Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Lamp boven eettafel


Ben je op zoek naar een mooie en leuke lamp voor boven de eettafel? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten lampen verkrijgbaar, waardoor we ons heel goed kunnen voorstellen dat het best een uitdaging kan zijn om een keuze te maken. Kies je voor een hanglamp dicht tegen het plafond, een hanglamp boven de eettafel, of ga je voor iets origineels zoals een stoere wandlamp? Wij hebben de beste tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor je gevonden van verschillende soorten eettafels met verschillende soorten lampen. Kijk snel verder!

Verlichting is een element die heel veel impact heeft op een ruimte. Functioneel gezien is goede verlichting natuurlijke een absolute musthave, maar met verlichting kan je ook de gewenste sfeer en uitstraling creëren in je interieur. Dat geldt dus ook voor de verlichting in je eetkamer of de lamp boven de eettafel. Een eettafel lamp uitkiezen voor boven de eettafel klinkt in eerste instantie heel eenvoudig, maar door het enorme aanbod kan het best een uitdaging zijn om iets uit te kiezen. Daarnaast zijn er ook een aantal punten waar je op moet letten, en waar je misschien niet aan hebt gedacht.

1. Match de lamp met de eettafel

Omdat het gaat om een lamp voor boven de eettafel, is het natuurlijk belangrijk om iets uit te kiezen wat matcht met de eettafel. Niet alleen als het gaat om de stijl, maar ook de vorm en het formaat spelen hierbij een belangrijke rol. Je gaat bijvoorbeeld geen grote kroonluchter boven een kleine ronde eettafel plaatsen. En voor een grote eettafel van drie meter, zou een enkele plafondspot vaak ook niet voldoende zijn. Als het gaat om het formaat, is het dus belangrijk om te kijken naar de verhouding tussen de lamp en de eettafel.

Kleine hanglamp boven kleine ronde eettafel in de keuken.

Kleine hanglamp boven kleine ronde eettafel in de keuken.

2. Hoe hoog moet de hanglamp boven de eettafel hangen?

Hanglampen zijn erg populair voor boven de eettafel. Zou jij ook graag een hanglamp boven de eettafel willen? Dan is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de lamp. Hoe hoog de hanglamp boven de eettafel hangt, kan grote impact hebben, zowel functioneel als esthetisch. Wat de beste hoogte is, is ook afhankelijk van de eettafel, de lamp, maar ook wat je zelf persoonlijk mooi vindt. De gemiddelde afstand tussen de lamp en het tafelblad ligt tussen 60 – 80 centimeter. In sommige gevallen kan het ook een goed idee zijn om het iets hoger op te hangen – bijvoorbeeld als je heel lang bent, en wilt voorkomen dat je je hoofd eenvoudig stoot. Een andere manier om de juiste hoogte te bepalen, is door naast de hanglamp op te hangen op ooghoogte als je naast de eettafel staat.

Deze leuke bolhanglamp hangt perfect op ooghoogte boven de ronde eettafel.

Deze leuke bolhanglamp hangt perfect op ooghoogte boven de ronde eettafel.

3. Meerdere lampen

Je hoeft niet altijd voor een enkele lamp te gaan. Soms kan het een goed idee zijn om juist meerdere lampen boven de eettafel op te hangen. Als je bijvoorbeeld een grote lange eettafel hebt, dan zou je twee, drie of zelfs meerdere dezelfde hanglampen naast elkaar op kunnen hangen. Misschien denk je dan meteen aan allemaal dezelfde lampen, maar een serie lampen die perfect met elkaar matchen kan ook erg leuk zijn. Het hoeven overigens niet altijd hanglampen te zijn – je kunt ook denken aan railverlichting, inbouwspotjes of een plafondlamp met meerdere spotjes naast elkaar.

Boven deze mooie zwarte eettafel hangen twee dezelfde mooie gouden hanglampen.

Boven deze mooie zwarte eettafel hangen twee dezelfde mooie gouden hanglampen.

4. Meerdere functies

Overweeg een lamp boven de eettafel met twee functies, wat vooral een goed idee is in een donkere eethoek, of bijvoorbeeld in een eethoek die je ook gebruikt als werkplek. Ga op zoek naar een lamp die zacht, diffuus omgevingslicht geeft met voldoende gloed om de kamer functioneel te verlichten, maar ook voldoende direct neerwaarts licht geeft zodat de tafel goed verlicht is tijdens het eten.

De brede industriële hanglamp boven deze stoere eethoek kan ook als plantenbak gebruikt worden!

De brede industriële hanglamp boven deze stoere eethoek kan ook als plantenbak gebruikt worden!

5. Lamp als blikvanger

Heb je een eenvoudige eethoek, waar je eigenlijk wat meer mee zou willen doen? De juiste lamp kan hier de perfecte oplossing voor zijn. Kies voor een lamp die opvalt, en waar de ogen direct op zullen richten bij het betreden van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een mooie grote kroonluchter of een designlamp met een uniek ontwerp. Ook kleur en materiaal kunnen een bepaalde contrast creëren, waardoor de lamp een echte blikvanger wordt.

De grote hanglamp trekt alle aandacht boven deze houten eettafel.

De grote hanglamp trekt alle aandacht boven deze houten eettafel.

6. Hanglamp verplaatsen

Idealiter bevindt het lichtpunt precies in het midden boven de eettafel. Uit ervaring weten we dat dit lang niet altijd het geval is. Bijvoorbeeld omdat je de eethoek of eettafel hebt verplaatst. Je zou dit eenvoudig kunnen oplossen door de hanglamp aan het plafond te verplaatsen. Er zijn hier speciale systemen voor verkrijgbaar, maar je kunt ook denken aan een eenvoudige haak aan het plafond, die je precies boven de eettafel monteert.

Een hanglamp verplaatsen boven de eettafel kan een heel goed idee zijn!

Een hanglamp verplaatsen boven de eettafel kan een heel goed idee zijn!

7. Grote eettafel lamp in een grote eetkamer

Zoek in een grote eetkamer naar een extra grote eettafel lamp om het ontwerp in evenwicht te brengen. Het grotere formaat zal niet alleen de aandacht trekken en een grote visuele impact hebben, maar het kan ook de meubels en andere componenten aan elkaar binden en de ruimte op schaal brengen.

Hier is gekozen voor de stijlvolle Flos Aim hanglampen boven de grote eettafel.

Hier is gekozen voor de stijlvolle Flos Aim hanglampen boven de grote eettafel.

8. Wandlamp

Bij een lamp boven de eettafel denk je wellicht meteen aan een plafondlamp of een hanglamp, maar een wandlamp behoort ook absoluut tot een van de mogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat de wandlamp boven de eettafel komt en de juiste functionele verlichting geeft, kan een draaibare wandlamp, ook wel bekend als een swinglamp, een goed idee zijn.

In deze eethoek is de stoere 265 wandlamp van Floss gemonteerd.

In deze eethoek is de stoere 265 wandlamp van Floss gemonteerd.

9. Lagen verlichting

Hoewel grote hanglampen en pafondlampen vaak het middelpunt van de eetkamer vormen, is het belangrijk om te weten dat ze niet de enige vorm van verlichting zijn die je installeert. Sterker zelfs, een goed verlichtingsplan kenmerkt zich met meerdere lagen verlichting. Zo kan je inbouwspotjes gebruiken als basisverlichting, een hanglamp als taakverlichting, terwijl wandlampen aan de muur als sfeerverlichting worden gebruikt.

In deze keuken met eethoek zijn hanglampen boven het aanrecht gecombineerd met een stoere industriële hanglamp boven de ronde eettafel.

In deze keuken met eethoek zijn hanglampen boven het aanrecht gecombineerd met een stoere industriële hanglamp boven de ronde eettafel.

10. Dimmer

Je zou ook altijd een dimmer kunnen overwegen, zodat je op verschillende momenten zelf kunt bepalen hoe fel de lamp moet zijn. Als je niet in de zithoek zit, kan het sfeervol zijn om de lamp te dimmen, terwijl fel licht juist aangenamer is als je aan het werk bent aan de eettafel. Tijdens het eten kan zelf bepalen wat voor soort licht je het fijnst vindt. Ideaal, toch?!

lamp boven eettafel dimmer

Bekijk ook:
De lamp boven onze eettafel
10x Hanglamp boven salontafel
Een hanglamp plaatsen: hierop moet je letten
Ovale eettafel
Smalle eettafels
10x Kleine eethoek

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.