Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Keukenachterwand
Keuken inspiratie

Keukenachterwand


Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het uitkiezen van de beste keukenachterwand voor jou, jouw gezin en jouw keuken. Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden van uiteenlopende keukenachterwanden!

Met een goede keukenachterwand zorg je ervoor dat je keukenwand beschermd wordt tegen waterspetters, vetvlekken en alle andere mogelijke oorzaken die de wand kunnen beschadigen tijdens het koken. Het bepalen van de beste keukenachterwand is dan absoluut ook een vast onderdeel bij het kopen van een nieuwe keuken. Het materiaal speelt hierbij een belangrijke rol, maar daarnaast moet je ook nadenken over hoe je jouw keukenachterwand wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld alleen een spatwand boven het fornuis? Of gaat je voorkeur uit voor een achterwand over de hele breedte van de keuken? En het is zelfs mogelijk om de keukenachterwand over de hele muur tot aan het plafond te laten lopen. Om je te helpen met het bepalen van de beste keukenachterwand voor jou, hebben wij handige tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

1. Coating

Vind je traditionele keukenachterwanden eigenlijk maar lelijk, en wil je een strakke minimalistische wand? Dan kan je de keukenachterwand ook gewoon strak stucen en verven in een gewenste kleur die je mooi vindt. Een gestuukte muur kan echter wel snel vies worden door water, vet en olie. Daarom raden we aan om een gestuukte keukenachterwand altijd te coaten. Een doorzichtige coating zorgt voor bescherming en wordt vloeistofdicht, waardoor de kans op schimmels en vlekken een stuk kleiner zijn. Daarnaast is een gecoate keukenachterwand eenvoudiger schoon te maken met een vochtige doek.

Hier zie je de prachtige houten keuken van Nordiska Kök, in het huis van een architect, waar een een marmeren werkblad is gecombineerd met een strak gestuukte witte en gecoate keukenachterwand.

Hier zie je de prachtige houten keuken van Nordiska Kök, in het huis van een architect, waar een een marmeren werkblad is gecombineerd met een strak gestuukte witte en gecoate keukenachterwand. Fotografie: Andrea Papini

2. Witte metrotegels tot aan wandkasten

Wandtegels zijn een populaire keuze voor het beschermen van de keukenachterwand. Het grote voordeel is dat viezigheid eenvoudig schoongemaakt kunnen worden met een vochtige doek. En wat natuurlijk ook erg fijn is, is dat er een enorm groot aanbod is van verschillende soorten tegels in verschillende kleuren, maten, patronen en vormen. In deze keuken met lichtgrijs-blauwe strakke kasten en een marmeren werkblad, is de keukenachterwand tot aan de wandkasten betegeld met klassieke witte metrotegels.

De keukenachterwand van deze mooie keuken is optimaal beschermd met witte metrotegels dei tot de wandkasten lopen.

De keukenachterwand van deze mooie keuken is optimaal beschermd met witte metrotegels dei tot de wandkasten lopen. Fotografie: Anders Bergstedt

3. RVS keukenachterwand

Een keukenachterwand van oestvrijstaal is een van de eenvoudigste oppervlakken om schoon te maken. Je hebt niet meer nodig dan heet water, zeep en een doek. Niet voor niets gebruiken restaurants RVS keukenachterwanden. Het ziet er bovendien erg stoer uit, en het geeft je keuken een industrieel tintje. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat krassen snel zichtbaar zijn op een RVS keukenachterwand.

Architect Larissa Johnston combineerde een stoere underlayment keuken met een RVS keukenachterwand over de gehele breedte, en tot aan de wandkasten.

Architect Larissa Johnston combineerde een stoere underlayment keuken met een RVS keukenachterwand over de gehele breedte, en tot aan de wandkasten. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

4. Plexiglas keukenachterwand

Houd je van strak en modern? Dan kan plexiglas ook een goede optie zijn. Het grootste voordeel van plexiglas, ook wel perpex genoemd, is dat het heel gemakkelijk schoon te maken is. Hoewel het net als een RVS keukenachterwand vatbaar is voor krassen, kan je een plexiglas keukenachterwand wel polijsten, waardoor het er weer als nieuw uitziet. Een ander voordeel is dat plexiglas verkrijgbaar is in verschillende soorten, patronen en kleuren.

In deze stoere keuken hebben ze underlayment kasten gecombineerd met een moderne plexiglas keukenachterwand.

In deze stoere keuken hebben ze underlayment kasten gecombineerd met een moderne plexiglas keukenachterwand.

5. Marmeren keukenachterwand

Een marmeren keukenachterwand ziet er altijd prachtig uit. De statement-making steen is klassiek en werkt net zo goed in strakke, moderne ruimtes als in traditionele keukens. Een van de beste eigenschappen van marmer is dat het, ongeacht in welke ruimte je het gebruikt, de ruimte onmiddellijk een luxe en exclusieve uitstraling geeft. Daarnaast is een marmeren keukenachterwand slijtvast, hitte- en krasbestendig. Het nadeel is dat natuursteen, wat marmer natuurlijk is, erg duur is vergeleken met andere materialen. Daarnaast heeft het ook meer onderhoud nodig. Een alternatief is een plexiglas keukenachterwand met een marmerlook.

Interieurontwerper Matt Woods heeft voor de mooie keuken van het ‘Perfect Storm’ project, gekozen voor een marmeren keukenblad die doorloopt op een marmeren keukenachterwand. Klik hier om meer foto's te bekijken.

Interieurontwerper Matt Woods heeft voor de mooie keuken van het ‘Perfect Storm’ project, gekozen voor een marmeren keukenblad die doorloopt op een marmeren keukenachterwand. Klik hier om meer foto’s te bekijken. Fotografie: Kat Lu

6. Bakstenen keukenachterwand

Heb je een stoere bakstenen muur in de keuken, dan is het natuurlijk zonde om een andere keukenachterwand te nemen. Echter, om ervoor te zorgen dat je bakstenen keukenachterwand lang goed en mooi blijft, raden we aan om de bakstenen te coaten met een doorzichtige polyurethaan kit. Het afdichtmiddel, in een satijnen of matte afwerking, helpt lucht en vocht buiten te houden en beschermt de muur ook tegen verschillende soorten vlekken in de keuken.

Deze RVS keuken met de stoere bakstenen keukenachterwand vormt de blikvanger in een stoere loft in Moskou.

Deze RVS keuken met de stoere bakstenen keukenachterwand vormt de blikvanger in een stoere loft in Moskou. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

7. Betonstuc keukenachterwand

Betonstuc is super populair, en het lijkt erop dat het steeds populairder wordt. Steeds meer mensen vallen voor de stoere betonlook muren, die vrijwel in alle interieurstijlen passen – of je nou een stoere industriële loft hebt, een modern strak appartement, of een rustiek landelijke villa. De betonlook is vooral erg populair in de badkamer, maar ook in de keuken kan super mooi zijn. Of je nou voor beton cire, tadelakt of betonlook verf gaat, we raden altijd aan om de betonstuc keukenachterwand goed te coaten, zodat het beschermd wordt tegen viezigheid in de keuken.

Studio Egue Y Set heeft gekozen voor betonstuc muren voor vrijwel alle muren in een klein appartement uit Barcelona. Zo hebben ze ook gekozen voor een stoere grijze betonstuc keukenachterwand.

Studio Egue Y Set heeft gekozen voor betonstuc muren voor vrijwel alle muren in een klein appartement uit Barcelona. Zo hebben ze ook gekozen voor een stoere grijze betonstuc keukenachterwand. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

8. Houten keukenachterwand

Houten keukenachterewanden worden al mega lang gebruikt, en nog steeds wordt het in de mooiste en de modernste keukens toegepast. Hout zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling in de keuken, en kan mooi gecombineerd worden met andere materialen zoals RVS en marmer. En ook voor een houten keukenachterwand is het verstandig om het goed te beschermen tegen water en vlekken. Polyurethaan kan de mooie houtlook behouden, maar voor ultieme duurzaamheid gebruik je conversielak op gekleurd of onbewerkt hout. Houd je niet van hoogglans? Kies dan voor een matte afwerking.

Marjo en Eetu hebben gekozen voor een mooie natuurlijke houten keukenachterwand, die heel veel warmte toevoegt in deze moderne keuken met zwarte kasten en betonlook vloer.

Marjo en Eetu hebben gekozen voor een mooie natuurlijke houten keukenachterwand, die heel veel warmte toevoegt in deze moderne keuken met zwarte kasten en betonlook vloer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

9. Krijtverf keukenachterwand

Vind je leuk om een krijtbord te hebben in de keuken, waar je todo lijstjes en boodschappen lijstjes op kunt maken en waar de kinderen op kunnen tekenen? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een krijtverf keukenachterwand. Krijtverf is een natuurproduct, waardoor het vrij is van chemicaliën en erg milieuvriendelijk is. Daarnaast kan je het eenvoudig aanbrengen op verschillende soorten ondergronden. Welk is een krijtverf keukenachterwand gevoelig voor vlekken. Daarom is het ook belangrijk om het goed te coaten.

In deze keuken hebben ze een met witte metrotegels betegelde spatbord gecombineerd met een krijtverf keukenachterwand van Benjamin Moore.

In deze keuken hebben ze een met witte metrotegels betegelde spatbord gecombineerd met een krijtverf keukenachterwand van Benjamin Moore.

10. Marmeren spatbord en roze betonlook

Een keukenachterwand is iets anders dan een spatbord. Een spatbord is het muur gedeelte boven het fornuis – het gedeelte waar je te maken hebt met de meeste vlekken door het koken, terwijl de keukenachterwand de gehele wand is boven de keuken. Hoewel in sommige keukens de gehele wand, inclusief het spatbord gedeelte, dezelfde afwerking krijgt, kan je ook kiezen voor verschillende afwerkingen.

Blogger Ema Bihor heeft in haar leuke keuken gekozen voor een roze betonlook keukenachterwand en een wit marmeren spatbord.

Blogger Ema Bihor heeft in haar leuke keuken gekozen voor een roze betonlook keukenachterwand en een wit marmeren spatbord. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

11. Witte visgraat tegels

Deense interieurstylist Mette Helena Rasmussen heeft meerdere keukenachterwanden uitgeprobeerd in haar keuken. Nadat ze een strak gestuukte witte en zwarte wand had geprobeerd, heeft ze daarna haar keukenachterwand volledig tot aan het plafond betegeld met super leuke witte visgraat tegels. Bekijk hier hoe het er eerst uitzag.

Wat vind jij mooier? De strak gestuukte keukenachterwand of de witte visgraat tegels

Wat vind jij mooier? De strak gestuukte keukenachterwand of de witte visgraat tegels? Klik hier om meer foto’s te bekijken.

12. Wandplanken boven betegelde keukenachterwand

De meeste water-, vet- en olievlekken komen terecht op het onderste gedeelte van de keukenachterwand. Daarom kiezen veel mensen ervoor om alleen het onderste gedeelte te beschermen. Deze mooie keuken is daar een mooi voorbeeld van, waar een soort lambrisering is gecreëerd met behulp van eenvoudige witte wandtegels. En net boven de tegels zijn handige wandplanken gemonteerd.

Witte wandtegels gecombineerd met wandplanken aan de strak gestuukte en blauw geverfde muur.

Witte wandtegels gecombineerd met wandplanken aan de strak gestuukte en blauw geverfde muur. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

13. Patroontegels

Zoals gezegd zijn tegels verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Naast de populaire witte wandtegels, zijn er dus ook nog heel veel andere opties. Patroon zijn tegenwoordig bijvoorbeeld erg populair, waarmee jij jouw keukenachterwand op een hele bijzondere manier kan decoreren. Dit kunnen Marrokkaanse tegels of Portugese tegels zijn, die vaak gekenmerkt worden met vrolijke kleuren en patronen. In deze rustieke landelijke keuken is de keukenachterwand betegeld met super leuke blauwe patchworktegels.

De wit blauwe patroontegels zijn gecombineerd met witte houten wandplanken.

De wit blauwe patroontegels zijn gecombineerd met witte houten wandplanken. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

14. Houten wandbekleding in Hongaarse punt patroon

Ben je liefhebber van het visgraat patroon? Dan zal het Hongaarse punt patroon ongetwijfeld ook erg mooi vinden. Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen visgraat en Hongaarse punt, maar er is wel degelijk een verschil. In deze deze bijzondere keuken, is de volledige keukenachterwand bekleed met houten wandbekleding in een Hongaarse punt patroon.

Lees ook:

Niet alleen is er gekozen voor een houten keukenwachterwand in een Hongaarse punt patroon, ook de overige muren in de keuken en het plafond zijn bekleed met hetzelfde soort hout.

Niet alleen is er gekozen voor een houten keukenwachterwand in een Hongaarse punt patroon, ook de overige muren in de keuken en het plafond zijn bekleed met hetzelfde soort hout. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

15. Keukenachterwand van marmer en witte wandtegels

We hebben hierboven al laten zien dat je hele mooie combinaties kunt maken aan de keukenachterwand. Ook in deze prachtige keuken is er gekozen voor een bijzondere combinatie. Het marmeren werkblad loopt mooi over op de keukenachterwand. Echter, loopt het marmer op een bepaalde hoogte over op witte wandtegels. Deze witte wandtegels lopen helemaal door tot aan het plafond. Super chic, toch?

Het marmer is meer dan een keukenachterwand - het is een muurtje waar kleine spullen op geplaatst kunnen worden, zoals kruiden, lijsten en schilderen.

Het marmer is meer dan een keukenachterwand – het is een muurtje waar kleine spullen op geplaatst kunnen worden, zoals kruiden, lijsten en schilderen. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Bekijk ook:
Keuken achterwand coating of tegels
Schiereiland keuken
Houten keuken
10x Woonkeuken inspiratie
18x Kleine keuken tips
15x Keuken bar in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.