Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Aluminium kozijnen


Overweeg jij aluminium kozijnen voor jouw woning? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt: details, voordelen en nadelen, prijs, onderhoud, hoe je aluminium kozijnen kunt verven, noem maar op. Natuurlijk laten we ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien. Kijk snel verder!

Iedereen weet in principe wat kozijnen zijn, maar als het gaat om het uitzoeken van nieuwe kozijnen, bijvoorbeeld voor een nieuw te bouwen woning of gewoonweg omdat je jouw oude kozijnen wilt vervangen, dan is het wel handig om er iets meer over te lezen. Kozijnen hoeven namelijk niet zo vaak vervangen te worden, omdat ze, mits ze goed worden onderhouden, een hele leven mee kunnen. Kozijnen zijn eigenlijk de frames die je bij een raam of deur ziet, die als functie hebben om de ruiten of het glas, op hun plaats blijven. Wat veel mensen niet weten is dat kozijnen de belangrijke functie hebben om lucht en licht in de woning te brengen.

aluminium kozijnen deuren

Waarom kiezen voor aluminium kozijnen?

Vroeger bestonden er alleen houten kozijnen, wat tegenwoordig overigens nog steeds erg populair is. Maar daarnaast zijn er heel veel alternatieven bijgekomen, zoals kunststof kozijnen, stalen kozijnen en aluminium kozijnen. In dit artikel vind je alle belangrijke details over aluminium kozijnen, wat de voordelen en nadelen zijn, hoeveel ze kosten, wat het onderhoud is, en hoe je aluminium kozijnen kunt verven en schilderen.

Aluminium kozijnen zijn afgelopen gestaag in populariteit toegenomen, omdat ze er niet alleen modern, verfijnd en stijlvol uitzien, maar ook een indrukwekkende duurzaamheid, veiligheid en efficiëntie bieden. Ze worden als duurzamer beschouwd dan hout en zijn ook goed betaalbaar, vergelijkbaar met kunststof kozijnen. Hieronder hebben we alle voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

zwarte aluminium kozijnen

Voordelen

  • Duurzaam – Aluminium kozijnen kunnen tot 40-50 jaar meegaan. Aluminium is namelijk aanzienlijk beter bestand tegen de buitenelementen in vergelijking met andere kozijnen, waardoor ze minder snel kromtrekken of rotten. Aluminium heeft ook een hoge sterkte-gewichtsverhouding, waardoor ze moeilijker te deuken zijn.
  • Onderhoudsvriendelijk – Aluminium ramen hebben het extra voordeel dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Verschillende afwerkingen vereisen mogelijk meer zorg dan andere, maar over het algemeen zal een snelle schoonmaakbeurt van het glas en het kozijn om de 2-4 maanden helpen om vuil te verwijderen en de ramen er glanzend uit te laten zien.
  • Geschikt voor verschillende stijlen – Door de manier waarop aluminium wordt vervaardigd, kunnen de aluminium kozijnen gemakkelijk aan jouw exacte ontwerpspecificaties voldoen, terwijl de inherente sterkte van het materiaal behouden blijft. Bovendien is er een grote verscheidenheid aan aanpassingen, van beglazingsopties tot afwerkingen in een breed scala aan kleuren.
  • Milieuvriendelijk – Aluminium kozijnen zijn ook een volledig duurzaam product. Het is 100% recyclebaar en niet giftig en laat een minimale ecologische voetafdruk achter. Het recyclen van aluminium zelf vereist slechts vijf procent van de aanvankelijke energie die wordt verbruikt om het te maken.

aluminium kozijnen harmonica deur

Nadelen

  • Relatief duur – De hoge prijs is belangrijk nadeel van aluminium kozijnen. Vergelijkbaar met andere soorten kozijnen zijn aluminium kozijnen een stuk duurder. Dit komt door omdat de productie van dit soort kozijnen een tijdrovend proces is.
  • Moeilijk bewerkbaar – Aluminium kozijnen zijn moeilijk bewerkbaar. Dit hoeft gaan nadeel te zijn als je niet van plan bent er iets meer te doen. Maar als je een keertje een schroef erin wilt draaien, zal dat dus een lastig verhaal zijn.
  • Verven is lastig – Als je aluminium kozijnen wilt, is het belangrijk om goed na te denken over de kleur. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten kozijnen, zijn aluminium kozijnen een stuk lastiger te verven. Aluminium kozijnen kenmerken zich met een gladde, harde oxidelaag, waardoor verf minder goed zal hechten.  Hoewel het minder vuil en stof aantrekt, zijn ze wel minder gemakkelijk te schuren en te verven.
  • Hoge U-waarde – Een nadeel van aluminium kozijnen is hoe het warmte en koude geleidt. In een tijdperk waarin energie-efficiëntie erg belangrijk is voor huiseigenaren, is aluminium het minst ‘groen’ van alle soorten kozijnen. Nieuwe technologieën zoals ingebouwde thermische onderbrekingen proberen het probleem aan te pakken, maar het is onwaarschijnlijk dat aluminium in dit opzicht ooit zo goed zal zijn als kunststof of glasvezel kozijnen. Hoewel het geen probleem is in milde tot warme klimaten, is aluminium zeker niet zo geschikt op plaatsen met extreme winters.
  • Condensatie: Nogmaals gerelateerd aan hoe het metaal warmte en koude geleidt, zijn aluminium kozijnen meer vatbaar voor condensatie. Ze voelen ook koud aan in de winter. Dus nogmaals, aluminium kozijnen zijn niet de beste keuze als je investeert in een raamvervanging in een koud klimaat. In Nederland is dit nadeel wel te overzien.
  • Corrosie: Hoewel aluminium als zeer duurzaam wordt beschouwd, is er geen type bouwmateriaal dat niet ten minste één probleem heeft. Dat probleem is corrosie. Wanneer metaal wordt blootgesteld aan zout in de lucht of het water, draagt ​​het bij aan corrosie. Aluminium heeft een probleem met het weerstaan ​​van zout, net als elk ander type metaal.

aluminium kozijnen keuken

Prijs

De prijs wordt dus als een belangrijk nadeel gezien van aluminium kozijnen. Vergeleken met andere soorten kozijnen zijn aluminium kozijnen een stuk duurder in aanschaf. Hoewel je aanvankelijk meer betaalt, gaan ze wel een levenlang mee en vergen ze minder onderhoud. Houten kozijnen moet je om de zoveel tijd opnieuw verven, wat absoluut niet goedkoop is. Als je aluminium kozijnen hebt, zal je dus besparen op die onderhoudskosten. De prijzen kunnen sterk uiteenlopen tussen verschillende leveranciers. Daarom raden we aan om altijd meerdere offertes op te vragen, zodat je kan vergelijken.

Om je een idee te geven wat de prijs is van aluminium kozijnen, betaal je gemiddeld gezien tussen €800 – €1000 per vierkante meter per unit, inclusief plaatsing, arbeidsloon, HR++ glas en BTW. Dit is ook afhankelijk van het soort raam dat je hebt. De prijzen van een raam met een vaste kozijn is bijvoorbeeld goedkoper dan een kozijn van een draaikiepraam. Bij Toelevering online kan je eenvoudig aluminium kozijnen op maat bestellen. Voer de maten in, bepaal de vakverdeling, de gewenste eigenschappen en de kleur. Zij berekenen direct jouw prijs en de levertijd.

aluminium kozijnen prijs

Onderhoud

Een groot voordeel van aluminium kozijnen is dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Bekijk onderstaande verzorgings- en onderhoudstips om ervoor te zorgen dat jouw aluminium kozijnen zo lang mogelijk goed en mooi blijven.

Schoonmaak tips

Maak de kozijnen regelmatig schoon met een oplossing van lauw water en een mild schoonmaakmiddel met een wisser of doek of met een gewone borstel. Smeer daarna de aluminium kozijnen in met autowas van topkwaliteit. Dit zal de aluminium kozijnen polijsten en beschermen.

1. Verwijder hardnekkige vlekken op het gepoedercoate oppervlak met een niet-schurende crèmereiniger of reiniger op basis van paraffine. Sterk gechloreerde reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen die koolwaterstoffen, esters of andere schurende poetsmiddelen bevatten, mogen onder geen enkele omstandigheid worden gebruikt.

2. Elke afzetting of merkteken voor langere tijd kan het aluminium beschadigen, dus de frequentie van reinigen is een grote factor. Normaal gesproken moet het eens in de drie maanden worden uitgevoerd.

3. Meeldauw veroorzaakt pitting. Verwijder ze zodra je deze ziet.

4. In het geval van geanodiseerde afgewerkte kozijnen kan je inktrubber gebruiken om de hardnekkige vlekken te verwijderen.

aluminium kozijnen onderhoud

Aluminium kozijnen verven

Zoals hierboven omschreven zijn aluminium kozijnen erg lastig te schuren en te verven. In tegenstelling tot houten kozijnen, vergt het verven van aluminium kozijnen meer arbeid en heb je speciale verf nodig. Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om aluminium kozijnen te verven. Het antwoord is dus dat het wel degelijk mogelijk is, maar het zal je iets meer moeite en geld kosten. Denk dus altijd goed na over de kleur van de kozijnen bij aanschaf, die in principe in elke RAL kleur geleverd kunnen worden. Zwarte kozijnen zijn bijvoorbeeld een populaire keuze, die niet vaak overschilderd hoeven te worden.

Wil je jouw aluminium kozijnen toch in een andere kleur verven? Lees dan onderstaande tips en stap voor stap handleiding.

Stap 1 – Schoonmaken

De eerste stap van deze klus is schoonmaken. Om je aluminium kozijnen schoon te maken, heb je een microvezeldoek en 90 procent isopropylalcohol nodig. Isopropylalcohol verwijdert oppervlakteverontreinigingen van de raamkozijnen en laat ze volledig schoon achter. Doordrenk een deel van je doek met isopropylalcohol en wrijf het in de aluminium kozijnen om vuil en stof te verwijderen.

Tip: In tegenstelling tot water en zeep verdampt isopropylalcohol. Dit betekent dat de kozijnen binnen enkele seconden droog zijn, waarmee je dus tijd kunt besparen.

Stap 2 – Voorbereiden

Gebruik afplaktape om de gebieden rond de kozijnen en ramen te beschermen tegen verf. Je kunt kranten gebruiken voor het afplakken van het glas. We raden aan om 3M Scotch Blue Painters Tape te gebruiken voor het afplakken, omdat het goed plakt en achteraf gemakkelijk te verwijderen is.

Tip: Hoe voorzichtig je ook bent, je kunt verf krijgen in een gebied waar het niet gewenst is. Om het opruimen te vergemakkelijken, raden we aan om een fles minerale terpentijn bij de hand hebben.

Stap 3 – Primer

Nadat je de aluminium kozijnen hebt schoongemaakt, is het tijd om te gaan verven. Je start met een metaaletsprimer. Primer is een onderlaag die nodig is, om het verf goed te laten hechten en hierdoor zo lang mogelijk mooi blijft.

Tip: Primer kan met een kwast op de kozijnen worden aangebracht. Als je echter een glad oppervlak wilt hebben, dan zou je ook een spuitverfprimer kunnen gebruiken.

Stap 4 – Verven

Voor aluminium kozijnen heb je acryllatexverf nodig. Dit type verf schilfert niet na verloop van tijd of bubbelt niet bij temperatuurveranderingen, zolang er maar een primer wordt gebruikt. Met betrekking tot het aanbrengen heb je twee keuzes: 1. Koop een blik verf en gebruik een kwast om het aan te brengen, of 2. Gebruik spuitverf. Een kwast heeft de voorkeur omdat deze beter beheersbaar is, maar spuitverf laat een gladdere afwerking achter zonder enige toegevoegde textuur.

Tip: Voor een goede dekking van de verf op de aluminium kozijnen, heb je minimaal twee lagen nodig. Of je nu een spuitbus of een kwast gebruikt, is het belangrijk om tussen de lagen minstens een uur te wachten.

aluminium kozijnen binnen

Bekijk ook:
Houten of kunststof kozijnen
Zwarte kozijnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.