Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tips matras kopen
Slaapkamer inspiratie

Tips voor het kopen van een nieuw matras


Wil je een nieuw matras kopen? Met zoveel verschillende soorten, maten en materialen, kan het kopen van een nieuw matras een hele uitdaging zijn. Dit geldt vooral als je rug- of nekpijn hebt – de goede of de verkeerde matras kan het verschil maken tussen een dag goed voelen of pijn hebben. Navigeren door de winkels en websites, discussiëren tussen schuim en veren, en het bepalen van het beste formaat en hoeveel je moet uitgeven, kan je het gevoel geven dat je een goed dutje nodig hebt. Om jou te helpen bij het kopen van het perfecte matras, hebben wij deze handleiding gemaakt met de beste tips. Kijk snel verder!

Matrassen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, waarschijnlijk veel meer dan jij eigenlijk weet. Slaapkamerspecialist Allnatura heeft bijvoorbeeld letterlijk matrassen voor iedereen – voor mannen, voor vrouwen, voor mensen met rugklachten, voor mensen met overgewicht, voor stelletjes, voor kinderen, noem maar op. De combinatie van de juiste matras, de juiste kussens en het juiste dekbed, kan een goede nachtrust bieden, wat leidt tot een gevoel van rust en verfrissing bij het ontwaken. Slapen is het enige moment waarbij de spieren, ligamenten en andere structuren in de wervelkolom volledig kunnen ontspannen. En bij een rugblessure of -aandoening is optimale slaap essentieel voor het genezingsproces. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras? Lees onze handige tips!

1. Soorten matrassen

Zoals gezegd, zijn matrassen verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en materialen. Binnenveringmatrassen, latexmatrassen en traagschuimatrassen zijn de meest populaire matras soorten.

  • Binnenveringmatrassen zijn het meest populaire type matras, omdat ze een traditioneel veerkrachtig gevoel en sterke ondersteuning door spoelen bieden. Het aantal spoelen, samen met de sterkte van de spoelen, bepaalt in het algemeen het ondersteuningsniveau. Meestal worden er verschillende niveaus van opvulling bovenop geplaatst voor extra comfort.
  • Latexmatrassen zijn gemaakt van latexmateriaal en bieden merkbaar meer veerkracht en reactievermogen dan matrassen met binnenvering. Gebruikers van latexmatrassen kunnen een comfortabele slaap ervaren die koeler is dan die van een traagschuimmatras;
Natuurlatex matras "Sana-Ortho" - Voor een zweverig liggevoel zonder voelbare tegendruk

Natuurlatex matras “Sana-Ortho” – Voor een zweverig liggevoel zonder voelbare tegendruk

  • Traagschuimmatrassen gebruiken een stevige binnenkern van traagschuim om ondersteuning te bieden (met verschillende niveaus van demping bovenop). Traagschuim geeft ondersteuning die zich naar het lichaam vormt en kan leiden tot drukverlichting. Omdat het materiaal zich aanpast aan de lichaamstemperatuur, kunnen sommige gebruikers van traagschuimmatrassen genieten van de warmte.
Koudschuim matras "Dormisana-Basic" - Voor iedereen die geen hoge eisen stelt aan het ligcomfort en op een hardere matras willen liggen

Koudschuim matras “Dormisana-Basic” – Voor iedereen die geen hoge eisen stelt aan het ligcomfort en op een hardere matras willen liggen

  • Hybride matrassen combineren traagschuim- of latexlagen bovenop een binnenveringmatras, vaak met als doel een mix van zachtheid en ondersteuning te bieden.

2. Wat voor slaper ben jij?

Een goed matras is erg persoonlijk. Een matras die perfect is voor je broer of zus, betekent niet dat het ook perfect is voor jou. Belangrijk is om te weten wat voor slaper jij bent. Wat is je favoriete slaaphouding? Wat is je gewicht? Houd je van zachte of stevige matrassen? En ben je een warme of koude slaper?

  • Slaaphouding – Iedereen heeft zijn favoriete positie om in te slapen. Verschillende posities hebben verschillende ondersteuningsvereisten, dus jouw ideale matras hangt af van of je een zij-, rug-, buik- of combinatieslaper bent. Over het algemeen geven buik- en rugslapers de voorkeur aan stevigere, minder conforme matrassen, terwijl zachtere of conforme matrassen perfect zijn voor het ondersteunen van zijslapers. Lees hier meer over slaaphoudingen;
Slaaphoudingen - bron: Allnatura.be

Slaaphoudingen – bron: Allnatura.be

  • Gewicht – Zwaardere slapers slapen doorgaans heter  en ervaren meer verzakking op zachte matrassen dan hun lichtere leeftijdsgenoten. De meeste lichtere slapers kiezen meestal voor zachtere matrassen, terwijl zwaardere slapers de voorkeur geven aan stevigere opties. Ondersteunende, minder conforme matrassen zoals binnenvering en hybride keuzes zijn ook populair onder zware slapers.
    Als je een andere voorkeur hebt dan wordt voorgesteld voor jouw gewichtsgroep, zorg er dan voor dat je matras voldoende ondersteuning biedt. Een zwaardere zijslaper kan bijvoorbeeld een latex- of schuimmatras kiezen om problemen met drukpunten te voorkomen. Dit is prima, zolang het maar ondersteuning biedt.
  • Slaap je koel of warm? – Sommige matrassen slapen warmer dan andere. Zachte, aanpasbare matrassen laten bijvoorbeeld minder lucht door je lichaam stromen en houden meer warmte vast dan stevigere matrassen. Matrasmateriaal kan ook warmte vasthouden, zoals schuimmatrassen met stevige steunkernen. Als temperatuurregeling een belangrijke factor voor jouw is, overweeg dan om een ​​hybride matras of een matras met binnenvering te kiezen. Deze zorgen voor meer luchtcirculatie en slapen aanzienlijk koeler;
  • Stevigheid – Voorkeuren voor de stevigheid van een matras zijn vaak gebonden aan twee factoren: slaaphouding en slapergewicht. Degenen die op hun zij slapen, geven doorgaans de voorkeur aan zachtere matrassen, terwijl rug- en buikslapers zich het prettigst voelen op ‘middelharde’ of stevigere matrassen. In termen van gewicht kunnen lichtere personen  zachtere matrassen nodig hebben om meer conformiteit en drukvermindering te ervaren; zwaardere personen hebben daarentegen vaak stevigere matrassen nodig om overmatig wegzakken te voorkomen. Voor stellen met verschillende hardheidsvoorkeuren kan een matras met dubbele stevigheid met verschillende hardheidsinstellingen aan elke kant een goed idee zijn.

3. Overleg met arts of fysiotherapeut

Als je al een lange periode last hebt van je nek of rug, overleg dan met je huisarts of fysiotherapeut over wat hij of zij aanbeveelt. Je moet ervoor zorgen dat de nek en de lage rug in een neutrale positie liggen terwijl je op de matras ligt. Dit bevordert een goede uitlijning van de wervelkolom. Hoewel artsen geen matrasdeskundigen zijn, kennen ze jouw medische geschiedenis en kunnen ze vanuit dat oogpunt goed advies geven.

4. Lees reviews van echte klanten

Besteed weinig aandacht aan wat bedrijven over hun matrassen zeggen, aangezien ze hun eigen producten in een positief daglicht moeten stellen. Zoek onbevooroordeelde reviews van mensen die de matras hebben gekocht, en bij voorkeur al een lange tijd hebben gebruikt. Lees niet alleen de positieve, maar ook de negatieve en middelmatige beoordelingen.

5. Proefperiode

Niets is vervelender dan als je achteraf spijt hebt van een matras, omdat deze tóch minder bij je past dan in je in eerste instantie dacht. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel bedrijven die de mogelijkheid bieden een een periode proef te slapen op de matras. Ben je niet helemaal tevreden? Dan kan je de matras binnen een tijdsbestek gratis retourneren. Lees vooral ook de kleine letters.

Ingenieus concept voor hemelse slaap op comfortabele hoogte... - bron: allnatura.be

Ingenieus concept voor hemelse slaap op comfortabele hoogte… – bron: allnatura.be

6. Garantie

Controleer voordat je een matras koopt of er garantie is, voor het geval deze kapot gaat. Vaak heeft een goede matras minimaal 10 jaar volledige garantie. Maar let vooral ook op de voorwaarden. Een langere garantie belooft misschien geen bepaalde levensduur. als je de kleine lettertjes leest. Als de matras vuil is doordat je geen matrasbeschermer hebt gebruikt, of als je geen bijpassende fundering onder de matras gebruikt, kan de garantie vervallen.

7. Bezuinig niet op je matras

Een goed matras is niet goedkoop, maar een goede gezondheid en een positieve stemming zijn onbetaalbaar. Hoewel je natuurlijk nooit veel verder moet gaan dan je je kunt veroorloven – een nieuwe matras doet je tenslotte niet veel goed als je de huur niet meer kunt betalen. Maar als je de mogelijkheid hebt, raden we aan om vooral niet te bezuinigen op je matras. Je gaat ongeveer een derde van je tijd op dat matras doorbrengen, dus zorg ervoor dat die uren meetellen. Is het niet de moeite waard om, in ieder geval voor een korte tijd, op onnodige uitgaven te bezuinigen, als dat betekent dat je daardoor een betere nachtrust krijgt?

Leestip: Beste tips om je slaap te verbeteren

8. Een duurder matras betekent niet altijd dat het beter is

Hoewel een goed en kwalitatief matras niet goed koop is, betekent het niet dat een duurder matras automatisch ook kwalitatief beter is – en zéker niet dat jij het automatisch comfortabeler vindt. Onderzoek de materialen en laat persoonlijke voorkeur jouw leidraad zijn. Een matras is een belangrijke investering die de gezondheid van je wervelkolom en de kwaliteit van je slaap kan beïnvloeden, dus neem de tijd om de matras te vinden die bij je past.

Bekijk ook:
Verschil tussen boxspring en gewoon bed
Koud tijdens het slapen? 6x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.