Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

hanglamp-plaatsen
Lampen

Een hanglamp plaatsen: hierop moet je letten


Een leuke hanglamp met industrial design voor boven de eettafel, of een landelijke hanglamp voor naast de bank? Hanglampen zijn er in allerlei soorten en maten. Waarop moet je allemaal letten bij het monteren van je lamp?

  1. De plaats van de hanglamp

Ben jij iemand die regelmatig de woonkamer een nieuwe indeling geeft? Zorg dan dat je een strategische plek uitkiest voor je hanglampen. De plaats van de hanglamp is ook van belang wanneer je meerdere lampen naast elkaar plaatst, zoals boven de eettafel. Natuurlijk hangt dat af van hoe groot de lampen zijn, maar ook van het feit of je voor halogeenlampen kiest of niet. Deze worden namelijk erg warm en moeten daarom minimaal 30 centimeter uit elkaar hangen.

plaats-hanglamp

hanglamp-plaatsen

  1. De grootte van de hanglamp

Met de lampen kun je bepaalde effecten in je kamer creëren. Heb je een kleine woonkamer en wil je deze graag wat groter laten ogen? Kies dan voor een niet al te grote hanglamp. Een te kleine hanglamp zorgt er echter voor dat je kamer de lamp opslokt en dan het effect teniet doet. Zonde! Wees daarom kritisch over de soort lamp die je kiest, maar ook de plaats en de grootte van de lamp. Je kunt natuurlijk ook een bepaald effect creëren door voor speciale lampenkappen te kiezen.

hoogte-hanglamp

  1. Het doel van de lamp

Wat is het doel van de lamp? Behoort de hanglamp tot functionele verlichting of is het een sfeerelement om de kamer wat op te leuken? Houd daar rekening mee bij het uitkiezen van de lamp. Een hoge hanglamp met dimlicht is leuk als sfeerverlichting, maar wil je elkaar goed kunnen zien tijdens het eten of kies je voor een designlamp boven de bureautafel, kies dan voor een hanglamp met veel licht en zorg vanzelfsprekend voor een lamp met de juiste Color Rendering Index, wattage en Kelvin. Deze drie elementen bepalen de sterkte en de sfeer van de verlichting.

hanglamp-ophangen-slaapkamer

  1. De hoogte van de hanglamp
    Een hanglamp boven de eettafel moet niet recht voor je gezicht hangen. Een hanglamp in het looppad moet niet te laag hangen zodat je ertegen aanloopt. Met andere woorden: de hoogte waarop je hanglamp hangt is nogal van belang. Als je lamp te laag hangt aan de eettafel kan hij daarnaast ook nog eens erg fel zijn of mensen in het oog schijnen.

hanglamp-ophangen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.