Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Uitbouw met een glazen tuinoverkapping
Tuin inspiratie

Uitbouw met een glazen tuinoverkapping


We hebben de mooiste tuinoverdekking voorbeelden laten zien van verschillende merken en leveranciers, maar het is natuurlijk veel leuker om te zien hoe een tuinoverkapping er in de praktijk uit kan zien. Daarom vinden we het zo leuk om dit project te laten zien. Alice heeft namelijk haar woning uitbouw gerealiseerd met een mooie glazen tuinoverkapping. Bekijk hoe mooi het bij haar is geworden en wat het voor haar gezin en hun woning heeft betekent!

Alice is het gezicht achter meermaals bekroonde blog Alice in Scandiland. De blog is haar plek om haar ouderlijk huis in Cornwall te delen – een manier om haar dagelijks leven, haar liefde voor interieur & design, fotografie en creativiteit vast te leggen. Zo deelde ze drie jaar geleden ook hoe ze haar woning uitbouw had gerealiseerd met behulp van een glazen tuinoverkapping.

De uitbouw speelt zo’n belangrijke rol in ons huiselijk leven, het heeft ons een gevoel van vrijheid gegeven, ruimte om naast elkaar te bestaan, maar ook ruimte om te ademen, te spelen en te creëren. Het betekent dat we in het huis kunnen blijven die we ons thuis hadden gemaakt.

glazen uitbouw tuin

Uitbouw in plaats van verhuizen

Alice woonde al heel haar leven in het huis, maar op een gegeven moment waren ze het huis gewoon ontgroeid. Daarom wilden ze perse verhuizen. Maar na te hebben gekeken naar de huizenmarkt en hoeveel meer ze zouden moeten uitgeven om het een waardevolle omwenteling te maken, werd al snel duidelijk dat verhuizen geen echte optie was. Ja, het zou kunnen, maar ze zouden hunzelf aanmelden voor een extra financiële toezegging die ze niet echt wilden. Dus in plaats daarvan richtten ze hun volledige aandacht op het idee van een uitbouw.

Ze hebben geen grote tuin, maar omdat het aan het einde van het terras ligt, wikkelt het zich langs de zijkant van het huis en heeft het een gevoel van afzondering. Een uitbouw zou betekenen dat je de buitenruimte zou opofferen, maar ze voelde dat als het goed wordt gedaan, het alleen zou dienen om het huis en de tuin samen te trekken, waardoor de grens tussen de twee vervaagt en beide worden verbeterd.

Zo zag de keuken en woonkamer er uit vóór de uitbouw:

uitbouw before

uitbouw oude situatie

Glazen overkapping uitbouw

Na meerdere overwegingen en offertes, besloot Alice voor een soort serre te gaan. De uitbouw is ongeveer 2.6m x 5.5m, wat de ruimte op de begane grond bijna verdubbeld heeft. Het is een soort overkapping terras geworden, maar dan binnen aan de keuken en woonkamer. Naast glazen wanden, een glazen dak en glazen schuifwanden, wilde Alice ook een vaste muur aan de kant van de keuken. Zonder die muur voelt het voor haar dat alle gevoel van architectonische wow-factor verloren zou gaan. Het verbindt de uitbouw met het huis en creëert een stroom en continuïteit.

De hoogte van het dak is echt een geweldige verrassing als je de ruimte inloopt. Ondanks dat het een vrij bescheiden uitbouw is, zorgt de extra ruimte met extra hoogte ervoor dat het effect optimaal is. Zowel de keuken als de woonkamer zijn super ruimtelijk geworden. En de enorme lichtinval is natuurlijk ook een mega groot voordeel.

uitbouw serre

glazen uitbouw woonkamer

Blij het met resultaat

Over het algemeen is de uitbouw veel beter dan Alice had verwacht. Voor het grootste deel vond het werk allemaal buiten in de tuin plaats. Ze konden de deur en het raam sluiten … en zelfs soms de gordijnen in de woonkamer als ze wat privacy wilde. Natuurlijk moest de buitenmuur verwijderd worden, maar over het algemeen was het een pijnvrij, opwindend en snel proces.

uitbouw glazen tuinoverkapping serre

glazen uitbouw schuifwanden

Het meeste werk werd buiten gedaan. Toen het eenmaal verzegeld en waterdicht was, gingen ze ook de patiodeuren en het keukenraam naar buiten en sloegen de overgebleven muur neer met een voorhamer. Wekenlang met de kale, stoffige betonnen vloer leven, terwijl deze voldoende was uitgedroogd om de houten vloer te leggen, was geen pretje, maar ze wist dat het allemaal goed zou komen. En dat werd het ook!

Er is over de hele begane grond een nieuwe vloer gelegd. Een mooie, warme en sfeervolle houten vloer die van de keuken en woonkamer helemaal door naar de uitbouw loopt. Hierdoor heb je een het gevoel dat het om een echte uitbouw gaat, en niet om een tuin- of terrasoverkapping.

uitbouw woonkamer

uitbouw keuken woonkamer

Bekijk ook:
13x Serre inspiratie
Deze woning is heel stoer verbouwd met onder andere een inspirerende uitbouw
Thuiskantoor in uitbouw in de tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

 • Reply
  Popo
  7 oktober 2021 at 14:53

  Prachtig! Welk bedrijf heeft de uitbouw gerealiseerd? 🙂

 • Reply
  Daniel
  3 januari 2022 at 16:35

  Ziet er super mooi uit! Ik ben ook wel nieuwsgierig wie dit zo mooi gemaakt heeft. Is het mogelijk dat u het bedrijf doorstuurd? Alvast bedankt. Mvg daniel

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.