Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

huis huren of kopen voordelen nadelen
Wooninspiratie

Een huis kopen of huren? Bekijk de voordelen en nadelen van beide opties!


Is het beter om een huis te kopen of te huren in 2022? Dit is een vraag die heel veel mensen bezighoudt. Twijfel jij ook? Wij hebben alle voordelen van een huis kopen en een huis huren voor je op een rijtje gezet, zodat je enigszins een besluit kan nemen. Kijk snel verder!

De vraag of het beter is om een huis te huren of een huis te kopen speelt al langer dan vandaag. Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven om een huis te kopen – voor hen zit er dus niets anders op dan een huis te huren. In de afgelopen twintig jaar zijn de woningprijzen enorm gestegen, in een tempo die de salarisstijging overtreft. Dit heeft geresulteerd dat de percentage woningbezitters van mensen tussen 25-35 jaar in dezelfde periode flink is gedaald. Sterker zelfs, sommige mensen zullen het zich nooit kunnen veroorloven om een huis te kopen, vooral niet als ze geen financiële hulp krijgen van bijvoorbeeld hun ouders.

Aan de andere kant, voor de mensen die wel in de positie zijn om te kiezen tussen een huis kopen of een huis huren, is het ook geen makkelijke beslissing. De huizenprijzen blijven namelijk stijgen, dus je vraagt je af hoelang dit voortduurt, en of 2022 dus wel het goede moment is om te kopen (ondanks de lage rente). Tegelijkertijd is een huis huren ook niet goedkoop, met in je achterhoofd dat huren eigenlijk weggegooid geld is.

Om je bij deze keuze een beetje te helpen, hebben wij de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet van beide opties, zodat je wellicht een besluit kunt nemen of je een huis moet kopen of huren in 2022.

Huis kopen

Een huis kopen behoort voor velen tot een mijlpaal. Het feit dat huizenprijzen de afgelopen jaren flink tot een recordhoogte zijn gestegen, heeft ervoor gezorgd dat het steeds moeilijker is om een huis te kopen, maar ook dat heel veel mensen een flinke overwaarde eraan hebben overgehouden. Naast dit voordeel van het kopen van een huis, biedt een eigen huis nog veel meer andere voordelen. Hieronder hebben we zowel alle voordelen en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Een huis kopen is een investering. Je maandelijkse hypotheekkosten gaan naar het bezit van je eigendom in plaats van naar de verhuurder. Je bent aan het einde van de hypotheekperiode volledig eigenaar van je huis, wat betekent dat je er kunt wonen zonder te betalen.
 • Je kunt geld verdienen als je het huis verkoopt. Op de lange termijn stijgen de vastgoedprijzen over het algemeen. Als je besluit te verkopen, kan je de overwaarde houden nadat de hypotheek is afbetaald.
 • Je kunt verbeteringen aan je huis aanbrengen. Huiseigenaren hebben veel meer vrijheid om hun stempel op een plek te drukken en te renoveren die past bij hun levensstijl. Geld dat wordt besteed aan verbeteringen aan je huis is bovendien vaak een investering, waardoor de waarde van het onroerend goed stijgt wanneer je het gaat verkopen.
 • Het is jouw keuze wanneer je gaat verhuizen. Zolang je jouw hypotheeklasten kunt betalen, kan je zo lang in de woning blijven wonen als je zelf wilt.

Nadelen

 • Hoge initiële kosten. Naast dat je steeds vaker je eigen vermogen moet gebruiken om een huis te kopen, ook in 2022, komen er vaak kosten bij kijken om het huis eerst te verbouwen voordat je erin gaat wonen. Afhankelijk van de staat van de woning, kan dit tot tienduizenden euro’s oplopen.
 • De rente kan in de toekomst stijgen. Als de rente stijgt, gaan je maandelijkse hypotheeklasten omhoog. Hoewel je een hypotheek met vaste rente kunt krijgen, kan je aan het einde van de rentevaste periode tóch te maken krijgen met hogere tarieven.
 • Vastgoedprijzen kunnen dalen. Vastgoed wordt beschouwd als een solide investering, wat ook een belangrijk voordeel is om een huis te kopen. Er kunnen zich echter op korte termijn schommelingen in de markt voordoen, waardoor je eigendom in waarde daalt. Als je een hoge hypotheek hebt, kan dit je in een negatief eigen vermogen brengen, waarbij je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhouds- en reparatiekosten. Als er iets misgaat, moet je zelf betalen voor reparaties, zoals een kapotte cv-ketel of een lekkend dak. Vastgoedexperts raden aan om jaarlijks ongeveer 1% van de waarde van het onroerend goed aan onderhoud te besteden om de waarde te behouden.
 • Het is niet eenvoudig om snel te verhuizen als dat nodig is. Het kan lang duren om te verhuizen, omdat je waarschijnlijk eerst je huidige woning moet verkopen. Het is misschien niet altijd gemakkelijk om je huis te verkopen, afhankelijk van wat er op de markt gebeurt.

huis kopen of huren

Huis huren

Ook een huis huren is de afgelopen jaren flink duurder geworden. Maar zoals gezegd heb je soms gewoon geen keus. En in sommige gevallen kan het beter zijn om een huis te huren dan te kopen. Bijvoorbeeld als je van plan bent om op korte termijn naar het buitenland te gaan, of dat je die flexibiliteit van huren wilt behouden. Het kan een uitdaging zijn om het perfecte huurhuis te vinden, maar gelukkig zijn er tegenwoordig platforms die de zoektocht een stuk eenvoudiger maken. Rentola bijvoorbeeld, is een zoekmachine voor huurwoningen op de markt, die bijna alle beschikbare huurwoningen in één zoekopdracht verzameld. Lees meer op Rentola.nl. Een huis huren brengt dus ook zowel voordelen als nadelen met zicht mee, die we hieronder hebben opgesomd.

Voordelen

 • Lagere kosten vooraf. Wanneer je een huis koopt, heb je vaak eigen vermogen nodig. Hoewel je een huurhuis wellicht ook wel wilt verbouwen en leuk wilt maken, zullen de kosten vanwege de omvang van de verbouwing in de meeste gevallen lager zijn, omdat je gewoonweg niet téveel geld wilt steken in een huis wat niet van jou is.
 • Huur kan goedkoper zijn dan aflossen op de hypotheek. Afhankelijk van de markt, kan het zijn dat de maandelijkse huur lager is dan de hypotheekaflossingen op een vergelijkbare woning. Dit kan betekenen dat je je een beter huis op een duurdere locatie kunt veroorloven.
 • Je bent niet verantwoordelijk voor onderhoudskosten. De verhuurder dekt de opstalverzekering en de reparatie- en onderhoudskosten. Dus als de cv-ketel kapot gaat of het dak lekt, is het de taak van je huisbaas om het probleem op te lossen.
 • Je hebt meer vrijheid. Een groot voordeel van een huis huren is dat je de vrijheid heeft om snel te verhuizen als je dat wilt of als dat nodig is.

Nadelen

 • Elke maand betaal je huur aan je huisbaas, in plaats van het aflossen van je eigen huis. Veel mensen beschouwen dit als belangrijkste nadeel van een huis huren. Het is ‘weggegooid geld’, wat natuurlijk niet helemaal waar is, omdat je betaalt voor een dak boven je hoofd.
 • Je bent afhankelijk van de wil van de verhuurder. Als ze besluiten het onroerend goed te verkopen of niet willen dat je contract verlengt, ben je genoodzaakt te verhuizen.
 • Niets houdt de verhuurder tegen om de huur aan het einde van de huurperiode te verhogen.
 • De verhuurder heeft het laatste woord over wat je wel of niet aan het huis kunt doen, waardoor je vaak weinig ruimte hebt om het opnieuw in te richten en er echt een thuis van te maken.
 • Elke keer dat je naar een nieuwe huurwoning verhuist, moet je een nieuwe huurwaarborg neerleggen.

Conclusie: beter een huis kopen of huren?

Er is niet altijd een duidelijk antwoord op deze vraag. De keuze om een huis te kopen of te huren hangt uiteindelijk het af van in welke levensfase jij je bevindt en wat je prioriteiten zijn. Op de lange termijn is het, ondanks de hoge initiële kosten, vaak goedkoper om een huis te kopen dan te huren. Dus, als je je het kunt veroorloven en je wilt beginnen met het bouwen aan je toekomst, dan is eigenwoningbezit wellicht de juiste keuze. Als je echter nog niet klaar bent om je te binden en je geniet van de flexibiliteit en bewegingsvrijheid, is een huis huren misschien beter dan kopen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.