Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

badkamer ontwerpen tips
Badkamer inspiratie

10x Badkamer ontwerpen tips


Wil jij voor het eerst een badkamer ontwerpen? Of heb je al vaker een badkamer ontworpen en wil je voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als de vorige verbouwing? Om je goed op weg te helpen, hebben wij de beste badkamer ontwerpen tips voor je op een rijtje gezet waarmee je aan de slag kunt gaan. Kijk snel verder!

Een badkamer verbouwen of ontwerpen is best een flink project. Er moet veel worden overwogen als het gaat om het selecteren van kleuren, materialen, leidingen, meubels, sanitair, wand- en vloerafwerking, noem maar op. Het is dus van cruciaal belang om goed te plannen en na te denken over hoe jij en jouw gezin de ruimte zullen gebruiken. Het laatste wat je moet doen is klakkeloos aan de slag gaan, zonder dat je een goede voorbereiding hebt getroffen. Om te voorkomen dat je verweven raakt in een bouwput die nooit afkomt, hebben we in samenwerking met Baden+, de specialist van badkamers, tien badkamer ontwerpen tips voor je op een rijtje gezet waarmee je in ieder geval een goede start kunt hebben.

1. Meten is weten

Bij het inrichten van een ruimte, of dat nou de woonkamer, de slaapkamer of de badkamer is, is het belangrijk om te weten wat de afmetingen zijn. Alleen dan kan je goed een indeling maken, en beslissen hoe je het wilt en kunt inrichten. Meet zorgvuldig, want nauwkeurige afmetingen zijn essentieel en bevatten kenmerken die het ontwerp kunnen beïnvloeden, zoals ramen, deuren of nisjes en hoeken.

badkamer ontwerpen tips kleine badkamer

Deze badkamer bewijst dat een kleine badkamer ook heel fijn en mooi kan zijn. Klik hier voor meer foto’s.

2. Maak gebruik van gratis online tools

Vroeger gebruikte iedereen potlood, papier en een lineaal om hun droombadkamer te ontwerpen. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, dankzij gratis online tools waar je gebruik van kunt maken. Baden+ heeft een online badkamer ontwerpen tool ontwikkeld, die je vrijblijvend kunt gebruiken. Je geeft op wat de vorm en de bijbehorende afmetingen zijn van jouw badkamer, je bepaalt wat de vloer- en wandafwerking worden, en je kunt het inrichten met het sanitair, meubels en zelfs accessoires die jij graag in jouw badkamer wilt hebben. En het fijne is dat je het ontwerp zowel in 2D als 3D kunt zien, om een echt realistisch beeld te krijgen van hoe je badkamer eruit komt te zien.

3. Badkamer inspiratie opdoen

Sommige mensen hebben al een heel goed beeld van wat voor soort stijl badkamer ze willen ontwerpen. Maar er is ook een grote kans dat je dat nog helemaal niet weet. Als dat het geval is, is het belangrijk om vooral veel inspiratie op te doen. Doe online badkamer inspiratie, bijvoorbeeld op Pinterest of Instagram. En in woonmagazines kan je ook nog steeds hele leuke ideeën opdoen en handige tips vinden.

Betonstuc is tegenwoordig erg populair, die je badkamer een stoer tintje geven. Klik hier voor meer foto's.

Betonstuc is tegenwoordig erg populair, die je badkamer een stoer tintje geven. Klik hier voor meer foto’s.

4. Maak een moodboard

Inspiratie en ideeën opdoen is absoluut aan te raden, maar uit ervaring weten we ook dat het best overweldigend is, al die mooie (en lelijke) badkamer foto’s te zien. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat je verschillende stijlen badkamers tegenkomt die je allemaal mooi vindt, en je hierdoor geen keuze kunt maken. Daarom kan het handig zijn om een moodboard te maken, en een sfeer te creëren die jou aanspreekt. Ook dit kan zowel offline als online.

5. Bepaal je budget

Een volledige nieuwe badkamer inrichten is niet goedkoop. Je bent er al snel een paar duizend euro aan kwijt. Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt. Daarom is het belangrijk om van tevoren een budget te bepalen. Op die manier kan je een overzicht maken van hoeveel geld je aan elk onderdeel kunt uitgeven. Zo voorkom je teleurstellingen, bijvoorbeeld omdat je dat ene mooie bad dat je voor ogen had, niet kunt veroorloven.

6. Richt de badkamer in naar jouw behoeften

Als je het hebt over de inrichting van een droombadkamer, dan wilt iedereen een ruime badkamer die ingericht is met alle moderne voorzieningen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, en moet je keuzes maken. Een belangrijk tip is om je af te vragen wat de behoeften zijn van jou en jouw gezin. Een bad ziet er leuk uit en in bad gaan kan ook heerlijk zijn. Maar als je weet dat jij en je gezin niet van baden houden, dan is het niet logisch om een bad te nemen. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een comfortabele ruime inloopdouche, waar heel het gezin blij mee zal zijn.

Linda en Sam kozen voor een vrijstaand bad naast een ruime inloopdouche. Klik hier voor meer foto's.

Linda en Sam kozen voor een vrijstaand bad naast een ruime inloopdouche. Klik hier voor meer foto’s.

7. Opbergruimte is een must

Praktische opbergruimte is de sleutel van een fijne praktische badkamer. In deze ruimte heb je altijd te maken met kleine spullen, die ervoor kunnen zorgen dat je badkamer rommelig en chaotisch aanvoelt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om voldoende praktische opbergruimte te creëren. Enerzijds zijn dit natuurlijk de kasten, zoals een wastafelmeubel, een wandkast of een spiegelkast. Maar wat net zo belangrijk is, is de inrichting van die kasten. Om alles geordend en overzichtelijk te krijgen, moet je ervoor zorgen dat de kasten er aan de binnenkant ook goed georganiseerd zijn.

Leestip: Opruimen met de Kon Mari methode

8. Goedkoop is soms duurkoop

Bij het uitzoeken van spullen voor de badkamer, zoeken mensen met een laag budget vaak naar de goedkoopste spullen. Natuurlijk speelt prijs een belangrijke rol, maar dit betekent niet altijd dat je voor het goedkoopste moet gaan. Let hierbij vooral ook op de kwaliteit. Het is soms een beter idee om bijvoorbeeld een iets duurdere kraan te nemen, zodat het niet zo snel kapot gaat, in plaats van dat je een goedkope kraan neemt, en deze weer na een jaar moet vervangen. Zorg er dus voor dat je naar de prijs-kwaliteit verhouding kijkt.

Geen bad, maar wel een hele ruime inloopdouche in deze kleine badkamer. Klik hier voor meer foto's/

Geen bad, maar wel een hele ruime inloopdouche in deze kleine badkamer. Klik hier voor meer foto’s.

9. Denk aan het licht

Goede verlichting is een essentieel onderdeel van een praktische badkamer. Zorg ervoor dat taakverlichting en spiegelverlichting correct zijn geplaatst om schaduwen te voorkomen. Sfeerverlichting is een geweldige manier om een meer ontspannen sfeer te creëren.

10. En de ventilatie

We sluiten deze lijst met tips af met iets wat eigelijk niet heel leuk, maar wel mega belangrijk is, ventilatie. Ventilatie in huis is sowieso erg belangrijk, maar de badkamer is dat zelfs nog veel belangrijker. Je hebt daar natuurlijk te maken met heel veel vocht en condens. Als de ruimte dus niet goed wordt geventileerd, dan zal je vroeg of laat te maken krijgen met schimmel en vochtproblemen. Het zal muf ruiken, de temperatuur voelt niet aangenaam aan, en je meubels zullen het niet lang volhouden.

Een badkamer om van te dromen. Klik hier voor meer foto's.

Een badkamer om van te dromen. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Badkamertrends 2021
45x Inloopdouche inspiratie
15x Luxe badkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.