkelijk zijn om het grootste deel van de dag aan je bureau door te brengen, vooral als je stoel stijf is of je bureau te hoog of te laag is.

Een essentieel element voor iedereen die aan een bureau werkt en zit, zelfs voor een korte periode, is een comfortabele en ergonomische bureaustoel. Wat het beste bureau voor je thuiskantoor betreft, moet je bij het kiezen van het juiste bureau rekening houden met de beschikbare ruimte in het aangewezen kantoorgebied en hoeveel ruimte je nodig hebt voor de rest van je kantoormeubels. Je moet er ook voor zorgen dat je bureau zich op een hoogte bevindt waarbij je voeten plat op de grond staan, je schouders ontspannen zijn en je ogen zich ter hoogte van de bovenkant van het computerscherm richten. Je nek en rug zullen je dankbaar zijn.

Een thuiskantoor inrichten in de overloop kan ook een goed idee zijn!

Een thuiskantoor inrichten in de overloop kan ook een goed idee zijn!

3. Verlichting

Goede verlichting is essentieel voor elk kantoor. Dat geldt dus ook voor een thusikantoor. Het verbetert niet alleen de productiviteit, maar zorgt er ook voor dat je kunt zien waar je aan werkt zonder dat jij je ogen hoeft te belasten. Om te profiteren van daglicht, is het een goed idee om je bureau dicht bij een raam te plaatsen. Je moet echter voorzichtig zijn met natuurlijk licht om verblinding op je scherm te voorkomen.

Als je weinig of geen natuurlijk licht hebt, verbeter het gebied dan met een bureaulamp, staande lamp en plafondlamp. Het gebruik van meerdere soorten lampen is een goede manier om het licht door je thuiskantoor te verspreiden.

werkplek in woonkamer sttingkasten

Franse interieurontwerpster Vanessa Faivre heeft in Parijs een loft ontworpen, met een thuiskantoor op de begane grond, direct naast de zithoek van de woonkamer.

4. Planten

Onderzoeken tonen aan dat we onze werkplekken gelukkiger en gezonder kunnen maken door de kracht van de natuur. Een onderzoek uit Noorwegen wees uit dat bureauplanten en bloemen de aandacht verbeteren en mensen helpen gefocust te blijven op hun werk. Alleen het zien van planten kan stress, woede en uitputting verminderen en tegelijkertijd het geluksniveau verhogen. Een goede tip is dan ook om planten te plaatsen in je thuiskantoor – deze houden je gefocust en bieden gezondheidsvoordelen als natuurlijke luchtreinigers.

5. Houd het netjes

De een is netter dan de ander, maar in het thuiskantoor ben je wel sneller geneigd om die koffiemok of dat briefpapier gewoon op je bureau te laten. Een rommelig thuiskantoor kan averechts werken – het leidt af en vermindert je productiviteit. Zorg er daarom voor dat je genoeg opbergruimte hebt. Niet alleen in de vorm van kasten en planken, maar ook organizers en mappen waar je al het papierwerk in kunt sorteren, kan ook enorm helpen.

Architect Amir Navon van Studio 6b Design School en interieur ontwerper Maayan Zusman hebben in deze woonkamer een thuiskantoor ingericht met glazen wanden en glazen deur.

Architect Amir Navon van Studio 6b Design School en interieur ontwerper Maayan Zusman hebben in deze woonkamer een thuiskantoor ingericht met glazen wanden en glazen deur.

Bekijk ook:
10x Kantoor inrichten tips
10x Thuiswerken tips
10x Industrieel bureau

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.