Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Slaapkamer inspiratie

Een vrijstaand bad in de slaapkamer


Wil jij een mooi vrijstaand bad in de slaapkamer, waarmee jij jouw slaapkamer omtovert in een luxe en comfortabele hotelkamer? Leuk! Op deze pagina vind je alle belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals de locatie van het bad, leidingen en afvoer, vloer en wanden, en ventilatie. En natuurlijk laten we ook een aantal mooie inspiratie voorbeelden zien van slaapkamers waar een mooi bad in staat!

Verblijven in mooie en leuke boutique hotels is natuurlijk altijd leuk. Daarnaast kan je er ook heel veel inspiratie opdoen voor je eigen interieur. De leukere boutique hotels zijn vaak ontworpen en ingericht door ontwerpers en architecten. Vaak kom je dan ook hele leuke originele ideeën tegen, die je nog nooit hebt gezien. Er zijn dan ook veel trends, die van hotels zijn overgewaaid naar de slaapkamers in woningen. De boxspring bijvoorbeeld, die nu enorm populair is. En een ander mooi voorbeeld is het vrijstaande bad… in de slaapkamer!

Je komt voor het eerst binnen in je hotelkamer, en het eerste wat opvalt is het vrijstaande bad naast je bed. Geweldig, iets dat je altijd zult herinneren. Maar als je het zo leuk vindt, waarom zou je dat dan niet toepassen in je eigen slaapkamer? Ja, natuurlijk zijn er tegenargumenten. Je hebt er de ruimte niet voor, het is niet praktisch, je moet de nodige leidingen leggen, noem maar op. Maar als je iets écht mooi vindt en écht wilt, moet je er wel wat voor over hebben, toch? En je krijgt er echt iets heel bijzonders voor terug!

Dit is slaapkamer van een modern loft appartement dat ontworpen is door Line Architects, met een open badkamer met een modern vrijstaand bad

Dit is slaapkamer van een modern loft appartement dat ontworpen is door Line Architects, met een open badkamer met een modern vrijstaand bad

Voordelen

Er zijn bovendien genoeg voordelen, waarom je wél een vrijstaand bad in je slaapkamer moet plaatsen. De belangrijkste reden is natuurlijk omdat je het mooi vindt. Met een vrijstaand bad voeg je extra luxe en comfort toe aan je slaapkamer. Het idee van een ligbad in de slaapkamer kan bovendien ook een oplossing zijn voor als je badkamer te klein is voor een bad én douche, terwijl je wel genoeg ruimte hebt in je slaapkamer. Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje:

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan een geweldige aanvulling zijn op uw huis en kan een gevoel van luxe en comfort toevoegen aan uw slaapkamer. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het plaatsen van een vrijstaand bad in uw slaapkamer:

Een ontspannen sfeer

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan zorgen voor een rustgevende en ontspannen sfeer in je slaapkamer. Het kan een perfecte plek zijn om te ontspannen na een lange dag en kan je helpen om stress en spanning te verminderen. Met het bad op een rustige en vredige plek in je slaapkamer, kan je genieten van je eigen spa-ervaring.

Gemak en efficiëntie

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan handig zijn als je ’s ochtends snel de deur uit moet en je badkamer in gebruik is. Het kan een tijdbesparende oplossing zijn omdat je niet hoeft te wachten tot andere mensen klaar zijn in de badkamer. Het kan ook handig zijn als je bijvoorbeeld kinderen hebt en de badkamer wilt delen.

Ruimtebesparing

Als je een kleine badkamer hebt, kan het plaatsen van een vrijstaand bad in je slaapkamer ruimtebesparend zijn. Hierdoor kan je meer ruimte creëren in je badkamer voor andere essentiële items en meubels. Het kan ook je badkamer er groter laten uitzien dan het in werkelijkheid is.

Visuele aantrekkingskracht

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan een indrukwekkend en esthetisch aantrekkelijke blikvanger zijn. Het kan een statement maken in je slaapkamer en een gevoel van stijl en luxe creëren.

Een romantische sfeer

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan ook bijdragen aan de romantische sfeer van je slaapkamer. Het kan een ideale plek zijn voor romantische momenten met je partner en kan zorgen voor een unieke en onvergetelijke ervaring. Het kan zelfs bijdragen aan de intimiteit en connectie tussen jou en je partner!

Verbeterde waarde van uw woning

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan de waarde van je woning verhogen, vooral als het goed is geïnstalleerd en van goede kwaliteit is. Het kan een belangrijke factor zijn bij de verkoop van je huis en kan potentiële kopers aantrekken die op zoek zijn naar een luxe en comfortabele woning.

Kernproject voor Sea&Sky Apartment Hotel is een modern appartement in Odessa, Oekraïne, ontworpen in 2021 door Scapes Concept Studio. Bij het raam is een modern ovaal vrijstaand bad geplaatst.

Kernproject voor Sea&Sky Apartment Hotel is een modern appartement in Odessa, Oekraïne, ontworpen in 2021 door Scapes Concept Studio. Bij het raam is een modern ovaal vrijstaand bad geplaatst.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn natuurlijk wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. In de badkamer houd je altijd rekening met water en vocht, ventilatie, en ook de leidingen en  afvoeren zijn standaard. Om ervoor te zorgen dat het mogelijk is om een vrijstaand bad in de slaapkamer te plaatsen, is het dus ook belangrijk om met deze aspecten rekening te houden. Hieronder vind je alle aspecten waar je over na moet denken als jij een vrijstaand bad in je slaapkamer wilt plaatsen, zodat je een idee hebt waar er allemaal bij komt kijken.

Afmetingen en locatie

Als je een vrijstaand bad in je slaapkamer wilt plaatsen, moet je rekening houden met de afmetingen en locatie van het bad. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het bad past in de beschikbare ruimte en dat het niet te overweldigend is voor de grootte van je slaapkamer. Over het algemeen zijn vrijstaande baden groter dan inbouwbaden en hebben ze meer ruimte nodig om zich heen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overhoudt om comfortabel rond het bad te kunnen lopen en om gemakkelijk in en uit het bad te kunnen stappen.

Als het gaat om de locatie van het bad, moet je overwegen waar het het beste past in je slaapkamer. Sommige mensen plaatsen het bad bijvoorbeeld in de buurt van een raam, zodat ze van het uitzicht kunnen genieten terwijl ze ontspannen in bad. Anderen kiezen ervoor om het bad centraal in de slaapkamer te plaatsen, als een mooie eyecatcher. Het is belangrijk om de verschillende mogelijkheden te overwegen en de beste locatie te kiezen die past bij jouw behoeften en smaak. Vergeet ook niet om rekening te houden met de nodige water- en afvoerleidingen en eventuele andere vereisten die nodig zijn voor de installatie van het bad op de gekozen locatie.

Deze moderne master bedroom, ontworpen door FADD Architects, heeft een eigen badkamer en inloopkast, met een vrijstaand Rexa Disdoto bad| Fotografie: Carlo Oriente

Deze moderne master bedroom, ontworpen door FADD Architects, heeft een eigen badkamer en inloopkast, met een vrijstaand Rexa Disdoto bad
| Fotografie: Carlo Oriente

Water- en afvoerleidingen

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het overwegen van een vrijstaand bad in de slaapkamer zijn de water- en afvoerleidingen. Om het bad te kunnen vullen en leeg te laten lopen, moeten er geschikte leidingen aanwezig zijn op de gekozen locatie. Het is belangrijk om te weten waar de waterleidingen zich bevinden en of er voldoende waterdruk is om het bad te vullen. Een loodgieter kan je helpen bij het bepalen of de bestaande leidingen geschikt zijn voor het installeren van een bad op de gekozen locatie.

Als er nog geen leidingen op de gekozen locatie zijn, moet je mogelijk nieuwe leidingen installeren, wat extra kosten met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om van tevoren een nauwkeurige schatting te maken van de kosten van de installatie van de leidingen, naast de kosten van het bad zelf en de installatie ervan.

Naast de waterleidingen moet je ook rekening houden met de afvoerleidingen. Het bad moet worden aangesloten op de afvoer, zodat het water veilig kan weglopen na gebruik. Dit vereist een geschikte afvoer op de gekozen locatie. Een loodgieter kan je helpen bij het bepalen van de beste opties voor de afvoer van het bad.

Houd er ook rekening mee dat de installatie van de leidingen en afvoeren kan verschillen afhankelijk van de locatie van het bad in de slaapkamer. Als het bad bijvoorbeeld in de buurt van een raam wordt geplaatst, kan het zijn dat er extra maatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat het water veilig wordt afgevoerd zonder de vensterbank te beschadigen. Bespreek de mogelijkheden en vereisten met een loodgieter om ervoor te zorgen dat het bad op een veilige en functionele manier kan worden geïnstalleerd op de gekozen locatie in de slaapkamer.

NMetwork of architecture koos voor een super mooi natuurstenen vrijstaand bad op een verhoging | Fotografie: Antoine Huot

Network of architecture (NOA) koos voor een super mooi natuurstenen vrijstaand bad op een verhoging | Fotografie: Antoine Huot

Waterdichtheid en ventilatie

Een vrijstaand bad in de slaapkamer kan een prachtige toevoeging zijn aan het interieur, maar het is belangrijk om rekening te houden met waterdichtheid en ventilatie. Omdat een bad veel water bevat, is het van vitaal belang dat het gebied rond het bad waterdicht is om waterschade te voorkomen. Dit betekent dat de vloer en wanden van de slaapkamer in de buurt van het bad bestand moeten zijn tegen vocht en water. Er zijn verschillende manieren om de waterdichtheid van de ruimte te verzekeren, waaronder het gebruik van waterbestendige materialen zoals tegels, afgelakte betonstuc of beton ciré of bijvoorbeeld een gietvloer. Een houten vloer is minder bestand tegen water en vocht, hoewel sommige houten vloeren ook geschikt kunnen zijn.

Wil je een vrijstaand bad toevoegen aan een bestaande slaapkamer, en ben je op zoek naar mogelijkheden om het gedeelte bestand te maken tegen vocht en water? Dan zou je ook een verhoging kunnen creëren. Op die manier kan je ook alle nieuwe leidingen en afvoeren op een nette manier wegwerken.

LeestipBetonstuc muur

Daarnaast is ventilatie een belangrijke overweging bij het installeren van een vrijstaand bad in de slaapkamer. Vocht en warmte kunnen zich snel ophopen in een kleine ruimte, waardoor schimmel en meeldauw kunnen ontstaan. Een goede ventilatie helpt om de luchtstroom te verbeteren en vocht te verminderen, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verkleind. Er zijn verschillende manieren om ventilatie te verbeteren, zoals het installeren van een ventilator of het openen van een raam tijdens en na het gebruik van het bad. Een mechanische ventilatie is ook een goed idee.

Kosten

Wanneer je overweegt om een vrijstaand bad in je slaapkamer te plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Naast de aanschafkosten van het bad en de kraan zijn er ook kosten voor de vloer- en afwerking, evenals eventuele kosten voor het aanleggen van waterleidingen en afvoer.

De kosten voor een vrijstaand bad variëren afhankelijk van het merk, de grootte, het materiaal en de stijl. Een standaardmodel van acryl kan bijvoorbeeld beginnen bij ongeveer €500, terwijl een luxueus model van koper of marmer aanzienlijk duurder kan zijn, soms wel €10.000 of meer. Een vrijstaande kraan kost doorgaans tussen €300 en €1.500, afhankelijk van het merk en de stijl.

Naast de kosten voor het bad en de kraan, moeten ook de kosten voor de vloer- en afwerking worden overwogen. Het gebied rond het bad moet worden beschermd tegen vocht en water. Dit betekent dat de vloer en de wanden moeten worden bedekt met waterbestendige materialen, zoals keramische tegels, waterdichte verf of waterdichte pleister. De kosten hiervoor kunnen variëren afhankelijk van de gekozen materialen, maar houd rekening met een gemiddelde van €50 tot €100 per vierkante meter.

Als het gaat om het aanleggen van waterleidingen en afvoer, kunnen de kosten sterk variëren afhankelijk van de locatie van het bad in de slaapkamer en de bestaande leidingen. Als er al een wateraansluiting in de slaapkamer aanwezig is, kunnen de kosten voor het aanleggen van de leidingen relatief laag zijn. Als er echter nog geen aansluiting is, kunnen de kosten hoger zijn omdat er leidingen moeten worden aangelegd. De kosten hiervoor kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van het werk en de afstand tot de bestaande waterleidingen en afvoer.

Al met al kunnen de kosten van het plaatsen van een vrijstaand bad in de slaapkamer variëren afhankelijk van de gekozen opties en de specifieke omstandigheden van je woning. Het is daarom belangrijk om een budget op te stellen en professionele offertes te verkrijgen om de totale kosten nauwkeurig te kunnen inschatten.

Inspiratie voorbeelden

Misschien weet je al exact wat voor soort bad, wat voor soorten vloer- en afwerking, en waar je het vrijstaand bad in jouw slaapkamer wilt plaatsen. Maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je eerst wat inspiratie en leuke ideeën op wilt doen.  Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we hieronder een aantal super mooie inspiratie voorbeelden van slaapkamers met vrijstaande baden voor je op een rijtje gezet.

Vrijstaand bad kopen

En dan kom je nu op één van de leukste dingen voor dit project, een vrijstaand bad kopen. Vrijstaande baden zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – van een klassiek vrijstaand bad op pootjes tot strakke rechthoekige baden tot vrijstaande baden in een mooie organische ovaal vorm. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van verschillende mooie vrijstaande baden die je direct kunt kopen.

Bekijk ook:
Vrijstaand bad
Zo creëer je een hotel chique slaapkamer!
Comfortabele slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.