Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Opruimen marie kondo
Wooninspiratie

Opruimen met de Kon Mari methode


Opruimen is voor de meeste mensen geen leuke klus. Tóch is het belangrijk om het te doen. Of je huis wel of niet opgeruimd is, kan namelijk effecten hebben op je geestelijke gezondheid. De activiteiten en interactie met familie en vrienden geven ons blijvend geluk. Een opgeruimd en georganiseerd huis zorgt ervoor dat we ons kunnen richten op wat belangrijk is. Daarnaast heeft opruimen verschillende voordelen, zoals het verminderen van frustraties, je kunt helderder nadenken, het creëren van een gevoel van voldoening en het laten zien dat je om uzelf en je gezin geeft.

Ben je op zoek naar de beste tips en een duurzame methode van opruimen? Maak kennis met de wereld populaire en effectieve KonMarie methode!

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is dé Japanse goeroe op het gebied van het organiseren en opruimen. Ze is de oprichtster van KonMari Media, Inc., die wereldwijd een begrip werd door haar wereldwijd best verkochte boek, The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing. Middels de #1 bestsellergids van de New York Times vertelt Marie Kondo over het opruimen van je huis met behulp van de revolutionaire KonMari methode.

Marie Kondo ontdekte haar passie voor opruimen en organiseren toen ze net 19 jaar oud was. Als student in Tokyo besloot ze een adviesbureau te openen om mensen te helpen bij het opruimen. Inmiddels heeft ze miljoenen boeken verkocht en haar bedrijf uitgebreid met meer dan 200 consultants die kunnen worden ingehuurd bij het organiseren en opruimen van je huis.

opruimen marie kondo boek

Netflix serie – Tidying Up with Marie Kondo

Na het haar succesboeken kreeg Marie Kondo ook haar eigen Netflix serie Tidying Up with Marie Kondo. In de serie van acht afleveringen, werd Marie gevolgd terwijl ze verschillende families in Los Angeles helpt met het reorganiseren en opruimen van hun huizen. Dit doet ze uiteraard volgens haar populaire KonMari methode. Voor deze Netflix serie kreeg Marie Kondo in 2019 de Emmy-nominaties voor beste presentatrice en beste realityserie met script.

Het meest bijzondere van de serie, is de snelheid waarmee mensen hebben gereageerd. Na het zien van de afleveringen, willen mensen direct beginnen met het reorganiseren en opruimen van hun huis.

 

Wat is de KonMari methode?

Marie Kondo’s speciale stijl van opruimen en organiseren, bekend als de KonMari methode, is een minimalistische benadering van de dingen die we verzamelen.

Wanneer je leert loslaten, creëer je een duidelijke standaard om dingen te beoordelen.

Het belangrijkste doel van de KonMari methode is niet precies het opruimen en organiseren van onze spullen – hoewel dat natuurlijk een extra pluspunt is – het gaat om het creëren van een ruimte vol dingen die vreugde opwekken, in plaats van dingen die de stress van ons dagelijks leven vergroten. Als alleen de gedachte aan het openen van de kledingkast, berging of keukenkast je al uitput, dan weet je waar we het over hebben.

opruimen konmari methode

De KonMari methode is eigenlijk een checklist met zes basisregels:

1. Verbind jezelf om op te ruimen

Opruimen is niet het leukste om te doen. Daarom ben je al goed op weg als je jezelf verbindt om op te ruimen. Vanaf het moment dat je jezelf hebt verbonden om je huis op te ruimen, kan je aan de slag met de KonMari methode en meer vreugde creëren in je uw leven.

2. Bedenk hoe opruimen uw leven kan veranderen

Voordat je aan de KonMari checklist begint, moet je afvragen waarom je wilt opruimen en hoe je leven eruit zal zien als je klaar bent met het proces. Het bedenken van de uitkomst helpt de motivatie te stimuleren, ook als je in de toekomst spullen gaat opbergen en opruimen.

3. Verwijder eerst spullen

Één van de belangrijkste aspecten van de KonMari-methode is om eerst ongewenste spullen te verwijderen. Daarna blijven alleen de spullen over die je moet opruimen en organiseren. Voordat je het weggooit, bedank je elk item voor zijn doel.

Heb je moeite om de rekken opgeruimd te houden? Gebruik een mand als geïmproviseerde lade!

4. Opruimen op categorie, niet op locatie

Dit een hele praktische tip, die iedereen zou moeten toepassen bij het opruimen van hun huis. Opruimen doe je op categorie, niet op locatie. Hoewel de meeste mensen kamer voor kamer opruimen, is dat juist helemaal geen effectieve manier. Marie Kondo adviseert om op te ruimen op categorie, ongeacht waar de spullen in huis verspreid zijn. In een aflevering van de Netflix serie, vraagt Marie de familie allereerst om alle kleding in huis op bed te gooien. Het resultaat? De familie is vooral geschokt door de hoeveelheid kleding die ze hebben. Door op categorieën in plaats van locaties of kamers op te ruimen, kunt je echt (en eindelijk) zien wat je echt in huis hebt.

5. Houd de volgorde aan van de checklist

Marie Kondo heeft een checklist opgesteld om het opruimen makkelijker en georganiseerder te maken. Deze checklist geeft een volgorde aan van de verschillende categorieën spullen die opnieuw georganiseerd dienen te worden. Het is belangrijk om je aan deze volgorde te houden. Begin bovenaan en werk naar beneden.

  1. Kleding;
  2. Boeken;
  3. Papieren;
  4. Komono (diverse items);
  5. Sentimentele items

Kleding opruimen

Je begint dus altijd met het opruimen van je kleding. Haal alle kleding uit alle kasten en gooi het op bed. Doorloop vervolgens elk kledingstuk en vraag jezelf af of het waardevol is om het te bewaren Brengt het je vreugde? Als je ervoor kiest om het weg te gooien, bedank het item dan voor zijn doel en ga verder.

Zorg er bij het ophangen van kleding voor dat ze naar rechts reiken. Als je naar je kast kijkt, hang dan je langste items aan de linkerkant en je kortste items aan de rechterkant, zodat je een diagonaal creëert. Er wordt wel eens gezegd dat mensen die naar rechts hellen, zich op hun gemak voelen.

In onderstaande video laat Marie Kondo zien hoe je kleding op een effectieve manier kunt vouwen:

 

Boeken opruimen

Als je een boekenliefhebber bent, is deze fase misschien een beetje uitdagend, maar Marie raadt je aan niet al je boeken te bewaren, want het is zonde om ze te laten zitten om stof te verzamelen. Boeken zijn bedoeld om te lezen en je boeken kunnen iemand anders in de wereld dienen. Natuurlijk kun je degene bewaren die je keer op keer leest, of mooie tafelboeken die als decoratie worden gebruikt in je interieur. Overweeg om een elektronisch bestand te maken met sentimentele pagina’s of citaten waar je van houdt. Dit kan het gemakkelijker voor je maken om onnodige boeken los te laten.

Papier opruimen

Het papier zou weggegooid moeten worden! Dit omvat handleidingen die je ook eenvoudig online kunt vinden, oude bonnetjes, kladpapier, oude brieven, noem maar op. Voel je vrij om elektronische kopieën te maken als dat nodig is, maar vernietig de stapels en stapels zinloos papier die je lades rommelig maken. Wat je nog over hebt, moet in twee stapels kunnen worden verdeeld; geboorteaktes, pasjes, enz. Je hebt twee mappen waarin je deze stapels verdeelt. Dat is het! Niet meer papier bewaren dan wat in die twee mappen past!

Komono opruimen

Komono staat voor alle diverse items in huis. Dat zijn bijvoorbeeld spullen in de keuken, in de schuur en garage, schoonheidsproducten – eigenlijk alles dat niet in de eerste drie categorieën past. Hoewel het grotere gedeelte in het begin misschien ontmoedigend kan zijn, zul je op dit punt meer ervaring hebben met opruimen, dus het zou veel soepeler moeten gaan dan je denkt.

Als je veel spullen in je voorraadkast voorraad hebt, is het gemakkelijker om je spullen te verdelen in ‘frequent gebruik’ en ‘niet frequent gebruik’. Zet die je minder vaak gebruikt op de bovenste planken van een kast.

Sentimentele items

Sentimentele items zijn het laatste stukje van de KonMari methode. Terwijl je de rest van je ruimte opruimt, heb je misschien een paar items verzameld die in deze categorie passen. Gebruik, afhankelijk van het doel, de sentimentele items in huis. Als je bijvoorbeeld een oude foto van je broers en zussen en je kinderen tegenkomt terwijl je de berging opruimt, lijst je deze in en geef je het een plekje in huis om meer vreugde te wekken.

6. Vind vreugde

Bij het reorganiseren en opruimen van je huis gaat het er niet om dingen weg te doen die je niet langer wilt, het gaat erom dingen te bewaren die vreugde opwekken. Denk dus altijd vanuit een positief standpunt en vraag jezelf eenvoudig af of iets je geluk brengt in plaats van een argument te geven waarom het je stress bezorgt.

Tot slot

Totdat je huis opgeruimd is, zal je de magie van opruimen niet begrijpen. Het is een surrealistisch gevoel wanneer je een ruimte binnenloopt die je bewust hebt ingericht zoals jij dat graag wilt. Als je rondkijkt en alleen ziet wat je nodig hebt, en niets dat je haat, zal je lichaam ontspannen, je geest zal kalm aanvoelen en je ruimte zal uitnodigender dan ooit zijn.

Opruimen voldoening

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.