Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

hor kopen
Wooninspiratie

Hor kopen!


Wil jij een hor kopen voor een raam of deur van je huis, maar je hebt geen idee voor wat voor soort hor raam of hor deur je moet kiezen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt. Bekijk wat voor soort hor bij wat voor soort raam of deur het past – van draaikiepraam tot dakraam, glazen schuifpui tot dubbele deur. Kijk snel verder!

Horren bestaan natuurlijk al heel lang, en nog steeds zijn zowel raam horen als deur horen een echte lifesaver voor heel veel mensen. Ramen zijn een belangrijk onderdeel voor een woning, of je nou in een appartement woont, een rijtjeshuis of een grote vrijstaande villa. Naast dat je uitzicht hebt naar buiten, zorgen de ramen in huis ervoor dat je genoeg natuurlijk licht binnen in huis ontvangt. Maar als je ramen hebt die open kunnen, dan wil je die natuurlijk ook daadwerkelijk open zetten. We weten allemaal dat het belangrijk is om je huis goed te ventileren, voor het creëren van een gezond luchtklimaat binnen, en open ramen zijn een belangrijke vorm van natuurlijke ventilatie.

Het enige probleem waarom veel mensen het niet doen, is omdat insecten naar binnen kunnen vliegen – en niemand wilt natuurlijk wespen, bijen, vliegen en muggen in huis hebben. Horren zijn daarom dé oplossing voor dit probleem, en bieden zelfs meerdere voordelen:

 • Insecten buiten houden – Het grootste voordeel om horren te plaatsen voor ramen en deuren in huis, is dus dat ze insecten buitenshuis houden – veruit de belangrijkste reden voor mensen om een hor te kopen.
 • Frisse lucht – Door de geperforeerde gaasconstructie vormen horren een barrière zonder de luchtstroom te stoppen. Deze verhoogde luchtcirculatie en ventilatie zorgt voor een regelmatige toevoer van schone lucht naar een woning, cruciaal voor een goede gezondheid. Verouderde of stilstaande lucht in geblokkeerde of afgesloten gebieden kan de kweek van bacteriën mogelijk maken en ook de stroom van verontreinigende stoffen en verontreinigingen stoppen, waardoor ze in één ruimte worden gevangen. Dit resulteert in een hogere concentratie van verontreinigingen in de lucht, die nadelige effecten kunnen hebben op de gezondheid. Bovendien kan een gebrek aan ventilatie een omgeving creëren die vatbaar is voor schimmels, wat het risico op bacteriële en luchtweginfecties met zich meebrengt.
 • Natuurlijk licht – Horren laten natuurlijk licht binnen in huis. De pure aard van het enigszins transparante oppervlak van een hor zorgt ervoor dat natuurlijke helderheid een kamer binnenkomt waar het anders zou worden geblokkeerd door een raam of deur.
 • Beveiliging – Er zijn veiligheidsgerichte horren verkrijgbaar die gemaakt zijn van sterke materialen die zijn ontworpen om ongewenste toegang te voorkomen. Dit soort horen kunnen een vorm zijn van inbraakpreventie.
 • Veilig voor kinderen – Horren zijn perfect om te voorkomen dat kinderen zonder toezicht op plaatsen komen waar ze niet horen, bijvoorbeeld de voor- of achtertuin. Een veel betere optie dan alle deuren te sluiten en een soort fort te creëren.
 • Privacy – Veel horren bieden een element van privacy, omdat de traditionele zwarte mesh-constructie het moeilijk maakt voor iemand van buiten om naar binnen te kijken, vooral van een afstand. Omgekeerd kunnen degenen binnen nog steeds gemakkelijk naar buiten kijken.
 • Energie besparen – Door gebruik te maken van horren door het hele huis, kan een natuurlijke luchtstroom worden geactiveerd. Deze natuurlijke ventilatie kan helpen om een ​​heel huis koel te houden tijdens de warmere maanden zonder dat de airco in huis constant aan moet. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren, wat goed is voor zowel het milieu als je portemonnee.
 • Zonwering – Naast het natuurlijke klimaateffect als gevolg van een betere circulatie, kunnen horren ook direct zonlicht blokkeren, waardoor de warmteopbouw in huis wordt geminimaliseerd. Het extra voordeel van het blokkeren van direct zonlicht is dat het schade aan meubels en vloeren kan voorkomen, die meestal wordt veroorzaakt door UV-stralen.
 • Verkrijgbaarheid – Horren hebben een groot aantal voordelen voor elk huis met praktische gevolgen voor de gezondheid en veiligheid. De dagen van industrieel ogende, lelijke horren zijn allang voorbij, met een verscheidenheid aan opties beschikbaar in verschillende stijlen en kleuren die bij elke interieurstijl en woning passen. Het plaatsen van horren voor alle deuren en ramen in je hele huis is daarom een ​​waardevolle investering die eeuwig rendement oplevert.

hor kopen schuifpui

Soorten raamhor

Omdat er verschillende soorten ramen zijn, die op verschillende manieren open gaan, zijn er ook verschillende soorten raamhorren verkrijgbaar. Als je horren op maat wilt laten maken, is het dus belangrijk om te kijken naar wat voor soort raam je hebt.

Inzethor

Een inzethor is de oplossing voor als je een draaikiepraam hebt – een raam die je zowel verticaal open kunt kiepen als horizontaal open kunt draaien voor het creëren van een grotere opening. Zoals de naam al omschrijft, een hor die je in een raam kunt zetten. Het is zo gemaakt, dat je dat kan doen zonder schroeven of tape – je hoeft dus niet in je raamkozijn te boren. Dit is vooral een groot voordeel dus als je in een studentenkamer of een huurwoning woont.

inzethor kopen

Rolhor

Een Rolhor is super veelzijdig, omdat het geschikt is voor verschillende soorten ramen – draairaam naar binnen of buiten, een draaikiepraam of een dakraam naar binnen. Het is voorzien van een cassette die aan de boven- of onderkant van een raam gemonteerd wordt. Middels zijgeleiders aan weerszijden van het raam, kan de rolhor naar boven en beneden worden geschoven. Deze manier van bedienen zou je dus goed kunnen vergelijken met een vaste plissegordijnen met zijgeleiders.

rolhor kopen

Voorzethor

Dan heb je ook nog voorzethorren, die ook erg populair zijn voor zowel draairamen naar binnen of buiten, en dakramen. In plaats van dat het in het kozijn wordt geplaatst zoals bij een inzethor, wordt een voorzethor op het kozijn geplaatst. Met behulp van draaischarnieren of magneten die op het kozijn worden gemonteerd, kan de voorzethor vastgezet worden. Wat sommige mensen fijn vinden van voorzethorren, is dat je ze heel eenvoudig eraf kan halen, en op kunt bergen als je ze voor een lange tijd niet nodig hebt. Maar je zou ze ook gewoon heel het jaar door erop laten.

voorzethor kopen

Hor voor schuifraam

Veel karakteristieke huizen, zoals herenhuizen en grachtenpanden, hebben nog ouderwetse schuiframen die je omhoog kunt schuiven. Voor dit soort schuiframen heb je speciale horren nodig. Deze worden op maat gemaakt om onderin het kozijn te plaatsen, zodat het raam op de hor kan rusten.

Soorten hordeur

Naast raamhorren, kan je ook een hor laten maken en plaatsen voor een deur. Hordeuren kunnen zowel gemaakt worden voor een draaideur, dubbele deur als een glazen schuifpui. Hieronder vind je de meest populaire soorten hordeuren.

Scharnierende hordeur

Een scharnierende hordeur is eigenlijk gewoon een tweede deur die je op een bestaande deurkozijn plaatst. Ze worden op het kozijn gemonteerd met behulp van scharnieren, en dankzij magneten aan de andere kant van de deur, sluit de hordeur altijd goed af. Wil je de hordeur eenvoudig kunnen openen, zonder dat je je handen hoeft te gebruiken? Dan zou je een hordeur kunnen nemen met een zogenaamde schopplaat aan de onderkant van de deur. Je kunt dan eenvoudig met je voet zachtjes tegen de schopplaat schoppen om de hordeur te openen, zonder dat de hordeur kapot gaat.

scharnierende hordeur kopen

Schuifhordeur

Een andere optie als je een hordeur wilt plaatsen, is een schuifhordeur of rolhordeur. In plaats van de deur open te draaien, kan je een schuifhordeur open en dicht schuiven. De hordeur wordt aan de bovenkant van de kozijn gemonteerd met behulp van een bak, terwijl een rails aan de onderkant de rail geleidt. Het grote voordeel van een schuifhordeur, is dat je niet veel ruimte nodig hebt, die je heel mooi kunt combineren met een moderne glazen schuifpui. Een schuifhordeur kan je heel eenvoudig en soepel langs een schuifpui open en dicht schuiven.

schuifhordeur kopen

Plisse hordeur

Dan heb je ook nog plisse hordeuren, ook wel een vouwhordeur genoemd. Net als plissegordijnen, bevat plisse hordeuren een harmonica gaas. Ze zijn niet alleen erg makkelijk te bedienen, plise hordeuren zien er ook heel mooi en modern uit. Je kunt kiezen voor zowel enkele als dubbele plisse hordeuren, afhankelijk van hoe groot je deuropening is. Plisse hordeuren zijn erg populair voor een schuifpui en openslaande deuren.

plisse hordeur kopen

Horlamellen

Wil je dat jouw kinderen en/of huisdieren eenvoudig naar de tuin kunnen lopen? Dan zijn horlamellen een goed idee. Horlamellen zijn verticale lamellen die aan de bovenkant van een deurkozijn worden gemonteerd. Hoewel het geen hordeur is natuurlijk, houd je daarmee wel insecten tegen. Ook voor jou is het eenvoudig naar binnen en buiten lopen, zonder dat je een deur eerst moet openen.

Extra opties voor het gaas

Ongeacht een raamhor of deurhor, en de verschillende typen raamhoren of deurhoren, kan je altijd kiezen voor verschillende soorten gaas. Naast standaard gaas kan je onderstaande opties overwegen:

 • Extra transparant gaas voor een beter uitzicht naar buiten
 • Pollenwerend gaas voor mensen die last hebben van hooikoorts
 • Extra sterk huidierengaas dat bestand is tegen honden- en kattennagels

Kosten

Met bovenstaande informatie kan je weloverwogen een hor kopen die het beste bij jou, jouw gezin en jouw huis past. Omdat alle ramen en deuren verschillende formaten hebben, worden horren vrijwel altijd op maat gemaakt. Afhankelijk van het soort hor, het formaat en de eventuele extra opties moet je rekening houden met kosten tussen 60 – 200 euro voor een raamhor. Voor hordeuren moet je rekening houden met een vanafprijs van 350 euro voor een scharnierende hordeur en 500 euro voor dubbele hordeuren.

Bekijk ook:
Fakro dakramen
5x Voordelen van ventileren in de wintermaanden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.