Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

10x Kant en klare hagen


Op zoek naar kant en klare hagen, die je zonder gedoe direct in je tuin of voortuin kunt planten? Wij hebben tien verschillende soorten kant en klare hagen voor je op een rijtje gezet. Voor welke haag kies jij?

Tuinafscheidingen zijn onmisbaar als je een tuin hebt, voor het creëren van veiligheid en privacy voor je huis en tuin. En als het gaat om tuinafscheiding, kan voor muren of schuttingen gaan, maar je kunt ook kiezen voor natuurlijke tuinafscheiding, dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan tuinafscheidingen van bamboe, wilgentenen, heidematten, boomschoorsmatten, steenkorven, noem maar op. Hagen vallen ook onder natuurlijke tuinafscheidingen. Sterker zelfs, met hagen in je tuin, heb je een van de meest natuurlijke vorm van tuinafscheiding. Naast dat je tuin een. hele mooie groene natuurlijke uitstraling krijgt, bieden hagen nog veel meer voordelen:

  • Vergeleken met schuttingen en muren, zijn hagen een stuk goedkoper;
  • Er zijn heel veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen;
  • Met hagen in je tuin stimuleer je het dierenleven;
  • Je kunt er niet zo makkelijk overheen klimmen.

Hagen hebben over het algemeen twee tot drie jaar nodig om tot een hoogte te groeien, zodat ze effectief genoeg zijn als tuinafscheiding. Daarom zijn kant en klare hagen zo populair, die gedurende meerdere jaren vakkundig zijn gekweekt en verzorgd. Ze zijn al samengegroeid en hebben het uiterlijk van een volgroeide volwassen haag, waar je soms zelfs tot vijf jaar nodig hebt. Vaak zijn ze zelfs voorzien van afbreekbare kartonnen container om de kluit heen, die gewoon mee de grond in kan. Het enige nadeel is dat kant en klare hagen iets duurder zijn dan losse haagplanten, maar veel mensen vinden die extra kosten dus helemaal waard.

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we de meest populaire kant en klare hagen voor je op een rijtje gezet waar je uit kunt kiezen. Alle kant en klare hagen zijn verkrijgbaar bij Haag-heg.

1. Portuguese Laurier

De Portugese Laurier is een elegante groenblijvende haagplant met smalle, puntige, diepgroene glanzende bladeren die gedragen worden op opvallende, kastanjebruine stengels. Kleine, geurige witte bloemen bloeien in de zomer die populair zijn bij bijen en vlinders, samen met kleine rode vruchten die favoriet zijn bij vogels. In de herfst worden de vruchten zwart. Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ heeft traditionele eigenschappen die vergelijkbaar zijn met Laurier, waardoor het een ideale haagkeuze is voor formele situaties.

Deze kant en klare haag is gemakkelijk te kweken in alle bodemgesteldheden en situaties, inclusief droge schaduw. Als je Portugese laurier echter in droge schaduwomstandigheden groeit, raden we aan de plant vochtig te houden en te voeden totdat deze is gevestigd.

De Portugese Laurier is uitzonderlijk veerkrachtig, hoewel enige bescherming tegen de wind wordt geadviseerd in gebieden waar harde wind een probleem kan vormen. Ze hebben een gemiddelde groeisnelheid waardoor het makkelijker te onderhouden en te vormen is. Deze Lauriersoort hoeft slechts één keer per jaar in de nazomer te worden getrimd, hoewel hij indien nodig veel groter kan worden.

kant en klare hagen portugese laurier

2. Taxus Baccata

Wil je onderhoudsvriendelijke hagen die goed smal zijn te houden, dan zijn de kant en klare Taxus hagen een aanrader. Je kunt denken aan de Taxus Media Hicksii, maart omdat deze minder snel groeit en ook minder geschikt is als je op zoek bent naar een hoge tuinafscheiding, is de Taxus Baccata een betere keus.

De Baccata is een langlevende inheemse groenblijvende conifeer die ideaal is voor gebruik als formele haag. Ze kenmerken zich met glanzende donkergroene naalden die aan de onderkant lichtgroen zijn. De Taxus moet op een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek worden geplant, maar verdraagt ​​ook volledige schaduw. Het is geschikt voor zowel kalk- als kleigronden en gedijt op alle, behalve de meest zure gronden. Hoewel het niet heel snel groeit, moet de deze haag jaarlijks worden gesnoeid, bij voorkeur in augustus.

kant en klare hagen taxus baccata

3. Laurier Rotundifolia

De Laurer Rotundifolia, ook wel bekend als Laurierkerst, is een van de meest veelzijdige en populaire haagplanten. Deze haag heeft het hele jaar door grote, glanzend groene bladeren, en produceert ook delicate witte bloemen in de lente en feestelijke rode bessen gedurende de winter. Hierdoor vormt deze haag het hele jaar een prachtige afscheiding in je tuin. Het is een uitstekende keuze als haagplant voor dichte groenblijvende hagen en vormt een effectief privacyscherm. Een haag van een laurierboom kan ook de effecten van geluid en wind minimaliseren en biedt het hele jaar door belangstelling voor je tuin.

Laurierkershaag heeft een relatief snelle groeisnelheid van ongeveer 30 – 60 cm per jaar, waardoor het een economische manier is om hoogte te bereiken. Het is ook veerkrachtig en groeit goed in de meeste omstandigheden, ook in schaduwrijke gebieden, hoewel het niet de meest geschikte keuze is voor kusttuinen of alkalische grond.

kant en klare hagen laurierkers

4. Groene beuk

Hoewel beukenplanten bladverliezend zijn, blijven de opvallende winterbladeren aan de haag totdat ze in het voorjaar plaats maken voor nieuwe groei, waardoor de beukenhaag een prachtig alternatief is voor groenblijvende haag die het hele jaar door interesse biedt.

Fantastisch op zichzelf als een formele haag, is een beukenhaag ook een prachtige aanvulling op een inheemse gemengde haag om een ​​uitbarsting van winterse kleur te geven, evenals beschutting voor de lokale fauna wanneer de rest van de bladverliezende haag zijn bladeren verliest.

De Groene beuk is een relatief snelle groeier en bereikt ongeveer 30-60cm per jaar. Ze hebbenmwel wat onderhoud nodig. Na een lichte snoeibeurt, indien nodig in de vroege zomer, raden we aan om de beukenhaag in de late zomer of vroege herfst te snoeien, om ervoor te zorgen dat je in de winter een deel van de mooie bladbedekking kunt behouden.

Deze mooie haag groeit goed in zon of halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. Een beukenhaag is echter niet geschikt voor zware klei of natte locaties. Als je op zoek bent naar een meer gevestigde haag, of een privacyscherm voor je tuin, dan kan je voor de kant en klare beukenhagen gaan.

kant en klare hagen groene beuk

5. Olijfwilg

De Elaeagnus ebbingei, ook wel bekend als de Olijfwilg, is een mooie, groeikrachtige haag met glanzend donkergroen blad en zilverachtige kleur aan de onderzijde van het blad. De Olijfwilg produceert geurige roomwitte bloemen die worden gevolgd door oranje gespikkeld zilverfruit. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en de vruchten lokken vogels in je tuin. Bij gebruik als haagplant is de Elaeagnus ebbingei mooi en dicht en vogels nestelen zich graag in de takken.

Deze variëteit van de Olijfwilg zal groen worden tot een maximale hoogte van 4 meter met een maximale spreiding van 2 meter. Is gemakkelijk te knippen om zijn vorm te behouden en is daarom uitstekend geschikt als haag- en schermplant. Het bloeit van september tot oktober met vruchten in februari, wat precies de tijd van het jaar is waarin de vogels extra voedsel nodig hebben. Het staat het liefst in de volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw.

kant en klare hagen olijfwilgen

6. Levensboom Brabant

De Thuja occidentalis Brabant, oftewel de Levemsboom Brabant, is een aantrekkelijke, groenblijvende conifeer die dankzij zijn compacte groeiwijze ideaal is voor haagdoeleinden. Deze haagplant kenmerkt zich met lichte, geelgroene bladeren, en krijgen in de herfst een lichte bronstint. En wat opmerkelijk is, is dat ze tijdens de wintermaanden de mooie kleuren behoudt.

Door zijn dichte groeiwijze is hij perfect voor geluidsdemping, vooral omdat hij snel een gesloten haag vormt als hij 60 cm uit elkaar wordt geplant. Thuja Occidentalis Brabant kan het hele jaar worden geplant, zolang de grond niet drassig of bevroren is. Het is echter het beste om ze in de winter of het late najaar te planten. Omdat het een onderhoudsvriendelijke plant is, hoef je het maar één keer per jaar te snoeien.

kant en klare hagen levensboom brabant

7. Sneeuwbal

Viburnum tinus, beter bekend als Sneeuwbal, is een mooie opvallende haagplant die een prachtige decoratieve haag vormt, omdat hij het hele jaar door interessant is als natuurlijke tuinafscheiding. Deze krachtige, bossige struik heeft glanzende, ovaalvormige bladeren die contrasteren met zijn elegante roze knoppen, voordat ze van de late winter tot het vroege voorjaar bloeien in geurige witte bloemen. De bloemen van de Viburnum tinus veranderen vervolgens in mooie blauwzwarte bessen.

Sneeuwbal groeit ongeveer 45 cm per jaar groeit als hij jong is. En hoewel hij naarmate hij ouder wordt minder hard zal groeien, kan deze haag maar liefst vier meter hoog worden. De Viburnum tinus is gemakkelijk te kweken, maar is ook verkrijgbaar als kant en klare hagen. Hij kan in gedeeltelijke of zelfs volledige schaduw groeien, maar natuurlijk zonlicht is het beste om hem te laten bloeien. Idealiter zou Viburnum tinus moeten worden gekweekt in klei of vochtige grond, maar kan nog steeds goed groeien in alle, behalve de droogste of meest alkalische gronden. Deze winterharde struik kan ook winderige, blootgestelde locaties en zelfs kustlocaties verdragen.

kant en klare hagen sneeuwbal

8. Bonte Haagliguster

De Lligustrum ovalifolium ‘Aureum’, die de meeste mensen kennen als de bonte haagliguster, kenmerkt zich met ovaalvormige bladeren met een prachtige geel-groene kleur. In de zomer groeien er massa’s delicate witte bloemen uit, die vlinders en bijen aantrekken. Eenmaal gevestigd, is Ligustrum ovalifolium bijna een permanente groenblijvende haag, maar kan in de winter enige bladval ervaren. Vandaar dat het als een semi-groenblijvende haagplant wordt beschouwd.

De Bonte Haagliguster is populair vanwege het dichte gebladerte dat niet alleen privacy biedt, maar ook beschermt tegen vervuiling wanneer het als een formele haag wordt gekweekt, waardoor het perfect is voor stadstuinen. Deze robuuste struik is een relatief snelle groeier, ongeveer 30 cm per jaar, en groeit goed in de meeste omstandigheden, behalve op bijzonder natte locaties.

kant en klare hagen Bonte Haagliguster

9. Gele Californische Cipres

Een andere populaire haagplant die vaak als kant en klare hagen worden verkocht, is de Gele Californische Cipres. Dit is een sterk groeiende, groenblijvende conifeer die opvallende, citroengele nieuwe groei produceert die met de jaren geelgroen wordt. Het is een volledig rechtopstaande vorm met een zuilvormige groeiwijze die een aantrekkelijke individuele plant maakt.

Door meerdere op 60 cm van elkaar te planten, is de Gele Californische Cipres ook erg populair als natuurlijke tuinafscheiding. Het is bovendien een winterharde plant, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van privacy en beschutting. Het aantrekkelijk gekleurde blad is bestand tegen harde wind en stadsvervuiling en reageert goed op trimmen. Aan zijn lot overgelaten, zal het uitgroeien tot een middelgrote boom met een speldvormige kroon.

kant en klare hagen Gele Californische Cipres

10. Glansmispel Red Robin

Als je het hele jaar door interesse in je tuin zoekt, dan is de wintergroene heester Photinia Red Robin een aanrader. Met clusters van delicate witte bloemen en levendige, scharlaken bladeren in de lente die in de winter veranderen in een opvallend diepgroen, zal Photinia Red Robin absoluut opvallen in je tuin.

Glansmispel Red Robin is geen bijzonder dichte struik, dus het wordt niet aanbevolen als haagplant als je extra privacy of veiligheid wilt. Het heeft een gemiddelde groeisnelheid van 30 cm per jaar en kan gemakkelijk worden gehouden tot een hoogte van vier meter. Je kunt het dus snoeien tot een formele haagvorm in de lente of zomer of alleen snoeien wanneer het nodig is.

Hoewel deze haagplant de voorkeur geeft aan zonnige omstandigheden, kan het ook goed groeien in halfschaduw en gedijt het goed in goed doorlatende grond. Het is vorstbestendig, maar jonge planten moeten in de winter worden beschermd.

kant en klare hagen Glansmispel Red Robin

Bekijk ook:
15x Schutting ideeën
36x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
30x Verticaal tuinieren
10x Bomen voor kleine tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.