Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Woonkamer inspiratie

Kleine woonkamer inrichten? 12x Tips!


Heb je een kleine woonkamer? En wil je daar het maximale uithalen door stijl en functie te combineren? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een kleine woonkamer, die niet alleen praktisch en functioneel is, maar mooi is om te zien. Laat je inspireren door de originele ideeën, praktische tips en inspirerende voorbeelden. Succes!

Hoe groot of hoe klein je woonkamer ook is, het is belangrijk om aandacht te besteden om deze naar wens in te richten. Het is namelijk de ruimte waar je heel veel tijd in doorbrengt, de ruimte waar je bij elkaar zit met je gezin, en het is de ruimte waar je jouw bezoek ontvangt en entertaint. Bij het inrichten van een kleine woonkamer is echter heel anders dan een grote woonkamer Je moet namelijk rekening met met één extra factor: de beperkte ruimte. Om je te helpen het maximale te halen uit jouw smalle of kleine woonkamer, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren door de mooie inspiratie voorbeelden en pas de originele ideeën direct toe om de woonkamer van jouw dromen te creëren.

1. Praktische indeling

Het inrichten van een ruimte begint vaak bij de indeling. Dat geldt voor een grote woonkamer, kleine woonkamer en alles wat daar tussenin zit. Bij de indeling is het van belang dan je de juiste flow creëert. Daarmee bedoelen we dat je zonder problemen door de woonkamer kunt lopen. Plaats de salontafel bijvoorbeeld op de juiste afstand ten op zichte van de bank, zodat je niet je knieën stoot, elke kaar als je opstaat.

Deze kleine woonkamer is van de hal gescheiden middels een scheidingswand. Klik hier voor meer foto's.

Deze kleine woonkamer is van de hal gescheiden middels een scheidingswand. Klik hier voor meer foto’s.

2. Lichte muren

Donkere muren kunnen super mooi zijn, en een ruimte heel veel sfeer geven. Hoewel donkere muren ook erg mooi kunnen zijn in een kleine woonkamer, raden we tóch aan om te kiezen voor lichte muren. Donkere muren absorberen namelijk al het licht, waardoor het al snel klein en krap aanvoelt. Lichte muren zorgen er juist voor dat de kleine woonkamer ruimer zal aanvoelen en lijken. Witte muren doen het altijd goed, vooral ook omdat je wit met alle kleuren en materialen kunt combineren. Maar naast wit, zijn er genoeg andere lichte muurkleuren die ook prachtig kunnen zijn, zoals lichtgrijs, licht taupe, lichtroze, lichtgroen, lichtblauw, noem maar op.

In deze mooie Scandinavische kleine woonkamer zijn de muren lichtgrijs geverfd. Klik hier voor meer foto's.

In deze mooie Scandinavische kleine woonkamer zijn de muren lichtgrijs geverfd. Klik hier voor meer foto’s.

3. Verlichtigsplan

In een kleine woonkamer is het belangrijk om de natuurlijke lichtinval zoveel mogelijk binnen te laten. Overdag staan de gordijnen wijdopen, maar in de avond moet je het hebben van verlichting. En verlichting kan je kleine woonkamer maken en breken. Creëer meerdere lagen verlichting om het gewenste resultaat te bereiken, en combineer basisverlichting met accentverlichting en taakverlichting. Railverlichting en inbouwspotjes doen het altijd goed, die je kunt combineren met bijvoorbeeld met wandlampen, tafellampen of vloerlampen.

4. Opbergruimte

Opbergruimte is een absolute musthave in huis, en dat geldt helemaal voor een kleine woonkamer. Rommel zorgt er namelijk voor dat een kleine ruimte nóg kleiner zal lijken. Daarom is het belangrijk om genoeg opbergruimte te creëren. Kies bijvoorbeeld voor een TV meubel met genoeg kastruimte of plaats een dressoir achter de bank, die je eventueel ook als een soort salontafel kunt gebruiken.

In de woonkamer van dit kleine appartement is opbergruimte op een hele slimme en praktische manier gecreëerd in de vorm van maatkasten. Klik hier voor meer foto's.

In de woonkamer van dit kleine appartement is opbergruimte op een hele slimme en praktische manier gecreëerd in de vorm van maatkasten. Klik hier voor meer foto’s.

5. Opruimen

Dan moet je natuurlijk ook daadwerkelijk gaan opruimen. En met opruimen bedoelen we niet alleen alle spullen wegstoppen in de kasten, maar ook het bepalen of je sommige spullen nog nodig hebt. Gebruik je iets niet meer, en heeft het geen speciale betekenis voor jou, dan kan het een goed idee zijn om het weg te gooien.

Leestip: Opruimen met de Kon Mari methode

Deze kleine woonkamer is super netjes opgeruimd. Klik hier voor meer foto's.

Deze kleine woonkamer is super netjes opgeruimd. Klik hier voor meer foto’s.

6. Multifunctionele meubels

Een kast of een dressoir biedt veel opbergruimte, maar je kunt ook op zoek gaan naar multifunctionele meubels waar je ook spullen in kunt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel met opbergruimte of een bank met opbergruimte. In een eenkamerappartement waar de woonkamer met slaapkamer gecombineerd worden, kan een luxe slaapbank met opbergruimte dé oplossing zijn. Doordat je niet een aparte bank en apart bed hoeft te nemen, kan je met een slaapbank heel veel ruimte besparen. De slaapbanken van Boxspring Xpert zijn niet alleen mooi en luxe, maar bevatten ook handige opbergvakken in de armleuningen en onder de zitting. Handig!

Een slaapbank met opbergruimte - altijd handig!

Een slaapbank met opbergruimte – altijd handig!

7. Grote bank

Het klinkt misschien raar om kleine woonkamer in te richten met een grote bank. Maar een grote bank kan ervoor zorgen dat de woonkamer groter lijkt. Dit effect is het grootst als je op zoek gaan naar een bank die perfect past – bijvoorbeeld een bank die net zo breed is als de muur waar het tegenaan wordt geplaatst. Met een grote hoekbank kan je zelfs de zithoek mooi afbakenen, en kan het fungeren als een soort scheidingswand.

De grote hoekbank ziet er super comfortabel uit in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

De grote hoekbank ziet er super comfortabel uit in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

8. Groot vloerkleed

Een vloerkleed mag naar ons idee niet ontbreken – in geen enkele woonkamer. Naast dat het heel veel sfeer en warmte toevoegt in een interieur, biedt een vloerkleed ook heel veel praktische voordelen. En vooral ook in een kleine woonkamer kan je van die voordelen profiteren. Met een groot vloerkleed kan je de zithoek beter definiëren, en deze ruimte visueel scheiden van bijvoorbeeld de eethoek. Zorg ervoor dat je een groot vloerkleed neemt waar alle meubels in de zithoek mooi op passen.

De zithoek in de kleine woonkamer van dit eenkamerappartement is mooi gekaderd door een groot vloerkleed. Klik hier voor meer foto's.

De zithoek in de kleine woonkamer van dit eenkamerappartement is mooi gekaderd door een groot vloerkleed. Klik hier voor meer foto’s.

9. Verticaal inrichten

Omdat je in een kleine woonkamer te maken hebt met beperkte vloeroppervlak, is het een goed idee om verticaal te denken. Daarmee bedoelen we dat je de ruimte optimaal kunt benutten door de hoogte in te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld wandplanken boven de tv meubel of boven de bank ophangen. En om visueel ruimtelijkheid te creëren is het ook een goed idee om te kiezen voor lange gordijnen die van het plafond tot aan de vloer lopen.

10. Gebruik spiegels

Spiegels vind je meestal terug in de hal, slaapkamer of badkamer, maar ook in de woonkamer kunnen spiegels goed van pas komen. Spiegels kunnen er namelijk voor zorgen dat je kleine woonkamer groter aanvoelt. Hoe groter de spiegel hoe groter dit effect zal zijn. Er zijn verschillende plekken waar je een spiegel kunt ophangen. Heb je een dressoir in de woonkamer? Dan zou je de spiegel mooi boven de dressoir kunnen hangen. Een plek die altijd leuk is om een spiegel op te hangen is de muur boven de bank. Wil je een optimaal effect? Wat dacht je van een grote spiegelmuur?

In deze kleine woonkamer is een grote spiegelwand gecreëerd!

In deze kleine woonkamer is een grote spiegelwand gecreëerd!

11. Maatwerk meubels

Alle woonkamer meubels zijn kant en klaar te koop in de winkel of in webshops. Kan je er geen vinden die voldoet aan jouw wensen, dan zou je altijd kunnen kiezen voor maatwerk meubels. Bij maatwerk meubels kan je namelijk zelf bepalen hoe het eruit komt te zien, hoe groot het wordt en van wat voor materialen het wordt gemaakt. Vooral het formaat speelt hierbij een belangrijke rol. Door bijvoorbeeld een kast op maat te laten maken, kan je de muur in jouw kleine volledig bekleden. Maatwerk meubels zien er bovendien altijd super strak uit.

In deze kleine woonkamer is een prachtige maatkast gemaakt naast de zithoek. Klik hier voor meer foto's.

In deze kleine woonkamer is een prachtige maatkast gemaakt naast de zithoek. Klik hier voor meer foto’s.

12. Decoratie

Of je nou een kleine of grote woonkamer wilt inrichten, het zal niet compleet zijn zonder leuke decoratie. Decoratie heb je natuurlijk in heel veel verschillende soorten en maten. Kunst aan de muur, zoals lijsten, schilderijen en posters zijn ideaal voor een kleine woonkamer, omdat ze geen ruimte in beslag nemen. En heb je niet zoveel plek voor een grote plant? Dan kan je ook denken aan leuke hangplanten aan het plafond of aan de muur. Je zou zelfs kiezen voor verticaal tuinieren, voor een complete muur.

Leestip: 10x Woonkamer wanddecoratie

kleine woonkamer inrichten verticale tuin

Bekijk ook:
Woonkamer ideeën
10x Scandinavische woonkamers
10x Tips voor het decoreren van de woonkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.