Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

houten tuinoverkapping maken
Tuin inspiratie

Houten tuinoverkapping maken


Wil je ook een mooie houten tuinoverkapping in jouw tuin, maar je hebt geen budget om dit te laten doen door een dure aannemer? Op deze pagina we zien dat het niet moeilijk is om zelf jouw houten tuinoverkapping te maken. Scroll snel naar beneden voor de stap voor stap houten tuinoverkapping maken handleiding!

Een tuin aan huis is natuurlijk super fijn, vooral als het lekker weer is. Lekker eten in de tuin, barbecuen met vrienden en familie, genieten van de zon, een beetje tuinieren, noem maar op. In Nederland hebben we echter te maken met een super wisselvallig klimaat, waarbij we eigenlijk meer regen dan zon hebben. Daarom is een tuinoverkapping boven een terras een heel goed idee, zodat je heel het jaar door, ongeacht of de zon schijnt of regent, in je tuin kunt zitten en van de buitenlucht kunt genieten. In de zomer heb je met een tuinoverkapping een verkoelende schaduwplek, terwijl je het ook kunt gebruiken om te schuilen als het weer omslaat tijdens een gezellige BBQ. Daarnaast is een tuinoverkapping ook ideaal als afdak voor het opbergen van tuinmeubelen, fietsen en/of tuingereedschap.

Kortom, een tuinoverkapping is altijd een goed idee. Tenzij je geen budget hebt natuurlijk om het door een dure aannemer te laten bouwen. Wil jij geen duizenden euro’s uitgeven aan een aannemer, maar liever zelf je houten tuinoverkapping maken? Bekijk dan snel onderstaande globale stappen.

houten tuinoverkapping maken lounge

Voorbereiding

In Nederland mag een tuinoverkapping vrijwel altijd vergunningvrij gebouwd worden. In sommige gevallen heb je voor het maken van een tuinoverkapping een vergunning nodig.  Een vergunning of meldingsplicht is wel nodig als de tuinoverkapping groeter is dan 30m2, meer dan 50% van het tuinoppervlakte beslaat of als hoofdwoning wordt gebruikt. Wil je het zeker weten? Check de website van Omgevingsloket Online of Rijksoverheid.

1. Positie bepalen

Waar ga je de houten tuinoverkapping plaatsen? In principe kan je de overkapping overal in je tuin plaatsen. Belangrijk is om van de grond van tevoren te controleren of er voldoende ruimte is. Bepaal ook of je een vrijstaande tuinoverkapping wilt, bijvoorbeeld in het midden of achterin de tuin, of bijvoorbeeld tegen de schuur of tegen de gevel van je huis. Daarnaast bedenk je of je een volledige open overkapping wilt of dat je bijvoorbeeld de zijkanten gesloten wilt hebben.

vrijstaande houten tuinoverkapping maken

2. Soort hout

Om een houten tuinoverkapping te maken, heb je natuurlijk hout nodig. En er zijn natuurlijk verschillende houtsoorten. In deze stap bepaal je wat voor soort hout je gaat gebruiken. Je kunt het beste hardhout of geïmpregneerd hout gebruiken, wat het best bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. We raden aan om niet te besparen op het hout, goedkoop is namelijk duurkoop, vooral bij het maken van een houten tuinoverkapping. Het zou super zonde zijn als je houten tuinoverkapping na een jaar alweer kapot is, door bijvoorbeeld houtrot.

3. Fundering meten en betonpoeren plaatsen

Begin met het uitmeten van de fundering, zodat de betonpoeren geplaatst kunnen worden. Let op dat de tuinoverkapping soms iets uit kan steken ten op zichte van de vloer. Het is dus belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om de overkapping te plaatsen. Als de houten tuinoverkapping eenmaal staat, is het eigenlijk niet meer mogelijk om het te verplaatsen. Bij het plaatsen van de betonpoeren moeten ze in een rechte lijn en waterpas ten op zichte van elkaar staan.

4. Staanders plaatsen, vastzetten en controleren

In deze stap ga je de staanders plaatsen, vastzetten en controleren. De staanders plaats je op de geplaatste betonpoeren. Deze kan je tijdelijk vastzetten met schoorlatten. Let erop dat de staanders waterpas staan, en dat alle staanders dezelfde hoogte hebben. Blijf daarom net zo lang doordraaien om dat te realiseren. Alleen op die manier zal de overkapping mooi recht staan.

5. Afdak over overkapping aan schuur of huis

Wil je de houten overkapping tegen een schuur of de gevel van je huis monteren, dan moet je sterke wandbeugels gebruiken. Deze wandbeugels moeten sterk genoeg zijn waar de balken op kunnen rusten. Je zou hier eventueel ook regeldragers voor kunnen gebruiken, die wel iets minder handig zijn vergeleken met wandbeugels.

houten tuinoverkapping maken boven terras

6. Geraamte maken

Het geraamte is een belangrijk onderdeel van de houten overkapping. Daarom is het belangrijk om ook hier kwalitatief hout voor te gebruiken, zodat de houten tuinoverkapping bijvoorbeeld tegen sterker windstoten kan. De balken van het geraamte kunnen aan de palen gemonteerd worden met eenvoudige verbindingshoeken. Als de breedtes niet meer dan 3 meter zijn, hoeven er geen extra palen toegevoegd worden om het geraamte te verstevigen. Zijn de breedtes wel groter dan 3 meter, voeg dan een extra paal toe in het midden, om het geraamte stabieler te maken.

7. Sterk en regenbestendig dak

Om het regenwater goed te kunnen verplaatsen moet het dak een hoek van ten minste 15 graden hebben. In de bouwtekeningen van Fred heeft hij daar een eigen bedachte oplossing voor. De dwarsbalken zijn bij veel overkappingen nodig voor het verstevigen van het dak. Ze moeten dusdanig geplaatst zodat het een optimaal draagvlak wordt. Met behulp van verschillende verbindingshoeken kunnen de balken op het dak verstevigd worden. Het dak kan je op verschillende manieren afmaken. Als je bijvoorbeeld het dak wilt laten begroeien met planten, dan is het beste om te kiezen voor klassieke betonrasters. Wil je niet perse een begroeid dak, dan kan je ook denken aan eenvoudig plaatmateriaal of vellingdelen of vellingplaten.

houten tuinoverkapping maken met bar

8. Controle

Als het dak eenmaal is gebouwd, is het belangrijk om de totale houten tuinoverkapping goed te controleren. Is de constructie stevig genoeg? Is het dak goed geïsoleerd? Loopt het regenwater goed weg? Noem maar op. Pas als alles goed door jouw testen zijn gekomen, kan je met een gerust hart van jouw houten tuinoverkapping genieten.

Dit waren de globale stappen die je moet nemen voor het bouwen van je eigen houten tuinoverkapping. Zoals gezegd, zijn dit dus globale stappen. Voor meer details en handige bouwtekeningen, raden we vooral een kijkje te nemen bij de handleiding zelf overkapping maken van Freds’s Bouwtekeningen. Heel veel succes met dit leuke tuinproject!

Bekijk ook:
Tuinoverkapping idee van Sarah!
Uitbouw met een glazen tuinoverkapping
10x Tuinoverdekking
36x Tuin ideeën
30x Tuinontwerpen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.