Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

plafond schilderen
Klussen

Het plafond schilderen


Het plafond schilderen: een klusje dat je prima zelf kunt doen. Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn! Maar waar begin je mee en hoe pak je het precies aan? Hieronder delen we een handig stappenplan om je goed op weg te helpen. Veel succes!

Stap 1: Maak het plafond schoon
Om te beginnen moet je het plafond goed schoonmaken. Verwijder vet, stof en ander vuil met een allesreiniger. Probeer het niet al te nat te maken en laat het naderhand goed drogen.

Stap 2: Controleer het plafond op beschadigingen
Na het schoonmaken controleer je het plafond op kleine gaten, oneffenheden of andere beschadigingen. Probeer deze zo goed mogelijk te herstellen, bijvoorbeeld met een vulmiddel. Schuur het oppervlak daarna glad en maak het weer stofvrij.

Stap 3: Bescherm de vloer en plak randen af
Tijdens het schilderen van het plafond kunnen er natuurlijk verfspetters naar beneden vallen. Het is daarom slim om de ondergrond en eventuele meubels af te dekken. Plak daarnaast alle randen af met speciale afplaktape. Kies een tape van hoge kwaliteit die geschikt is voor jouw ondergrond. Dan weet je zeker dat het goed blijft zitten en geen lijmresten achterlaat.

Stap 4: Breng een primer aan
Als het plafond nog niet eerder is behandeld, moet je eerst een primer aanbrengen. Dit wordt ook wel voorstrijk of grondverf genoemd. Deze voorbehandeling zorgt ervoor dat de ondergrond de verf niet ‘opzuigt’ en dat het veel beter hecht. Let bij het uitkiezen van een primer altijd goed op het materiaal van jouw plafond. Misschien heb je wel een authentiek houten plafond of wil je de houten balken ook graag verven. Dan is het essentieel om te kiezen voor een primer of grondverf die hiervoor geschikt is. Gebruik binnenshuis altijd een product op waterbasis en kies bij voorkeur voor een hoogstaand merk. Tip: Sikkens grondverf is een goede optie voor verschillende verfklussen!

Stap 5: Breng de juiste verf aan
Als het plafond helemaal droog is, kun je beginnen met verven. Net als bij de primer is het belangrijk dat de verf past bij de ondergrond. Kijk daarnaast niet alleen naar de kleur van de verf, maar ook naar de afwerking. Hou je van een hele matte look, een subtiele zijdeglans of een echte hoogglans afwerking? Welk soort je ook kiest, breng het altijd aan met goed gereedschap. Hierdoor zal het resultaat nog mooier worden.

Stap 6: Verwijder de tape
Ben je klaar met verven? Verwijder dan alle afplaktape als de verf nog nat is. Zo voorkom je scheurtjes en krijg je een mooie strakke lijn.

Lees ook ons artikel ‘Plafond behangen’ voor meer toffe inspiratie.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.