Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

scandinavische inrichting
Scandinavisch interieur Wooninspiratie

Scandinavische inrichting? 10x Tips!


Ben jij fan van de Scandinavische inrichting, en zou je deze mooie stijl in jouw interieur willen toepassen? Dat komt goed uit, want wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Bekijk de mooie inspiratie voorbeelden en leuke ideeën, en pas het toe in jouw huis. Kijk snel verder!

De Scandinavische interieurstijl is een designstijl die over de hele wereld populair is. Bekend om zijn eenvoudige, strakke en vooral ook gezellige en knusse esthetiek – het is een stijl die overal in huis kan werken. Je hebt ook verschillende items die vallen onder de Scandinavische interieurstijl. Denk dan bijvoorbeeld aan een Scandinavische spiegel – simpel en strak. De Scandinavische inrichting heeft de perfecte balans tussen eenvoudig maar gezellig en leefbaar! En het mooie is dat een Scandinavisch interieur in elk soort huis toegepast kan worden, of je nou in een eengezinswoning woont, een stadsappartement of een grote landelijke villa.

Deze woonstijl focust zich op vorm, functie en simplistische schoonheid in het interieur. Het is een stijl die in de jaren ’30 is ontstaan in Noorwegen, Denemarken en Zweden. En pas in de jaren ’50 werd het wereldwijd populair. In dat decennium begon de Lunning Prize getalenteerde Scandinavische ontwerpers te belonen, die van vitaal belang waren bij het vestigen van de idealen en beweging van Scandinavisch design op internationaal niveau. Bekende Finse, Zweedse en Deense kunstenaars en meubelontwerpers die belangrijk zijn voor deze beweging zijn Verner Panton, Hans Wegner, Alvar Aalto, Armi Ratia, Kaj Franck, Bruno Mathsson, Arne Jacobsen, Poul Henningsen en Børge Mogensen. Zij hebben prachtige meubels ontworpen die uitgegroeid zijn tot echte designklassiekers en die vandaag de dag nog steeds mega populair zijn.

Scandinavisch design, behorend tot de school van het modernisme, is een designstroming die zich richt op functionaliteit en eenvoud. Deze Scandinavische design stijl drukt een natuurlijke, ontspannende, rustige en evenwichtige interieurstijl uit. Hoewel de Scandinavische stijl al sinds de jaren vijftig bestaat, is het vandaag de dag nog steeds één van de meest populaire stijlen in interieurontwerp.

Wil jij ook een huis met een Scandinavische inrichting creëren, gekenmerkt door eenvoud, stijl en een knusse sfeer? De meubels en decoratie accessoires spelen een belangrijke rol in deze stijl. Natuurlijk is het een goed idee om die geweldige bank te kopen die je op het oog hebt of voor die geweldige Scandinavische spiegel te gaan in de hal of slaapkamer. Maar in deze woonstijl gaat het vooral om het creëren van de perfecte balans tussen stijl en functionaliteit. Lees onderstaande tips en ga direct aan de slag!

scandinavische inrichting witte muren

Super mooie Scandinavische woonkamer met witte muren. Klik hier voor meer foto’s.

1. Licht

Een van de belangrijkste aspecten voor het inrichten van een Scandinavisch interieur, is het zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis halen. Dit zorgt ervoor dat de ruimte licht en luchtig aanvoelt en is een zekere manier om de ruimte groter te laten lijken. Gebruik daarom materialen voor je raamdecoratie die overdag zoveel mogelijk licht doorlaten, zoals inbetweeners.

Een andere manier om te spelen met licht, is het gebruik van spiegels. Spiegels gebruik je niet alleen om jezelf te kunnen zien, maar het weerkaatst ook licht in een ruimte. In een kleine slaapkamer is het bijvoorbeeld een goed idee om een grote wandspiegel te plaatsen, die niet alleen voor lichtweerkaatsing zorgt, maar ook voor meer ruimtelijkheid. Op zoek naar een specifiek formaat? Bij Verno.com kan je jouw eigen Scandinavische spiegel met houten of zwarte lijst op maat laten maken.

De kleine houten spiegel staat perfect bij de muurkleur en de kast.

De kleine houten spiegel staat perfect bij de muurkleur en de kast.

In deze stoere woonkamer is een grote spiegel tegen de betonstuc muur geplaatst. Klik hier voor meer foto's.

In deze stoere woonkamer is een grote spiegel tegen de betonstuc muur geplaatst. Klik hier voor meer foto’s.

In de avond maak je natuurlijk gebruik van verlichting, wat sowieso een mega belangrijk aspect is in huis, ongeacht de woonstijl. Ga voor gelaagde verlichting in plaats van één lichtbron. Combineer basisverlichting met taakverlichting en accentverlichting om bepaalde delen in huis onder de aandacht te brengen. Er zijn prachtige hanglampen, wandlampen, vloerlampen en tafellampen verkrijgbaar in Scandinavische stijl. Kaarsen en lantaarns zijn ook een goede manier om voor een zachte knusse sfeer te zorgen in huis, vooral tijdens de winteravonden.

2. Kleuren

Omdat Scandinavische huizen om geografische redenen zelden daglicht krijgen, hebben lichte kleuren over het algemeen de voorkeur in de inrichting. Wit- en grijstinten worden het meest gebruikt, vooral als basiskleuren aan de muren en plafonds. Op die manier worden meubels en accessoires ook mooi geaccentueerd. De laatste trends in Scandinavisch design zijn echter natuurlijke kleuren zoals aardetinten, mooie blauwe en groene tinten. Gedempte kleuren en lichte pastels zijn ook geweldige kleuren om te gebruiken en passen perfect bij de Scandinavische esthetiek.

In deze Scandinavische woonkamer is er gekozen voor mooie groene muren. Klik hier voor meer foto's.

In deze Scandinavische woonkamer is er gekozen voor mooie groene muren. Klik hier voor meer foto’s.

3. Contrast

Hoewel het gebruik van lichte kleuren de voorkeur heeft voor de hoofdkleuren in een Scandinavische inrichting, kenmerkt deze stijl zich ook met contrasten. Zwarte afwerkingen en accenten zorgen voor een hoog kleurcontrast en zijn een geweldige optie. Maar verschillende gekleurde metalen afwerkingen zullen ook een contrast geven ten opzichte van alle omringende lichte kleuren.

4. Hygge en Lagom

Hygge omschrijft een levensfilosofie voor de Denen; Het betekent geluk, warmte en vrede. Deze filosofie is beschreven als een bepaalde soort knusse sfeer in Scandinavische huizen. Scandinavisch wonen stimuleert een ontspannen levensstijl, waar je ook kunt genieten van kleine dingen en details, zoals een lekker kopje koffie, een geurkaars of de gezelligheid van mensen om je heen.

Net als bij het idee van Hygge, gebruiken Zweden het woord Lagom, wat staat voor een evenwichtig leven. Dit betekent “niet te veel of minder zijn”, dat wil zeggen; balans vinden. Voor Scandinavische woningen kan dit worden geïnterpreteerd als een mix van oud en nieuw, of een balans tussen minimalisme en comfort. Terwijl in een huis met een Scandinavische inrichting bijvoorbeeld een minimaal aantal meubels en accessoires wordt gebruikt.

5. Scandinavische meubels

Meubels in Scandinavische stijl zijn minimalistisch en praktisch. Ontwerpers gebruiken vaak alleen massief hout om stoelen, tafels en andere meubelstukken met een Scandinavische stijl te maken. Natuurlijke materialen zoals leer, linnen en Kvadrat-textiel vormen een aanvulling op houten oppervlakken. Functie speelt een cruciale rol in al het Scandinavische meubeldesign.

De belangrijkste elementen van Scandinavisch design zijn functionaliteit, eenvoud en vakmanschap. De meeste ontwerpen in Scandinavische stijl geven ook de voorkeur aan natuurlijke materialen, vooral bleke houtsoorten zoals essen en beuken, wol en linnen textiel, leer en glas. Terwijl sommige items traditionele patronen of fellere kleuraccenten hebben, hebben de meeste ontwerpen in Scandinavische stijl een ingetogen, minimalistische uitstraling.

Deze Scandinavische eethoek is ingericht met een moderne witte eettafel met daaromheen de populaire Wishbone chairs. Klik hier voor meer foto's.

Deze Scandinavische eethoek is ingericht met een moderne witte eettafel met daaromheen de populaire Wishbone chairs. Klik hier voor meer foto’s.

6. Multifunctioneel

Multifunctionele meubels zullen ook goed van pas komen om dingen georganiseerd te houden. Meubels en accessoires die worden gebruikt in een Scandinavische inrichting moeten op meer dan één manier logisch en praktisch zijn – Less is more. Het maximaliseren van de ruimte geeft meer flexibiliteit en ruimte, en creatief zijn is essentieel als het gaat om het ontwerpen van kleinere ruimtes.

7. Houten elementen

Een Scandinavische inrichting is niet compleet zonder houten accenten. Deze geven op een natuurlijke manier heel veel sfeer en warmte aan een ruimte. Houten vloeren zijn bijvoorbeeld super populair, maar je kunt ook denken om bijvoorbeeld om een wand te bekleden met houten wandbekleding. Hetzelfde zou je ook kunnen doen voor het plafond.

De meeste Scandinavische meubels zijn gemaakt van hout dat veel voorkomt in de vijf Scandinavische landen Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken en IJsland. De meest voorkomende houtsoorten die worden gebruikt zijn beuken, essen en grenen. Deze houtsoorten zijn lichter van kleur en hebben ook een subtielere nerf en minimale tot geen knopen of donkere markeringen.

8. Decoratie

Wat een verschil maakt in een Scandinavisch interieur, is hoe kleine objecten op een ongedwongen manier met elkaar worden gecombineerd om die speciale sfeer toe te voegen. Op kasten en rekken, maar ook bijvoorbeeld op de vensterbank, op de eettafel of salontafel. Leuke boeken, kleine sculpturen, vazen, mooie opbergdoosjes, alles kan helpen om de ruimte gezelliger en mooier te maken. Oh, groen mag je natuurlijk ook niet vergeten. Planten zijn sowieso altijd een goed idee. Een Scandinavische inrichting is daar geen uitzondering van.

In dit kleine Scandinavisch appartement vind je hele leuke knusse hoekjes!

In dit kleine Scandinavisch appartement vind je hele leuke knusse hoekjes! Klik hier voor meer foto’s.

9. Textuur

Textuur is net zo belangrijk als de kleuren in huis. En dat geldt vooral in een Scandinavische inrichting. Met textuur creëer je namelijk sfeer en warmte in een ruimte. Zweden en Denen zijn bedreven in het op de meest gastvrije manier in lagen aanbrengen van beddengoed. Dit omvat vaak een mix van linnen lakens, wollen dekens en een kleine collectie accent kussens, vaak in gedempte ton-sur-ton tinten. Iconische verlichting is ook gebruikelijk in Scandinavische slaapkamers, waarbij vaak de plafondlamp en bedlamp worden gebruikt om een modern statement te maken.

In de woonkamer kan je textuur op een hele leuke en natuurlijke manier aanbrengen in de zithoek. Gebruik een vloerkleed om de zithoek te kaderen, en maak het gezellig op de bank met een wollen deken, schapenvacht en gezellige kussens die erbij passen.

Een super knusse Scandinavische woonkamer inrichting. Klik hier voor meer foto's.

Een super knusse Scandinavische woonkamer inrichting. Klik hier voor meer foto’s.

10. Opbergruimte

De laatste tip die we willen geven voor een Scandinavische inrichting is het creëren van praktische opbergruimte in huis. Rommel is een absolute NO GO, en dat kan je alleen voorkomen door opbergruimte te creëren. Of dat nou in de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer is – zorg ervoor dat je kasten, rekken en/of wandplanken hebt waar je jouw spullen op een nette en georganiseerde manier kunt opbergen, en ook eenvoudig kunt terugvinden als je het nodig hebt.

In deze mooie eethoek van een Scandinavisch appartement zijn wandplanken gemonteerd waar van alles en nog wat op geplaatst kan worden. Klik hier voor meer foto's.

In deze mooie eethoek van een Scandinavisch appartement zijn wandplanken gemonteerd waar van alles en nog wat op geplaatst kan worden. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Japandi interieur
De stijl van de Scandinavische keukens
Slow living
Scandinavisch wonen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.