Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

carport bouwen
Wooninspiratie

Carport bouwen


Wil je ook jouw eigen carport bouwen aan je huis of in je voortuin? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor het bouwen van je eigen carport. We gaan in op een aantal meest gestelde vragen, bijvoorbeeld over of je een vergunning nodig hebt, en we laten verschillende mooie en inspirerende carports zien, met handige tips en leuke ideeën die jij kan gebruiken voor het bouwen van jouw carport. Heel veel succes!

Wat is een carport?

Een carport is een open constructie met een dak, die je vaak in je voortuin of aan de zijkant van je huis kunt bouwen. Het is eigenlijk niets meer en niets minder dan een luxe afdak of overkapping voor je auto. Je kunt kiezen voor een vrijstaande carport, maar het is ook mogelijk om een carport aan je huis te bouwen. Zoals het woord eigenlijk al omschrijft, is het een poort waar je ten minste één auto onder kunt parkeren. Afhankelijk van het formaat van carport, kan je zelfs meerdere voertuigen eronder parkeren.

Sommige carports zijn gemaakt van metaal – meestal aluminium of staal – en beschermen voertuigen tegen storm en zonlicht. Tegelijkertijd hebben ze, omdat ze een open constructie zijn, een open gevoel. Dit is een belangrijk verschil tussen een carport en een garage. Het is ook een stuk voordeliger om een carport te bouwen vergeleken met een garage. Dus of je nu een auto, motor of zelfs je boot wilt beschermen tegen verschillende weersomstandigheden, een carport bouwen kan dé perfecte oplossing bieden.

Deze luxe design carport met robuuste houten balken is hier verkrijgbaar voor € 4.848,95.

Deze luxe design carport met robuuste houten balken is hier verkrijgbaar voor € 4.848,95.

Wat zijn de kosten voor het bouwen van een carport?

Net als alle projecten voor je huis en tuin, spelen de kosten een belangrijke rol. Bij de overweging voor het bouwen van een carport, wil je natuurlijk ook weten wat de kosten zijn. Allereerst is het goed om te weten dat carports van verschillende materialen gemaakt kunnen worden, wat een groot impact heeft op de kosten. Zo is een houten carport natuurlijk goedkoper dan een metalen carport. Daarnaast zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden, zoals het soort carport, soort dak, wel of geen dakisolatie, het formaat, de afwerking, noem maar op.

De gemiddelde kosten voor het bouwen van een carport ligt tussen 2000 – 7000 euro. Maar net als het bouwen van een huis, kan je het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Zo zou je bijvoorbeeld een luxe carport vast aan je huis kunnen bouwen, volledig in dezelfde architectuurstijl. Dan zullen de kosten uiteraard verder oplopen.

Tegenwoordig zijn er ook heel veel carports verkrijgbaar die je online kunt bestellen, en als bouwpakket naar je huis wordt verstuurd.

Deze DIY houten carport Lemmer, is gemaakt van onbehandeld Lariks en Douglas hout. Hier verkrijgbaar voor € 2.291,95.

Deze DIY houten carport Lemmer, is gemaakt van onbehandeld Lariks en Douglas hout. Hier verkrijgbaar voor € 2.291,95.

Soorten carport

Er zijn verschillende soorten carports verkrijgbaar, waarbij het ene soort niet beter hoeft te zijn dat het andere soort. Vaak is de beste keuze afhankelijk van wat voor soort huis je hebt. Zo biedt een vrijstaande woning meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld een rijtjeshuis. Bij een rijtjeshuis of een tweeondereenkap woning is het bovendien verstandig om te overleggen met de buren. Als zij ook een carport willen, dan kan je samen nadenken over een gezamenlijke carport. Hieronder hebben we de meest gebruikelijke soorten carports voor je op een rijtje gezet:

 • Vrijstaande carport;
 • Carport die je aan je huis monteert;
 • Carport tussen twee huizen (bijvoorbeeld bij een rijtjeshuis of een tweeondereenkap woning).

Carport bouwen met een bouwpakket

Carport bouwpakketten zijn erg populair. Ze zijn een geweldig compromis tussen volledig doe-het-zelf carports die je vanaf scratch moet bouwen en professionele op maat gemaakte carports. Als je wat geld wilt besparen zonder een hoop extra materialen te krijgen die je niet nodig hebt – of de helft van je tijd heen en weer moet rennen naar de bouwmarkt voor spullen die je bent vergeten – dan kan het kopen van carport bouwpakket een uitstekende optie zijn.

Het grootste voordeel van een carport bouwpakket, is dat je altijd een handleiding mee, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je relatief eenvoudig je eigen carport kunt bouwen. Je hoeft dus geen doorgewinterde timmerman te zijn om een carport te bouwen met een bouwpakket.

Daarnaast weet je van tevoren altijd hoe de carport eruit komt te zien. Dit voordeel heb je niet als je werkt met een bouwer die je bijvoorbeeld alleen een plattegrond kan laten zien.

Carport bouwpakketten worden geleverd met alles wat je nodig hebt om een complete carport te bouwen:

 • Ankerbouten voor bevestiging van het framesysteem aan je fundering;
 • Dikke, vierkante basisreling die de carport een stevige basis geeft;
 • Rechte zijwanddelen, plus gebogen voor de bovenkant;
 • Piek- en dakrandbochtcomponenten voor het dak;
 • Plaatwerk voor de bovenkant (en soms zijkanten);
 • Alle bevestigingsmiddelen die je nodig hebt om alles in elkaar te zetten.

Waar je nog wel rekening mee moet houden, en eventueel extra kosten mee zullen brengen, is de ondergrond waar de carport op gebouwd wordt. Zo zou je de grond wellicht moeten egaliseren.

Deze eenvoudige carport met een constructie opgebouwd met geïmpregneerd hout is hier verkrijgbaar voor € 1.109.

Deze eenvoudige carport aan huis met een constructie opgebouwd met geïmpregneerd hout is hier verkrijgbaar voor € 1.109.

Voordelen

 • Met een carport kan je jouw auto beschermen tegen beschadiging door fikse hagelbuiten en vervaging van autolak door de felle zon.
 • Je zult ook veel minder last hebben van vogelpoep. Je hoeft je auto dus ook minder vaak te wassen.
 • Tijdens warme en hete dagen zorg je met een carport ervoor om je auto koeler te houden – het dak zorgt namelijk voor schaduw.
 • Een carport bouwen kan je zien als een investering aan je huis, omdat het de waarde van je huis kan verhogen.
 • Naast het parkeren van voertuigen, kan een carport ook ideaal gebruikt worden voor een feestje – vooral als het regent.
 • Een carport bouwen is een stuk goedkoper dan een garage.
 • Als je een beetje handig bent, zou je zelfs je eigen carport kunnen bouwen.
 • Voor het bouwen van een carport hoef je meestal geen vergunning aan te vragen.

Nadelen

 • Carports zijn niet diefstalbestendig en nog steeds voor iedereen toegankelijk.
 • Een carport biedt in tegenstelling tot een garage meestal weinig praktische opbergruimte.
 • Een carport is iets minder duurzaam dan een garage.
De luxe aluminium carports met een plat dak van Veranco kunnen gelakt worden in meer dan 200 verschillende kleuren.

De luxe aluminium carports met een plat dak van Veranco kunnen gelakt worden in meer dan 200 verschillende kleuren.

Bekijk ook:
Voortuin ideeën
36x Tuin ideeën
Hagen
Houten tuinoverkapping maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.