Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Kinderkamer inspiratie

Kinderkamer inrichten? 10 Tips!


Ga jij een kinderkamer inrichten? Leuk! Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Bekijk de leuke kinderkamer ideeën en raak geïnspireerd van de mooie inspiratie voorbeelden!

Het ontwerpen en inrichten van een kinderkamer is een proces dat onvermijdelijk het innerlijke kind in ons naar boven haalt. Een kans om de slaapkamer te creëren die we eigenlijk zelf altijd wilden hebben in onze kinderjaren.

Veel van de mooie kwaliteiten die kinderen in overvloed hebben – verbeeldingskracht, creativiteit en expressie – kunnen nuttig worden gebruikt bij het inrichten van de kinderkamer, maar de grilligheid die we zo bewonderen, kan ook een valkuil zijn. De ene week willen ze een kinderkamer met een voetbalthema, terwijl de week daarop liever een tennisthema willen hebben. Sta vooral open voor ideeën en suggesties van je kinderen, maar als je een kinderkamer wilt die lang meegaat, dan is het belangrijk om duurzame keuzes te maken.

De slaapkamer van een kind moet meerdere doelen dienen. Het belangrijkste is natuurlijk dat het hun slaapplek is. Maar daarnaast is het tegelijkertijd ook een speelkamer, een studeerkamer en een toevluchtsoord. Ongeacht de leeftijd van je kind is hun eigen kamer een plaats van comfort en veiligheid waar ze even tot hunzelf kunnen komen. Wat je budget of ruimtebeperkingen ook zijn, hieronder vind je 10 tips om je te helpen bij het ontwerpen en inrichten van een duurzame kinderkamer waar je kind heel lang plezier van zult hebben.

1. Muren

Muren in huis hebben een grote invloed op de sfeer en uitstraling. Dat geldt natuurlijk ook voor de kinderkamer. Tegenwoordig kiezen heel veel mensen voor strak gestuukte en geverfde muren. Maar voor een kinderkamer is het juist leuk om er iets leuks en speels van te maken. Witte muren zijn weliswaar veilig en neutraal, maar een echte kleur kan heel veel extra’s bieden. Het grote voordeel is dat je de muren heel eenvoudig over kunt schilderen. Is je kind na een aantal jaren uitgekeken op de ene kleur, dan is het een relatief klein projectje om de muren opnieuw te verven met een nieuwe kleur.

kinderkamer inrichten tips muur kleur

Wat ook een leuk idee is, is om een lambrisering te verven, waarbij het onderste gedeelte van de muren een andere kleur krijgt dan het bovenste gedeelte. Geschilderde lambriseringen zijn op dit moment dé muren-trend voor de kinderkamer en babykamer.

kinderkamer tips lambrisering verven

Vind je een een geverfde muur maar een beetje saai? Dan kan je ook denken aan behang. Misschien denk je bij kinderkamer-behang meteen aan een thema, wat natuurlijk niet heel duurzaam is. Er zijn tegenwoordig echter heel veel mooie kinderkamer behang ontwerpen met leuke prints en patronen die minder leeftijdsgebonden zijn.

kinderkamer inrichten tips muren behang

2. Opbergruimte

De sleutel tot een goed georganiseerd huis is goede opbergruimte. In een kinderkamer is dat ook een absolute musthave, anders heb je elke dag te maken met rondslingerende boeken, speelgoed, knuffels, noem maar op. Opbergruimte kan op verschillende manieren gecreëerd worden. Je hebt grote kasten zoals kledingkasten, ladekasten en boekenkasten, maar je hebt ook kleinere opbergmogelijkheden zoals houten kisten, wandplanken, opbergzakken, boxen, noem maar op.

kinderkamer inrichten tips speelgoed opbergen

3. Blikvanger

Een kinderkamer inrichten met een beperkt budget vereist geduld en een scherp oog voor koopjes. Volharding in het zoeken naar het perfecte kenmerk – of het nu een antieke kledingkast, een opbergkist of een ongewoon bedframe is, kost tijd. Kan je dat ene meubelstuk in die ene mooie kleur niet vinden die je in je hoofd hebt? Creëer jou blikvanger dan zelf, door een kast te kopen die je eenvoudig kunt verven.

kinderkamer inrichten tips kast verven

4. Kleur toevoegen

Kunst is een geweldige manier om een ​​kinderkamer visueel interessant te maken en kan een handig hulpmiddel zijn als het gaat het toevoegen van kleur. Kleuraccenten kunnen worden weerspiegeld in beddengoed en meubels, waardoor de ruimte op een subtiele manier harmonieus wordt. Grafische of modernistische prints kunnen een meer verfijnde toon geven aan kamers van oudere kinderen.

kinderkamer inrichten tips kleur toevoegen

5. Decoratie

Als je de muren in de kinderkamer eenvoudig houdt, kunnen slingers, vinylstickers en wandkleden een goede manier zijn om ze interessanter te maken. Het grote voordeel is dat deze accessoires gemakkelijk kunnen worden verwijderd als de interesses van je kind veranderen. Iets leuks voor aan de muur dat zowel voor jonge als oudere kinderen interessant zijn? Wat dacht je van een grote krijtbord muur?

kinderkamer krijtbord verf

6. Verlichting

Het belang van verlichting mag nooit worden onderschat bij het inrichten van een kinderkamer, die onderscheiden kan worden in basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Basisverlichting zorgt ervoor dat je alles goed kunt zien in de kinderkamer. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een grote hanglamp of plafondspotjes. Met sfeerverlichting zorg je ervoor dat het knus en gezellig wordt, bijvoorbeeld met een leuke slingerlamp of wandlampen. Daarnaast hebben kinderen ook verlichting nodig bij het maken van huiswerk of als ze een boekje aan het lezen zijn. En veel kinderen vinden het fijn om te slapen met een nachtlampje.

kinderkamer inrichten tips verlichting

7. Leuke hoekjes

Zoals gezegd zijn kinderkamer niet alleen om in te slapen – kinderen gebruiken het ook als studeerplek, speelplek en gewoon om er even in te chillen. Daarom is het een leuk idee om meerdere leuke hoekjes in te richten in de kamer. Maak lezen leuker door zitzakken te plaatsen of een hangstoel op te hangen. Moedig studeren en knutselen aan met een bureau of installeer een tipitent voor een gezellige speeltijd. Heb je niet zoveel ruimte? Een hoogslaper is ideaal voor kleine kamers. De ruimte onder het bed kan je namelijk perfect gebruiken voor het inrichten van een loungehoek, speelhoek of werkplek.

8. Zacht en comfortabel

Kleuren, texturen en patronen zorgen voor een knusse, gezellige en comfortabele uitstraling in de kinderkamer. Je kunt dat op een relatief goedkope manier introduceren door verschillende elementen. Kies bijvoorbeeld voor overgordijnen in plaats van jaloezieën. Heb je een houten vloer? Neem dan een groot en zacht vloerkleed waar je ook lekker op kunt zitten. Een bed opmaken kan met mooi bedlinnen, kussens en/of een bedsprei. Wat ook leuk is, is een klamboe voor boven het bed, ook als je geen last hebt van muggen.

kinderkamer inrichten tips texturen kleuren

9. Functionele meubels

Heb je een kleine kinderkamer? Dan is het verstandig om goed na te denken wat je wel en vooral niet nodig hebt. Ook is het een goed idee om verschillende meubels te combineren. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een verschoningsstation? Combineer dit dan met een ladekast. Wil je een bankje in de kinderkamer? Met een bank met opbergruimte creëer je meteen ook handige opbergruimte voor speelgoed. Is het een gedeelde kinderkamer? Kies dan voor een stapelbed dat je daarmee heel veel ruimte kunt besparen, is het ook nog eens erg leuk!

kinderkamer inrichten tips stapelbed

10. Plafond

Plafonds zijn jammerlijk ondergewaardeerde delen in huis. De meeste plafonds zijn strak wit, terwijl er ook genoeg andere leuke mogelijkheden zijn. In de woonkamer is het nog wel te begrijpen dat je het lekker eenvoudig en neutraal wilt laten, maar in de kinderkamer is het eigenlijk zonde om er niets mee te doen. Heb je al witte muren? Met een gekleurd plafond bijvoorbeeld zorg je tóch voor een speelse uitstraling. Onderstaande kinderkamer van Kai is het perfecte voorbeeld, waar het plafond geweldig blauw is geverfd!

kinderkamer inrichten tips plafond kleur

Bekijk ook:
Kinderkamer inrichten volgens de Montessori methode
10x Peuterkamer
Leuke ideeën voor opslag van speelgoed

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.