Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

inbouwspots badkamer
Badkamer inspiratie

Inbouwspots in de badkamer


Wil jij graag inbouwspots in de badkamer (laten) plaatsen? Nice! Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de posities van de inbouwspots, de afstand tussen de spots, en niet te vergeten – de IP-waarde! Om je hierbij te helpen, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. En om je een idee te geven van hoe de inbouwspots in de badkamer eruit kan komen te zien, hebben we ook de mooiste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Hoewel iedereen weet dat verlichting een essentieel onderdeel is van de badkamer, krijgt badkamerverlichting niet altijd de aandacht die het nodig heeft. Maar juist in de badkamer, die tegenwoordig veel meer is dan alleen een gebruiksruimte, is het belangrijk om na te denken over een verlichtingsplan. Met de juiste badkamerverlichting zorg je er niet alleen voor dat je alles kunt doen wat je wilt, zoals tandenpoetsen, scheren en het aanbrengen van make-up, maar je creëert er ook de juiste sfeer en uitstraling mee.

Een goed verlichtingsplan in de badkamer bevat een combinatie van verschillende soorten verlichting. Basisverlichting en taakverlichting zijn praktisch gezien essentieel, terwijl accentverlichting onmisbaar zijn voor het creëren van een gezellige sfeer.

Badkamer spotjes zijn mega populair, en dat is niet voor niets. Ze zijn de ideale vorm van basisverlichting (ook wel algemene verlichting genoemd), omdat je daarmee het licht goed kunt verspreiden door de hele ruimte. En omdat ze strak in het plafond worden verwerkt, blijft de badkamer lekker ruimtelijk. Dit is dus niet alleen een goed idee in grote badkamers, maar ook een perfecte oplossing in een kleine badkamer. Om ervoor te zorgen dat de inbouwspots in jouw badkamer werken en eruit komen te zien zoals je in gedachte hebt, vind je hieronder de beste tips.

In deze stoere moderne betonstuc badkamer is er gekozen voor elegante verzonken inbouwspots. Klik hier voor meer foto's.

In deze stoere moderne betonstuc badkamer is er gekozen voor elegante verzonken inbouwspots. Klik hier voor meer foto’s.

Veiligheid

Als je het hebt over badkamerverlichting, dan speelt veiligheid een belangrijke rol. In de badkamer heb je natuurlijk te maken met vocht en water, en zoals je weet gaat vocht en water niet goed samen met elektriciteit, en kan het voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom wordt de badkamer verdeeld in vier verschillende zones, die elk een bepaalde minimale IP-waarde vereisen.

IP-waarden, wat staat voor Ingress Protection, worden gebruikt om niveaus van afdichtingseffectiviteit tegen vreemde voorwerpen zoals vuil en vocht te definiëren.

Zone 0 – In het bad of de douche. Alle verlichting die in Zone 0 wordt gebruikt, moet een minimale IP-waarde van IP67 hebben.

Zone 1 – Boven het bad of de douche tot een hoogte van 2,25m. Een minimale classificatie van IP44 is vereist.

Zone 2 – Het gebied dat zich uitstrekt tot 0,6 m buiten het bad of de douche en boven het bad en boven het bad of de douche indien meer dan 2,25 m. Een minimale IP-waarde van IP44 is vereist.

Buiten de Zones – Overal buiten de zones 0, 1 & 2. Waar geen waterstralen mogen worden gebruikt voor reinigingsdoeleinden.

Inbouwspots in de inloopdouche hebben een minimale IP-waarde nodig van IP-65. Klik hier om een kijkje te nemen in deze mooie open badkamer.

Inbouwspots in de inloopdouche hebben een minimale IP-waarde nodig van IP-65. Klik hier om een kijkje te nemen in deze mooie open badkamer, waar een verlaagd plafond is gerealiseerd voor de spotjes.

Aantal spotjes en afstand

Het aantal spotjes en de afstand tussen de spotjes kan bepalend zijn hoeveel licht de inbouwspots in de badkamer geven. Zorg voor een evenwichtige verdeling van de spotjes over de hele badkamer. Omdat elke badkamer anders is en een ander formaat heeft, zou je de leidraad kunnen gebruiken van 1 spot per 3 vierkante meter.

Overige tips

  • Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst aan van de inbouwspots. En lux is de uitdrukken van het aantal lumen wat per vierkante meter nodig is – 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Voor de badkamer raden we een gemiddelde aan van 200 – 400 lux.
  • Kelvin geeft de lichtkleur aan van de inbouwspots, wat kan uiteenlopen van een lage temperatuur (1000 K) = warm licht tot een hoge kleurtemperatuur (8000 K) = koud licht. Hier speelt persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Sommige mensen houden van koud licht, terwijl de ander voorkeur geeft aan warm licht in de badkamer.
  • Wil je de controle hebben over hoe fel de inbouwspots schijnen? Neem dan een dimmer!
In de badkamer wordt er meestal voorkeur gegeven aan helder wit licht, zoals in deze mooie moderne badkamer met vrijstaand bad. Klik hier voor meer foto's.

In de badkamer wordt er meestal voorkeur gegeven aan helder wit licht, zoals in deze mooie moderne badkamer met vrijstaand bad. Klik hier voor meer foto’s.

Inbouwspots kopen

Met bovenstaande informatie zal je een betere keus kunnen maken bij het kopen van inbouwspots voor de badkamer. Voor badkamer spotjes is het belangrijkst om een minimale IP-waarde te hebben van IP44. En als je inbouwspots in de douche wilt, dan moet je kijken naar spotjes met een IP-waarde van IP65.

Inbouwspots zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen en kleuren. Ronde spotjes zijn bijvoorbeeld erg populair, maar kunt ook kiezen voor vierkante spotjes. En als het om kleur gaat, dan worden chroom, RVS en wit het vaakst gekozen voor de badkamer. Wil je iets stoerders? Dan zou je ook zwarte spotjes kunnen overwegen. Wil je inbouwspotjes die bij je klassieke chique badkamer passen? Wat dacht je van goud of koper?

Deze natuurstenen badkamer laat zien hoe mooi strakke vierkante inbouwspots kunnen zijn. Klik hier voor meer foto's.

Deze natuurstenen badkamer laat zien hoe mooi strakke vierkante inbouwspots kunnen zijn. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
10x Mooie inbouwspots
Inbouwspots in de vloer
Railverlichting
10x Badkamer ontwerpen tips
15x Luxe badkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.