Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tips decoreren woonkamer
Woonkamer inspiratie

10x Tips voor het decoreren van de woonkamer


Dat je jouw woonkamer hebt ingericht met een mooie comfortabele bank, een luxe TV meubel en een praktische salontafel, betekent nog niet dat je klaar bent. De laatste stap, voor het creëren van meer sfeer, warmte en persoonlijkheid, is woonkamer decoratie. Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Wij hebben een aantal tips en ideeën voor je op een rijtje gezet voor het decoreren van de woonkamer!

Van alle kamers in je huis is de woonkamer verreweg één van de belangrijkste. Je woonkamer is tenslotte de ruimte waar je met het gezin samen komt, de plek voor gezellige filmavonden, en waar je gasten ontvangt. Of je stijl nu strak modern of klassiek is, landelijk of industrieel, Scandinavisch of vintage, je woonkamer moet een plek zijn waar je je op je gemak voelt. De basis is hierbij belangrijk – de vloer- en wandwerking, en met belangrijke meubelstukken zorg je ervoor dat je woonkamer praktisch en comfortabel is. Maar je zult pas merken dat de ruimte pas echt klaar aanvoelt, is als je klaar bent met het decoreren van de woonkamer. Laat je inspireren door de handige tips, leuke decoratie ideeën, en de mooiste inspiratie voorbeelden.

1. Vloerkleed

Een vloerkleed is altijd een goed idee, vooral in de woonkamer. Het biedt namelijk zowel esthetische als praktische voordelen. Zo kan je met een vloerkleed ervoor zorgen dat de zithoek wordt afgebakend, dat alle meubels met elkaar worden verbonden en een eenheid vormen. Ook kan het voor een ruimtelijker gevoel zorgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste vorm, de juiste kleur, en het juiste formaat kiest. Wil je jouw kleine woonkamer bijvoorbeeld groter laten lijken? Dan kan het een goed idee zijn om voor een rond vloerkleed te gaan. Met een vloerkleed krijg je ook een betere akoestiek in de woonkamer. En wat ook niet onbelangrijk is, is dat het lekker zacht aanvoelt onder je blote voeten.

In deze mooie vintage woonkamer is er gekozen voor een groot rechthoekig vloerkleed in een warme taupe tint. Klik hier voor de hele binnenkijker.

In deze mooie vintage woonkamer is er gekozen voor een groot rechthoekig vloerkleed in een warme taupe tint. Klik hier voor de hele binnenkijker.

2. Bank tafeltje

In de meeste woonkamers tref je een praktische salontafel aan – een handig plekje waar je bijvoorbeeld een glas water op kunt plaatsen. Dit betekent echter niet dat je in elke woonkamer een salontafel moet hebben. In een smalle kleine woonkamer is het bijvoorbeeld soms een beter idee om de salontafel weg te laten, om ruimte te besparen. In plaats daarvan zou je voor een bijzettafel of een bank tafeltje kunnen gaan die je dichtbij de bank kunt plaatsen.

In deze stoere woonkamer hebben ze een hele mooie bank midden in de ruimte geplaatst. In plaats van een grote salontafel, is er gekozen voor een leuke kleine bank tafeltje. Klik hier voor meer foto's.

In deze stoere woonkamer hebben ze een hele mooie bank midden in de ruimte geplaatst. In plaats van een grote salontafel, is er gekozen voor een leuke kleine bank tafeltje. Klik hier voor meer foto’s.

3. Scheidingswand

Heb je juist een grote woonkamer, met bijvoorbeeld een open keuken en een eethoek? Dan kan je meer intimiteit creëren door het gebruik van een scheidingswand. Met een scheidingswand kan je het woongedeelte scheiden van de keuken, de eethoek of zelfs het kantoor aan huis zonder de ene kamer volledig af te sluiten van de andere. Slimme scheidingswanden voor thuis bieden precies wat je nodig hebt: vrije doorgang van licht maar duidelijke grenzen tussen de ruimtes.

In deze woonkamer hebben ze een grote glazen scheidingswand met stalen kozijnen geplaatst om er een aparte werkplek te creëren. Klik hier om meer foto's te bekijken.

In deze woonkamer hebben ze een grote glazen scheidingswand met stalen kozijnen geplaatst om er een aparte werkplek te creëren. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

4. TV combineren met open haard

Een open haard in de woonkamer is natuurlijk super gezellig en sfeervol, de grote uitdaging is de plek van de open haard. Waar ga je deze plaatsen? Een populaire plek voor de open haard is tegenover de bank. Hang je de TV dan aan de muur boven de haard of schuif je de haard juist iets meer naar de zijkant, zodat je ook een TV meubel kunt nemen? De TV combineren met open haard kan op verschillende manieren. Kies de optie die het beste bij jou en jouw woonkamer past.

decoreren woonkamer tv combineren open haard

TV ophangen boven of naast de open haard? Wat is jouw voorkeur?

5. TV decoratie

Voor sommigen is de TV de pronkstuk van de woonkamer, terwijl andere mensen de TV maar een lelijk ding vinden en deze het liefst achter deur en grendel willen verbergen. Ben jij ook geen fan van de TV, dan zijn er verschillende manieren om deze te verbergen. Een leuke en decoratieve manier, is om een collage te maken, waar de TV onderdeel van is. Hang de TV aan de muur, en daar omheen hang je meerdere lijsten met posters, schilderijen, foto’s, noem maar op. Op die manier zal je televisie een stuk minder opvallen aan de muur.

De grote witte bakstenen muur in deze stoere woonkamer is een leuke collage gecreëerd rondom de TV. Klik hier voor meer foto's.

De grote witte bakstenen muur in deze stoere woonkamer is een leuke collage gecreëerd rondom de TV. Klik hier voor meer foto’s.

6. Planten

Planten zijn een absolute musthave in huis, dus ook in de woonkamer mogen planten niet ontbreken. Naast dat het erg mooi is en manier voor het decoreren van de woonkamer, bieden planten ook veel voordelen voor je gezondheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat kamerplanten:

  • Een positieve impact hebben op je humeur, productiviteit, concentratie en creativiteit;
  • Stress, vermoeidheid, keelpijn en verkoudheid verminderen;
  • De binnenlucht reinigt door gifstoffen te absorberen, de luchtvochtigheid te verhogen en zuurstof te produceren;
  • Breng leven in een steriele ruimte, geef privacy en verlaag het geluidsniveau;
  • Zijn therapeutisch om voor te zorgen (het is waar als we zeggen dat planten mensen gelukkig maken)
In plaats van een TV meubel vind je in deze woonkamer een brede plantenbak met stoere cactussen. Klik hier om meer foto's te bekijken.

In plaats van een TV meubel vind je in deze woonkamer een brede plantenbak met stoere cactussen. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

7. Schouw decoreren

Heb je een oude open haard of een mooie schouw in de woonkamer? Deze kan je nóg leuker maken door het te decoreren met leuke decoratie accessoires. Beschouw het als een soort wandplank, waar je leuke kleine spullen op plaatst, zoals planten in kleine potjes, sierlijke hangplanten, kaarsen, noem maar op. En heb je geen TV aan de muur boven de schouw, dan is dat natuurlijk de perfecte plek voor een mooie schilderij of grote lijst met een foto of poster.

De prachtige klassieke schouw in deze mooie woonkamer is eenvoudig, maar erg stijlvol gedecoreerd met leuke onder andere leuke plantjes. Klik hier om meer foto's te bekijken.

De prachtige klassieke schouw in deze mooie woonkamer is eenvoudig, maar erg stijlvol gedecoreerd met leuke onder andere leuke plantjes. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

8. Muurdecoratie

Over muurdecoratie gesproken, tenzij je een grote liefhebber bent van echte minimalistische interieurs, lege muren zijn een teken van een onvolledige woonkamer. Dit betekent niet dat je elke centimeter moet vullen, maar hier en daar een mooie schilderij, een ingelijste poster of persoonlijke foto’s kunnen het laatste puntje van de ‘i’ zijn. Het is belangrijk, maar het hoeft niet duur te zijn om een mooie samenhangende look te creëren. Wat de één als kunst beschouwt, kan drastisch verschillen van wat iemand anders denkt. Het belangrijkste is om iets uit te zoeken wat jij zelf mooi vindt of een persoonlijke betekenis voor je hebt.

Het grote kunstwerk boven de houten dressoir valt op dankzij de mooie kleuren. Klik hier om meer foto's te bekijken van deze super mooie woonkamer.

Het grote kunstwerk boven de houten dressoir valt op dankzij de mooie kleuren. Klik hier om meer foto’s te bekijken van deze super mooie woonkamer.

9. Kunst op de vloer

Naast muurdecoratie, kan je kunst ook op andere manier een plekje geven in je woonkamer. Zo kan je kunstwerken bijvoorbeeld op een wandplank, op een kast, op tafel of zelfs gewoon op de vloer plaatsen. Kuns top de vloer klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar een paar schilderijen of grote lijsten op de vloer tegen de muur, kan voor een nonchalante artistieke look zorgen in de woonkamer.

In deze kleine lichte en minimalistische woonkamer zijn de schilderijen nonchalant op de vloer tegen de muur geplaatst. Ook heel nice toch? Klik hier om meer foto's te zien.

In deze kleine lichte en minimalistische woonkamer zijn de schilderijen nonchalant op de vloer tegen de muur geplaatst. Ook heel nice toch? Klik hier om meer foto’s te zien.

10. Salontafel decoreren

Hierboven hebben we het gehad over dat je niet altijd perse een salontafel nodig hebt in de woonkamer. Heb je echter wel een salontafel, dan kan het een leuk idee zijn om deze te decoreren. Salontafel decoratie zorgt ervoor dat de tafel niet allen functioneel is, maar ook decoratief. Het kan van alles zijn, van mooie tafelboeken tot kaarsen, planten en vaasjes.

De mooie ronde houten salontafel is nog leuker geworden dankzij de mooie boeken en tijdschriften op de tafel. Klik hier om meer foto's te bekijken.

De mooie ronde houten salontafel is nog leuker geworden dankzij de mooie boeken en tijdschriften op de tafel. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Bekijk ook:
Woonkamer ideeën
Industriële woonkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.