Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

witte schiereiland keuken met barkrukken
Keuken inspiratie

Schiereiland keuken


Twijfel je tussen een schiereiland keuken of een kookeiland? Lees hier alles over een keuken met schiereiland. Wat is het precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? Wat voor keukenopstelling opties heb je? Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van schiereiland keukens!

Wat is een schiereiland keuken?

Droom je van een keukeneiland maar je hebt er eigenlijk niet de ruimte voor, dan kan een schiereiland keuken de perfecte oplossing zijn. Een keuken met een schiereiland lijkt heel erg op een keukeneiland – het grote verschil is dat een schiereiland aan het ene uiteinde verbonden is met een muur, terwijl een keukeneiland volledig vrijstaand is.

Een schiereiland is dus vanuit drie kanten toegankelijk, in tegenstelling tot de vier kanten van een kookeiland. Jet kan dienen als een verlengstuk van je keukenindeling, terwijl een schiereiland keuken ook een heel goed idee is als je een open keuken van de eetkamer of woonkamer wilt scheiden.

In deze chique keuken met lichtgrijze kasten, marmeren werkblad en gouden deurgrepen, is er gekozen voor een korte schiereiland met extra kastruimte en werkruimte.

In deze chique keuken met lichtgrijze kasten, marmeren werkblad en gouden deurgrepen, is er gekozen voor een korte schiereiland met extra kastruimte en werkruimte.

Schiereiland opties

Er zijn verschillende manieren om een schiereiland te creëren in de keuken, die je ook op verschillende manieren kunt gebruiken. Welke optie het beste is, is afhankelijk van de ruimte, maar natuurlijk ook wat jij persoonlijk fijn vindt. Bij een goede keukenleverancier krijg je altijd advies en tips welke optie het beste voor jou en jouw keuken is. Bij Grando bijvoorbeeld, is elke keuken verkrijgbaar in verschillende opstellingen en opties – van schiereiland keuken met extra werkblad tot schiereiland keukens met keukenbar. tot Hieronder hebben we de populairste opties voor je op een rijtje gezet.

Aan deze ruimtelijke woonkamer is een hele fijne open witte keuken ingericht met een groot schiereiland met marmeren werkblad.

Aan deze ruimtelijke woonkamer is een hele fijne open witte keuken ingericht met een groot schiereiland met marmeren werkblad, die fungeert als roomdivider tussen de keuken en de eethoek.

1. Keukenbar

Veel mensen kiezen ervoor om een keukenbar met leuke barkrukken te realiseren in hun schiereiland keuken. In een klein appartement met een kleine open keuken, kan de keukenbar een geweldig alternatief zijn voor een aparte eettafel. Je bespaart er niet alleen ruimte mee, het ziet er ook nog eens erg mooi uit. In een groot huis kan de keukenbar een extra mogelijkheid zijn waar je even snel kunt ontbijten of lunchen, terwijl je de aparte grote eettafel gebruikt voor uitgebreide diners. En in beide gevallen heeft een bar natuurlijk ook een sociaal aspect in de keuken. Tijdens het koken of het afwassen kunnen immers de beste gesprekken ontstaan!

Belangrijk bij een keukenbar is dat het werkblad iets buiten de onderliggende kast steekt. Op die manier kan je namelijk comfortabel met je benen onder het werkblad zitten, in plaats van dat je elke keer met je knieën tegen de kast komt.

Leestip15x Keuken bar in huis

In dit super leuke appartement is een half open keuken gecreëerd met een mooi schiereiland keuken bar en mooie witte barkrukken.

In dit super leuke appartement is een half open keuken gecreëerd met een mooi schiereiland keuken bar en mooie witte barkrukken.

2. Eettafel

Spreekt het idee aan van gezellig eten in de keuken, maar je vind het niet fijn om op een hoge barkruk aan een keukenbar te zitten? Dan kan je ook overwegen om een eettafel-schiereiland te realiseren. Het idee is eigenlijk hetzelfde als een keukenbar, maar wel met de afmetingen van een eettafel. Een eettafel is over het algemeen iets breder en hoger dan een bar. Je kunt er dus ook normale eetkamerstoelen aan schuiven.

Je kunt een eettafel-schiereiland creëren in dezelfde stijl als de keukenkasten, maar je kunt natuurlijk ook een hele aparte eettafel nemen. Het is zelfs mogelijk om een normale eettafel te nemen die je aan één kant tegen de muur schuift. Maar als je een echte schiereiland sfeer wilt creëren, verwijder je de poten van die uiteinde, zodat je het werkblad aan de muur kunt monteren.

In dit stoere appartement uit São Paulo is een eclectische keuken ontworpen met een schiereiland waar een grote eettafel aan gemonteerd is.

In dit stoere appartement uit São Paulo is een eclectische keuken ontworpen met een schiereiland waar een grote eettafel aan gemonteerd is.

3. Kookeiland

Natuurlijk kan je er ook een kookeiland creëren, of natuurlijk beter gezegd een schier-kookeiland. Het grote voordeel is dat je extra kastruimte kunt creëren, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de keuken. In veel gevallen betekent dit dat je naar de woonkamer of eetkamer kookt. Het is daarom wel een goed idee om een dieper werkblad te nemen omdat je geen keuken achterwand hebt met een spatwand. Met een dieper werkblad heb je extra ruimte om te knoeien, zonder dat het gedeelte buiten de keuken snel vies wordt.

Daarnaast is de afzuigkap ook iets om over na te denken. Vroeger kozen de meeste mensen voor een afzuigkap aan het plafond, maar tegenwoordig is een geïntegreerde afzuikap in de kookplaat natuurlijk een veel mooiere optie.

Dit is de stoere moderne zwarte keuken van Finse interieurstylist Piia Kalliomäki. Naast grote wandkasten die helemaal tot het plafond lopen, heeft ze ook gekozen voor en kookeiland die aan één zijde aan de muur vastzit.

Dit is de stoere moderne zwarte keuken van Finse interieurstylist Piia Kalliomäki. Naast grote wandkasten die helemaal tot het plafond lopen, heeft ze ook gekozen voor en kookeiland die aan één zijde aan de muur vastzit.

4. Werkblad

De meest eenvoudige optie is een schiereiland keken met alleen een werkblad. Ook hier geniet je van het fijne voordeel dat je extra opbergruimte kunt creëren. En met een extra werkblad, heb je natuurlijk ook extra werkruimte – iets wat super fijn is voor de kok, vooral als je voor meerdere mensen moet koken.

Duitse ontwerper Rainer Spehl heeft deze schiereiland keuken ontwerpen met een heel lang schiereiland, waar zowel het fornuis als extra werkruimte is gecreëerd.

Duitse ontwerper Rainer Spehl heeft deze stoere schiereiland keuken ontwerpen met een heel lang schiereiland, waar zowel het fornuis als extra werkruimte is gecreëerd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een schiereiland keuken?

Een schiereiland ziet er dus niet alleen mooi uit, maar biedt ook een aantal hele praktische voordelen. Maar net als met alles, moet je ook rekening houden met een aantal mogelijke nadelen. Lees er hieronder alles over.

Voordelen

  • Multifunctioneel – Zoals we hierboven hebben omschreven, zijn er heel veel mogelijkheden als je voor een schiereiland keuken kiest. En elke mogelijkheid heeft z’n eigen voordelen en nadelen. Een keukenbar met leuke barkrukken heeft een geweldig sociaal karakter, terwijl je met alleen een werkblad heel veel extra werkruimte kunt creëren.
  • Roomdivider – Een open keuken biedt veel voordelen. Het heeft een sociaal karakter, maar het maakt bijvoorbeeld de kamer een stuk ruimtelijker, vooral als je in een klein appartement woont. Tóch kan het fijn zijn om de keuken op een bepaalde manier van de woonkamer of eetkamer te scheiden. Met een schiereiland heb je een multifunctionele roomdivider.
  • Verschillende afmetingen mogelijk – In tegenstellingen tot keukeneilanden of kookeilanden, waar je meestal te maken hebt met een minimum formaat, zijn schiereilanden praktisch in alle afmetingen mogelijk, afhankelijk van de beschikbare ruimte in jouw keuken. In een grote keuken kan het schiereiland net zo groot zijn als een kookeiland, maar een kleine keuken of een smalle keuken met een schiereiland kan ook heel mooi en praktisch zijn.
In dit prachtige monumentale pand is een grote woonkeuken ingericht met een schiereiland met houten kasten en een stoer betonnen werkblad.

In dit prachtige monumentale pand is een grote woonkeuken ingericht met een schiereiland met houten kasten en een stoer betonnen werkblad.

File in de keuken

  • Beperkte toegang – Wanneer een eiland wordt gebruikt als scheidingswand, kan de toegang tot de keuken beperkt worden, vooral als je een hele smalle keuken hebt. Je hebt immers maar één weg is naar binnen en naar buiten is. Daarom zijn de afmetingen van een schiereiland super belangrijk. Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen neemt, zonder dat je de toegang tot de keuken beperkt.
  • Krappe hoeken – Omdat je met schiereiland een hoek creëert, kan dit kasten en toegang tot die ruimtes bemoeilijken, vergelijkbaar met een hoekkeuken. Maar ook dit ‘probleem’ kan je tegenwoordig goed oplossen met de de juiste ontwerp- en inrichting oplossingen binnen in de kasten. Zoek naar een praktische oplossing die het beste voor jou werkt.
  • Minder efficiënt voor een grote keuken – Schiereiland keukens kunnen minder efficiënt zijn voor grotere keukens. Hoewel extra werkruimte meestal een goede zaak is, vooral in grotere keukens, kunnen schiereilanden daar soms minder efficiënt zijn. Afhankelijk van waar ze zijn geplaatst, kunnen ze de ruimte verstoren en in de weg zitten. In een grote keuken wordt dan vaak ook gekozen voor een groot keukeneiland of kookeiland. Dit betekent niet dat het een slecht idee is om een schiereiland te nemen in een grote keuken, maar het vereist wellicht wat meer finesse met de ontwerp lay-out om de stroom natuurlijk te maken.
In dit kleine loft appartement is gekozen voor een open schiereiland keuken met drie mooie bijpassende witte barkrukken.

In dit kleine loft appartement is gekozen voor een open schiereiland keuken met drie mooie bijpassende witte barkrukken.

Bekijk ook:
10x Woonkeuken inspiratie
18x Kleine keuken tips
Voor welke keukenopstelling kies jij?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.