Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

industriele woonkamer inspiratie
Industrieel interieur Woonkamer inspiratie

10x Industriële woonkamer inspiratie


Wil jij graag een industriële woonkamer inrichten? De industriële interieurstijl is heel breed en veelzijdig – het ene industriële appartement kan er daarom heel anders uitzien dan het andere. En de woonkamer van een appartement is natuurlijk ook heel anders dan de woonkamer van een nieuwbouwwoning. Daarom hebben we de meest leuke, mooie en stoere industriële woonkamers op een rijtje gezet – zodat je een idee hebt wat er allemaal mogelijk is. Kijk snel verder en raak geïnspireerd van de inspiratie voorbeelden, praktische tips en originele ideeën!

De industriële interieurstijl is mega populair – een stijl die wereldwijd omarmd wordt. Dankzij nieuwe mogelijkheden, kan je die stoere rauwe sfeer zelfs in de meest moderne woningen toepassen. Heb je bijvoorbeeld geen originele bakstenen muur je nieuwbouwwoning? Met speciale bakstenen strips kan je die brickwall creëren die bijna niet te onderscheiden is van een oude bakstenen muur uit een oude fabriek. Liever een rauwe betonnen muur of vloer? Met betonstuc kan je die betonlook overal in huis creëren. Geen budget voor een industriële deur of echte stalen kozijnen? Zwarte kozijnen kan je ook gewoon verven! En wat dacht je van industriële meubels? Er zijn tegenwoordig zelfs winkels en merken, zoals Robuuste Tafels, die gespecialiseerd zijn in industriële salontafels, eettafels, tv meubels, kasten, noem maar op.

Geen idee nog hoe jij jouw industriële woonkamer wilt inrichten? Laat je inspireren door onderstaande mooie inspiratie voorbeelden!

1. Loft appartement uit Chicago

Deze industriële woonkamer is ontworpen door Vladimir Radutny Architects, als onderdeel van een stoer appartement in Chicago. Het interieur kenmerkt zich geweldige stoere details zoals de bakstenen muren, betonnen plafonds en pilaren, en indrukwekkende industriële raampartijen. De ontwerpers hebben gekozen voor een reeks op maat gemaakte maatkasten om de indeling te verbeteren. Een van deze toevoegingen is een verhoogd houten platform op het hoogste niveau, dat zich in de keuken, in een deel van de woonkamer en in de slaapkamer bevindt. In plaats van typische industriele meubels, vind je vooral heel veel mooie designmeubelen terug, zoals de blauwe Togo Ligne Roset banken en de Eames stoelen.

industriele woonkamer inspiratie loft appartement chicago

industriele woonkamer inspiratie loft appartement chicago

Fotografie: Mike Schwartz

2. Budgetvriendelijke industriële materialen

Budgetvriendelijke en industriële materialen, waaronder Oriented Strand Boards (OSB) en staal, geven een industriële esthetiek aan dit gerenoveerde loft-appartement in Parijs, genaamd Under the Roof. Florent Chagny Architecture stond achter de renovatie van het kleine duplex appartement, dat zich in het 5e arrondissement van Parijs bevindt, op de top van een klein woongebouw gebouwd rond 1830. Naast de OSB vloer die je ook terugvindt in de woonkamer, is ook de keuken gemaakt van hetzelfde materiaal.

industriele woonkamer inspiratie budgetvriendelijke materialen

industriele woonkamer inspiratie budgetvriendelijke materialen

Fotografie: Camille Gharbi

3. Ruimtelijke industriële woonkamer

Sadie Snelson Architects heeft een magazijn in Oost-Londen omgetoverd tot een woon-werkruimte voor een fotograaf, met stoere industriële details zoals een opgevouwen stalen trap, een mezzanine, stalen deuren, en een aan de muur gemonteerde fietsenstalling. Het team verwijderde alle scheidingswanden om een open woonkamer te creëren, en delen van de vloer werden weggenomen om dubbelhoge ruimtes te creëren die het licht maximaliseren. Dankzij het hoge plafond was het mogelijk om een stoere mezzanine te realiseren. Hetzelfde geldt ook voor de enorme grote ramen met zwarte kozijnen die perfect passen bij de stijl van de industriële woonkamer. De materialen die in het hele pand worden gebruikt, zijn bedoeld om het industriële karakter te weerspiegelen. Muren zijn ongeverfd gelaten om de gipsafwerking zichtbaar te maken, en structurele I-balken zijn ook in tact gehouden. Met een geoliede eiken houten vloer hebben de ontwerpers de ruimte huiselijker gemaakt.

ruimtelijke industriele woonkamer inspiratie

ruimtelijke industriele woonkamer inspiratie

Fotografie: Rory Gardiner

4. Minimalistische industriële woonkamer

Deze minimalistische industriële woonkamer is ontworpen door Anne Sophie Goneau. De Canadese interieurontwerpster hoopte het meeste te halen uit de 96 vierkante meter ruimte, die zich op de derde verdieping van een triplex uit 1910 in de Canadese stad bevindt. De uitdaging was om elk gebied te verdelen om de ruimte te optimaliseren met respect voor de architecturale integriteit van de bestaande locatie. Om dit te bereiken, begon Goneau met het weghalen van de dragende muren en deze te vervangen door houten balken om de hele leefruimte uit te breiden tot een open ruimte. In de woonkamer is de bakstenen muur wit geverfd en gecombineerd met een warme houten vloer, blauwe bank en grijs vloerkleed.

minimalistische industriele woonkamer inspiratie

minimalistische industriele woonkamer inspiratie

Fotografie: Adrien Williams

5. Metalen kast

Deze strakke industriële woonkamer is ontworpen door Architectenbureau APA, die een Londense magazijnruimte omgetoverd heeft tot een appartement voor twee theater- en filmregisseurs. Midden in het appartement is een zwarte metalen kubus toegevoegd, beïnvloed door de originele branddeuren. Hierin bevinden zich een badkamer, film- en boekenarchief en wasfaciliteiten. Met oppervlakken die open en dicht schuiven, bevat de kubus ruwe stalen wanden, gezwarte gaasschermen, metalen planken, uitsparingen en decoratieve nissen. Elke zijde van de kubus wordt gekenmerkt door een andere functie. Een is om te lezen en te slapen, een andere om te werken, evenals een keukenruimte voor het bereiden van eten en dineren, en een strakke industriële woonkamer om te socializen en te ontspannen.

industriele woonkamer inspiratie metalen kast

industriele woonkamer inspiratie metalen kast

Fotografie: Ed Reeve

6. Industriële woonkamer in eengezinswoning

Casa en Badalona is een prachtige eengezinswoning in Barcelona, ontworpen in 2021 door Clara Lleal INTERIORISTA – een droom voor alle liefhebbers van industriële interieurs. Het hele huis kenmerkt zich met de stoere stijl, maar de industriële woonkamer steelt absoluut de show. Het hoge plafond, de stoere bakstenen muur, de betonlook vloer en de stalen kozijnen zorgen ervoor dat je op slag verliefd wordt. Wat opvalt is dat de ontwerpers het vooral erg knus, warm en gezellig hebben ingericht. De comfortabele loungebank speelt hierin een belangrijke rol, maar ook met leuke planten en accessoires is een huiselijke sfeer gecreëerd.

industriele woonkamer inspiratie eengezinswoning

industriele woonkamer inspiratie eengezinswoning

7. Moderne industriële woonkamer

De ontwerpers van CMT Architetti heeft deze moderne industriële woonkamer ontworpen. De Italiaanse ontwerpers hebben in Siena een voormalige fabriek omgebouwd tot een stoer industrieel appartement met twee verdiepingen. Naast de betonnen vloer is de woonkamer ook ingericht met een betonnen plafond, gecombineerd met strakke witte muren. De open stalen trap is een blikvanger, maar ook de op maat gemaakte industriële TV wandmeubel trekt alle aandacht. Railverlichting wordt hier gebruikt als algemene verlichting, aangevuld met verlichting in de tv meubel, hanglampen boven de industriële eettafel en een stijlvolle vloerlamp onder de trap.

moderne industriele woonkamer inspiratie

moderne industriele woonkamer inspiratie

8. Zwarte vloer

In de meeste industriële woningen verwacht je wellicht een grijze betonvloer of een vintage houten vloer – in deze industriële woonkamer is er gekozen voor een stoere zwarte vloer. Union Studio kreeg de opdracht om dit industriële appartement in te richten. De originele bakstenen muren zijn gecombineerd met een zwarte vloer, zwarte kozijnen, terwijl grijze en witte muren met elkaar zijn afgewisseld in de woonkamer met open keuken. De knusse zithoek is ingericht met een zwarte Ligne Roset hoekbank.

industriele woonkamer inspiratie zwarte vloer

industriele woonkamer inspiratie zwarte vloer

9. Gewelfd plafond

Gewelfde plafonds zijn prachtig, maar het is niet iets wat je verwacht in een industriële woonkamer. Deze stoere woonkamer, ontworpen door Estudio Vilablanch, bewijst dat een woonkamer met een gewelfde plafond wel degelijk stoer en industrieel kan zijn. Stalen balken en pilaren, de betonvloer die super leuk overloopt op de vintage patroontegels en terracotta tegels en de stalen kozijnen spelen hierbij een belangrijk rol. Maar ook het open karakter draagt hier natuurlijk een belangrijk rol bij.

industriele woonkamer inspiratie gewelfd plafond

industriele woonkamer inspiratie gewelfd plafond

10. Betonlook

Beton is een materiaalsoort wat bij een industrieel interieur hoort, maar in een nieuwbouwwoning of modern appartement heb je natuurlijk niet altijd een betonnen vloer of betonnen muur. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om die betonlook muur te creëren. In de industriële woonkamer van een project van Guy Sirota, is er naast een betonlook vloer ook een betonlook muur gecreëerd. Voor de vloer is er gekozen voor stoere betonlook tegels, gecombineerd met een betonstuc muur. In plaats van betonstuc, zou je ook betonlook verf kunnen gebruiken.

Bekijk ook:
Industriële woonkamer
Woonkamer ideeën
Kleine woonkamer inrichten? 12x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.