Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

kinderkamer inrichten Montessori
Kinderkamer inspiratie

Kinderkamer inrichten volgens de Montessori methode


Montessori is een populaire onderwijsmethode, waar het vooral gaat om de kinderen te helpen om het zelf te doen. Onder begeleiding van de juf, worden de kinderen gestimuleerd om op hun eigen tempo te leren en te ontwikkelen. Natuurlijk zijn er wel vaste regels, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de kinderen de vrijheid krijgen. Montessori scholen zijn erg populair in Nederland. En als je het een goede methode vindt, dan zou je dit ook thuis kunnen toepassen. Vandaag geven we een aantal handige tips over hoe je een kinderkamer kunt inrichten volgens de Montessori methode!

1. Functionaliteit en minimalisme

Volgens de Montessori methode moet de kinderkamer worden ontworpen vanuit het perspectief van een kind. Het is gebaseerd op twee hoofdprincipes: functionaliteit en minimalisme. Dit betekent dat elk meubelstuk en alle objecten in de kamer op elk moment toegankelijk moeten zijn voor kinderen, waardoor ze hun weg naar onafhankelijkheid kunnen versnellen. Het is ook niet in de geest van Montessori om de ruimte te overspoelen met onnodige dingen, omdat ze alleen als afleiding zullen werken. Deze methode vereist dat je de behoeften en kansen van je kind begrijpt en een omgeving volgens hen creëert. De maker, dr. Maria Montessori, geloofde dat kinderen hun eigen beste leraren zijn, en in die geest ontwikkelde ze haar principes.

2. Het bed

Het eerste wat je moet doen is afscheid nemen van de ledikant. Neem in plaats daarvan een laag vloerbed. Volgens Montessori zijn ledikanten één van de grootste obstakels op weg naar onafhankelijkheid. Als kinderen geen toegang hebben tot hun eigen bedden, zijn ouders degene die beslissen wanneer ze moeten slapen of wakker worden, beslissingen die aan de kleintjes moeten worden overgelaten. Het belangrijkste is dat het kind zelfstandig in en uit bed kan klimmen.

Montessori kinderkamer bed

Montessori kinderkamer bed

Montessori kinderkamer bed

3. Maak alles toegankelijk

Er is absoluut geen ruimte voor enorme, zware laden in de Montessori kinderkamer! Speelgoed, boeken, kleding … Alles wat een kind nodig heeft, moet binnen handbereik zijn. Kies daarom voor kindvriendelijke opbergmogelijkheden zoals manden, kleine meubelkasten, lage planken en kledingroedes. Over kleding gesproken, geef de kinderen ook toestemming om hun eigen kleding uit te kiezen.

Montessori kinderkamer opbergmogelijkheden

Montessori kinderkamer opbergmogelijkheden

Montessori kinderkamer opbergmogelijkheden

4. Speelgoed

Het bezitten van veel speelgoed kan een jonge geest overmatig stimuleren, en soms resulteert het in het spelen met helemaal niets. In plaats van de kinderkamer te laden met allerlei verschillende soorten speelgoed, is het beter te kiezen voor een handvol van hun favoriete speelgoed. Op die manier zullen kinderen genoeg keuzes hebben om mee te spelen, zonder zich overweldigd te voelen.

Montessori kinderkamer speelgoed

Montessori kinderkamer speelgoed

Montessori kinderkamer speelgoed

5. Overdrijf niet met decoratie

Babykamers en kinderkamers moeten een ontspannende plek zijn, een veilige plek vol liefde en harmonie. Kies voor zachte neutrale kleuren, gedempte tinten en rustgevende tinten. Vermijd onnodige rommel door te kiezen voor accessoires die ook als speelgoed fungeren, zoals een set stapelringen, een krijtbord of een houten telraam. Speelkleden zijn ook altijd een heel goed idee en volledig Montessori proof. Naast dat er op gespeeld kan worden, biedt het ook andere voordelen. Zo heeft het een isolerende en een geluiddempende werking, het is comfortabeler spelen voor het kind, en het ziet er ook nog eens erg leuk uit!

Montessori kinderkamer decoratie

Montessori kinderkamer decoratie

Montessori kinderkamer decoratie

6. Veiligheid voorop

De belangrijkste voorwaarde voor de kinderen om vrij door de kamer te kunnen bewegen, is om het kindveilig te maken! Alles wat je koopt, bouwt en installeert, moet zorgvuldig vooraf worden gecontroleerd op maximale veiligheid.

Wil je meer weten over de Montesorri methode? Neem een kijkje op de website van de Nederlandse Montessori Vereniging.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.