Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Terrarium maken


Ben je ook fan van terrarium plantjes? En wil je jouw eigen terrarium maken? Op deze pagina laten we zien wat een terrarium is, leuke ideeën en praktische handleidingen om er zelf één te maken, en welke plantjes je het best hier voor kunt gebruiken. Lees snel verder!

Terrariums zijn geweldig voor mensen die klein wonen of voor mensen die gewoon van tuinieren houden. Ze zijn onderhoudsarm, ruimtebesparend en vooral super leuk en mooi om naar te kijken, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn voor elk huis of kantoor. Ze staan er dus om bekend dat ze heel eenvoudig te onderhouden zijn. Maar wat is het nou eigenlijk, hoe werkt het precies, en hoe kan je zelf een terrarium maken? Neem je tijd en lees hier alles over het terrarium fenomeen.

Wat is een terrarium?

Voor veel mensen is een terrarium niets meer dan planten in een glazen fles of pot, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Een terrarium is een miniatuurtuin, gehuisvest in kleine – en meestal afsluitbare – containers zoals, inderdaad, flessen en potten.

Het woord ’terrarium’ komt van het Latijnse ’terra’ (aarde), en arium (een plaats of bakje). Je zou het kunnen vergelijken met een aquarium, maar in plaats van vissen en water, bevat een terrarium planten en aarde.

Als volledig functionerende (vaan kleine) plantenecosystemen, is een terrarium meestal zelfvoorzienend, waarbij de planten zichzelf water geven door transpiratie en condensatie.

Spruitje Big Brother is een levend ecosysteem in de vorm van een grote tafellamp, die je ook leuk op de vloer kan plaatsen.

Spruitje Big Brother is een levend ecosysteem in de vorm van een grote tafellamp, die je ook leuk op de vloer kan plaatsen.

Hoe werkt het?

Begrijpen hoe een terrarium werkt, is in feite een les in de watercyclus en de koolstofcyclus. Door de warmte van de zon verdampt vocht uit de planten en aarde, dat vervolgens condenseert op de koelere binnenoppervlakken van de glazen fles of pot. Net als regen valt het water dan weer terug in de grond en voila! Het proces begint opnieuw.

De grond levert voedingsstoffen voor de planten, en vervolgens – zoals de natuurlijke gang van zaken is – worden die voedingsstoffen aangevuld als de planten afsterven en in de grond uiteenvallen.

Gesloten terraria zijn geen exacte wetenschap, en het kan een beetje vallen en opstaan kosten om het goed te krijgen. Net als de ecosystemen in onze eigen wereld, kunnen ze gevoelig zijn voor veranderingen in licht, temperatuur en overijverige soorten.

Soorten terrarium

Terrariums zijn er in vele soorten en maten. Zo kan je praktisch alle doorzichtige containers gebruiken om een terrarium te maken. Daarnaast is er ook een verschil tussen een open en een gesloten terrarium.

ronde terrarium deksel

Mooie gesloten terrarium in glazen pot.

Een gesloten terrarium is het klassieke type. Het terrarium afsluiten en een gesloten systeem creëren maakt het een echt ecosysteem. Het vasthouden van vocht in terraria was tenslotte wat de Victorianen voor het eerst in staat stelde hun interessante tropische planten te laten groeien.

Een open terrarium kan veel van de belangrijke kenmerken en functies van een echt terrarium verliezen. Technisch gezien is een open terrarium ook geen echte terrarium, maar ze kunnen er natuurlijk wel gewoon heel mooi uitzien.

De mooie glazen open terrarium van Micheal.

De mooie glazen open terrarium van Micheal.

Over het algemeen wordt het soort terrarium bepaald door de planten die je erin probeert te laten groeien. Als je planten kiest die van vocht houden, dan heb je een gesloten terrarium nodig. Als je planten dat niet doen, dan heb je een open terrarium nodig. Zo simpel is het onderscheid wel te maken, hoewel er ook planten zijn die het goed doen in zowel een gesloten als een open terrarium.

Hoe maak je terrarium?

Door de enorme populariteit, zijn terrariums tegenwoordig overal kant en klaar te kopen. Het enige wat je dus nog hoeft te doen, is het terrarium een goed plekje in huis geven en verzorgen (in hoeverre je het moet verzorgen). Een terrarium is leuk voor jezelf en ook leuk om als cadeau te geven, bijvoorbeeld als cadeau voor een housewarming of een verjaardag. Dit kan dus kant en klaar kopen, maar je kunt ook je eigen terrarium maken. Hieronder laten we zien wat je hier voor nodig hebt en hoe je dit aan kunt pakken.

1. Planten

Planten zijn natuurlijk het belangrijkste element van elk terrarium. Zoals gezegd, zijn er verschillende soorten planten die hier geschikt voor zijn. We hebben een aantal richtlijnen voor je op een rijtje gezet, waar je rekening mee dient te houden:

  • Kies de juiste planten, die goed zullen groeien, maar niet super groot zullen worden;
  • Kies planten die winterhard en ziektebestendig zijn;
  • Zorg voor voldoende plantaardige biomassa om efficiënte levenscycli te ondersteunen.

Onthoud dat een plantenterrarium zonder onderhoud er één is waar we nooit te grote planten hoeven te snoeien of verwijderen. We moeten dus planten kiezen die de container niet ontgroeien, zelfs niet als ze volgroeid zijn.

Dwergvariëteiten en samengestelde terrarium plantjes zullen het heel goed doen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om voldoende planten te hebben om de watercyclus te ondersteunen. Net als steenkool in een oven, krijg je het vuur pas brandend als je het heet genoeg hebt en genoeg materiaal hebt om het gaande te houden. Meer planten = meer biomassa = meer transpiratie = meer condensatie = meer gratis water. Mos kan hier nuttig in zijn om biomassa toe te voegen zonder je terrarium te vullen.

2. Glazen fles of pot

Planten zijn belangrijk voor een terrarium, maar wat op z’n minst net zo belangrijk is, is de glazen fles of pot waarmee je het terrarium maakt. Let op dat het formaat hierin een belangrijke rol speelt – je hebt namelijk genoeg ruimte nodig voor gratis gasuitwisseling.

Het is belangrijk dat zuurstof en CO2 goed worden gecirculeerd, omdat anaërobe omstandigheden leiden tot ongewenste bacteriegroei en afbraak. Als je terrarium vol zit met materiaal, kan het luchtbellen ontwikkelen, waardoor sommige plantjes hun broodnodige onderhoud zullen uithongeren.

Glazen flessen en potten met ongemakkelijke vormen niet niet aan te raden, omdat deze veel meer vloeistoffen en gassen zullen vasthouden. Kies daarom voor brede, gelijkmatig gevormde glazen flessen of potten.

Dit leuke terrarium in de vorm van een grote ei is ontworpen door ontwerper Jerzy Galus.

3. Licht

Consistentie is de sleutel tot duurzame terrarium verlichting. Natuurlijk hebben je terrarium plantjes voldoende licht nodig om te ademen en te gedijen, maar ze mogen niet het risico lopen te worden verbrand door direct zonlicht. Helder, indirect licht is de gouden standaard voor de meeste terrarium plantjes. Ramen op het noorden zijn vaak een goede keuze, omdat ze nooit direct zonlicht krijgen, terwijl een terrarium tóch de hele dag goed verlicht wordt.

Een ander idee is om je terrarium altijd onder een kweeklamp te zetten. Op die manier is heb je meer controle over de verlichting.

4. Water

Een functionerende waterkringloop is de levensader van een terrarium ecosysteem. En net als de bloedsomloop in het menselijk lichaam, heeft het veel bewegende delen en doet het het niet goed als het geblokkeerd is.

Het bouwen van een terrarium fundering die de beweging van water ondersteunt – en het waar nodig vasthoudt zodat planten er toegang toe hebben – is de sleutel tot een gezonde waterkringloop. Dit heb je nodig:

  • Goede afwatering – overtollig water moet door het substraat kunnen stromen. We creëren een vochtige omgeving, geen moeras. Het hebben van het juiste soort terrarium substraat met goede drainage en waterretentie is een cruciaal onderdeel;
  • Een reservoir – ergens om overtollig water op te vangen op de bodem van het terrarium. Het water in het reservoir helpt de luchtvochtigheid op peil te houden, voorkomt dat het substraat oververzadigd raakt en helpt de watercyclus te vergemakkelijken.

De juiste waterbalans is als er net genoeg water in het systeem aanwezig is om de watercyclus in tact te houden.

Een kleine en een grote open terrarium naast elkaar.

Een kleine en een grote open terrarium naast elkaar.

5. Microfauna (insecten)

Het ontbindingsproces van de natuurlijke wereld is misschien wel het moeilijkste deel om in een terrarium te repliceren. Er zijn waarschijnlijk duizenden verschillende soorten aan het werk in je plaatselijke bos, die allemaal in harmonie werken om biomateriaal af te breken en te regenereren. We hebben echter enkele soorten tot onze beschikking die het allemaal goed kunnen doen.

Pissebedden vormen een geweldige aanvulling op elk terrarium, zolang je niet bang bent voor beestjes. Als je dat wel bent, zijn de springstaartjes wellicht een beter idee, die aanzienlijk kleiner zijn. Ze gaan met plezier aan het werk om alle dode of rottende materie af te breken. Het transformeren van een potentieel dodelijk terrarium gevaar naar een prachtige nieuwe bron van voedingsstoffen. Schimmel is hun favoriete voedsel, dus je kunt afscheid nemen van die vreselijke witte pluizige bloemen. Bovendien helpen ze zelfs om je substraat te beluchten, je planten tevreden te houden en de afvoer te verbeteren.

Terrarium voorbeelden

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot het maken van je eigen terrarium, hebben we verschillende terrarium voorbeelden verzameld. Bij elk terrarium is er bovendien een handleiding beschikbaar, zodat je jouw eigen favoriete terrarium zelf kunt maken. Welke vind jij het leukst? Wij zijn benieuwd!

1. Terrarium in glazen pot met kurk deksel

Dit super leuke terrarium hebben we gevonden bij Caroline, het gezicht achter de blog Burkatron, waar ze schrijft over alles wat ze leuk vindt – van interieur en design tot mode en beauty. Een tijdje geleden had ze dus ook een blog gemaakt over hoe je eigen DUY terrarium in een glazen pot kan maken. Haar terrarium heeft een redelijk formaat en is dankzij de grote ronde deksel van kurk volledig afgesloten. Vind je het mooi? Klik hier voor de handleiding.

terrarium glazen pot met kurk deksel

2. Gesloten glazen terrarium

Dit glazen terrarium is gemaakt door interieurontwerpster Cecilia van My Tasteful Space. Omdat ze dol is op vetplanten, cactussen en luchtplanten, wil ze alles leren over gesloten terrariums. Ze bezit een behoorlijk aantal miniatuurvetplanten, en terwijl ze onderzoek deed naar de mogelijkheden om een open terrarium te maken, ze het concept van het gesloten terrarium tegen, ondanks het feit dat het niet geschikt is voor vetplanten. Het fascineerde haar meteen, waardoor ze er niet alleen over begon te lezen en te onderzoeken, maar ook om zelf eentje te maken. Klik hier voor de handleiding.

gesloten glazen terrarium

3. Open terrarium

Hoewel een open terrarium geen volledig zelfvoorzienend ecosysteem is, kan het er zoals gezegd wel erg mooi uitzien. Dit open terrarium is daar een mooi voorbeeld van. Dit DIY terrarium transformeert een eenvoudige glazen container met goedkope planten in een super leuke blikvanger.

open terrarium maken

4. Klein geometrisch terrarium

Liever iets anders dan een standaar glazen pot of fles? Dan spreken deze kleine glazen geometrische terrariums je wellicht aan. Deze mini-terrariums zijn leuk om te maken en zijn een geweldige manier om je binnenruimte op te fleuren. Klik hier hoe je ze heel eenvoudig in vijf stappen kunt maken.

klein geometrisch terrarium maken

5. Plexiglas bijzettafel terrarium

Vind je een grote terrarium mooi? Bij Elsie en Emma van lifestyle blog A Beautiful Mess vonden we dit bijzondere terrarium – een groot terrarium wat tegelijkertijd als een bijzettafel gebruikt kan worden. Dit terrarium is natuurlijk wel iets moeilijker te maken, vanwege het houten onderstel en het plexiglas, maar als het eenmaal af is, dan heb je wel iets heel bijzonders. Wil jij dit unieke DIY terrarium maken? Klik hier voor de volledige handleiding.

diy plexiglas terrarium bijzettafel maken

6. Koffiepot terrarium voor luchtplanten

Toen blogger en DIY junkie Enid van de blog A Charming Project de coffee-challenge tegenkwam van Urban Jungle Bloggers, besloot ze een heel bijzonder terrarium te maken. Met goede herinneringen aan aan planten en koffie, besloot ze om een koffiepot terrarium te maken als eerbetoon aan haar oma. En wat het ook bijzonder maakt, is dat ze voor heeft gekozen voor luchtplanten. Klik hier om er alles over te lezen.

glazen koffiepot terrarium maken

7. Terrarium lamp

Een terrarium ziet er natuurlijk super mooi uit, maar het wordt nog veel mooier als je het onder de spotlight zet. Daarom vinden wij dit terrarium zo leuk, wat tegelijkertijd ook een lamp is. Ben jij net zo enthousiast als wij? Klik hier om te zien hoe je vrij eenvoudig dit terrarium lamp kan maken.

terrarium lamp maken

8. Glazen vaas

Wil je het gewoon simpel houden? Dan is het een goed idee om een terrarium te maken met een glazen vaas, vooral als je al een mooie grote glazen vaas in huis hebt. Lifestyle blogger Micheal van Inspired by Charm laat zien hoe je van een eenvoudige glazen vaas kunt transformeren tot een mooi terrarium waar je in elke ruimte in huis de show mee kan stelen. Klik hier voor de volledige handleiding.

glazen vaas

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

  • Reply
    Annick Els De Praeter
    28 maart 2024 at 17:20

    Ik wacht nog op een goede bokaal

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.