Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Zolder slaapkamer met inbouwkast
Slaapkamer inspiratie

15x Mooiste slaapkamers op zolder


Slaapkamer verbouwen op zolder

Is het een goed idee om de zolder als slaapkamer te maken? De meningen zijn hierover verdeeld. Sommigen vinden het een goed idee, anderen moeten er niet aan denken om op zolder te moeten slapen. Persoonlijk ben ik een grote fan van de zolder slaapkamer. Het is namelijk een unieke ruimte in huis. Natuurlijk zijn schuine wanden, een schuin dak en de houten balken aan het plafond niet altijd praktisch, maar ze zorgen wel voor een hele mooie, chique en karakteristieke sfeer. En ja, het klopt dat de temperatuur op zolder erg hoog kan oplopen in de zomer. Maar daar zijn ook weer handige ideeën voor om daarmee om te gaan.

Vandaag wil ik laten zien hoe je een zolderkamer kunt ontwerpen en verbouwen tot slaapkamer, waar je enorm blij mee zult zijn. Bekijk de handige tips en de inspiratie foto’s en voorbeelden van de mooiste zolder slaapkamers!

5x Tips voor het verbouwen van de zolder slaapkamer

De zolder is naar mijn idee de ideale ruimte om er je slaapkamer van te maken, mits je het op de goede manier laat verbouwen. Een zolder is een mooie ruimte, maar het is ook een unieke ruimte, waar je rekening moet houden met verschillende factoren. We hadden het al over een schuin dak en de schuine wanden. Hoe ga je daarmee om? En lichtinval is een ander belangrijk aspect, wat essentieel is voor een fijne slaapkamer. Daarnaast is een praktische indeling natuurlijk ook van belang. Wat je ook zéker niet van vergeten is om de zolder te isoleren.

1. Zolder isoleren

Zolder isoleren dus, laten we daar gelijk mee beginnen. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij het verbouwen van de zolder tot slaapkamer. Veel mensen komen er later pas achter hoe belangrijk goede isolatie is op zolder. Het heeft namelijk met warmte en kou te maken. Als de slaapkamer op zolder niet goed geïsoleerd is, kan het in de zomer super heet worden, terwijl het er in de winter juist erg koud kan zijn. Dat wil je natuurlijk niet. Voordat je van je zolder een slaapkamer gaat maken, zou je dus moeten beginnen om de zoldervloer te isoleren. Daarnaast is je dak afwerken ook sterk aan te raden. Een goede dakisolatie is minstens even belangrijk als de vloerisolatie.

zolder dakisolatie

zolder isoleren

kleine zolder slaapkamer

2. Zolder slaapkamer met dakkapel of dakraam

Niet alle zolders zijn voorzien van een raam. Echter, als een kamer geen raam heeft, mag je er officieel ook geen slaapkamer van maken. Althans, je mag het geen slaapkamer noemen. Een raam is dus een absolute musthave. Ramen zorgen namelijk voor natuurlijke lichtinval. En als je het raam ook open kunt zetten, zijn ramen ook een vorm van ventilatie in de slaapkamer. Veel mensen kiezen voor een dakkapel. Een dakkapel heeft als groot voordeel dat de zolder ruimer en lichter wordt. Vooral voor een kleine zolder slaapkamer kan dit een heel goed idee zijn. De kosten voor het plaatsen van een dakkapel beginnen vanaf ongeveer €3000,- voor een dakkapel van twee meter breed en kunnen oplopen tot €5000,- voor breedte van vier meter.

Past dit niet in je budget? Dan is een dakraam een heel goed alternatief. Een dakraam heb je al voor €1000,- inclusief plaatsen. Met een dakraam creëer je weliswaar geen extra ruimte op de zolder slaapkamer, maar het zorgt wel voor een fijne lichtinval. En mocht je budget het toelaten, dan zou je ook meerdere dakramen naast elkaar, boven elkaar of tegenover elkaar kunnen plaatsen.

Dakkapel inspiratie

Slaapkamer velux dakramen

Zolder als slaapkamer

zolder slaapkamer isoleren

3. Zolder slaapkamer met schuin dak

Zoals gezegd, op zolder heb je vaak te maken met schuine daken of schuine wanden. Een schuin dak is super mooi en charmant, vooral door de hoogte, maar het klopt dat het niet altijd even praktisch is. Dit is ook afhankelijk van hoe hoog de rechte wanden zijn. Als deze hoog genoeg zijn, dan beperkt het niet de loopruimte in de zolder slaapkamer. Je zou daar dus gewoon een hoge boekenkast of kledingkast kunnen plaatsen.

Zijn die rechte muren niet zo hoog, maar de schuine wanden wel, dan kan je er dus niet onder staan en lopen. Een hoge kast is dan ook niet mogelijk. Je zou dus wat anders moeten verzinnen om die ruimte in te richten. Je zou bijvoorbeeld het bed onder het schuine dak kunnen plaatsen. Daarnaast zijn er ook genoeg opbergsystemen en kasten die niet zo hoog zijn. De IKEA Besta kasten en de Nordli ladekasten zijn daar hele goede voorbeelden van. Praktische modulaire kasten, die je zelf naar wens kunt samenstellen.

gietvloer zolder slaapkamer

zolder verbouwen slaapkamer

4. Inbouwkasten onder schuine wand

Kan je geen kast vinden met het perfecte formaat voor onder de schuine wand? Dan kan je ook inbouwkasten overwegen. Dat is mijn persoonlijke voorkeur. Het grote voordeel van een inbouwkast in een schuine wand, is dat je daarmee alle centimeters onder de schuine wand optimaal benut. Vooral als het om een kleine zolder slaapkamer gaat, zijn inbouwkasten een perfecte oplossing. Je kunt er er een boekenkast van maken, een kledingkast, of zelfs een complete inloopkast.

zolder slaapkamer ikea opergsysteem algot

zolder slaapkamer inbouwkast

zolder slaapkamer open inloopkast

zolder slaapkamer schuine wand kast

kledingroede onder schuin dak

5. Open zolder slaapkamer of niet

Wat de zolder ook zo bijzonder maakt, is dat je vaak direct in een open zolder terecht komt als je de trap op loopt. Op andere verdiepingen kom je eerst in een overloop terecht. Op zolder is dat dus anders. Je zou natuurlijk een overloop kunnen creëren, wat een goed idee is als je meerdere slaapkamers op zolder wilt inrichten of bijvoorbeeld een aparte inloopkast of badkamer wilt maken. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een open zolder slaapkamer van te maken. Een optie kan zijn is om het volledig open te laten. Een andere optie is om de open trap dicht te maken met een trapombouw en een vaste deur.

open loft zolder slaapkamer

zolder slaapkamer trap dichtmaken ombouw

Slaapkamer en badkamer op zolder

Heb je een hele ruime zolder? Dan kan je ook een badkamer inrichten op de zolder slaapkamer. Dit idee is erg populair voor mensen met kinderen. De kinderen krijgen dan een eigen badkamer op een ander verdieping, en de ouders gaan een tweede badkamer aanleggen op zolder, bij hun master bedroom.

Maar hoe maak je een badkamer op zolder? Je hebt namelijk met andere factoren te maken. Het belangrijkste is natuurlijk het aanleggen van de waterleidingen en de afvoer. Daarnaast moet je ook nadenken over de indeling van de badkamer. Wil je een douche of zelfs meerdere douches? Zou je ook een bad willen? En zou je het bad dan in de badkamer willen hebben of misschien een vrijstaand bad in het gedeelte van de slaapkamer? Wat ook een idee kan zijn, is een open slaapkamer met een open badkamer. Hieronder vind je een aantal mooie inspiratie voorbeelden van de slaapkamer en badkamer gecombineerd op zolder.

Bad zolder slaapkamer

Badkamer aanleggen zolder slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

2 Comments

 • Reply
  Zolder slaapkamer met inloopkast en balkon terras | Inrichting-huis.com
  31 mei 2017 at 11:00

  […] zolder slaapkamers magisch mooi kunnen zijn, hebben we hier al heel vaak laten zien. De witte slaapkamer badkamer […]

 • Reply
  40x Inbouwkast in schuine wand ideeën & inspiratie| Inrichting-huis.com
  8 mei 2019 at 11:54

  […] slaapkamer op zolder bevindt zich direct onder het nok van het dak. Hierdoor heb je te maken met twee evenredige schuine […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.