Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

10x Terrarium plantjes


Op zoek naar leuke plantjes voor het maken van je eigen terrarium? Zoek niet verder, want wij hebben de beste terrarium plantjes voor je op een rijtje gezet, gesorteerd op het soort terrarium. Kijk snel verder!

Tegenwoordig zijn terrariums overal verkrijgbaar – van online webshops tot jouw vertrouwde tuincentrum. Maar als je van tuinieren houdt, dan is het natuurlijk veel leuker om je eigen terrarium te maken. We hebben hier eerder uitgebreid over geschreven in onze terrarium maken handleiding. En bij het maken van een terrarium zijn plantjes natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Natuurlijk mogen een mooie glazen pot of fles, aarde en decoratie niet ontbreken, maar het zijn de plantjes die de hoofdrol hebben. Het is dan ook belangrijk om de juiste planten te kiezen voor jouw mini-ecosysteem.

Afhankelijk van wat voor soort terrarium je wilt maken, kies je daar geschikte plantjes voor. Er is echter één vuistregel die je hier voor kunt gebruiken – Kies kleine terrarium plantjes die niet te snel groeien, zodat ze de zijkanten van je glazen pot of fles raken.

Anders dan dat, zijn er eindeloze opties voor terrarium plantjes. Het kiezen van de beste terrarium plantjes hangt sterk af van het soort terrarium. Wil je een open of een gesloten terrarium maken? Een open terrarium is ideaal voor planten die de voorkeur geven aan droge omstandigheden. Vetplanten, luchtplanten en cactussen zijn hier bijvoorbeeld perfect voor. Een gesloten terrarium hun eigen miniklimaat. Ze zijn het meest geschikt voor planten die van vocht en warmte houden zoals varens, mossen en orchideeën. Hieronder hebben we de beste terrarium plantjes voor je op een rijtje gezet voor het maken van zowel een gesloten als een open terrarium.

Open terrarium plantjes

Een open terrarium is niet volledig afgesloten. Een groot voordeel is dat je gemakkelijk toegang hebt tot de plantjes. Water geven en snoeien is dus geen probleem. Daarnaast kunnen de plantjes altijd frisse lucht halen uit de omgeving. Door de ventilatie kan te veel condensatie worden voorkomen. Bovendien hebben ze een lager risico op schimmel en rot.

Een nadeel van een open terrarium is dat door de constante luchttoevoer de plantjes sneller kunnen groeien. Je moet ze dus vaker bijwerken. En als een terrarium open is, is de kans ook groter op beschadigingen.

De beste planten voor open terrarium zijn vetplanten, die normaal gesproken overleven in droge lucht. Kies geen plantjes die gewend zijn aan warme en vochtige omstandigheden, omdat ze geen koude lucht van buiten verdragen. Hieronder hebben we de beste top 5 open terrarium plantjes op een rijtje gezet.

open terrarium plantjes

1. Tillandsia

Luchtplanten, oftewel de Tillandsia plantjes, hebben geen aarde nodig om te gedijen. Ze hechten zich vast aan een element om te overleven en nemen water en voedingsstoffen op via hun bladeren. Ze vormen niet alleen een mooie aanvulling op een terrarium, maar ze zuiveren ook de lucht! Klik hier om verschillende leuke Tillandsia plantjes te kopen.

terrarium plantjes Tillandsia

2. Vetplanten

Vetplanten zijn planten met dik, vlezig blad. Als je vaak vergeet je planten water te geven, dan zijn deze planten ideaal. Ze kunnen namelijk gedijen met weinig water. Veel vetplanten blijven klein, waardoor ze jarenlang in een terrarium kunnen leven zonder ze te verpotten. Klik hier om verschillende vetplanten te kopen.

terrarium plantjes vetplanten

3. Dubbeltjesvaren

Pallaea Rotundifolia, ook wel bekend als de dubbeltjesvarens, zijn droogtetolerant, in tegenstelling tot de andere leden van de varenfamilie. Door hun groenblijvende karakter en mooie ronde, leerachtige bladeren zijn ze een populaire terrarium plant geworden.

terrarium plantjes dubbeltjesvaren

4. Cactussen

Als je een woestijnlandschap in je terrarium wilt creëren, kies dan voor cactussen! Deze planten kunnen niet overleven in een gesloten terrarium met een hoge luchtvochtigheid en een slechte luchtstroom. Zorg er dus voor dat je een middelgrote tot grote opening in de container hebt. Klik hier om de leukste cactussen te kopen.

terrarium plantjes cactussen

5. Jadeplant

De Crassula Ovata, oftewel de Jadeplanten, worden over het algemeen verzorgd als bonsais in een terrarium. Omdat ze regelmatig water nodig hebben, is een open terrarium een goede keuze voor hen. Een eenvoudige regel is om je jadeplanten water te geven als de bovengrond bijna droog is. Klik hier om de Jadeplant te kopen.

terrarium plantjes jadeplant

Gesloten terrarium plantjes

Gesloten terrarium zijn volledig afgesloten, vaak met een deksel of een klep. Ze zien er prachtig uit, maar hebben vaak extra onderhoud nodig. Snoeien en trimmen is minder vaak nodig dan bij een open terrarium, en je hoeft minder vaak water te geven.
Doordat er minder lucht binnenkomt (alleen als je het deksel opent voor ventilatie), groeien de plantjes ook langzamer dan plantjes in een open terrarium.

Een nadeel is dat een gesloten terrarium regelmatige ventilatie vereist, anders vormt zich condensatie op het glas.
De drainagelaag kan vol raken met water en gassen door materiaalafbraak. Voor het opnemen van ongewenst water en voor het voorzien van zuurstof in de ondergrond is vaak een dubbele drainagelaag nodig.

Tropische planten die warm weer en vochtigheid nodig hebben, passen het best bij een gesloten terrarium. De gesloten deksel zorgt voor condensatie, vochtigheid en opbouw van warmte door zonlicht of kunstmatige verlichting. De beste planten voor een gesloten terrarium zijn tropische cactussen, mossen, varens, etc. Hieronder hebben we de top 5 beste gesloten terrarium plantjes voor je op een rijtje gezet.

gesloten terrarium plantjes

1. Peperomia

Het geslacht Peperomia heeft laagblijvende, compacte planten. Sommige rattenstaart plantjes zijn groenbladig, andere hebben bladeren die wit of rood blozen. Deze tropische planten gedijen goed in vochtige omstandigheden, waardoor ze erg geschikt zijn voor een gesloten terrarium.

terrarium plantjes rattenstaartje

2. Mossen

Mossen en gesloten terrariums gaan perfect samen. Dat komt omdat ze langzaam groeien en gedijen bij vocht en weinig licht. Bovendien nemen ze niet veel verticale ruimte in en hebben ze niet te maken met de andere planten. Klik hier om verschillende soorten mossen te kopen.

terrarium plantjes mossen

3. Fittonia

Fittonia zijn kleurrijke tropische planten, vandaar dat ze de bijnaam Mozaïekplant hebben gekregen. Ze genieten van warme temperaturen, hoge luchtvochtigheid en gedeeltelijke tot volledige schaduw. Doordat deze planten maximaal 10 tot 15 centimeter hoog worden, zijn ze perfect voor de beperkte ruimte van een terrarium. Klik hier om een Fittonia te kopen.

terrarium plantjes fittonia

4. Varens

De meeste varens groeien het liefst in de warme, vochtige omgeving van een gesloten terrarium. De Nephrolepis cordifolia en de Venushaar zijn twee populaire, kleingroeiende varens. Ze zijn perfect om meer volume aan je terrarium toe te voegen. Klik hier om de Nephrolepis cordifolia te kopen.

terrarium plantjes varens

5. Hypoestes Phyllostachya

De Hypoestes Phyllostachya kenmerkt zich met prachtige kleurrijke blaadjes. Deze warmte- en vochtminnende plant is bezaaid met roze, paars, rood of wit op groene bladeren. En dankzij het kleine formaat is dit plantje uitstekend geschikt voor plekken met beperkte ruimte, zoals een terrarium.

terrarium plantjes Hypoestes Phyllostachya

Bekijk ook:
Terrarium maken
10x Grote kamerplant
Plantenstandaard

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.