Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Vensterbank decoratie


Op zoek naar leuke vensterbank decoratie ideeën? Leuk! Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden om jouw vensterbank op een leuke manier te decoreren!

De vensterbank bevindt zich aan de binnenkant van het raam. Veel mensen weten niet dat de vensterbank vroeger gebruikt werd om erop te zitten. Dit verklaart meteen ook waarom het zo is genoemd. Nog steeds kan het een leuk idee zijn om een zitplek te creëren bij het raam, maar je kunt het ook op een andere leuke manier decoreren. Sommigen laten het helemaal leeg, terwijl anderen de vensterbank gebruiken voor het verzamelen van rommel. En dat is natuurlijk zonde, maar juist de vensterbank juist heel leuk en functioneel kan zijn. Heb je geen idee hoe je aan de slag kunt gaan? Laat je inspireren door onderstaande leuke vensterbank decoratie ideeën.

Praktische tips voor het decoreren van de vensterbank:

De vensterbank is meer dan alleen een deel van je raam. Het is een canvas voor creativiteit, een plek om persoonlijkheid uit te drukken en een kans om de binnen- en buitenwereld met elkaar te verbinden. Maar voordat je begint met het decoreren van deze kleine maar waardevolle ruimte, zijn hier enkele praktische tips om het meeste uit je vensterbank te halen.

 1. Meten is weten: Meet eerst de diepte en lengte van je vensterbank voordat je iets koopt. Dit zorgt ervoor dat je decoraties perfect passen en er niet overhangen of krap aanvoelen.
 2. Zorg voor balans: Voorkom een overvolle of rommelige vensterbank door items van verschillende hoogtes en formaten te kiezen. Dit zorgt voor een harmonieuze uitstraling.
 3. Denk aan het licht: Sommige decoraties kunnen gevoelig zijn voor direct zonlicht, zoals bepaalde planten of kunstwerken. Plaats deze items strategisch om verkleuring of beschadiging te voorkomen.
 4. Veiligheid eerst: Als je kaarsen of andere brandende decoraties gebruikt, zorg er dan voor dat ze op een veilige afstand van gordijnen of andere brandbare materialen staan.
 5. Eenvoudig onderhoud: Kies decoraties die gemakkelijk te reinigen of stofvrij te maken zijn, zodat je vensterbank er altijd fris en verzorgd uitziet.
 6. Houd rekening met het uitzicht: Laat het natuurlijke uitzicht van je raam de hoofdrol spelen. Voorkom het plaatsen van te grote of te hoge decoraties die het zicht belemmeren.
 7. Vervang seizoensgebonden: Maak de vensterbank levendig door decoraties te wisselen op basis van het seizoen of de feestdag. Dit houdt de look fris en actueel.
 8. Kies voor antislipoplossingen: Gebruik antislipmatten of -stickers om te voorkomen dat decoraties verschuiven of vallen, vooral als het raam vaak wordt geopend.
 9. Dubbelfunctie: Denk aan items die zowel decoratief als functioneel zijn, zoals een stijlvolle lamp die ’s avonds ook licht biedt.
 10. Persoonlijke touch: Laat je persoonlijkheid zien door decoraties te kiezen die echt bij jou passen en een verhaal vertellen over wie je bent of wat je liefhebt.

vensterbank decoreren tips

1. Bank

Laten we beginnen met het idee waar de vensterbank ooit voor bedoeld was – een bank. Vensterbanken heb je in verschillende formaten. Sommigen zijn heel breed en heel diep, terwijl anderen heel klein en smal zijn. Als je een hele brede en diepe vensterbank hebt, dan kan het een heel leuk idee zijn om een zitplek te creëren op de vensterbank. Een kleine en smalle vensterbank kan je altijd uitbreiden, zodat het groot genoeg is om er een zitplek van te maken. Plaats er leuke en comfortabele kussens op, of laat een kussen op maat maken.

vensterbank decoratie bank

vensterbank decoratie bank

vensterbank decoratie bank

2. Planten

Planten zijn altijd een goed idee in huis, en omdat heel veel planten van zonlicht houden, is de vensterbank de ideale standplaats in huis. Als je aan planten denkt, dan denk je natuurlijk aan plantenpotten, wat absoluut heel leuk kan zijn. Maar er zijn nog veel meer leuke ideeën om de vensterbank te decoreren met planten. Denk bijvoorbeeld aan planthangers, waarmee je planten boven de vensterbank kunt ophangen. Wil je een stapje verder gaan? Dan zou je de volledige vensterbank kunnen benutten door een plantenbak op maat te (laten) maken. Klinkt het een beetje raar? Wacht maar totdat je onderstaande mooie inspiratie voorbeelden ziet!

vensterbank decoratie planten hangplanten

vensterbank decoratie planten

vensterbank plantenbak

3. Moestuin

Heb je een raam met een vensterbank in de keuken? Ook die kan je heel leuk decoreren. Kook je regelmatig met verse kruiden? Dan is het natuurlijk super leuk om je eigen moestuin te hebben, in de keuken! Je kunt het heel eenvoudig doen door een aantal potten op de vensterbank te plaatsen. Heb je niet genoeg plek? Dan zou je ook nog een aantal potten op kunnen hangen. Naast dat je elke dag kunt genieten van alle verse kruiden, ziet het er ook nog eens erg leuk en decoratief uit!

vensterbank moestuin vensterbank keuken verse kruiden moestuin keuken vensterbank

4. Boeken en tijdschriften

Ben jij een echte boekenwurm? Dan is de kans groot dat je een grote boekenverzameling hebt. Een grote boekenkast is huis is dan natuurlijk een echte musthave, maar het is ook leuk om je vensterbank te decoreren met boeken en tijdschriften. Je hoeft het niet helemaal vol te plaatsen met banken. Een stapel boeken kan al heel leuk staan bij het raam. Ben je geen echte leesliefhebber? Boeken zijn ook gewoon een vorm van decoratie, vooral als het gaat om mooie grote tafelboeken.

vensterbank decoratie boeken

vensterbank decoratie boeken

5. Pronk plank

Een pronk plank of kast is een wandplank of kast waar je mooie spullen in of op plaatst die gezien mogen worden. Dit kunnen planten en bloemen zijn, maar ook andere mooie decoratie accessoires. Denk aan fotolijstjes, beeldjes, keramiek, kaarsen, boeken, tijdschriften, verzamelingen, een mooie tafellamp, noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken.

vensterbank decoratie pronk

vensterbank decoratie spullen

venterbank decoratie styling

6. Bureau

Werk je vaak thuis? Dan heb is het wel zo fijn om een goede werkplek te hebben met lekker veel zonlicht. En dé plek in huis met de meeste lichtinval is natuurlijk bij het raam. Daarom kan het een heel goed idee zijn om een bureau te creëren van de vensterbank. Dit kan een klein bureautje zijn als het gaat om een klein raampje, maar hoe groter het raam hoe groter het bureau kan worden natuurlijk. Is de vensterbank niet diep genoeg? Monteer dan een dieper bureaublad op de vensterbank.

vensterbank bureau

vensterbank bureau

vensterbank bureau

7. Glazen boxen

Het grote voordeel van de vensterbank is dat het er heerlijk licht is, omdat het bij het raam is. Het zou daarom zonde zijn als je alleen maar hele grote objecten op de vensterbank plaatst, die de lichtinval blokkeren. Wil je jouw vensterbank leuker maken, zonder dat het ten koste gaat van de lichtinval? Kies dan voor transparante objecten. Glazen boxen zijn daar het perfecte voorbeeld van. Ze zijn leuk, ze laten licht door, en je kunt er van alles en nog wat in plaatsen.

vensterbank decoratie glazen boxen

vensterbank decoratie glazen boxen

vensterbank decoratie glazen boxen

8. Kattenbed

Poezen en katten houden van licht en warmte. Daarom vinden ze het ook fantastisch om lekker op de vensterbank te liggen. Dit betekent echter niet dat je geen leuke vensterbank kunt maken. Je kunt van je vensterbank een echte loungeplek maken voor je poes of kat. Zo’n kattenbed op de vensterbank kan de favoriete plek worden voor je huisdier!

kattenmand vensterbank

kattenmand vensterbank

kattenmand vensterbank

9. Plank

Het is geen probleem als de plank van de vensterbank niet zo mooi is. Je kunt het namelijk heel eenvoudig leuk maken. Zo zou je het een kleurtje kunnen geven door het te verven. Maar je kunt er ook een andere plank op plaatsen. Dit kan een rustieke houten plank zijn, een stoere betonnen plank of een hele chique marmeren plank. De plank kan het verschil maken!

boomstam houten plank vensterbank

vensterbank betonnen plank

vensterbank plank zwart natuursteen

10. Kinderkamer

Ook in kinderkamers heb je te maken met vensterbanken. En op de vensterbank in de kinderkamer plaats je natuurlijk andere decoratie dan in de woonkamer of keuken. Hoewel het ook leuk kan zijn om er een vaste bank te creeeren – een loungehoek voor de kinderen, zijn er nog veel meer leuke mogelijkheden. In de kinderkamer kan je denken aan leuke spullen zoals mooie kinderboeken, leuk speelgoed, knuffels, noem maar op.

vensterbank decoratie kinderkamer

kinderkamer vensterbank decoratie

kinderkamer vensterbank decoratie

11. Bloemen

Bloemen zijn een tijdloze keuze voor vensterbank decoratie en voegen direct een vleugje levendigheid en kleur toe aan elke ruimte. Je kunt kiezen voor verse snijbloemen die je regelmatig vervangt voor een altijd verse en geurige touch. Denk bijvoorbeeld aan rozen, tulpen of zonnebloemen, afhankelijk van het seizoen. Daarnaast zijn droogbloemen een duurzamere optie die hun schoonheid lang behouden zonder onderhoud. Plaats de bloemen in een stijlvolle vaas, eventueel met wat groen erbij, zoals eucalyptus of varens, voor extra diepte en structuur. Voor degenen die niet regelmatig verse bloemen willen vervangen, bieden nepbloemen een mooi en onderhoudsvrij alternatief. Kies kwalitatieve nepbloemen die er bijna echt uitzien om je vensterbank een stijlvolle en levendige touch te geven zonder de zorgen van verzorging.

vensterbank decoratie bloemen

12. Vazen

In de wereld van interieurdecoratie zijn vazen meer dan slechts behouders voor bloemen. Ze kunnen zelfs de stille helden zijn die een ruimte tot leven brengen. Een goed gekozen vaas kan een vensterbank transformeren. Zelfs zonder inhoud kunnen vazen met hun intrigerende vormen, kleuren en texturen een boeiende blikvanger zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lege, geribbelde glazen vaas die het daglicht vangt en speelse schaduwen werpt. Of een diepblauwe keramieken vaas die herinneringen oproept aan een zomerse zee. En wie heeft er ooit gezegd dat vazen alleen voor bloemen zijn? Een vaas gevuld met gekleurd zand of dennenappels kan even intrigerend zijn. Maar het zijn vooral de artistieke, handgemaakte vazen die echt opvallen. Hun unieke ontwerpen vertellen een verhaal, waardoor niet alleen de vensterbank, maar de hele kamer tot leven komt.

vensterbank decoratie lege vazen

13. Kaarsen

Er is iets betoverends aan de warme gloed van kaarslicht. Het zachte flakkeren, de diepe schaduwen en de geuren die sommige kaarsen verspreiden, voegen een intieme sfeer toe aan elke ruimte. In een vensterbank kunnen kaarsen de magie van buiten met binnen verbinden, vooral tijdens de vroege avonden wanneer de wereld buiten langzaam in schemering gehuld wordt. Het is niet alleen het licht dat ze uitstralen, maar ook hun houders die bijdragen aan de esthetiek. Van eenvoudige glazen potjes tot rijk versierde kandelaars, de houder kan een kunstwerk op zich zijn. En terwijl de kaars langzaam brandt, vervagen de grenzen van tijd, waardoor een moment van rust en reflectie ontstaat. In een wereld die vaak te snel beweegt, bieden kaarsen op je vensterbank een welkome uitnodiging om even stil te staan en te genieten van het nu.

vensterbank decoratie kaarsen

14. Een mooie lamp

In het hart van elk interieur schuilt een verlichtingselement dat zowel functioneel als esthetisch kan zijn. Een zorgvuldig gekozen lamp op de vensterbank kan precies dat effect hebben. Wanneer de avond valt en de wereld buiten in duisternis wordt gehuld, kan zo’n lamp een zachte gloed verspreiden die de kamer vult met een uitnodigende warmte. Niet alleen het licht zelf, maar ook het design van de lamp kan een wereld van verschil maken. Een vintage tafellamp kan een vleugje nostalgie toevoegen, terwijl een moderne, minimalistische lamp een strakke en hedendaagse sfeer kan uitstralen. En dan is er nog het spel van licht en schaduw, gecreëerd door de unieke vormen en patronen van de lamp. Plaats hem zo dat hij naar buiten schijnt, en hij kan ook dienen als een baken, een zachte herinnering van thuis voor degenen die buiten voorbijgaan.

vensterbank decoratie mooie lamp

15. Keramiek

Keramiek, met zijn aardse uitstraling en tactiele charme, heeft de kracht om een vensterbank te transformeren in een kunstgalerij. Dit eeuwenoude ambacht vertegenwoordigt de perfecte harmonie tussen vorm en functie. Of het nu gaat om een handgemaakte vaas, een sierlijk schaaltje of een beeldend kunstwerk, elk keramiekstuk vertelt zijn eigen verhaal. De subtiele oneffenheden, de glans van het glazuur en de diepte van de kleuren weerspiegelen de hand van de maker en de passie waarmee het is gecreëerd. Binnen de wereld van keramiek is er een breed spectrum aan stijlen, van rustiek en traditioneel tot strak en modern. Door keramiekstukken op je vensterbank te plaatsen, voeg je niet alleen esthetiek toe aan je interieur, maar ook een stukje geschiedenis en ambacht dat de ruimte grondt en verrijkt.

vensterbank decoratie keramiek

16. Een mooi dienblad

Een dienblad lijkt misschien een eenvoudig en alledaags voorwerp, maar het kan wonderen doen voor de esthetiek en functionaliteit van een vensterbank. Het dient als een podium, een canvas waarop je andere decoratieve elementen kunt groeperen en presenteren. Een elegant houten dienblad kan bijvoorbeeld een warm, natuurlijk element toevoegen, terwijl een strak metalen of spiegelend dienblad een modernere uitstraling geeft. Door decoraties, zoals kaarsen, vazen of kleine planten, op een dienblad te plaatsen, creëer je een gecoördineerde en samenhangende uitstraling. Bovendien biedt het dienblad praktisch gemak; je kunt gemakkelijk meerdere items tegelijk verplaatsen voor schoonmaak of herinrichting. Het toevoegen van een dienblad aan je vensterbank is als het leggen van de fundering voor een klein, steeds veranderend stilleven dat je naar eigen smaak en seizoen kunt aanpassen.

vensterbank decoratie mooi dienblad

17. Platenspeler

In een tijdperk van digitalisering en streaming is de platenspeler een nostalgisch symbool van eenvoud en authenticiteit. Als je vensterbank ruim genoeg is, kan het plaatsen van een stijlvolle platenspeler een uniek en opvallend decoratie-element zijn. Niet alleen draagt het bij aan de sfeer met zijn vintage charme, maar het nodigt ook uit tot interactie. Het zachte knetteren van de naald die de groeven van een vinylplaat volgt, voegt een warmte toe die digitale media vaak missen. Een goed uitgekozen platenspeler, misschien in retro hout of glanzend metaal, kan ook dienen als gespreksstarter. Naast de platenspeler kunnen enkele van je favoriete platen in hun artistieke hoezen tentoongesteld worden, waarmee je een persoonlijke touch en muzikale reis aan je vensterbank toevoegt. In combinatie met een rustig uitzicht vanuit het raam, biedt dit een serene plek om te ontspannen en terug te gaan naar de gouden tijden van muziek.

vensterbank decoratie platenspeler

18. Paasdecoratie

Pasen is een feest van vernieuwing en vreugde, en wat is een betere manier om dat thuis te vieren dan met een sfeervolle paasdecoratie op de vensterbank? Begin met zachte pasteltinten, die de lente en het ontwaken van de natuur symboliseren. Traditionele paaseieren, beschilderd in dromerige kleuren of met fijne patronen, kunnen in een nestje van stro of op een dienblad worden geplaatst. Voeg daar wat lentebloemen aan toe, zoals narcissen of hyacinten, die niet alleen kleur maar ook een heerlijke geur verspreiden. Kleine paashaasfiguurtjes, gemaakt van hout of keramiek, kunnen speels tussen de andere decoraties worden geplaatst. Hangende decoraties, zoals veren of decoratieve vogeltjes, kunnen boven de vensterbank worden gehangen voor wat extra diepte. De combinatie van al deze elementen creëert een levendig en feestelijk tafereel dat de vreugde van het seizoen weerspiegelt en je huis vult met de lentesfeer.paasdecoratie vensterbank

19. Herfstdecoratie

De herfst is een seizoen van verandering, waarbij de natuur zich tooit in een kleurrijk palet van rood, oranje, geel en bruin. Het brengen van die rijke tinten en texturen naar je vensterbank kan je interieur direct warmte en gezelligheid geven. Begin met het verzamelen van herfstbladeren die hun hoogtepunt van kleur hebben bereikt; leg ze plat neer of plaats ze in een decoratieve schaal. Pompoenen en kalebassen in verschillende vormen en maten zijn ook een essentiële herfstdecoratie, en ze passen perfect op een vensterbank. Voor een rustieke touch kun je wat dennenappels en gedroogde takken toevoegen. Geurkaarsen met herfstgeuren zoals kaneel, appel en pompoenkruid voegen niet alleen sfeer toe, maar brengen ook de kenmerkende aroma’s van het seizoen in huis. Kleine lantaarns of theelichthouders kunnen een warm, flakkerend licht toevoegen dat de kortere dagen en langere avonden van de herfst tegengaat. Door deze elementen samen te brengen, creëer je een gezellige en uitnodigende vensterbank die het beste van het herfstseizoen weerspiegelt.

herfstdecoratie vensterbank

20. Kerstdecoratie

De magie van Kerstmis komt tot uiting in de kleinste details en decoraties. De vensterbank is de ideale plek om die betovering te vangen en te delen met de buitenwereld. Begin met sprankelende lichtjes, die, als ze subtiel over de vensterbank worden gedrapeerd, een fonkelende sterrenhemel nabootsen. Kerstgroen, zoals dennentakken of hulst, kan als een natuurlijke loper dienen, waarop je andere decoraties kunt plaatsen. Denk aan glanzende kerstballen, sierlijke engelfiguren of zelfs een miniatuur kerstdorp. Sneeuwvlokdecoraties, of ze nu van papier, metaal of glas zijn, voegen een winters tintje toe, zelfs als er buiten geen sneeuw ligt. Een mooie adventskaars of een kleine, decoratieve kerstkrans kan het geheel afmaken en het ware gevoel van het seizoen overbrengen. Door deze decoraties te combineren, wordt je vensterbank een levendige afspiegeling van de kerstvreugde die je in je hart draagt, zichtbaar voor iedereen die voorbijgaat of binnenkomt.

kerstdecoratie vensterbank

Bekijk ook:
Vensterbank boekenkast
Raamradiator
Mooie plankdragers

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

2 Comments

 • Reply
  Vensterbank boekenkast | Inrichting-huis.com
  1 april 2016 at 11:00

  […] had al weleens leuke inspiratie ideeën gedeeld voor vensterbank decoratie. En een tijdje geleden had ik ook een blog geschreven over erker inspiratie. Daar zat een leuk […]

 • Reply
  Radiatorombouw ideeën | Inrichting-huis.com
  21 juli 2016 at 11:01

  […] Je kunt de ombouw ook onderdeel laten zijn van je boekenkast. Voor meer leuke ideeën, zou je ook devensterbank decoratie ideeën kunnen […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.