Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

studentenkamer inrichten
Wooninspiratie

Studentenkamer inrichten? 13x Tips!


Een studentenkamer inrichten is anders dan een slaapkamer of een woonkamer. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar in een studentenkamer heb je ook te maken met hele andere factoren waar je rekening mee moet houden. Zo heb je vrijwel altijd te maken met beperkte ruimte en beperkt budget. Twee enorme uitdaging die de inrichting van een studentenkamer erg uitdagend maken. Maar wees niet getreurd, want ondanks de beperkte ruimte en het beperkte budget, kan een studentenkamer ook heel leuk worden. Wij hebben tien handige tips voor je op een rijtje gezet, met leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

1. Waarom is de inrichting van een studentenkamer zo belangrijk?

Wonen in een studentenkamer is een spannende tijd – de eerste week is een geweldige kans om nieuwe mensen te ontmoeten, elke avond uit te gaan en huisfeestjes te houden. Maar als de colleges beginnen en je nachten in de club verwisselt voor avonden in de bibliotheek, kan je studentenhuis vaak behoorlijk somber aanvoelen. Wat een perfect huis voor pre-drankjes kan zijn, betekent niet altijd dat je je thuis voelt in je eigen studentenkamer. Het universitaire leven draait om balans en het versieren van je studentenhuis om de perfecte work-and-play-mix te krijgen is cruciaal.

studentenkamer inrichten tips

2. Zelf laminaat leggen

Net als de inrichting van een woonkamer of een slaapkamer, speelt ook de basis van een studentenkamer een hele belangrijke rol. Met een goede vloer en muren kom je al heel ver. Als de bestaande vloer die er al in ligt echt in hele slechte staat is, is het dubbel en dwars waard om een nieuwe vloer te nemen. Kies bijvoorbeeld voor goedkope laminaat en bespaar kosten door het zelf te leggen. Deze handleiding laat heel eenvoudig stap voor stap zien hoe je aan de slag kunt gaan.

3. Een vloerkleed is altijd een goed idee!

Liever geen nieuwe vloer? Je kunt ook kiezen voor een groot vloerkleed of meerdere vloerkleden, waarmee je die lelijke vloer kunt bedekken. Vloerkleden zijn sowieso een goed idee. Naast dat je je lelijke vloer kunt verbergen, zorgt een vloerkleed ook voor isolatie, heb minder last van koude voeten en zorgt het voor een goede akoestiek. Een musthave dus voor elke studentenkamer.

studentenkamer inrichten vloerkleed

4. Warme muurkleur

Ook de muren hebben een grote invloed op de sfeer en uitstraling van je studentenkamer. Het is bovendien best goedkoop om een muur te verven. Je kunt kiezen voor neutrale en veilige witte muren, maar met sommige muurkleuren kan je veel meer sfeer en warmte creëren. Groene muren zijn bijvoorbeeld helemaal hot en leuk. Natuurtinten zoals taupe en terracotta zijn ook erg sfeervol.

klein appartement inrichten muurkleur

5. Win ruimte met een hoogslaper

Kinderen zijn dol op hoogslapers, maar een hoogslaper is ook een heel goed idee voor een studentenkamer. Je kunt daarmee namelijk heel veel ruimte winnen. Er zijn heel veel leuke ideeën om de ruimte onder het bed te gebruiken. Je zou daar bijvoorbeeld je bureau kunnen plaatsen, een kledingkast of boekenkast, en het kan ook een leuk idee zijn om daar de zithoek in te richten met een comfortabele bank. Het kan er bovendien super leuk en knus uitzien!

studentenkamer inrichten hoogslaper

6. Koop tweedehandse meubels

Dit is een gouden tip! Een studentenkamer inrichten met tweedehandse meubels biedt een aantal voordelen. Tweedehandse meubels zijn natuurlijk een stuk goedkoper dan nieuwe meubels. Het is duurzaam. En tweedehandse vintage meubels kunnen ook nog eens super mooi en leuk zijn. Vintage bedden, kasten, bureau’s stoelen, banken, noem maar op. Bezoek leuke vintage winkels, vlooienmarkten, en op Marktplaats kan je ook heel veel voor heel weinig vinden.

studentenkamer inrichten tweedehandse meubels

7. Maak je eigen meubels

Ben je een beetje handig? Dan zou je ook je eigen meubels kunnen maken. Het is leuk om te doen, én je kunt er enorm veel geld mee besparen. Wat wil je nog meer? Laat je inspireren door onderstaande DIY ideeën. De handleidingen krijg je er gratis bij!
DIY kapstok;
Underlayment bank;
DIY houten bedframe;
DIY tak kledingrek.

Studentenkamer inrichten diy meubels maken

8. Ga de hoogte in

Dat je geen plek hebt voor een boekenkast, betekent niet dat je geen plek kunt creëren voor het opbergen van je boeken. Maak gebruik van de hoogte van de muren en hang wandplanken en wandkasten aan de muur op. Daarmee heb je helemaal geen vloeroppervlakte nodig.

studentenkamer inrichten kledingrek steigerbuizen

9. Planten

Iets wat ook absoluut niet mag ontbreken in een studentenkamer: planten! Planten zien er niet alleen leuk uit, ze bieden ook heel veel andere voordelen. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit, een betere akoestiek, het stimuleert je concentratie, en het vermindert stress. Er zijn bovendien zóveel leuke ideeën om planten een plekje in je interieur te geven. Plaats het op de vloer, vensterbank of kast of hangt het met een planthanger aan het plafond. Een verticale tuin is ook een super leuk idee!

studentenkamer inrichten planten

10. Verlichting

Verlichting is in elke woning heel erg belangrijk, en dat geldt vooral ook voor een studentenkamer. Combineer basisverlichting met sfeerverlichting en functionele verlichting, zodat je niet altijd het grote licht moet aanzetten. Een vloerlamp hier, een wandlamp daar, en een sfeervolle snoerlamp bijvoorbeeld geeft elke ruimte heel veel sfeer.

studentenkamer inrichten snoerlamp

11. Keuken pimpen

Vanwege het budget ga je niet zo snel de keuken verbouwen in je studentenkamer. Maar er zijn wel andere goedkope alternatieven, waarmee je een keuken kunt pimpen. De tegels aan de keuken achterwand kan je bijvoorbeeld opleuken met goedkope tegelstickers. En die lelijke handgrepen kan je vervangen door stoere leren handgrepen. Deze kleine details kunnen hét verschil maken!

studentenkamer inrichten keuken leren handgrepen

12. Opgeruimd staat netjes

Deze tips geldt eigenlijk voor elke woning. Door regelmatig op te ruimen zorg je ervoor dat het netjes en overzichtelijk blijft in je studentenkamer. Je raakt minder snel iets kwijt en het zorgt voor minder stress. Daarom is het belangrijk om alle ruimtes netjes te houden. Dit kan je vooral doen met het inrichten van praktische opbergruimtes. Dat geldt zowel voor de kamer zelf, de keuken, als de badkamer en zelfs het toilet. Hang kleding bijvoorbeeld altijd op aan haken, in plaats van dat je ze op de bank gooit. En berg de studieboeken altijd op in de kast of op de plank.

studentenkamer inrichten ikea bed opbergruimte

13. Maak het persoonlijk

Vooral in de eerste periode kan een studentenkamer aanvoelen alsof je in een goedkope hotelkamer woont. Daarom is het belangrijk om het interieur persoonlijk te maken. Dit kan je doen door persoonlijke spullen in de kamer terug te laten komen. Met foto’s kan je dat op een hele eenvoudige en leuke manier doen, zonder dat ze heel veel ruimte innemen.

studentenkamer inrichten foto collage

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.