Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Schilderij ophangen
Woonaccessoires Wooninspiratie

Schilderijen ophangen doe je zo!


Schilderijen ophangen is geen mega grote klus, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en over na moet denken. De muur speelt bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel, die bepaalt hoe je het kunstwerk kunt ophangen. En op welke hoogte hang je de schilderij op? Kan je ook schilderijen ophangen zonder boren in de muur? Kortom, er komt wellicht meer bij kijken dan in je eerste instantie dacht. Wij gaan je hierbij helpen met een handige handleiding. Lees hier alles wat je moet weten over het ophangen van schilderijen, canvasdoeken, of lijsten met posters of foto’s!

1. Wat voor soort muur heb je?

Het soort muur dat je hebt kan bepalend zijn op welke manier je een schilderij gaat ophangen. Heb je een houten muur? Dan heb je vaak genoeg aan een spijker en een hamer. Heb je een stenen muur of een betonnen muur, dan heb je naast een boormachine/betonboor en schroeven, ook pluggen nodig. Hetzelfde geldt ook als je een betegelde muur hebt, bijvoorbeeld in de badkamer, toilet of keuken. En heb je een een gipsplaten muur, dan heb je vaak speciale hollewandpluggen nodig, om ervoor te zorgen dat het kunstwerk stevig opgehangen kan worden. Wat ook mogelijk is, is om de schroef te boren in een metalen stud. Dan heb je dus geen hollewandplug nodig. Deze zijn meestal op een afstand van 450mm of 600mm van elkaar geplaatst. Wil je het zeker weten? Gebruik dan een leidingzoeker die je kunt helpen om de metalen studs op te sporen.

schilderij ophangen bakstenen muur

2. Hoe hoog moet je een schilderij ophangen?

Hoe hoog moet je de schilderij ophangen? Dat is een veelgestelde vraag. Er wordt vaak geadviseerd om het midden van een kunstwerk op ooghoogte op te hangen. Dit kijkt namelijk het prettigst. Let wel op dat er een verschil is tussen ooghoogte als je zit en ooghoogte als je staat. Voor staande ooghoogte wordt vaak de vuistregel gebruikt om het midden van het kunstwerk op 145 cm boven de vloer op te hangen. Dit wordt namelijk gezien als de gemiddelde ooghoogte van mensen. Musea en galerijen gebruiken bijvoorbeeld ook deze hoogte om de kunstwerken aan de muur op te hangen.

hoe hoog schilderij ophangen

3. Hoe kan je een schilderij ophangen zonder boren?

Zoals boven aangegeven, kan je een schilderij of een anders soort kunstwerk ophangen met spijkers of met schroeven, afhankelijk van wat voor soort muur je hebt. Dit betekent dus wel dat er een gat in je muur komt. Veel mensen vinden dat eigenlijk niet fijn, voor als je net een nieuw huis hebt met strak gestuukte muren. Dan is het immers best zonde om dan gelijk gat erin te boren. Gelukkig zijn er ook manieren om een schilderij op te hangen zonder boren. Deze manieren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Kleefstrips

   Heb je een kleine schilderij of een kleine lijst, dan zou je kleefstrips kunnen gebruiken. Kleefstrips, ook wel zelfklevende strips genoemd, zijn dubbelzijdige tapes die je vast kunt plakken aan de achterkant van een schilderij of een lijst, en daarmee kan je het dus ook aan de muur plakken. Wat fijn is, is je het ook weer heel eenvoudig kunt verwijderen. De grote kleefstrips van Tesa kunnen tot 1,5 kilo houden. Hier verkrijgbaar.

   schilderij ophangen zonder boren klevende spijker zelfklevende strips

  2. Klevende spijker

   Wil  je een grote schilderij of bijvoorbeeld een grote ingelijste poster ophangen zonder in de muur te boren? Dan zou je klevende spijkers kunnen gebruiken. Dit zijn haken/spijkers die je gewoon aan de muur kunt plakken. Tesa heeft bijvoorbeeld klevende spijkers die een gewicht kunnen houden tot 2 kilo. Om je een idee te geven, de grote HOVSTA lijst van IKEA van 50×70 cm is 1,7 kilo. Wil je een nog grotere of zwaardere lijst of schilderij? Dan kan je ook twee klevende spijkers gebruiken. Wat fijn si van de klevende spijkers van Tesa, is dat de hoogte verstelbaar is. Hier verkrijgbaar.

   schilderij ophangen zonder boren klevende spijker

  3. Ophangen aan sierlijst

   Heb je van die mooie sierlijsten aan de muur? Ook daar kan je schilderijen en lijsten aan hangen. Het enige wat je nodig hebt is touw en haken. Klik hier om onderstaand DIY projectje te bekijken.

   schilderij ophangen zonder boren aan sierlijsten

3. Meerdere lijsten of schilderijen ophangen

Een enkele grote schilderij of lijst is mooi, maar het kan ook heel leuk zijn om meerdere schilderen aan de muur op te hangen. Dit kunnen twee, drie, vier schilderijen en/of lijsten zijn, die je op verschillende manieren aan de muur kan ophangen. We hebben de populairste methodes voor jullie op een rijtje gezet.

 1. Lineair

  Je kunt meerdere schilderijen en/of lijsten op één lijn ophangen.  Lineair ophangen kan zowel horizontaal of verticaal. Dit kunnen twee lijsten naast elkaar zijn aan de muur boven de bank, kast of sidetable, maar dit kunnen ook drie, vier, vijf of meer schilderijen en/of lijsten zijn aan de lange muur in de hal. Je kunt hier verschillende lijsten in verschillende kleuren en/of afmetingen voor gebruiken.

  schilderij ophangen boven elkaar lineair

 2. Grid

  Heb je heel veel lijsten? Dan kan een grid een leuk idee zijn. Een grid is eigenlijk meerdere rijen boven elkaar. Dit kunnen twee rijen zijn, maar ook drie of zelfs vier rijen. Voor een grid is het het mooist om dezelfde lijsten te gebruiken.

  schilderij ophangen grid

 3. Cluster

  In tegenstelling tot lineair en grid, is een cluster niet symmetrisch. Zo kan je bijvoorbeeld een liggende lijst naast een staande lijst ophangen. En boven het liggende schilderij kan je ook weer een staande lijst ophangen. Het leuke is dat je verschillende soorten lijsten in verschillende afmetingen kan gebruiken. Bij meer dan twee lijsten, is het belangrijk om dezelfde afstand te gebruiken tussen de verschillende lijsten.

  schilderij ophangen cluster

 4. Collage

  Grote collages met verschillende schilderijen en/of lijsten zijn super populair. Het is vooral erg leuk als je een grote kale muur hebt, die je helemaal kunt vullen. Hoewel het ook leuk kan zijn om een collage aan de muur boven de bank te maken. Voor een collage is er heel veel mooi. Je kunt mixen en matchen met verschillende lijsten in verschillende kleuren en maten. Maar je kunt ook allemaal dezelfde lijsten gebruiken als je rustigere uitstraling wilt creëren.

  schilderij ophangen collage

 5. De hoek om

  Als je overweegt om meerdere schilderijen aan de muur op te hangen, dan denk je meestal aan één muur. Maar wat ook heel leuk is, is om twee muren te gebruiken. Je gaat dus de hoek om. Dit kan een binnenhoek zijn, bijvoorbeeld als het gaat om twee muren in de woonkamer, maar het kan ook een buitenhoek zijn, bijvoorbeeld in de hal.

  meerdere schilderijen ophangen hoek om

4. Ophangsystemen

Voor het ophangen van meerdere schilderen en/of foto’s zijn er ook speciale ophangsystemen die je kunt gebruiken, in plaats van een normale spijker of een schroef. De onderstaande ophangsystemen zijn erg populair.

  1. Schilderij ophangrails

   Een schilderij ophangrail monteer je aan de bovenkant van de muur, net onder het plafond. Aan de rails zitten meerdere transparante draden/kabels, waar je schilderijen en/of lijsten aan kunt hangen. Het voordeel is dat je minder gaten hoeft te boren, en dat hoogtes verstelbaar zijn. De ophangrail van ArtiTeq is hier verkrijgbaar.

   schilderij ophangen ophangrails

  2. Schilderijplank

   Schilderijplanken zijn ook erg populair. Dit zijn smalle langewerpige wandplanken die je aan de muur kunt monteren, en waarop je meerdere schilderijen en/of lijsten op kunt plaatsen. Een schilderijplank  is aan de buitenkant voorzien van een opstaand randje, zodat de lijsten er niet eenvoudig af kunnen vallen. Klik hier om de schilderijplanken van IKEA te bekijken, in verschillende kleuren en formaten.

   schilderij ophangen schilderijplank

Bekijk ook:
Sierlijsten aan de muur: inspiratie en ideeën
Fotolijstjes bij de trap
IXXI
Spiegel collage

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.