Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Industrieel interieur Woonkamer inspiratie

Industriële woonkamer


Vind jij een industrieel interieur ook zo stoer, en wil jij deze stijl ook toepassen in jouw woonkamer? Nice! Op deze pagina vind je handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor het inrichten van jouw perfecte stoere industriële woonkamer. Go for it!

De industriële interieurstijl is één van de populairste interieurstijlen op het moment, geïnspireerd door de verbouwde fabrieken, pakhuizen en garages uit grote steden zoals New York en Londen. De open plattegronden, de hoge plafonds, de grote raampartijen en de rauwe details worden zoveel mogelijk in tact gehouden, om die stoere industriële sfeer te behouden. Maar als je denkt dat je perse in een loft woning of oude garage moet wonen om een industrieel interieur te realiseren, dan heb je het mis. Ook een net opgeleverde nieuwbouwwoning, een rijtjeshuis in een gezinswijk of een modern appartement in de stad, kan je inrichten met diezelfde stoere uitstraling. Bekijk de onderstaande handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van de meest stoere industriële woonkamers.

1. Industriële muren

Voordat je besluit om alle muren te stucen en te verven in de woonkamer, is het absoluut aan te raden om de bestaande muren eens onder de loep te nemen. Vooral als je een wat oudere woning hebt, is er kans dat er een stoere bakstenen muur verscholen zit achter de gipsplaten. En als je een industriële woonkamer wilt inrichten, dan is het natuurlijk super stoer om zo’n bakstenen muur te hebben. Weet je zeker dat er geen bakstenen muren verscholen zit achter de gipsplaten of het stucwerk? Niet getreurd, want tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om zo’n bakstenen muur te creëren. Sommige bakstenen muur strips zijn zelfs niet te onderscheiden van een echte bakstenen muur.

De bakstenen muur is een echte blikvanger in deze moderne industriële woonkamer, ontworpen door Dröm Living

De bakstenen muur is een echte blikvanger in deze moderne industriële woonkamer, ontworpen door Dröm Living. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Een ander soort muur die ook perfect past in een industriële woonkamer, zijn natuurlijk betonnen muren. Een echte bakstenen muur laten bouwen is wellicht wat lastig, maar ook hier zijn gelukkig heel veel alternatieven voor. Denk bijvoorbeeld aan betonlook behang, betonlook tegels, betonstuc of betonlook verf.

Het hoeven natuurlijk niet allemaal industriële muren te zijn. Het is juist leuk om het te combineren met neutrale muren, zodat de industriële muur een echte accentmuur wordt van de woonkamer.

Interieurontwerp studio Egue Y Set koos voor een combinatie van betonlook muren, betonlook vloer en metrotegels aan de wand in deze industriële woonkamer.

Interieurontwerp studio Egue Y Set koos voor een combinatie van betonlook muren, betonlook vloer en metrotegels aan de wand in deze industriële woonkamer. Klik hier voor de hele binnenkijker.

2. Industriële vloer

De vloer vormt een belangrijk onderdeel van de woonkamer. En voor een industriële woonkamer geldt dat zelfs nog ietsjes meer. Als je namelijk een echte industriële vloer kiest, dan heb je daarmee al de perfecte basis gecreëerd. En als je het hebt over een echte industriële vloer, dan is beton de beste keus. Vanwege de complicaties is het niet heel praktisch om een echte betonvloer te gieten. Maar tegenwoordig zijn er heel veel alternatieven waarmee je wel diezelfde betonlook vloer kunt creëren. Zo heb je betonlook vloertegels of betonlook PVC vloeren. Maar voor diezelfde naadloze look, zijn betonlook gietvloeren het populairst. Laat je hier goed over informeren, omdat je daarin ook verschillende keuzes hebt, zoals beton ciré vloeren, PU gietvloeren, cementgebonden gietvloeren, minerale gietvloeren, of speciale vloeren die gesmeerd kunnen worden.

In het Broadview loft appartement is er gekozen voor een stoere betonlook gietvloer, gecombineerd met wit geverfde bakstenen muren en warm houten plafond.

In het Broadview loft appartement is er gekozen voor een stoere betonlook gietvloer, gecombineerd met wit geverfde bakstenen muren en warm houten plafond. Klik hier voor de hele binnenkijker.

3. Industriële deur

Een andere manier om je woonkamer een echte industrie look te geven, is met een 12x Industriële deur. Dit hoeven natuurlijk niet alle deuren te zijn, maar het is bijvoorbeeld wel super stoer als je bijvoorbeeld de deur tussen de hal en de woonkamer vervangt met een stoere industriële deur. Wat tegenwoordig erg populair is, zijn stalen deuren met glas. Dit kunnen enkele of dubbele deuren. Over dubbele deuren gesproken, als je vanuit de woonkamer toegang hebt tot de tuin, dan zou je ook stalen openslaande deuren of harmonicadeuren kunnen overwegen. Deze kunnen een echte blikvanger worden van zowel de woonkamer als de tuin.

Interieur- en ontwerpbureau White Interior Design Studio heeft hier de woonkamer en de slaapkamer van elkaar gescheiden met glazen wanden en bijpassende stalen deur.

Interieur- en ontwerpbureau White Interior Design Studio heeft hier de woonkamer en de slaapkamer van elkaar gescheiden met glazen wanden en bijpassende stalen deur. Klik hier voor de hele binnenkijker.

4. Industriële meubels en accessoires

In een industrieel interieur zijn vaak vrij opvallend. Althans, ze mogen lekker opvallend zijn. Hierbij spelen materialen en kleuren een grote rol. Als het gaat om materialen voor een industrieel interieur, dan kan je denken aan metaal, staal en RVS, maar ook leer en hout. Dit kan je terug laten komen in bijvoorbeeld een stoere vintage cognac leren bank, een stalen kast, een houten eettafel, noem maar op. Daarnaast worden deze verschillende manieren ook heel stoer gecombineerd in sommige meubels. Bij Mr. Tafel, specialist in tafels, zijn bijvoorbeeld hele stoere industriële tafels verkrijgbaar, met verschillende houten tafelbladen die gecombineerd worden met stalen poten of een stalen onderstel.

Sofia heeft de perfecte industriële woonkamer ingericht, met een bakstenen muur, cognac leren bank, industriële eettafel en stoere hanglamp. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Sofia heeft de perfecte industriële woonkamer ingericht, met een bakstenen muur, cognac leren bank, industriële eettafel en stoere hanglamp. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Naast de grote meubels in de woonkamer, zoals de bank, de salontafel en de TV meubel, is het ook leuk om je industriële woonkamer in te richten met kleinere accessoires en decoraties. Iets wat bijvoorbeeld niet mag ontbreken, zijn industriële lampen. Hang een stoere industriële hanglamp boven de salontafel of monteer een industriële wandlamp boven de bank. En als je een eethoek in de woonkamer hebt, dan is dat natuurlijk ook de ideale plek voor stoere industriële verlichting.

In dit mini industriële loft appartement vind je stoere stalen details, zoals de op maat gemaakte boekenkast, de wanden en de industriële hanglamp boven de eettafel.

In dit mini industriële loft appartement vind je stoere stalen details, zoals de op maat gemaakte boekenkast, de wanden en de industriële hanglamp boven de eettafel. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Andere stoere accessoires zijn bijvoorbeeld spiegels met zwarte stalen randen, rustieke houten wandplanken met stalen plankhouders, grote decoratieve letterverlichting, vintage houten kratten waarmee je kleine spullen kunt opbergen, een stoere fiets die je aan de muur ophangt, krukjes… en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

We raden vooral ook aan om niet alleen maar nieuwe spullen te kopen, maar deze ook te combineren met tweedehandse vintage meubels en accessoires. Bezoek vlooienmarkten en vintage winkels waar je hele stoere spullen kunt scoren tegen vaak een lagere prijs.

5. Warmte toevoegen in een industriële woonkamer

Industriële loftwoningen kenmerken zich met rauwe rauw materialen. Dit betekent niet dat het altijd rauw en kil aan hoeft te voelen. Het is juist ook fijn om meer warmte te creëren, zodat je op die manier een industrieel interieur iets kan verzachten. Het is de kunst om daar een mooi balans in te vinden. Hieronder vind je enkele tips om meer warmte toe te voegen aan een rauwe industriële woonkamer:

  • De juiste verhoudingen – Een van de valkuilen die mensen hebben, is het gebruik van stukken die te klein of niet in verhouding staan tot elkaar. Je meubels moeten in verhouding staan tot de ruimte. Zonder de juiste formaten kan een woonkamer kaal en koud aanvoelen. De schaal van elk meubelstuk is essentieel om ervoor te zorgen dat de ruimte leefbaar aanvoelt.
  • Texturen – Combineer rijke en gevarieerde materialen met ruwe en ongeraffineerde materialen om ervoor te zorgen dat een industriële woonkamer warmte en comfort uitstraalt. Gebruik zachte en kleurrijke vloerkleden, kussens, raambekleding en stoffen om te contrasteren met de ruwe materialen. Zoals gezegd wordt hout vaak gebruikt in een industrieel interieur, dat is al een goed begin. Maar dat is nog lang niet voldoende. Om meer textuur toe te voegen, zou je kunnen denken aan stoffen gordijnen, kussens en dekens op de bank, of bijvoorbeeld een groot vloerkleed in de zithoek. Een groot neutraal sisal- of wollen vloerkleed kan de ontbrekende schakel zijn.
  • Kleuren – De combinatie van kleuren en texturen brengt industriële ruimtes tot leven. Het klopt dat industriele interieurs zich vaak kenmerken met kleuren als zwart en grijs, maar dit betekent niet dat je helemaal geen levendige kleuren kan gebruiken. Het is juist leuk om kleurrijke details toe te voegen, bijvoorbeeld door middel van een groot kleurrijk kunstwerk aan die rauwe betonnen of bakstenen muur.
  • Verlichting – Een goed verlichtingsplan is essentieel in elk huis, of het nou een strak modern huis of een stoer industriële loft is. Om extra warmte te creëren, raden we het gebruik van verlichting met dimmers aan. Gebruik warme decoratieve verlichting op dimmers en vermijd koele led lampen. Wissel inbouwspotjes of hanglampen bijvoorbeeld af met een stoere wandlamp en/of tafellamp.
  • Persoonlijke details – Om een industriële woonkamer warm en leefbaar te laten aanvoelen, moet je een omgeving creëren die intiem en persoonlijk is. Hoe je dat het beste kunt doen is voor iedereen heel persoonlijk. Persoonlijke foto’s zijn altijd een goed idee, maar het kan bijvoorbeeld ook een mooie vaas of kunstwerk zijn die je meegenomen had tijdens een onvergetelijke vakantie.
In deze stoere woonkamer met betonlook wanden en plafond, heeft interieurontwerper Matt Woods gekozen voor een hele bijzondere wandlamp.

In deze stoere woonkamer met betonlook wanden en plafond, heeft interieurontwerper Matt Woods gekozen voor een hele bijzondere wandlamp. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Bekijk ook:
5x Industriële TV meubels
Industrieel interieur inrichten? 7x Tips!
Woonkamer ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.