Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

kleine slaapkamer inrichten
Slaapkamer inspiratie

Kleine slaapkamer inrichten


Een kleine slaapkamer inrichten die niet alleen praktisch is ingedeeld, maar ook leuk, knus en mooi is? Lees eerst deze blog, met handige tips, leuke ideeën en mooi inspiratie voorbeelden van verschillende kleine slaapkamers!

Elke slaapkamer zou een plek moeten zijn, waar je je aan het einde van een drukke dag kunt terugtrekken en tot rust kan komen. Het formaat zou geen rol moeten spelen, of je nou een grote of juist een hele kleine slaapkamer hebt. We merken echter dat er in de praktijk heel anders hiernaar wordt gekeken. Grote slaapkamers worden omarmd, maar kleine slaapkamers worden vaak verwaarloosd. Dat is super zonde, want juist ook een kleine slaapkamer kan je heel leuk en praktisch inrichten, zodat het een plek wordt waar je graag bent, of je nu wakker bent of slaapt.

Natuurlijk is een het makkelijker gezegd dan gedaan, daar zijn we heel bewust van. Maar omdat wij iedereen, ongeacht hoe groot of klein zijn of haar slaapkamer ook is, een fijne slaapkamer gunnen, hebben we deze gids gemaakt om het optimale te halen uit een kleine slaapkamer. Wil jij dus ook een fijne slaapkamer inrichten? Lees dan snel verder en laat je inspireren.

kleine slaapkamer inrichten lichte muren

1. Lichte kleuren

Een tip die vrijwel alle meeste interieurprofessionals zullen geven, of het nou architecten, designers of stylisten zijn, voor het inrichten van een kleine ruimte: gebruik lichte kleuren. Donkere kleuren zien er misschien wel mooi uit, ook in een kleine slaapkamer – het probleem is dat te veel donkere kleuren in een kamer, of het nu op de muren, vloeren of meubels is, dat ze het natuurlijke licht absorberen. Lichte kleuren daarentegen zullen worden weerkaatst in de ruimte, waardoor een kleine slaapkamer luchtiger, lichter en ruimtelijker wordt.

2. Kleurenpalet

Over kleuren gesproken, en bovenstaand gezegd te hebben, betekent het niet dat je alleen wit en lichtgrijs mag gebruiken in een kleine slaapkamer. Wel is het belangrijk om beperkt kleurenpalet te gebruiken. Als je te veel kleuren in een kleine ruimte hebt, kan het er verward en druk uitzien. Help in plaats daarvan de slaapkamerruimte te maximaliseren door een beperkt kleurenpalet te gebruiken. Kies een basiskleur voor de muren, het plafond en de vloer, en vul dit aan met kleuren die hier mooi bij passen, in de vorm van accessoires zoals bedlinnen, kussens, gordijnen of een mooi vloerkleed.

kleine slaapkamer kleuren

3. Indeling

Als het gaat om een kleine slaapkamer inrichten, kan het een goed idee zijn om de indeling te heroverwegen. In zoveel kleine slaapkamers ligt de nadruk vaak op het plaatsen van zoveel mogelijk praktische meubels in de ruimte, maar dit maakt de kamer alleen maar krap en niet-functioneel. Dus doe een stap terug en heroverweeg dit. Plaats het meubilair op een manier die de kamer minder overweldigend en rommelig maakt en in plaats daarvan de kamer opent om het licht en ruim te laten aanvoelen. Dit is ook het moment om om te overwegen of sommige meubels in de slaapkamer wel nodig zijn.

4. Grote meubels

Een valkuil bij de inrichting van een kleine slaapkamer, is dat je alleen maar kiest voor kleine meubels, met het idee dat dit beter zal passen. Wellicht klinkt het een beetje tegenstrijdig, maar in een kleine slaapkamer kan het juist een goed idee te zijn om te kiezen voor grote meubels. Meer kleine meubels kunnen een slaapkamer nog kleiner maken, terwijl grote meubels de ruimte groter laten aanvoelen. Wees dus niet bang om voor dat grote bed of kledingkast te gaan. Kies liever voor een grote kledingkast in plaats van een kleine kledingkast én een ladekast. Natuurlijk moet het wel in ruimte passen, maar dat is meer een kwestie van alles goed opmeten.

kleine slaapkamer inrichten groot bed

5. Schuifdeur

In elke slaapkamer heb je te maken met deuren. Het ‘probleem’ van deuren, is dat rekening moet houden met vrije ruimte, die nodig is bij het openen en sluiten van de deur. We hebben het niet alleen over de deur van de slaapkamer, maar ook deuren van kasten. Een goede tip waarmee je ruimte kunt besparen in een kleine slaapkamer, is om te kiezen voor schuifdeuren. Kledingkasten met een schuifdeur zijn daarom erg populair voor kleine slaapkamers, waarmee je minder rekening hoeft te houden met de vrije ruimte voor de deur.

kleine slaapkamer kledingkast schuifdeuren

6. Maak gebruik van de ruimte aan de muren

In een kleien slaapkamer is het een goed idee om goed gebruik te maken van de ruimte aan de muren. Heb je een lage kast? Combineer dat met een wandplank boven de kast om meer opbergruimte te creëren. Wil je een nachtkastje naast je bed? Ga op zoek naar een zwevend nachtkastje, die door het zwevende karakter, meer gevoel van ruimte zal geven.

kleine slaapkamer inrichten wandplanken

7. Spiegels

Niet iedereen heeft een spiegel in de slaapkamer, maar als je een kleine slaapkamer gaat inrichten, kan het een heel goed idee zijn om op zoek te gaan naar een grote spiegel. Spiegels maken een ruimte namelijk groter en lichter – hoe groter de spiegel, hoe groter dit effect zal zijn. Heb je geen idee hoe je een grote spiegel in jouw slaapkamer kunt plaatsen? Hieronder vind je een aantal tips:

  • Om de ruimte in een kleine slaapkamer te benutten, is het een goede optie om een passpiegel aan de deur op te hangen. Op deze manier voelen de muren van je kamer niet overvol aan, maar kun je toch volledig gebruik maken van deze spiegel zonder dat hij je in de weg zit.
  • Als je een kleine slaapkamer kamer hebt die soms erg donker is, kan het plaatsen van een spiegel tegenover een raam een geweldige manier zijn om het licht in de kamer te reflecteren. Het kan ook een illusie geven waardoor het lijkt alsof de kamer groter is dan het in werkelijkheid is. De tip hier is om ervoor te zorgen dat je niet-ingelijste spiegels gebruikt in kleine slaapkamers. Hierdoor worden ze beter geaccentueerd en lijken ze groter dan ingelijste spiegels. Het is dus een win-winsituatie. Probeer echter gebruik te maken van eenvoudige spiegels zonder overweldigende ontwerpen die je slaapkamer druk kunnen maken.
  • Een andere optie is om een spiegel boven je bed te hangen als de muren of de deur niet beschikbaar zijn. Dit is ook een geweldige manier als je de aandacht niet op je muren wilt vestigen, maar je slaapgedeelte liever aantrekkelijker wilt maken. Een regel als het gaat om het plaatsen van een spiegel in een kleine slaapkamer, is om ze nooit in een ruimte te plaatsen die de rommel in de kamer weerspiegelt.

kleine slaapkamer inrichten spiegel

8. Multifunctionele meubels

Met multifunctionele meubels kan je heel veel ruimte besparen in een kleine slaapkamer. Een heel goed voorbeeld is het bed. In plaats van een standaard bed, is het een goed idee om op zoek te gaan naar een leuk bed met opbergruimte. De ruimte onder je bed zou je anders niet goed kunnen benutten, terwijl een bed met opbergruimte onder het bed, je heel veel extra ruimte biedt om spullen op te bergen die je niet in het zicht wilt hebben. Denk aan kussens, bedlakens, kleding, noem maar op.

kleine slaapkamer inrichten bed opbergruimte

9. Maatmeubels

Een van de meest effectieve manieren om het meeste uit een kleine slaapkamer te halen, is door te investeren in op maat gemaakte meubels die rond het bed worden geplaatst. Een inbouwkast aan weerszijden van je bed helpt om die lastige ruimte in een kleine slaapkamer optimaal te benutten. En kan je geen bed met opbergruimte vinden die voldoet aan jouw wensen en eisen? Dan kan het ook een goede overweging zijn om een bed op maat te laten maken. Op die manier kan je jouw eigen afmetingen en afwerking bepalen. Als je wilt, zou je zelfs kunnen kiezen voor een iets hoger bed, zodat je ook meer opbergruimte onder je bed kunt creëren.

kleine slaapkamer maatkast

10. Hoogslaper

Over hoge bedden gesproken, heb je weleens een hoogslaper overwogen? Waarschijnlijk niet, omdat je een hoogslaper meer iets vindt voor een kinderkamer? Niets is minder waar, er zijn ook hele mooie, leuke en praktische hoogslapers voor volwassenen verkrijgbaar. Het grote voordeel is dat je met een hoogslaper extra ruimte creëert, die je op een andere manier kunt benutten. Zo kan je bijvoorbeeld een bank onder het bed plaatsen, een werkplek inrichten of zelfs een volwaardige inloopkast. En dat in een kleine slaapkamer!

kleine slaapkamer inrichten hoogslaper klein wonen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.