Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Hagen


Wil jij mooie hagen of heggen in je tuin of voortuin, als losse plant of als natuurlijke tuinafscheiding? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over haagplanten!

Hagen en heggen zijn super populair, zowel in de voortuin als in de achtertuin. Het planten van haagplanten, struiken of bomen in de tuin voegt meer toe dan alleen esthetische waarde. Veel soorten groenblijvende haagheesters creëren natuurlijke privacyschermen die geluid, wind en nieuwsgierige blikken blokkeren. Andere soorten bladverliezende bloeiende haagplanten kunnen achtertuinen met prachtige kleuren en geuren omlijnen wanneer de haag bloeit. Je kunt ook haagplanten kweken langs muren, hekken of zelfs aan de voorkant van het huis om een opvallende uitstraling te creëren.

Wat is het verschil tussen hagen en heggen?

Hagen en heggen worden vaak met elkaar verward. Hoewel het heel erg op elkaar lijkt, is er wel één belangrijk verschil. Heggen bestaan uit een dichte rui planten, die je hooguit één keer in de twee jaar moet snoeien. In principe laat je een heg dus vrijuit groeien. Een haag snoei je vaker, met het doel om het strak te houden.

Haagplanten als natuurlijke tuinafscheiding

Schuttingen, hekken en muren kunnen allemaal als tuinafscheiding gebruikt worden rondom je huis, maar heggen of hagen hebben veel voordelen ten opzichte van de door de mens gemaakte alternatieven die ze om een aantal redenen erg aantrekkelijk maken. Lees hieronder waarom hagen en heggen een kosteneffectieve, milieuvriendelijke en aantrekkelijke optie is voor je tuin.

Kostenefficiënt

Het planten van hagen en heggen is voor de meeste mensen een doe-het-zelf-project en alles wat je nodig hebt is tijd, een schop, haagplanten en wat compost om je hagen een goede start te geven. De initiële aanschafkosten van haagplanten en voer kunnen zo laag of duur zijn als jezelf kiest, afhankelijk van de soort en grootte van de plant. De kosten zijn aanzienlijk lager als je kleinere celgegroeide haagplanten gebruikt of de nog goedkopere kale wortelplanten waarvan de meeste bladverliezend zijn, maar er zijn ook groenblijvende soorten, zoals de Laurierkers, Hulst, Taxus en Liguster). Veel hangt af van of je het geduld hebt om kleinere planten te kopen (die veel goedkoper zijn) en een extra jaar of twee te wachten voordat ze volwassen zijn. Heb je dat geduld niet, en wil je direct een hoge tuinafscheiding creëren rond je tuin? Dan kan je ook voor kant en klare hagen gaan.

Als je eenmaal je haagplant hebt geplant, is het onderhoud in principe heel eenvoudig. Vooral als je het vergelijkt met de kosten van onderhoud of reparatie van andere vormen erfafscheidingen zoals houten schuttingen.

Taxus baccata

Taxus baccata

Inbraakpreventie

Hoewel een schutting of muur ook hoog is, is het niet onmogelijk om eroverheen te klimmen. Bepaalde soorten hagen hebben echter dichte groei en lange doornen die het bijna onmogelijk maken om er zonder letsel overheen of doorheen te klimmen. Doornige of stekelige heggen zijn daarom een goed idee als een vorm van inbraakpreventie.

Privacy

Kleinerbladige, dichte, groenblijvende hagen zijn bijna onmogelijk om doorheen te kijken en zijn een ideaal privacyscherm voor huizen in drukke gebieden met veel passerend verkeer, of voor het creëren van een eigen tuinruimte waar dan ook. Omdat ze groenblijvend zijn, bieden ze het hele jaar door privacy.

Als ruimte een probleem is of als je op zoek bent naar privacy en veiligheid, dan kan je ook kiezen voor kant en klare klimopschermen en haagschermen. Deze schermen zijn voorgegroeid in smalle troggen over een gegalvaniseerd stalen frame en bieden een onmiddellijke groene, privacy-oplossing, zijn eenvoudig te installeren en passen in de meest kleine tuinen. Populair in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is, zijn ze ook natuurlijke vervuilingsabsorbeerders, waardoor ze ideaal zijn voor externe recreatieruimtes, rond scholen en als groene barrières langs bermen.

Laurierkers

Laurierkers

Onderhoudsvriendelijk

Natuurlijk hebben alle hagen en heggen wat onderhoud nodig, maar vergeleken met bijvoorbeeld schuttingen is het een stuk onderhoudsvriendelijker. Houten schuttingen moeten bijvoorbeeld gelakt of geverfd worden, en moeten op den duur zelfs vervangen worden als ze beschadigd raken. Hagen moeten af en toe worden gesnoeid om het mooi strak te houden, en heggen hoeven zoals gezegd slechts één keer in de twee jaar gesnoeid worden.

Denk bij het kiezen van een haag echter goed na over de onderhoudsbehoefte als dit een belangrijke overweging is. De Leylandii is bijvoorbeeld één van de snelst groeiende haagplanten, die twee tot drie keer peer jaar gesnoeid moet worden om het onder controle te houden. Vind je dit veel, dan kan je ook kiezen voor haagplanten die slechts eens in het jaar gesnoeid hoeven te worden.

Diervriendelijk

Veel soorten vogels, insecten en kleine zoogdieren gebruiken hagen om via de bloeiende en vruchtdragende variëteiten beschutting, veiligheid tegen roofdieren en voedsel te bieden. Heggen en hagen moedigen wilde dieren en biodiversiteit aan en helpen onze inheemse diersoorten in stand te houden. Tegenwoordig lopen vele vogels gevaar als gevolg van verlies van leefgebied en vervuiling. Heggen die populair zijn bij vogels zijn meidoorn met weelderige rode hagedoorns in de herfst, of de bessen op een laurier, pyracantha of hulst. Insecten die gunstig zijn voor de tuin zijn dol op lavendel en oleaster. Controleer altijd of de jonge vogels hun nest hebben verlaten voordat je jouw haag of heg gaat snoeien. De bezette nesten van alle wilde vogels zijn wettelijk beschermd.

Buksbomen

Buksbomen

Bestand tegen wind

Een ander groot voordeel van hagen ten op zichte van bijvoorbeeld een muur of een schutting, is dat het veel beter bestand is tegen wind in de tuin. In tegenstelling tot een muur of schutting, die de wind naar boven leidt over het obstakel en turbulentie veroorzaakt, filtert en kalmeert een haag het, wat leidt tot een betere luchtcirculatie en de vorming van een beschut microklimaat. In de tuin geeft dit betere groeiomstandigheden door warmere grond. In kustgebieden is een haag vooral nuttig bij het verminderen van zouterosie en schade aan gebladerte door zout en zand.

Bij hevig winderig weer zal een haag niet vallen en schade oplopen, wat wel kan gebeuren bij een houten schutting. Een haag zal wellicht wat takken en bladeren verliezen, maar die zullen er weer op een natuurlijke wijze terug groeien.

Geluid en afvalstoffen

Dichte groenblijvende heggen en hagen zijn een handige manier om het geluidsniveau te verminderen. De mate van geluiddemping wordt direct beïnvloed door de hoogte, rijpheid en dichtheid van een haag, en in het bijzonder door de hoogte van de geluidsbron, waarbij een geluid van boven het tuinniveau moeilijker te verminderen is.

Heggen en hagen zijn niet alleen uitstekende geluidsschermen, ze hebben het vermogen om schadelijke gifstoffen en deeltjes die door het verkeer worden uitgestoten te absorberen, ongeveer 50% van de gifstoffen en fijnstof uit te filteren om voor aanzienlijk schonere lucht in de omgeving te zorgen. Een dichte groenblijvende haag is in beide opzichten ideaal en kan zeer nuttig zijn in omgevingen met veel verkeer, met name in gebieden waar kinderen buiten spelen of waar kruiden en groenten worden verbouwd.

hagen - beukenhaag

Beukenhaag

Hulp bij drainage en overtollig grondwater

Hagen en heggen zijn natuurlijke sponzen voor water en kunnen helpen om overtollig grondwater op te nemen en te helpen bij afvoer. Dit kan betere groeiomstandigheden voor planten bevorderen, maar kan ook bescherming bieden tegen het binnendringen van water van tuin naar huis.

Er zijn een aantal soorten haagplanten die meer geschikt zijn voor nattere bodemomstandigheden, zoals els en wilg, waarbij de haagbeuk een betere optie is dan zijn naaste neef, beuk, op matig natte gronden. Voor grond die normaal uitzonderlijk nat is of voor lange periodes drassig is, is afdekking echter geen geschikte optie zonder extra drainage.

Soort haagplanten

Er zijn heel veel verschillende soorten haagplanten verkrijgbaar. De vele voordelen van het kweken van hagen hangen af ​​van het kiezen van de juiste haagplanten. Als je een ongeschikte variëteit kiest, kan je met een reeks problemen worden geconfronteerd, vooral als de haag te groot wordt. Het zal moeilijk zijn om het te snoeien en het kan het licht naar je tuin of huis belemmeren. De wortels kunnen andere planten water en voedingsstoffen ontnemen en zelfs paden en gebouwen. Overmaatse heggen zullen je tuin binnendringen en kunnen problemen veroorzaken met je buren. Daarnaast kan het kostbaar en tijdrovend zijn om ze snoeien, terwijl de meeste coniferen, inclusief Leyland en Lawson’s cipres, geen harde snoei tolereert.

Haag of heg

Bepaal of je een haag of een heg wilt. Omdat de vorm niet zo rigide is, hoeft een informele haag over het algemeen maar één keer per jaar te worden gesnoeid, meestal in de winter wanneer de planten in rust zijn. Een haag haag moet tijdens het groeiseizoen minstens twee keer en vaak drie keer worden gesnoeid.

Geschikte haagplanten:

  • Beuken;
  • Buxus sempervirens;
  • Californische cipres;
  • Hulst;
  • Steeneiken;
  • Laurier;
  • Liguster;
  • Thuja;
  • Taxus.
hagen rode beukhaag

Rode beukhaag

Geschikte hegplanten:

  • Prunus spinosa;
  • Crab Apple;
  • Meidoorn;
  • Hazelaar;
  • Struikkamperfoelie;
  • Spaanse aak;
  • Pyrus communis (gewone peer).
Sterjasmijn

Sterjasmijn

Zon of schaduw

Omdat verschillende haagplanten verschillende behoeften hebben, is het belangrijk om te kijken naar de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht die de haag zal krijgen. Een lange haag kan zich vanuit een volle zonplek wel eens in de schaduw uitstrekken. Veel zonovergoten heesters zullen moeite hebben in de schaduw, waardoor dunne plekken in de haag ontstaan.

Privacy

Wil je privacy? Overweeg groenblijvende planten. Houd er echter rekening mee dat niet alle groenblijvers het snoeien kunnen verdragen. Als je een haag plant in de buurt van een weg, oprit of stoep, weet dan dat groenblijvende planten in de winter kunnen worden beschadigd door zoutnevel van smeltende sneeuw.

Zorg voor voldoende ruimte. Of je nou een heg of een haag hebt, hij kan meer ruimte in beslag nemen dan je verwacht. Het is geen plat hek; de takken en wortels van de struiken hebben ruimte nodig. Houd bij het onderzoeken van planten rekening met hun volwassen breedte en hun volwassen hoogte.

Niet te dichtbij. Het is verleidelijk om heesters heel dicht bij elkaar te planten, zodat de haag eerder volgroeit. Maar dat betekent dat je meer planten zult moeten kopen. En op de lange termijn zullen planten die te dicht bij elkaar staan ​​strijden om water en zonlicht, waardoor geen van hen zal gedijen.

Een goede landschapsprofessional kan je adviseren over geschikte haagplanten voor de door jou gekozen stijl en uitzoeken hoeveel je er nodig heeft.

Ligusterhaag

Ligusterhaag

Hagen planten

Hagen planten is een heel eenvoudig klusje dat je in princiepe zelf kunt doen. Of het nu potgekweekt is, met blote wortel, celgekweekt of met wortelkluit, het zijn dezelfde principes; goede grondvoorbereiding, voldoende ruimte voor elke wortel, verwijderen van luchtbellen en veel water, niet alleen als de planten de grond in gaan, maar in de weken na het planten totdat de planten volledig zijn ingeburgerd en in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

  1. Verwijder onkruid of gras uit het gebied waar het gat moet worden gegraven.
  2. Graaf het gat tot een geschikte maat, normaal gesproken ongeveer twee keer zo groot als de kluit.
  3. Breek de grond in de bodem van het gat met een vork of schop en meng er wat plantenvoeding door (we raden Greenshutters 12 maanden gecontroleerde afgifte meststof aan). Als de grond arm is, meng er dan ook wat topgrond van goede kwaliteit of multifunctionele compost door. Als de omstandigheden moeilijk zijn, raden we aan om Rootgrow te gebruiken om de planten te helpen snel een wortelstelsel op te bouwen.
  4. Bij het planten van mooie heggen die mooi vullen, is het belangrijk om de hagen planten op de goede afstand van elkaar te planten. We raden aan om de Leylandii, Laurier en andere groenblijvende hagen te planten tussen 60 cm en 100 cm uit elkaar. Hagen met planten die 60 cm uit elkaar staan vullen logischerwijs sneller dan hagen die 100 cm uit elkaar staan. Voor de Taxus (Taxus baccata) is het aan te raden om te planten tussen 30 cm en 60 cm uit elkaar. Wil je Buxus sempervirens (Common Box) planten, houd dan een afstand aan tussen 20 en 40 cm.
  5. Geef de kluit van de plant water, zodat deze door en door vochtig is.
  6. Verwijder de plant uit de pot en plaats het in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels net onder het grondniveau komt en vul aan met aarde en compost. Stevig rond de zijkanten van de kluit met je voet. Zet de plant eventueel vast.
  7. Goed water geven, vooral in de zomermaanden. Je moet ervoor zorgen dat de wortels pas uitdrogen als de plant een goed wortelgestel in de grond heeft.
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'

Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’

Hagen laten groeien

Om ervoor te zorgen dat de hagen naar wens groeien, is het belangrijk om het volgende te doen:

  1. Houd de haag voldoende bewaterd. Geef de grond rond de wortels water, en laat de wortels nooit uitdrogen.
  2. Ook in de volgende seizoenen, als je je haagplanten in de drogere maanden water geeft, krijg je er meer groei uit en zullen ze sneller opvullen.
  3. Bepaal direct na het planten hoe breed je de haag wilt hebben. Knip eventuele scheuten of takken die uit de haag komen terug tot de gewenste breedte. Dit zal de zijscheuten in de haag aanmoedigen om te groeien en de haag zal veel sneller opvullen dan wanneer je deze scheuten/takken laat staan ​​om lang en verwilderd te worden. Hierdoor ontstaat een smalle maar dichte haag.
  4. Snoei regelmatig takken en scheuten die uit de haag komen terug op de gewenste breedte. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller de haag zal opvullen en hoe dichter deze zal worden.
  5. Laat de bovenste scheut van Leylandii en Thuja staan ​​tot deze ongeveer 15 cm onder de gewenste hoogte van de haag komt en knip deze dan af. Voor de Laurierkers, de Portugese laurier, de Photinia, Griselinia en de meeste andere groenblijvende haagplanten is het daarentegen het beste om de toppen van elke scheut twee keer per jaar tijdens de vestiging te trimmen. Dit zal de planten aanmoedigen om meer scheuten te produceren.
  6. We raden aan heggen en hagen te snoeien in het late voorjaar of de zomer, maar wees voorzichtig tussen maart en juli, want vogels nestelen graag in heggen. Door heggen in deze tijd van het jaar te snoeien, krijgen ze de kans om voor de winter opnieuw te groeien en te herstellen. Snoei geen heggen in zeer droge of zeer hete omstandigheden.
Glansmispel

Glansmispel

Onderhoud

Zoals gezegd, zijn hagen en heggen erg onderhoudsvriendelijk. Dit betekent echter niet dat ze geheel onderhoudsvrij zijn. Lees hieronder hoe je hagen het best kunt onderhouden.

  • Regelmatig licht snoeien van een haag is beter voor de haag, en is gemakkelijker uit te voeren, dan in één keer zwaar snoeien.
  • Een leylandii-haag moet één à twee keer per jaar gesnoeid worden. Alle andere hagen moeten minstens één keer per jaar worden gesnoeid. We raden aan om heggen niet vaker dan twee keer per jaar te snoeien, omdat ze hierdoor kunnen verzwakken, vooral als je ze zeer strak terugsnoeit. Een goede richtlijn is om de hagen één keer per jaar in de vroege zomer te snoeien, terug op dezelfde breedte als het voorgaande jaar. Soms kan je in de nazomer of herfst de toppen van de Leylandi-hagen  opnieuw snoeien, maar niet de zijkanten. Je zou hier het best een elektrische heggenschaar voor kunnen gebruiken.
  • Als een leylandii-haag niet wordt getrimd, zal deze tot 90 cm per jaar groeien. Leylandii-hagen zullen geen nieuwe scheuten produceren van oud hout en kunnen niet hard worden teruggesnoeid als ze eenmaal ernstig overgroeid zijn. Daarom moet een leylandii-haag vanaf het begin goed worden onderhouden. Als je een Leylandii-haag op een hoogte van 1,80 m houdt, is deze gemakkelijk te snoeien. Als je jouw heg hoger laat worden, dan heb je speciale adders of platforms nodig om de heg veilig te snoeien.
  • Snoei een leylandii-haag nooit zo hard terug dat je in oud hout (takken zonder groene scheuten) snoeit, omdat deze niet opnieuw zullen uitlopen.
  • Als de grens wordt gedeeld met een buurman, moeten ze worden geraadpleegd, omdat ze hun kant van de heg moeten behouden. Je moet ervoor zorgen dat ze de mogelijkheid hebben om dit te doen en je moet de haag niet laten groeien tot een hoogte waar het hinderlijk voor hen wordt.
hagen Griselinia littoralis Variegata

Griselinia littoralis Variegata

Bekijk ook:
15x Schutting ideeën
10x Bomen voor kleine tuin
18x Kleine tuin ideeën
36x Tuin ideeën
Moderne voortuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.