Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

mooie zwarte houten kozijnen
Wooninspiratie

Houten of kunststof kozijnen


Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig erg populair. Zijn je oude kozijnen aan vervanging toe, maar je twijfelt of je kunststof of houten kozijnen wilt? Wij vergelijken deze twee soorten materialen. Bekijk de voordelen en nadelen, om erachter te komen wat voor soort kozijnen het beste bij jou past!

Je twijfelt of je kunststof of houten kozijnen moet nemen? Je bent niet de enige, er zijn heel veel ander mensen die voor hetzelfde dilemma staan. Sommigen staan stevig aan de kant van het klassieke houten raamkozijn, terwijl anderen zijn verschoven naar het moderne gemak van een kunststof kozijnen. Beiden hebben natuurlijk hun voordelen, maar ook hun nadelen. Om je een helpende hand te bieden en een beter beeld te krijgen wat het verschil is tussen hout en kunststof, hebben de belangrijkste aspecten van houten en kunststof kozijnen vergeleken, en wat elk type raamkozijn tot een populaire keuze maakt.

houten kozijnen wit

Prijsverschil tussen kunststof- en houten kozijnen

De prijs kan een bepalende factor zijn bij de keuze van je kozijnen. Kunststof kozijnen staan erom bekend dat ze goedkoper dan houten kozijnen. Dit komt omdat hout duurder is dan kunststof. Daarom is bijvoorbeeld een dakkapel van kunststof ook goedkoper dan een houten dakkapel.

Echter is het niet altijd zo dat kunststof kozijnen goedkoper zijn dan houten kozijnen. De kosten van de kozijnen, ongeacht van hout of kunststof, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bij houten kozijnen kan je bijvoorbeeld kiezen voor zachthout of hardhout, waarbij zachthout goedkoper is. Daarnaast moet je ook rekening houden met het formaat van de kozijnen, het soort raam (vast raam, draai/kiepraam of valraam, etc.) en de kwaliteit van het glas.

Bij kunststof kozijnen speelt kwaliteit een belangrijke rol. Natuurlijk zijn er kunststof kozijnen die goedkoper zijn dan houten kozijnen, maar een belangrijkere vraag, is of de kwaliteit ook goed is.

Waar je ook rekening mee moet houden zijn de onderhoudskosten, die bij houten kozijnen een stuk hoger liggen, vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter van kunststof kozijnen.

Tip: Naast de verschillende factoren die bepalend zijn voor de prijs, zijn er ook prijsverschillen tussen verschillende bedrijven. Een belangrijke tip is daarom om verschillende offertes op te vragen.

Houten kozijnen

Houten kozijnen worden al vele jaren gebruikt en gaan veel langer mee dan elk ander materiaal dat voor raamkozijnen wordt gebruikt. Je hebt de keuze uit zachthout of hardhout, waarbij zachthout de goedkopere optie is, terwijl hardhout duurzamer is en een langere levensduur heeft.

Houten kozijnen hebben de afgelopen jaren aanzienlijke verbeteringen ondergaan waardoor ze duurzamer dan ooit tevoren zijn. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld mogelijk dubbele of driedubbele beglazing in houten kozijnen plaatsen. Lees hieronder wat de voordelen en nadelen zijn van houten kozijnen.

witte houten kozijnen

Voordelen

 • Houten kozijnen hebben een natuurlijke, traditionele uitstraling die bij geen enkel ander materiaal terug te vinden is;
 • Hout zal je huis voorzien van natuurlijke isolatie, wat betekent dat het de warmte binnen houdt, waardoor de energierekening wordt verlaagd;
 • Hout is een natuurlijk materiaal, dat weinig impact heeft op het milieu zoals het wordt gemaakt, terwijl kunststof een hoog productieniveau vereist;
 • Houten kozijnen kunnen wel 60 jaar meegaan, waardoor ze een investering op zeer lange termijn zijn.

Nadelen

 • Houten ramen zijn duurder dan kunststof kozijnen. Bekijk hieronder wat de kosten zijn van houten kozijnen;
 • Aangezien hout leeft moet je ervoor zorgen dat ze op de juiste manier worden onderhouden door ze te schilderen, te beitsen of te behandelen, aangezien ze vatbaar zijn voor weersinvloeden en kromtrekken.
karakteristieke zwarte houten kozijnen

karakteristieke zwarte houten kozijnen

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden steeds populairder, vooral vanwege hun lagere prijs in vergelijking met andere materialen. Veel mensen zien het uiterlijk als het grote nadeel van kunststof kozijnen – ‘kunststof kozijnen zijn lelijk’. Dit komt omdat die mensen de oude witte kunststof kozijnen in hun hoofd hebben, maar tegenwoordig zijn er ook hele mooie kunststof kozijnen verkrijgbaar, die zelfs een hele luxe uitstraling hebben. Bekijk hieronder wat de voordelen en nadelen.

kunststof kozijnen

Mooie kunststof kozijnen met een authentieke uitstraling.

Voordelen

 • Kunststof kozijnen zijn goedkoper dan alle andere soorten materialen;
 • Het schoonhouden van kunststof kozijnen met af en toe een klein doekje is voldoende om de kozijnen schoon te houden; specialistische behandelingen zijn niet nodig;
 • Omdat het een niet-corrosief materiaal is, zal kunststof niet roesten of rotten, zoals andere materialen. Ze zijn ook bestand tegen alle weersomstandigheden en laten geen vocht in huis ;
 • Met een stalen kern zijn kunststof kozijnen erg sterk;
 • Door dubbele beglazing in de kunststof kozijnen te plaatsen, ontstaat een goed geïsoleerd huis dat de warmte binnen en het buitengeluid buiten houdt;
 • Kunststof kozijnen zijn brandveiliger dan houten kozijnen;

Nadelen

 • Het door velen beschouwde grootste nadeel van kunststof kozijnen is dat ze minder mooi zijn dan houten kozijnen. Tegenwoordig zijn er echter kunststof kozijnen verkrijgbaar met een houtlook, die bijna niet te onderscheiden zijn dan echte houten kozijnen. Vooral als het reliëf, het hang-en sluitwerk, en alle details en afmetingen hetzelfde zijn.
Onderdorpel kunststof kozijnen

Dankzij de speciale onderdorpel krijgen de kunststof kozijnen aan de buitenkant een nog fraaiere en meer authentieke uitstraling.

Bekijk ook:
Zwarte kozijnen
12x Industriële deur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.