Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Wat kost een airco?


Een airco in huis – twintig jaar geleden was dat een zeldzame luxe die bijna niemand kon veroorloven. Je kwam airco’s dan ook alleen tegen in hotels, restaurants, winkels en andere openbare ruimtes. Maar tegenwoordig zijn airco’s in huis mega populair, wat vooral te maken heeft met de extreme hitte waar we in Nederlands steeds vaker mee te maken hebben. Dankzij de grotere vraag, en daardoor ook een groter aanbod zijn airco’s steeds betaalbaarder. Wat kost een airco? In dit artikel leggen we uit wat de verschillende factoren zijn die invloed hebben op de prijs van een airco in huis.

De zomers worden heter en heter en een airco is voor veel mensen van een luxe woningupgrade naar een basisbehoefte gegaan. Leveranciers hebben de afgelopen jaren te maken met een enorme stijging van aanvragen voor nieuwe airco installaties. Airconditioning is een investering in je woning en dagelijks comfort. Hoewel de kosten van een airco variëren, afhankelijk van het soort airco dat je kiest, de grootte van je huis en meer, is het meestal een waardevolle investering. We begrijpen dat de kosten hierbij een belangrijke rol is. Sterker zelfs, iedereen die overweegt om een airco in huis te nemen, zoekt als eerst op wat een airco kost. Overweeg jij ook om een airco in uw huis te installeren, zodat jij comfortabel in jouw huis kan doorbrengen tijdens de eerstvolgende hittegolf? Lees hieronder wat de kosten zijn en wat de factoren zijn die invloed hebben op de prijzen.

1. Grootte van de ruimte

De kosten voor het installeren van een airco zijn afhankelijk van de grootte van de ruimte en de grootte van de airco die je ervoor nodig hebt. Voor grotere ruimtes heb je airco nodig met een groter koelvermogen. Dit wordt uitgedrukt in BTU. Dankzij de vooruitgang op het gebied van koelingstechnologie is het echter eenvoudig om zelfs de grootste ruimtes koel en comfortabel te houden, van kelders tot slaapkamers op de zodlververdieping.

Het is dus belangrijk om te bepalen hoe groot de ruimte is die je wilt koelen. Over het algemeen zou je de vuistregel kunnen gebruiken, waarbij je voor elke kubieke meter 30-40 Watt koelvermogen nodig hebt, wat gelijk is aan 100-135 BTU per m3. Je moet echter ook rekening houden met de isolatieklasse van jouw huis.

In een grote woonkamer met open keuken heb je een airco nodig met een groter koelvermogen.

In een grote woonkamer met open keuken heb je een airco nodig met een groter koelvermogen.

2. Aantal ruimtes in huis

Een ander cruciale factor wat invloed heeft op wat een airco kost, is natuurlijk het aantal ruimtes in huis die je wilt koelen. Wil je dat heel je huis wordt gekoeld, of wil je alleen een airco voor de slaapkamer en/of woonkamer? En het comfortniveau speelt hierbij ook een belangrijke rol. Houd je de airco 50% van de tijd of 100% van de tijd aan tijdens de hete maanden? De installatiekosten zijn afhankelijk van zowel vierkante meters als het gewenste comfortniveau.

3. Huisefficiëntie

Als je goed geïsoleerd is, weinig ramen op het westen heeft en goed beschut is door bijvoorbeeld grote bomen, dan is je huis waarschijnlijk al goed in staat om op natuurlijke wijze koel te blijven tijdens de warmere maanden. Als je echter veel natuurlijk licht en slechte isolatie hebt, heb je een robuustere airco nodig om de ruimtes in huis koel en comfortabel te houden.

4. Gewenste efficiëntie

In eenvoudige bewoordingen is AC-efficiëntie de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die wordt verwijderd en het vermogen dat wordt gebruikt om de ruimte te koelen. Dit wordt over het algemeen besproken met behulp van de “SEER” -classificatie van een systeem. Het is belangrijk om te overwegen welk niveau van efficiëntie het meest geschikt is voor jouw huis en voorkeuren. Afhankelijk van waar je woont, kunnen er specifieke efficiëntie-eisen zijn.

Efficiënte systemen zijn in het begin misschien duurder, maar je zult na verloop van tijd profiteren van lagere maandelijkse energierekeningen en algemene kosten voor nutsvoorzieningen.

De Samsung airconditioner R32 Wandunit Wind-Free Comfort met een vermogen van 3,5 kW en 12000 BTU kost tussen €1100 - 1500 inclusief buitenunit, exclusief montage.

De Samsung airconditioner R32 Wandunit Wind-Free Comfort met een vermogen van 3,5 kW en 12000 BTU kost tussen €1100 – 1500 inclusief buitenunit, exclusief montage.

5. Geluidsvereisten en gevoeligheid

Ben je gevoelig voor continu zoemende geluiden? Of heb je te maken met klagende buren? Als je geluidsgevoelig bent of aan specifieke geluid gerelateerde vereisten moet voldoen, dan wil je wellicht een stille airco nemen. Gelukkig zijn er dankzij nieuwe technologieën veel stille airco’s verkrijgbaar.

Leestip: Top 5 beste stille airco

6. Nieuwe airco of een oude airco vervangen?

Installeer je voor het eerst een airco in huis? Of wil je een oude airco vervangen? Bij het vervangen van een verouderd of inefficiënt systeem zijn de installatiekosten over het algemeen lager dan een volledige nieuwe airco installatie.

7. Merk

Net als eigenlijk bij alles, is het merk een belangrijke factor die van invloed is op de prijs van een airco. A-merken zoals Daikin, LG, Mitsubishi, Panasonic en Samsung kosten natuurlijk meer dan merken als Beko, Tristar, Domeco en Domo.

In deze stoere slaapkamer met betonstuc is er gekozen een bijpassende zwarte airco aan de wand.

In deze stoere slaapkamer met betonstuc is er gekozen een bijpassende zwarte airco aan de wand. Deze kost inclusief buitenunit en montage tussen €1200 – 1600.

8. Soort airco

En last but not least, de kosten voor het installeren van een airco in huis zijn sterk afhankelijk van het soort airco die je kiest. Er zijn veel verschillende soorten systemen om te overwegen. Mobiele airco’s, split airco’s en multisplit airco’s behoren tot de populaire soorten, die alleen hun eigen voordelen, nadelen en prijzen hebben. Mobiele airco’s zijn het goedkoopst, maar kunnen slechts één ruimte tegelijkertijd koelen. Omdat bij een split airco de buitenunit buitenshuis wordt geplaatst, heb veel minder last van geluid. Dit kost natuurlijk wel meer. En als je meerdere kamers wilt koelen, dan kan je ook kiezen voor een multi split airco, vaak het duurst is.

Hieronder kan je de gemiddelde prijzen zien van de verschillende soorten airco’s inclusief installatie:

  • Mobiele airco: € 300 – €1.000
  • Split airco: € 1.300 – €2.500
  • Multi split airco: € 2.500 – €4.000

Bekijk ook:
Top 5 beste stille airco
Airco in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.