Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tuinoverkapping idee sarah
Tuin inspiratie

Tuinoverkapping idee van Sarah!


Op zoek naar een leuk tuinoverkapping idee voor in jouw tuin? Vandaag gaan we een kijkje nemen in de super leuke tuin van Sarah, waar de tuinoverkapping de grote blikvanger is. Kijk snel verder en raak geïnspireerd!

Sarah is het gezicht achter de blog Rooms for Tuesday, waar ze haar fans inspireert met heel veel leuke interieur- en designgerelateerde onderwerpen. Interieurs & styling, renovatie tips, DIY projecten, noem maar op. Zo had ze een tijdje geleden ook een leuke en inspirerende gemaakt over haar tuinverbouwing. Sarah en haar man waren al een lange tijd bezig met de planning van dit project. In eerste instantie wilden ze de gehele tuinverbouwing uitbesteden, vooral ook omdat ze zelf nog heel veel te doen hadden in huis. Na vier gesprekken met verschillende aannemers hadden ze echter om de tuin toch helemaal zelf te verbouwen. Waarom? Vooral vanwege de doorlooptijd en het budget.

Het is een vrij grote tuin, maar zoals je aan de before foto’s kunt zien, was het heel slecht onderhouden. Het gras was uitgedroogd, de schuttingen waren sterk aan vervanging toe, en ook het terras zag er ook niet bepaald goed uit.

tuinverbouwing sarah before

tuinverbouwing sarah before

Tuinontwerp wensen

Sarah en haar man hadden een aantal specifieke wensen voor hun tuin. Een tuinoverkapping stond hoog op de wensenlijst, waar ze comfortabel en zonder last van de felle zon, met vrienden en familie kunnen chillen. Daarom was een comfortabele grote loungebank ook een musthave. Daarnaast wilden ze een deel van de tuin bestraten, om het gras te breken. De oude schuttingen moesten allemaal vervangen worden, die niet alleen voor privacy in de tuin zorgen, maar ook bescherming bieden voor de honden. En ze wilden ook een vuurplaats hebben, die voor extra warmte en sfeer zorgen tot laat in de avond.

In totaal waren ze maar liefst twee maanden bezig geweest om de tuin te verbouwen. Het was een arbeidsintensieve uitdaging, die hun kracht op de proef had gesteld, zowel fysiek als mentaal. Ze hebben meer dan 4000kg beton gemengd en ze hebben er meer dan 300 uur in gestoken om de tuin van hun dromen te realiseren. Uiteindelijk waren Sarah en haar man erg blij dat ze deze keuze hebben gemaakt, en zijn ze super trots op het resultaat. En daar speelt de nieuwe tuinoverkapping een belangrijke rol in.

tuinidee sarah groen gazon

Tuinoverkapping maken

Laten we gelijk beginnen met de blikvanger van de tuin, de tuinoverkapping. Sarah wilde een tuinoverkapping creëren, zodat ze een schaduwplekje had in de tuin. Aanvankelijk wilde ze een terrasoverkapping, maar toen kwam haar man met het idee om een vrijstaande tuinoverkapping achter in de tuin te maken. Op die manier is het een focuspunt geworden in de tuin, waar alle ogen op gericht zullen zijn bij binnenkomst.

Tuinoverkappingen kan je volledig door een hovenier of timmerman laten bouwen, maar je kunt ook kiezen voor een overkapping die als een bouwpakket wordt geleverd. Dit is een stuk goedkoper dan er één van scratch te laten maken. Zo kost is tuinoverkapping bouwpakking van douglas hout al verkrijgbaar vanaf €1200,-. Het voordeel van douglas hout, is dat het erg sterk, recht en stabiel is. Daarnaast kenmerkt douglas hout zich met een mooie warme kleur, die met de jaren erg fraai en egaal vergrijst.

Sarah en haar man kochten een lichtbruine schaduwstof en bevestigden deze op het dak van de overkapping. Het doek biedt niet alleen schaduw, maar het is ook ontworpen om schadelijke UV-stralen en wind tegen te houden, en verkoeling te bieden. In de winter verwijderen ze het, om het te wassen, zodat het in het voorjaar weer helemaal schoon is. Voor extra verkoeling, hebben ze ook een Haiku plafondventilator geïnstalleerd onder de tuinoverkapping.

Leestip10x Tuinoverdekking

tuinidee klein boompje tuin pot

Loungehoek

De loungehoek is een soort tweede woonkamer geworden met een grote l-vormige loungebank met comfortabele kussens, een wicker tafel met glazen plaat aan de bovenkant, en verschillende leuke decoratie accessoires. De snoerverlichting is ook een goed idee, die vooral in de avond voor heel veel sfeer zorgt.

Naast de loungehoek onder de tuinoverkapping, is er nog een tweede loungehoek gecreëerd. Daar vind je een luxe wicker tuinset, de luxe buitenkeuken, een mooie vuurtafel, en een stoere zwarte stalen rek waar het brandhout in opgeborgen kan worden.

tuinoverkapping terras bestraten tegels

tuinidee vuurtafel loungehoek

Schuttingen, gazon en tuintegels

Zoals je kan zien, zijn alle oude schuttingen vervangen door nieuwe houten schuttingen. In plaats van ze in een natuurlijke houtlook te beitsen, hebben ze ervoor gekozen om ze wit te verven. De witte schuttingen geven de tuin een moderne en tegelijkertijd ook een landelijke uitstraling.

tuinidee luxe buitenkeuken mobiel

Het uitgedroogde gras was een grote ergernis. Daarom is er ook een nieuw groen gazon aangelegd. Om ervoor te zorgen dat het gras ook mooi groen blijft, hebben ze meteen ook een sprinklerinstallatie aangelegd. Op die manier is het bewateren een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend.

Voor de terrassen is het fijner dat ze bestraat worden. Deze zijn dan ook bestraat met moderne grijze tuintegels, en zorgen ze ervoor dat het gras wordt doorbroken.

loungehoek tuinoverkapping

Planten en bomen

Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder groen. Het gras zorgt uiteraard al voor een groene sfeer – dit is aangevuld met een mooie selectie planten en bomen. Langs de randen van de tuin, tegen de nieuwe schuttingen, zijn plantenborders gecreëerd. Daarin vind je vooral mooie Thuja occidentalis bomen, ook wel bekend als de Smaragd of de Emerald Cederboom. Deze kenmerken zich door een prachtige heldergroene kleur, en een wat smal opgaande vorm. Ze zien er niet alleen erg mooi uit, maar het zijn ook echte groenblijvers en zijn winterhard.

tuinidee klein boompje tuin pot

De Smaragd bomen in de plantenborders zijn afgewisseld met verschillende andere mooie planten en bomen in potten in verschillende formaten. Denk bijvoorbeeld aan de leuke citroenboom, de kleurrijke en vrolijke Chrysanten, en verschillende vetplanten in potten.

De tuin is echt een verlengde geworden van de woning, waar Sarah en haar man regelmatig met vrienden en familie te vinden zijn. We zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

tuinidee luxe buitenkeuken mobiel

tuinidee vetplanten in pot

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
10x Tuin voorbeelden
30x Tuinontwerpen
Pergola

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.