Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Kinderkamer inspiratie

Kleine kinderkamer inrichten


Een kleine kinderkamer inrichten kan best een uitdaging zijn, maar met de juiste tips, leuke ideeën en slimme oplossingen, kan ook een kleine kinderkamer super leuk worden. En dit vind vind je allemaal op deze pagina – kijk snel verder en laat je inspireren!

Een kinderkamer inrichten is erg leuk, maar je hebt vaak ook te maken met een aantal uitdagingen – vooral als het ook nog eens een kleine kinderkamer is, waar je te maken hebt met beperkte ruimte. ‘Vooruit denken’ is de sleutel. Praktische opbergruimte opbergers en multifunctionele meubels die voldoen aan de veranderende behoeften van een kind, zijn hier een belangrijk onderdeel van. Een balans tussen esthetiek en wat praktisch zal werken, zal niet alleen resulteren in blije kinderen, maar ook een kinderkamer waar ouders blij mee zullen zijn.

1. Bespaar vloeroppervlak met een hoogslaper

Het is belangrijk om voldoende vloerruimte te laten voor je kinderen om te spelen, vooral omdat dit ook helpt om speelgoed en speeltijd buiten de rest van het huis te houden. De beste oplossing om ruimte te besparen in een kleine kinderkamer is om te investeren in een hoogslaper of halfhoogslaper. Op die manier kan je namelijk de ruimte onder het bed goed gebruiken voor iets anders. Zo kan je een kledingkast plaatsen onder het bed, een bureau, of je zou er een hut of huisje kunnen inrichten. Op zoek naar een leuke hoogslaper? Neem een kijkje in deze webshop.

kleine kinderkamer inrichten hoogslaper

2. Grote meubels

Veel mensen neigen om kleine meubels te kopen als het gaat om het inrichten van een kleine kinderkamer. Maar juist meerdere kleine meubels kunnen ervoor zorgen dat het nóg kleiner aanvoelt. Kies in plaats van bijvoorbeeld twee of drie kleine kasten, voor één grote kast. Je zult zien dat het veel ruimtelijker zal aanvoelen. Op Huisinrichten.nl vind je meubels van meerdere webshops bij elkaar – wel zo makkelijk.

kleine kinderkamer inrichten grote meubels

3. Multifunctionele meubels

Bij een kinderkamer inrichten is het van belang om na te denken over wat je kind nodig hebt en wat voor soort meubels essentieel zijn. Eerst moet je uitzoeken hoe je je gebruikelijke meubels multifunctioneel kunt maken, omdat je daarmee veel ruimte kunt besparen. Hoe je het multifunctioneel wilt maken, is sterk afhankelijk van wat de behoeften zijn en wat je met de kinderkamer wilt. Wil je bijvoorbeeld een hoogslaper maken, dan zou je een trap kunnen maken, die ook een kast met opbergruimte is.

4. Inklapbaar bureau

Een eigen bureau in de kinderkamer is altijd fijn. Maar in een kleine kinderkamer heb je er vaak niet de ruimte voor helaas, waardoor de eettafel vaak als oplossing wordt gebruikt in de woonkamer of keuken. Een mogelijke manier om een kinderkamer in te richten met een bureau, zonder dat het teveel ruimte in beslag neemt, is met behulp van een inklapbaar bureau. Op die manier hoeft het bureau alleen uitgeklapt te worden als het daadwerkelijk wordt gebruikt.

kleine kinderkamer inrichten inklapbaar bureau

5. Opbergruimte

Praktische opbergruimte is erg belangrijk in elke kinderkamer, ongeacht hoeveel ruimte je nodig hebt. Juist kinderen hebben mega veel spullen die goed opgeborgen moeten kunnen worden. Denk aan kleding, speelgoed, boeken, spellen, noem maar op. Als je dit niet hebt, is rommel niet te voorkomen, waardoor de kinderkamer nóg kleiner zal aanvoelen. Zorg ervoor dat je genoeg opbergruimte hebt voor alles. Open kasten kunnen soms een goed idee zijn in een grote kinderkamer, maar in een kleine kinderkamer kunnen dichte kasten met deuren voor rust zorgen.

kleine kinderkamer inrichten behang

 

6. Maatwerk

De grootste uitdaging in een kleine kinderkamer, is het passen en meten. Vaak is het op zoek gaan naar meubels, en passen en meten. Soms vind je een kast, een bed of een bureau met het perfecte formaat, maar als je pech hebt, zul je te maken hebben met ongebruikte hoeken en spleten die je niet goed kunt benutten. Maatwerk kan de perfecte oplossing zijn, omdat je alle centimeters van de kleine kinderkamer optimaal kan gebruiken. Maak een kast die de hele breedte of hoogte van de muur inneemt of een bed die je net onder het raam kunt plaatsen. Maatwerk meubels zijn vaak natuurlij keen stukje duurder, maar je krijgt er wel iets heel moois en unieks voor terug.

kleine gedeelde kinderkamer inrichten

7. Lichte kleuren

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van donkere kleuren in een kleine kinderkamer. Donkere kleuren maken een ruimte namelijk kleiner. Lichte kleuren daarentegen laat de kinderkamer groter lijken – vooral als het gaat om de vloer en de wanden. Lichte kleuren betekenen overigens niet perse witte muren, er zijn genoeg andere lichte kleuren die erg leuk en geschikt zijn. Denk aan taupe, beige, grijs, maar bijvoorbeeld ook leuke pastelkleuren.

8. Kleurenpallet

Creëer een kleurenpallet met niet teveel verschillende soorten kleuren. Dit kan namelijk ervoor zorgen dat het onrustig zal worden in de kinderkamer. Kies in plaats daarvan maximaal drie tot vier tinten die mooi bij elkaar passen. Gebruik een mooie hoofdkleur voor de muren, en combineer de overige tinten in de meubels en accessoires voor een harmonieuze uitstraling.

kleine kinderkamer inrichten kleur

9. Maak gebruik van de hoogte

In een kinderkamer is het belangrijk dat de kinderen zelf bij hun spullen kunnen komen. Speelgoed is natuurlijk vanzelfsprekend, zodat ze het zelf kunnen pakken en opruimen, maar ook bijvoorbeeld kleding. Dit betekent niet dat je een hoge kast of wandplank kunt gebruiken. Juist in een kleine kinderkamer is het een aanrader om van die hoogte gebruik te maken. De hoge planken of de bovenkant van de kasten kunnen heel goed van pas komen, voor bijvoorbeeld het opbergen kledingstukken die je in de zomer of winter niet draagt, reservekussens, oud speelgoed, noem maar op.

10. Licht

Natuurlijk lichtinval is ook erg belangrijk, om ervoor te zorgen dat de kinderkamer fris en licht is. Zorg er daarom voor dat de kamer zoveel mogelijk lichtinval krijg. Blokkeer de ramen niet, en gebruik raamdecoratie die je eenvoudig kunt bedienen. Naast natuurlijk lichtinval, is het ook belangrijk om te kiezen voor de juiste verlichting. Tip is om te kiezen voor een combinatie van basisverlichting, sfeerverlichting en taakverlichting. Combineer bijvoorbeeld een mooie hanglamp, met wandlampen en een bureaulamp.

kleine kinderkamer inrichten blauw

Bekijk ook:
Kinderkamer inrichten? 10 Tips!
Kleine woonkamer inrichten? 12x Tips!
De Olympische jachthaven is de inspiratiebron voor het ontwerp van dit kleine appartement uit Barcelona!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.