Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

peuterkamer
Kinderkamer inspiratie

Peuterkamer


Wil je een leuke peuterkamer inrichten, waar niet alleen jij, maar ook jouw kind erg blij mee is? Op deze pagina vind je handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende soorten peuterkamers. Kijk snel verder!

6 februari 2023: we hebben deze pagina geüpdatet met nóg meer handige tips en leuke ideeën voor het inrichten van een leuke en veilige peuterkamer!

Het is niet helemaal zeker wanneer het gebeurt, maar op een gegeven moment verandert je lieve knuffelige baby in een volwaardige, felle en onafhankelijke peuter. Terwijl hij of zij de kunst van het lopen, praten en andere vaardigheden beheert, zou jij aan de slag moeten gaan met het inrichten van de peuterkamer. Wat eerst een statische babykamer was, moet omgetoverd worden tot een dynamische peuterkamer waar heel veel gebeurt. Is dit de eerste keer dat je je bezighoudt met de inrichting van de peuterkamer? Geen nood, wij hebben een aantal handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Aan de slag!

Veiligheidstips voor de peuterkamer

Veiligheid staat voorop in een peuterkamer. Een ongeluk zit een klein hoekje, dus zorg ervoor dat de kamer van je kinderen zo veilig mogelijk zijn:

  • Één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten in een peuterkamer, is ervoor zorgen dat meubels niet kunnen vallen en op je peuter terechtkomen. Het lijkt misschien erop dat een dressoir stevig genoeg is, maar als je peuter erop klimt, kan zijn gewicht aan de voorkant het hele ding naar voren en naar beneden trekken. Het kan helaas een dodelijk ongeval zijn. Om je peuter te beschermen tegen vallende meubels en om zijn kamer peuterveilig te maken, moet je ervoor zorgen dat je de meubels aan de muur vastmaakt met meubelbeugels.
  • Een ander eng ding waar aandacht aan besteed moet worden in een peuterkamer, is het raam. Als je een raam hebt, wil je die natuurlijk af en toe openen – voor wat frisse lucht bijvoorbeeld. Belangrijk hierbij is, is dat hij niet buiten het raam kan klimmen. Hij heeft het misschien nog nooit eerder gedaan, maar zoals je weet, zijn peuters onvoorspelbaar en doen ze de gekste dingen en kunnen ze op een dag besluiten om die vlinder die hij ziet te achtervolgen. Het is natuurlijk gevaarlijker om op de tweede verdieping te wonen, maar zelfs op de eerste verdieping willen we natuurlijk niet dat onze kinderen het raam op klimmen. Als oplossing kan je denken aan raambeveiliging of raamstopper. Zorg er in ieder geval dat er geen stoel of kruk in de buurt is, waar hij makkelijk op kan klimmen.
  • De meesten van ons hebben waarschijnlijk heel wat van die stopcontactdopjes gekregen die je bij onze babyshowers in het stopcontact steekt. Een veiliger alternatief in de kinderkamer is om een veilige plaat voor je stopcontact te installeren. Kinderen leren snel door te kijken hoe je de stopcontact stopper verwijdert en terugplaatst wanneer je bijvoorbeeld stofzuigt of een nieuwe klok aansluit, en begint te proberen jou te kopiëren. Misschien wil je wat veiliger zijn in de kamer van je peuter, als je er niet bent en alles in de gaten houdt wat ze aan het doen is.
  • Hoewel peuters niet meer zoveel dingen in hun mond stoppen als toen ze baby waren, zijn peuters nog steeds onvoorspelbaar en stoppen ze soms tóch dingen in hun mond. Zorg ervoor dat de peuterkamer ontdaan is van verstikkingsgevaren wanneer je de kamer peuterproof maakt. Alles wat in een lege wc-papierrol past, is een goede vuistregel om te gebruiken bij het overwegen van een mogelijk verstikkingsgevaar.

peuterkamer veiligheidstips

1. Peuterbed

Als je merkt dat je niet-meer-zo-kleine baby telkens uit zijn of haar ledikant probeert te klimmen, dan is het wellicht tijd om de ledikant te vervangen door een peuterbed. Een peuterbed, waarbij het kind zelf in en uit bed kan stappen. Hiermee voorkom je pijnlijke valpartijen, maar leert hij of zij ook zelf naar bed te gaan. Elke oud die dit heeft meegemaakt weet dat dit veel makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het is in ieder geval een goede eerste stap.

Omdat jonge kinderen binnen no time uit hun kleuren en uit hun meubels groeien, raden we altijd aan om vanaf het begin een meegroeibed aan te schaffen. Meegroeibedden zijn, zoals de naam al omschrijft, bedden die mee kunnen groeien met het kind. Tijdens het eerste jaar is het dus gewoon een ledikant, maar naarmate het kind ouder wordt, kan je het bed aanpassen. Je kunt het beter lager maken, je kunt de zijkanten verwijderen, en je kunt een meegroeibed vaak ook uitschuiven, zodat de peuter telkens met opgetrokken benen moet slapen. Zo’n meegroeibed is weliswaar vaak duurder, maar het grote voordeel is dat je er ook langer plezier van kunt hebben.

In onderstaande leuke peuterkamer is hebben ze gekozen voor het bekende Sebra Kili bed. Een super mooi meegroeibed, waar je minimaal zeven jaar lang gebruik van kunt maken. Het is hier verkrijgbaar.

peuterkamer sebra kili bed

Vind je het Sebra Kili bed niks? Misschien vind je één van onderstaande meegroeibedden leuk.

2. Dekbedovertrek

Dekbedovertrekken hebben als hoofdfunctie om het dekbed te beschermen. Een dekbedovertrek wassen is immers een stuk eenvoudiger dan het wassen van het dekbed. Maar dekbedovertrekken zijn natuurlijk ook een vorm van decoratie. Dat geldt voor de slaapkamer, maar vooral ook voor de babykamer, kinderkamer en peuterkamer. Een leuk dekbedovertrek kan bovendien helpen om peuters te laten slapen. Wil je zéker weten dat je kind het dekbedovertrek leuk vindt? Laat hem of haar het dekbedovertrek dan uitkiezen.

In deze leuke en kleurrijke peuterkamer vind je het mooie Rabbit dekbedovertrek van het merk Ferm Living, gemaakt van 100% biologisch katoen. Hier verkrijgbaar!

peuterkamer kinderdekbedovertrek

3. Behang

Hoewel steeds vaker wordt gekozen voor strak gestuukte egale muren, is behang absoluut ook nog steeds een hele leuke vorm van wandafwerking. Vooral in de kinderkamer! Met behang kan je een ruimte namelijk een hele andere uitstraling geven. Behang is niet iets specifieks wat alleen voor de peuterkamer bedoeld is, maar het is natuurlijk wel heel leuk. Hieronder zien jullie de super leuke peuterkamer van Kenzie. Haar moeder Rachelle, het gezicht achter Kenziepoo.com, heeft de strakke witte muren en de wit geschilderde houten vloer gecombineerd met een muur met het mintgroene Harlequin behang van Ferm Living, met het ruitjespatroon. Het Ferm Living Harlequin behang is hier verkrijgbaar.

peuterkamer behang

4. Vloerkleed

Een vloerkleed is altijd een goed idee. Of dat nou in de woonkamer is, de slaapkamer of de peuterkamer. Naast dat het er decoratief leuk uitziet, biedt een vloerkleed ook velen voordelen. Zo voelt het lekker zacht onder je voeten aan, het dempt het geluid, én maakt de ruimte warmer. Een vloerkleed is een absolute musthave in de peuterkamer, omdat peuters graag op de vloer spelen. Dan is het wel zo comfortabel als het op een zachte ondergrond kan, in plaats van een harde houten vloer, laminaat of PVC. Een speelkleed kan ook een heel goed idee zijn.

peuterkamer vloerkleed

5. Nachtlampje

Als je een leuke en mooie peuterkamer hebt ingericht, dan moet er natuurlijk wel gebruik van worden gemaakt. En dat is vaak nog de grootste uitdaging. Je kind heeft misschien een lange periode bij jou op de kamer geslapen, en dan is het tóch wel wennen om dan op zijn of haar eigen kamer te moeten slapen. Op die leeftijd beginnen ze bovendien angst te kennen. Bang in het donker is daarbij één van de grootste problemen. Een nachtlampje kan een hele goede oplossing zijn. Het beste is om een nachtlampje te nemen die automatisch uitgaat na een bepaalde periode. Kies bij voorkeur een lamp met zacht warm licht. Er zijn ook hele geavanceerde nachtlampjes verkrijgbaar met verschillende standen. Je hoeft natuurlijk niet zelf op zoek te gaan, want wij hebben de leukste en mooiste nachtlampjes al voor je verzameld!

peuterkamer nachtlampje

6. Speelgoed opbergen

Opbergruimte is een belangrijk onderdeel in de kinderkamer, omdat je altijd te maken hebt met speelgoed, heel veel speelgoed. Het beste is om te kiezen voor een speelgoedkast of een speelgoed opberger, waar het kind gemakkelijk zelf bij kan. Dit past helemaal bij de Montessori theorie, waarbij er geleerd wordt door het zelf te doen. Dit kunnen opbergmanden zijn, opbergdozen of een lage kast, het belangrijkste is dus dat de peuter er gemakkelijk zelf bij kan. In deze leuke peuterkamer is een hele stoere speelgoedkast gemaakt, die ingericht is met houten fruitkistjes. Love it!

peuterkamer speelgoed kast

7. Kledingrek

Op een gegeven moment vinden kinderen het leuk om hun eigen kleding uit te zoeken. Wil je voorkomen dat ze urenlang bezig zijn om een broekje uit te kiezen? Hang dan twee of drie verschillende opties aan een mini kledingrek, waar ze uit kunnen kiezen. Als ze iets ouders zijn, dan zou je ze zelfs kunnen leren om zichzelf alvast om te kleden als ze wakker worden. Hieronder zie je de super leuke houten Monty Dress-up Stand.

peuterkamer kledingrek

8. Boekenrek

Peuters tussen twee en vier jaar zijn dol op boekjes. Lezen kunnen ze natuurlijk nog niet, maar ze vinden het geweldig om door leuke kinderboeken te bladeren en plaatjes te kijken. Leuke kinderboeken zijn dus altijd een goed idee. Geef ze daarom een mooi plekje in een leuke boekenrek of boekenstandaard, waar de peuters zelf gemakkelijk bij kunnen. Je zou er zelfs een leuk leeshoekje van kunnen maken, inclusief een comfortabel bankje of zitzak. Caroline Burke heeft onderstaande IKEA boekenstandaard hack gemaakt op stoere hairpin poten. Klik hier om de volledige handleiding te zien!

peuterkamer boekenrek

9. Speelhuisje

Kleine kinderen vinden tenten, hutten en speelhuisjes super leuk. Ze kunnen er zichzelf heel lang mee vermaken. Er zijn heel veel leuke ideeën om zoiets te creëren in de peuterkamer. Een leuke tipi tent bijvoorbeeld of een mooie klamboe die je boven het bed ophangt. In onderstaande peuterkamer is er gekozen voor een leuk kinderbed huisje met een dak, een deur en twee ramen. Dat ziet er toch te cute uit?!

peuterkamer huisje

10. Krijtbord

Deze peuterkamer ziet er ook inspirerend mooi uit. De kleurvlakken op de vloer, aan de bakstenen muur en aan het plafond, het kleurrijke vloerkleed, de twee okergele gebreide poefs, de tipi tent, en de lage kast voor de kinderboeken en het speelgoed. Daarnaast hebben ze ook een heel groot krijtbord in de vorm van een huisje aan de muur gemonteerd, waar lekker op getekend kunnen worden. Dat vinden kleine kinderen natuurlijk ook helemaal te gek. Is dit niet de ideale peuterkamer?

peuterkamer krijtbord

11. Hoogslaper

GA je een kleine peuterkamer inrichten met weinig vloeroppervlakte? Dan is het de uitdaging om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Een hoogslaper kan dan bijvoorbeeld een goed idee zijn. Niet alleen omdat peuters hoogslapers helemaal geweldig vinden, maar je kunt er ook heel veel ruimte mee besparen. De ruimte onder de hoogslaper kan je namelijk gebruiken voor bijvoorbeeld het inrichten van een werkplekje met bureau of een speelhoek. Ook in een grote peuterkamer kunnen hoogslapers een goed idee zijn – het is bijvoorbeeld een ideale plek voor jouw peuter om er zijn huisje of hut te bouwen! Onderstaande leuke hoogslaper van hout is hier verkrijgbaar.

peuterkamer hoogslaper

12. Muursticker

Één van de dingen waar je als ouder rekening mee moet houden bij het inrichten van een kinderkamer, is dat ze er snel uit kunnen groeien. Niet alleen kwa meubels, maar ook als het gaat om de stijl. Dat je dochter nu een roze muur wilt, betekent niet dat ze die roze muur over twee jaar nog steeds leuk vindt. Heb je geen zin om constant de muurkleur van de peuterkamer te veranderen? Dan zou je ook kunnen denken aan muurstickers. Er zijn tegenwoordig eenvoudig verwijderbare muurstickers verkrijgbaar die je heel eenvoudig aan de muren kunt plakken, en net zo eenvoudig weer kunt verwijderen, zonder de muur te beschadigen. Klik hier voor verschillende soorten muurstickers.

peuterkamer muurstickers

13. Wanddecoratie

Een ander alternatief van behang of muurstickers, is natuurlijk wanddecoratie. Wij zijn sowieso van mening dat wanddecoratie een musthave is in elke peuterkamer, maar het is ook de ideale oplossing om een kale muur vrolijker, persoonlijker en kleurrijk te maken. En het grote voordeel van wanddecoratie, is dat je het heel eenvoudig kunt verwijderen of vervangen. Wanddecoratie voor de peuterkamer zijn er in heel veel soorten en maten – van posters tot knuffels en hangers.

peuterkamer wanddecoratie

14. Kledingkast

Geen enkele peuterkamer is compleet zonder een kledingkast – de kleding en accessoires moeten immers op een nette, georganiseerde en het liefst leuke manier opgeborgen kunnen worden in de kamer waar jouw peuter slaapt. In plaats van te letten hoe leuk een kledingkast eruit ziet, bedenk van tevoren hoe jij alle kleding wilt organiseren. Hieronder hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruik allemaal dezelfde kledinghangers – Het creëert een gestroomlijnde, uniforme look door de hele kast die een lust voor het oog zal zijn.
  • Gebruik verdelers in laden – Hiermee kan je kleding in categorieën indelen, zoals shirts met korte mouwen, lange mouwen, broeken, rokken, enz.
  • Maak geen stapels van kleding – Als je kleding op elkaar stapelt in een lade, vergeet je waarschijnlijk wat er onder zit en je kinderen zullen de opgevouwen kleding aan de bovenkant verknoeien terwijl ze proberen bij de kleren naar de onderkant te komen. Het is daarom een beter idee om opgevouwen kledingstukken verticaal in een lade te plaatsen, zodat je alles kunt zien.
  • Betrek jouw kleuter bij de inrichting van de kledingkast – Op die manier weten ze hoe de kledingkast is georganiseerd, en kunnen ze zelf netter omgaan met het aankleden.

peuterkamer kledingkast

15. Nachtkastje

Nachtkastjes zijn niet alleen een musthave voor slaapkamers van volwassenen – ook in een peuterkamer is een nachtkastje naast het bed heel fijn. Je kunt het nachtkastje gebruiken om er een nachtlamp op te plaatsen, een beker met water of zijn of haar favoriete knuffel. Heb je een kleine slaapkamer? Kies voor een zwevend nachtkastje voor boven het bed, of nachtkastje met opbergruimte.

peuterkamer nachtkastje

Bekijk ook:
Kinderkamer inrichten? 10 Tips!
Kleine kinderkamer inrichten
10x IKEA Duktig speelgoedkeuken hacks

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.