Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

gastenverblijf tuin
Tuin inspiratie

Gastenverblijf in de tuin


Wil jij een mooi gastenverblijf in de tuin bouwen? Dat is natuurlijk een hele mooie investering aan je eigen woning! Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om weloverwogen dit project te starten. Lees snel verder!

Heb je vrienden of familie die je graag regelmatig ziet, maar niet altijd mogelijk is omdat ze ver weg wonen in een andere stad of zelfs uit het buitenland? Dan zou het natuurlijk wel zo fijn zijn als ze langer dan een dag kunnen blijven, en minimaal een nachtje of twee nachtjes kunnen logeren. Soms is alleen niet voor iedereen altijd even gemakkelijk als gasten in je huis verblijven. Een fijne logeerkamer is het minst wat je moet hebben, het liefst met een eigen badkamer ensuite, maar als je gasten ook jonge kinderen hebben, is het niet vanzelfsprekend dat ze zich écht thuis voelen en de rust en ontspanning te krijgen die jij ze graag wel zou willen bieden.

Daarom kan het een heel goed idee zijn om een gastenverblijf in de tuin te bouwen, een soort luxe tuinhuis of  2e woning in de tuin, waar jouw logees kunnen uitslapen, de badkamer bezetten zolang ze willen of tv kijken in hun eigen huisje, zonder dat dit invloed heeft op wat jij doet. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Hieronder kan je er alles over lezen, inclusief handige tips over bijvoorbeeld het verkrijgen van een vergunning, en mooie inspiratie voorbeelden.

Een zeer luxe gastenverblijf met Wellness voorzieningen in een super grote tuin.

Een super luxe gastenverblijf met Wellness voorzieningen in een super grote tuin.

De voordelen van een gastenverblijf in de tuin

  • Met een gastenverblijf in de tuin kunnen jouw gasten in hun eigen huisje verblijven. Veel mensen hebben een logeerkamer, maar doordat je tóch overlast van elkaar kan hebben, is dat vaak tóch niet de ideale situatie. Zo moet je bijvoorbeeld op elkaar wachten tot dat badkamer en het toilet vrij is, je rekening moet houden met elkaars slaaptijden, noem maar op. Met een gastenverblijf in de tuin verblijven jouw gasten in een soort hotel!
  • Over hotel gesproken, als je niet weet wat je met het gastenverblijf wilt doen als je geen gasten hebt? Dan zou je het ook in kunnen zetten als  Bed & Breakfast en verhuren op Airbnb aan toeristen. Op die manier verdien je er ook een beetje aan, en kan je de investering een beetje terugverdienen.
  • Het gastenverblijf kan je dus ook voor andere doeleinden gebruiken. Veel mensen werken tegenwoordig steeds vaker thuis, dus een kantoor aan huis kan een heel goed idee zijn. Sport je veel? Gebruik het als een thuisgym of yogaruimte. Kortom, genoeg leuke ideeën om optimaal van jouw gastenverblijf te gebruiken.
  • Als je meer ruimte wilt of een grotere woning, dan zou een uitbouw natuurlijk ook een optie zijn. Een gastenverblijf in je tuin bouwen is over het algemeen wel goedkoper.
  • Daarnaast is de bouwperiode van een gastenverblijf in je tuin ook een stuk korter dan een woninguitbouw.
  • Een gastenverblijf bouwen in je tuin is een investering – de waarde van je huis wordt aanzienlijk hoger.
Er is gekozen voor een zwarte houten gastenverblijf met een puntdak, veel ramen en klimplanten aan de gevel.

Er is gekozen voor een zwarte houten gastenverblijf met een puntdak, veel ramen en klimplanten aan de gevel.

Kosten

Wat kost het bouwen van een gastenverblijf in de tuin? Dat is natuurlijk één van de belangrijkste vragen bij een dergelijk project. Net als het bouwen van een huis kunnen de kosten sterk uiteen lopen, afhankelijk van het formaat, de stijl, de gebruikte materialen en de afwerking. Een eenvoudig houten gastenverblijf is bijvoorbeeld over het algemeen een stuk goedkoper dan een modern en luxe gastenverblijf van steen of beton.

Daarnaast kan je ook aan alternatieven denken van traditioneel bouwen, zoals een prefab gastenverblijf. Net als een prefab woning, wordt bij een prefab gatenverblijf alle elementen vooraf in een fabriek gemaakt. Vervolgens wordt alles gebruiksklaar gemaakt en in je tuin in elkaar gezet. Het grote voordeel hiervan, is dat het de bouwtijd véél korter is, waardoor je ook minder last hebt van het bouwen. Als je kiest voor prefab, dan heb je dus vaak ook een duurzaam gastenverblijf. Daarnaast is het vaak iets goedkoper dan als je jouw gastenverblijf vanaf scratch laat ontwerpen en bouwen. Een nadeel is dat je minder vrijheid hebt op het ontwerp, omdat het vaak ‘standaard’ modellen zijn waar je uit moet kiezen.

Een andere optie is gebruik maken van een zeecontainer, wat ook een soort prefab is. Containerwoningen zijn tegenwoordig ook super populair!

Kortom, de kosten voor het bouwen van een gastenverblijf is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen moet je rekening houden met een tarief tussen 1200 – 1500 euro per vierkante meter. Een goede tip is om altijd meerdere offertes aan te vragen, zodat je goed kunt vergelijken.

In deze bijzondere tuin is een heel stoer gastenverblijf gebouwd met een container!

In deze bijzondere tuin is een heel stoer gastenverblijf gebouwd met een container!

Vergunning

Er komt heel veel bij kijken bij het bouwen van een gastenverblijf in je tuin. Naast het ontwerp en de inrichting, moet je bijvoorbeeld ook uitzoeken of je een vergunning nodig hebt. Of je een vergunning nodig hebt is, is helaas niet super eenvoudig te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk of het gastenverblijf in de tuin binnen vier meter van je woning wordt gebouwd, of je een keuken wilt inrichten, hoe groot het gastenverblijf wordt, hoeveel procent oppervlakte het gebouw in je tuin inneemt (een grote tuin is sowieso gewenst), de gemeente waarin je woont, noem maar op.

Wil je weten of je een bouwvergunning nodig hebt voor jouw gewenste gastenverblijf in de tuin? Neem dan een kijkje op Omgevingsloket.nl.

Heb je geen tijd of zin om dit allemaal uit te zoeken? Er zijn ook heel veel bedrijven die heel dit traject voor je uit handen kunnen nemen – van het uitzoeken of het uberhaupt nodig is om een vergunning aan te vragen tot het verkrijgen van die vergunning.

Een super strak en modern gastenverblijf in de tuin is altijd een goed idee!

Een super strak en modern gastenverblijf in de tuin is altijd een goed idee!

Bekijk ook:
Tuinhuis kopen? 6x Tips!
20x Containerwoningen
Tiny House
18x Kleine tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.