Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Woonaccessoires Woonkamer inspiratie

10x Woonkamer wanddecoratie


Een woonkamer is niet compleet zonder leuke wanddecoratie. Een muur zonder wanddecoratie voelt niet alleen kaal en ongemakkelijk aan, het is ook een manier om je woonkamer een persoonlijk tintje te geven. Uit ervaring weten we dat het best een uitdaging kan zijn om leuke accessoires te vinden waarmee je de muren kunt decoreren. Daarom hebben wij een aantal woonkamer decoratie ideeën en tips voor je op een rijtje gezet, inclusief mooie inspiratie foto’s. Kijk snel verder en ga direct aan de slag!

Het maakt niet uit of je in een klein stadsappartement of een grote vrijstaande villa woont – of je persoonlijke stijl minimalistisch of maximalistisch is – iedereen wordt uiteindelijk geconfronteerd met de moeilijke beslissing wat te doen met die grote, kale muur. Hoewel een kale kale muur soms verfrissend kan aanvoelen, vooral wanneer de woonkamer al ingericht is met gedurfde meubels, drukke vloerkleden en kleurrijke accessoires. Maar vaker wel dan niet, kan een kale muur er verwaarloosd uitzien en, laten we eerlijk zijn, saai. Dus wil je stijl brengen in elke vierkante centimeter van je ruimte, inclusief muren? Wij hebben de leukste woonkamer decoratie tips voor je op een rijtje gezet waar je absoluut wat mee kan.

1. Grote schilderij

Een grote schilderij of foto trekt de aandacht en zet de toon in een kleine woonkamer. Probeer een zwart-witfoto in een minimalistische woonkamer of voeg juist kleur toe met een levendig abstract kunstwerk, waarmee je een blikvanger kunt creëren. Let op dat niet alle muren in de woonkamer hier geschikt voor zijn. Aan de muur waar de TV al is opgehangen, zal het waarschijnlijk te druk zijn. Kies daarom voor een muur waar je de grote schilderij solo kunt ophangen, zoals de muur bij de eethoek, de muur boven de bank, of de muur boven de dressoir.

In de woonkamer van een klein appartement is een mooie grote lijst opgehangen boven de stijlvolle houten dressoir. Klik hier voor meer foto's.

In de woonkamer van een klein appartement is een mooie grote lijst opgehangen boven de stijlvolle houten dressoir. Klik hier voor meer foto’s.

2. Wanddecoratie op de vloer

Wanddecoratie vind je logischerwijs aan de muur. Dit betekent echter niet dat je het altijd aan de muur moet ophangen. Het kan soms ook een leuk idee zijn als je grote lijsten en schilderijen gewoon op de vloer plaatst, leunend tegen de muur. Dit zorgt voor een nonchalante sfeer in de woonkamer, zoals het soms ook wordt toegepast bij kunstgalerijen of stoere industriële loftwoningen. Een leuk idee is om meerdere lijsten bij elkaar te plaatsen en verschillende afmetingen af te wisselen voor een natuurlijke look.

In deze minimalistische moderne woonkamer is de grote kale muur gedecoreerd met een verticale en een horizontale lijst op de vloer. Klik hier voor meer foto's.

In deze minimalistische moderne woonkamer is de grote kale muur gedecoreerd met een verticale en een horizontale lijst op de vloer. Klik hier voor meer foto’s.

3. Hexagon wanddecoratie

Bij wanddecoratie denken we vaak een rechthoekige schilderijen en lijsten. Niks mis mee natuurlijk, en vaak is het ook een goed idee om rust te bewaren aan de muur. Maar soms kan het ook een goed idee zijn om buiten de box te denken met andere vormen. Hexagon is een zeshoekige vorm die erg populair is in het interieur. Naast hexagon tegels in de badkamer en keuken, is hexagon wanddecoratie ook super leuk, zoals hexagon fototegels die je helemaal kunt personaliseren met je eigen foto’s.

Kleine collage van zwart witte hexagon fototegeltjes.

Kleine collage van zwart witte hexagon fototegeltjes.

4. Persoonlijke wanddecoratie

Zoals gezegd, is wanddecoratie een leuke manier om je woonkamer meer persoonlijk te maken. Natuurlijk kunnen ‘normale’ schilderijen of posters en prints ook prachtig zijn, maar een ruimte zal pas persoonlijk aanvoelen als er spullen gebruikt zijn die bepaalde betekenis voor jou hebben. Je kunt denken aan een bijzonder kunstwerk die je hebt gevonden tijdens die speciale vakantie, een schilderij die je van een speciaal iemand hebt gekregen, of wanddecoratie met persoonlijke foto’s van dierbaren. Naast fotolijstjes aan de muur, zijn er tegenwoordig veel meer andere mogelijkheden van persoonlijke wanddecoratie, zoals foto op glas, op aluminium, op hout of op Forex.

persoonlijke wanddecoratie woonkamer

In deze woonkamer zijn twee mooie ingelijste zwart wit foto’s opgehangen aan de muur boven de bank.

5. Wandkleed

Ben je op zoek naar een manier om meer warmte te creëren in de woonkamer? Naast het gebruik van bepaalde warme kleuren, kan je ook heel ver komen met materialen en texturen. Een vloerkleed is bijvoorbeeld altijd een goed idee dat verschillende praktische voordelen biedt. Maar een vloerkleed hoef je niet altijd op de vloer te plaatsen – het is ook een heel leuk idee om een vloerkleed aan de muur op te hangen. Wil je een normale vloerkleed ophangen aan de muur, dan moet je wel nadenken over hoe je het wilt ophangen. Wil je voor de simpele oplossing gaan? Kies dan voor een wandkleed dat voorzien is van een ophangsysteem aan de achterkant.

In deze mooie Scandinavische woonkamer is een groot berber vloerkleed aan de muur opgehangen boven de bank. Klik hier voor meer foto's.

In deze mooie Scandinavische woonkamer is een groot berber vloerkleed aan de muur opgehangen boven de bank. Klik hier voor meer foto’s.

6. Poster van je favoriete stad

Wat ook erg leuk is, is een poster of print van je favoriete stad. Dit kan een print zijn van een plattegrond of van een bekend gebouw van de stad. Het hoeft overigens niet altijd de stad zijn waar je woont, het kan ook je stad zijn waar je vandaan komt of juist een stad waar je uiteindelijk zou willen wonen. Zo’n stad poster is ook een super leuk housewarming cadeau idee!

In deze mooie woonkamer is er gekozen voor Bombay! Klik hier voor meer foto's.

In deze mooie woonkamer is er gekozen voor een poster met de plattegrond van Bombay! Klik hier voor meer foto’s.

7. Abstracte kunst

Abstracte kunst bestaat al mega lang. Volgens Mondriaan verzette de abstracte kunst zich tegen een natuurlijke voorstelling van dingen. Hij beperkte zich daarom tot lijnen en rechthoeken, tot primaire kleuren en zwart en wit, in een poging om een kunst van zuivere relaties te creëren. Dit soort kunstwerken worden wereldwijd door heel veel mensen bewonderd. En ook wij vinden het prachtig!

In deze stoere woonkamer heeft de grote abstracte schilderij dezelfde kleurtinten als de rauwe bakstenen muur waar het aan opgehangen is. Klik hier voor meer foto's.

In deze stoere woonkamer heeft de grote abstracte schilderij dezelfde kleurtinten als de rauwe bakstenen muur waar het aan opgehangen is. Klik hier voor meer foto’s.

8. Rieten wanddecoratie

Wanddecoratie is een mooie manier om meer textuur te creëren in de woonkamer. Daarom kan het leuk zijn om niet alleen maar schilderijen en/of lijsten op te hangen aan de muur. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Riet en rotan zijn erg populair in de wereld van interieur & design, waarmee je eenvoudig warmte toevoegt in een ruimte. Vandaar dat rieten wanddecoratie erg populair is, ongeacht je interieurstijl.

In deze mooie woonkamer van een appartement uit Barcelona is de witte muur gedecoreerd met verschillende vormen van wanddecoratie, waaronder mooie rieten manden. Klik hier voor meer foto's.

In deze mooie woonkamer van een appartement uit Barcelona is de witte muur gedecoreerd met verschillende vormen van wanddecoratie, waaronder mooie rieten manden. Klik hier voor meer foto’s.

9. Wandcollage

Natuurlijk mag dit idee niet ontbreken in deze lijst met leuke woonkamer wanddecoratie tips, wandcollages! Het is al heel lang erg populair, en hoewel sommige mensen beweren dat ze weer uit de mode zijn, vinden wij dat het altijd een leuk idee is om een mooie wandcollage te maken in de woonkamer. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om meerdere en verschillende soorten wanddecoratie op te hangen aan dezelfde muur.

Dit is de mooie woonkamer van Alex en Björn, die een super leuke wandcollage hebben gemaakt aan de grote oudroze muur. Klik hier voor meer foto's.

Dit is de mooie woonkamer van Alex en Björn, die een super leuke wandcollage hebben gemaakt aan de grote oudroze muur. Klik hier voor meer foto’s.

10. Grote spiegel

Spiegels mogen niet ontbreken in huis, vooral niet in bepaalde kamers, zoals de slaapkamer, de hal en de badkamer. Hoewel een spiegel geen musthave is in de woonkamer, kan het tóch een leuk idee zijn om een mooie spiegel in de woonkamer te nemen. Niet omdat het functioneel handig is, maar vooral omdat een spiegel ook een leuke vorm van wanddecoratie kan zijn. Zo passen ronde spiegels bijvoorbeeld helemaal in de nieuwste woontrends.

Noorse interieurarchitect Cathrine van ontwerpstudio Heem heeft een mooie grote ronde spiegel aan de grijze woonkamer muur opgehangen. Klik hier voor meer foto's.

Noorse interieurarchitect Cathrine van ontwerpstudio Heem heeft een mooie grote ronde spiegel aan de grijze woonkamer muur opgehangen. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
10x Tips voor het decoreren van de woonkamer
Woonkamer ideeën
Bijzondere kunst in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.