Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

thuisgym
Wooninspiratie

Thuisgym


Wil jij ook een thuisgym inrichten in jouw huis? Nice! Om je te helpen met dit leuke project, hebben we de beste tips en ideeën voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk vind je hier ook een aantal hele mooie thuisgym inspiratie voorbeelden en foto’s. Kijk snel verder en ga aan de slag!

Een eigen thuisgym was tot een jaar geleden nog een hele bijzondere luxe in huis. Alleen de fanatiekelingen hadden een aparte in huis ingericht waar ze kunnen sporten. Hoewel een eigen thuisgym nog steeds een droom is voor heel veel mensen, is deze droom voor velen realiteit geworden. Gedurende de corona pandemie, waarbij sportscholen en yoga studios’s gedwongen gesloten moesten blijven, zochten velen naar mogelijkheden om tóch door te kunnen sporten. Sommigen gingen buitensporten, anderen kochten hun eerste yogamat, en anderen besloten all in te gaan door een eigen thuisgym in te richten in huis en pakten flink uit met luxe Fitnessapparatuur.

Hoewel alle sportscholen en yoga studio’s inmiddels weer open zijn, realiseren veel mensen dat een eigen thuisgym eigenlijk heel fijn is. Hiermee bedoelen we niet een hoekje in de woonkamer of slaapkamer met wat fitness spullen, maar een echte aparte ruimte die je volledig in kunt richten om te sporten. Dit kan een ‘slaapkamer’ zijn die je hiervoor opoffert. De zolder is bijvoorbeeld een hele populaire ruimte voor het inrichten van een fitnesskamer, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan de kelder of souterrain, de schuur of de garage. Je hoeft de deur niet meer uit om te sporten, de initiële investering is binnen een paar jaar terugverdiend, en het is gewoon heel cool om een eigen thuisgym te hebben, toch!?

Wil jij ook je eigen thuisgym inrichten? Net zoals met elk klusproject in huis, is een goede voorbereiding het goede werk. Daarom hebben wij de beste tips, leuke ideeën een mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Waar wacht je nog op? Just do it!

1. Klein beginnen

Je kunt je weg naar goede gewoonten niet kopen. Veel mensen denken dat als ze investeren in een dure thuisgym, ze deze zeker zullen gebruiken om waar voor hun geld te krijgen. Maar als het je niet lukt om ergens anders te gaan sporten, is er ook geen garantie dat je thuis gaat sporten. Dan staat je loopband van 3000 euro alleen maar stof te vangen. Dus begin met een paar goedkope fitness spullen zoals dumbbells, een pull up bar, een fitnessbal en resistance bands. Als je maandenlang consequent gebruikt wat je hebt, dan is het veilig om je verzameling uit te breiden.

mooie thuisgym inrichten

2. Fitness spullen

Ben je toe om je homegym uit te breiden met extra fitness spullen? Dan is het belangrijk om na te denken over je persoonlijke trainingsdoelen. Aangezien dit jouw persoonlijke thuisgym zal zijn, moet de uitrusting die je koopt, om jouw uiteindelijke trainingsdoelen draaien. Houd rekening met jouw comfort en persoonlijke wensen bij het uitkiezen van het fitnessapparatuur voor thuis. Zorg ervoor dat ze effectief aan jouw specifieke behoeften voldoen. De grootte van het apparatuur bepaalt ook het ontwerp van thuisgym. Vergeet niet dat elektrische apparatuur handig in de buurt van stopcontacten moet worden geplaatst om te voorkomen dat er draden door de ruimte lopen.

Extra tip: Ga op zoek naar naar multifunctioneel fitness apparatuur, waar je veel verschillende oefeningen op kunt doen. Daarmee kan je niet alleen veel geld, maar ook veel ruimte besparen.

3. Geschikte vloer voor een thuisgym

De vloer is sowieso een belangrijk aspect in huis, die een grote impact heeft op de sfeer en uitstraling van het interieur. Dat geldt zelfs nog meer voor een thuisgym. Kies een vloer met demping uit, wat niet alleen fijn voor bepaalde oefeningen waarbij je bijvoorbeeld moet springen, maar ook bestand is tegen zware apparatuur. Kies vloermateriaal dat stijf genoeg is om gewichten te dragen en tegelijkertijd veilig is. Rubberen matten met anti slip zijn bijvoorbeeld een geweldige optie, die je ook heel eenvoudig zelf kunt leggen.

thuisgym rubberen vloer

4. Personaliseer de ruimte

Het is jouw huis, en het is jouw thuisgym. Je kunt het dus inrichten zoals jijzelf wilt. Maak van je thuisgym een plek waar je tijd wilt doorbrengen. Hang posters op, voeg een tv toe, zorg voor een paar mooie luidsprekers, plaats een kamerplant – alles wat de kamer die uitstraling geeft en je helpt om gebruik te maken van de thuisgym.

thuisgym houten wandbekleding

5. Spiegels

Zoals je weet, heeft elke sportschool grote spiegels. Deze zijn niet alleen fijn om te zien hoe je haar zit, maar op die manier kan je ook zien of je bepaalde oefeningen op de juiste manier uitoefent. Op maat gemaakte spiegels van vloer tot plafond zijn duur, maar je kunt ook grote kastspiegels van volledige lengte naast elkaar ophangen om een soortgelijk effect te creëren. Spiegels laten de ruimte ook groter lijken, wat handig is voor mensen die te maken hebben met beperkte ruimte.

luxe thuisgym

6. Opbergruimte aan de muur

Over beperkte ruimte gesproken, opbergruimte is een belangrijk aspect in een thuisgym. Het is belangrijk dat je alle fitness spullen op een praktische en overzichtelijke manier kunt opbergen. Dit is belangrijk voor de veiligheid, je wilt natuurlijk niet elke keer struikelen over je op de vloer geplaatste dumbbells. Maak goed gebruik van de muren, door opbergruimte te creëren die de hoogte ingaat. Er zijn speciale opbergrekken verkrijgbaar, maar je kunt ook een DIY project beginnen als je toch al bezig bent met het inrichten van je thuisgym.

thuisgym opbergruimte

7. Klok

Zorg ervoor dat een klok of timer zichtbaar is. Als je weet dat tijd een probleem is, houd dan een klok zichtbaar in of in de buurt van je thuisgym. Houd als alternatief een timer bij en stel deze in op 10 of 15 minuten of de hoeveelheid tijd die je aan je training hebt toegewezen, zodat je binnen jouw tijd blijft en ervoor zorgt dat je jouw geplande oefeningen voltooit.

8. Veiligheid

Veiligheid is cruciaal in een thuisgym. Sommige verwondingen door ongelukken in je trainingsruimte kunnen dodelijk zijn. Normaal gesproken zouden de meeste mensen defecte apparatuur de schuld geven van ongelukken, maar de waarheid is dat het hele ontwerp van de thuisgym ongelukken kan vergemakkelijken. Om verwondingen en ongevallen als gevolg van menselijke fouten tot een minimum te beperken, wordt het volgende aanbevolen:

  • Zorg voor voldoende opslag en berg het apparatuur op na de trainingssessies om te voorkomen dat je erover struikelt;
  • Controleer je apparatuur regelmatig op defecte onderdelen;
  • Vermijd afleiding van buitenaf tijdens het sporten.

luxe homegym squatrek

9. Ventilatie

Je thuisgym is een plek waar je hard werkt en dieper en meer ademt dan waar dan ook. Dat maakt de luchtkwaliteit nog belangrijker dan op andere plekken in huis. De luchtkwaliteit in een thuisgym kan snel bederven als de ventilatie niet aan het werk is, vooral in de kelder. De beste manier om de luchtkwaliteit te verbeteren is door deuren en of ramen te openen. Installeer ventilatiekanalen een airconditioner of luchtfilter. Vooral vochtigheid en schimmel kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

10. Schoonmaken

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen (en iedereen zou moeten doen) is om je  thuisgym regelmatig schoon te maken. Stofzuigen en dweilen dus! Vuil en zweet is waar nare dingen snel groeien. Deze dingen kunnen de luchtkwaliteit vernietigen en zelfs gezondheidsrisico’s opleveren. Zorg ervoor dat je de filters in je airco en luchtreiniger niet vergeet. Die filters kunnen zelfs bronnen van vervuiling worden als ze niet op tijd worden schoongemaakt of vervangen.

thuisgym schoonmaken

Bekijk ook:
Van oude kelder tot super mooie fitnessruimte
Yoga Weeks in Barcelona

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.