Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

plissegordijnen
Woonaccessoires Wooninspiratie

Plisségordijnen


Plisségordijnen zijn een populaire vorm van raamdecoratie in huis – zowel voor de woonkamer, slaapkamer, keuken als badkamer. Zit jij ook erover na te denken om plisségordijnen te kopen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te kunnen nemen. Bekijk wat voordelen en nadelen zijn, wat plisségordijnen kosten, en waar je allemaal aan moet denken. Succes!

Hoewel je wellicht niet als eerst denkt aan plisségordijnen als het gaat om raamdecoratie, zijn deze moderne ‘jaloezieën’ tegenwoordig erg populair, en absoluut het overwegen waard. Plisségordijnen onderscheiden zich door hun functionaliteit en veelzijdigheid. Daarnaast kan je er een hele exclusieve sfeer mee creëren, zowel in huis als op kantoor. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten stoffen, kleuren en dessins, waardoor je altijd iets kunt creëren die bij jouw interieur past.

Om te beslissen of plisségordijnen de juiste keuze zijn voor jou, vind je alle informatie die je nodig hebt op deze pagina – van de voordelen en nadelen tot mooie inspiratie voorbeelden.

plissegordijnen witte klassieke badkamer

Voordelen van plisségordijnen

Plisségordijnen zijn vooral erg populair dankzij de vele praktische voordelen. Deze voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Geschikt voor verschillende soorten ramen

Laten we beginnen met één van de belangrijkste voordelen van plisségordijnen – ze zijn geschikt voor heel veel verschillende soorten ramen. Door de eenvoudige montage en lichte constructie kunnen plisségordijnen eenvoudig worden toegepast op ramen in verschillende soorten en maten. Het maakt niet uit of het een ovaal, vierkant, driehoekig of ander gevormd raam is – deze ongebruikelijke vormen zijn geen probleem.

Daarnaast zijn plisségordijnen geschikt voor hoge dakramen waar je niet eenvoudig bij kunt komen, kiepramen en draairamen, of voor hele kleine ramen (koekoeksramen) zoals boven in de keuken of onderin de kelder.

plissegordijnen kleine ramen souterrain

Praktische en eenvoudige bediening

Een erg belangrijke factor waar je rekening mee moet houten bij het kopen van raamdecoratie, is de bediening. En de praktische een eenvoudige bediening is een groot voordeel waarmee plisségordijnen zich onderscheiden van andere vormen van raamdecoratie.

Top to bottom en bottom to top zijn populaire termen die je wellicht eerder hebt gehoord, wat inhoudt dat plisségordijnen zowel van boven naar beneden als van onder naar boven bediend kunnen worden. Je zou ze zelfs in het midden van het raam kunnen positioneren. Dankzij deze unieke bediening kan je eenvoudig alleen het midden, de boven- of onderkant van het een raam afdekken.

Deze bediening van plisségordijnen is een garantie voor privacy voor alle soorten woningen – of je nou in een appartement woont, een rijtjeshuis of een vrijstaande woning. Als je de plisségordijnen alleen aan de bovenkant van het raam laat zakken, wordt de ruimte blootgesteld aan direct zonlicht, terwijl je geen last zult hebben van ongewenste nieuwsgierige blikken van voorbijgangers, omdat de onderkant van het raam bedekt blijft.

Je kunt bovendien kiezen tussen handmatige of elektrische bediening. Handmatige bediening kan middels een koord, dat vergelijkbaar is met een bedieningskoord van jaloezieën. Heb je een dakraam of een hoge raam waar je niet zo eenvoudig bij kunt komen, dan kan je de plisségordijnen met een speciale stok bedienen. Wil je het ultieme gemak? Dan zijn elektrische plisségordijnen de perfecte oplossing, die je eenvoudig met een druk op de knop kunt bedienen, zonder dat je de gordijnen hoeft aan te raken. Deze koordloze plisségordijnen zijn bovendien een stuk kindvriendelijker.

witte plissegordijnen

Lichtdoorlatend of verduisterend

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in zowel lichtdoorlatend als verduisterend. Daarom zijn ze geschikt voor elke ruimte in huis. In de woonkamer, waar het het niet volledig donker hoeft te zijn en juist fijn is als het een beetje licht doorlaat, zijn lichtdoorlatende plisségordijnen een goede keus. Er zijn zelfs stoffen verkrijgbaar die schadelijke IV-stralen kunnen blokkeren.

Voor de slaapkamer, waar je in de ochtenden niet door de felle zon gewekt wilt worden, zijn verduisterende plisségordijnen vaak een beter idee. Een andere mogelijkheid is dat je plisségordijnen combineert met bijvoorbeeld overgordijnen. Ook dat kan erg mooi en sfeervol zijn.

Ze vouwen netjes weg

Een ander pluspunt van plisségordijnen is dat ze aan de boven- of onderkant van het raam uit het zicht harmoniëren, waardoor er slechts een kleine stapel overblijft – perfect als je overdag de voorkeur geeft aan een minimalistische look, van het uitzicht wilt genieten of niet veel hebt ruimte rond je raam.

Groot aanbod aan stoffen, kleuren en dessins

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten stoffen, kleuren en dessins. Wil je het pikkedonker hebben? Kies dan voor een donkere kleur. Is dat niet nodig? Dan kan een lichte kleur erg mooi zijn. Sommige fabrikanten bieden zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor plisségordijnen in twee kleuren. Ze hoeven ook niet effen te zijn en kunnen worden gemaakt met een gedrukte patroon naar keuze. Kortom, er is heel veel mogelijk met plisségordijnen.

plissegordijnen groot raam

Isolerend

Plisségordijnen zijn ook een duurzame en milieuvriendelijke vorm van raamdecoratie. Omdat ze een isolerend karakter hebben, zorgen ze ervoor dat warmte zo lang mogelijk binnen in huis blijft in de winter, terwijl ze in de zomer warmte juist blokkeren en je huis koel houden. Hierdoor hoef je dus minder te stoken in de winter, en in de zomer hoef je minder vaak gebruik te maken van de airco in huis.

Onderhoudsvriendelijk

Het onderhoud van plisségordijnen is erg eenvoudig. Je kunt ze heel eenvoudig schoonmaken met een lichtnatte doek of een stofzuiger. Wil je ze een grote schoonmaakbeurt geven, wat eens in de zoveel tijd aan te raden is, vooral als het gaat om plisségordijnen in de keuken, is het handig om ze eerst te demonteren.

Plisségordijnen zijn heel eenvoudig te demonteren, waar je geen hulp van een specialist nodig hebt. Na demontage kan je het in water met niet-agressieve reinigingsmiddelen laten weken. Daarna met een lichte straal water afspoelen en in opgevouwen toestand laten drogen. Hierdoor blijven de stof en zijn elasticiteit behouden.

plissegordijnen kleuren

Relatief goedkoop

Een belangrijk vraag is natuurlijk wat plisségordijnen kosten. Vergeleken met andere vormen van raamdecoratie zoals shutters, jaloezieën en overgordijnen, zijn plisségordijnen relatief goedkoop. We raden aan om te kiezen voor een partij die de productie in eigen beheer heeft en direct vanuit de fabriek kunnen leveren, omdat plisségordijnen dan vaak het goedkoopst zijn. De prijzen van de plisségordijnen bij 123jaloezie.nl beginnen al vanaf 56 euro. Voor een raam van 1500×2000 mm betaal je tussen 192 – 250 euro.

Nadelen van plisségordijnen

Naast de vele praktische voordelen, moet je ook rekening houden met een aantal nadelen van plisségordijnen. Ook deze hebben we hieronder voor je opgesomd:

Goedkope uitstraling

Hoewel dit een kwestie is van persoonlijke voorkeur en smaak, vinden sommige mensen dat plisségordijnen een ‘goedkope’ uitstraling hebben vergeleken met bijvoorbeeld shutters en houten jaloezieën.

Bediening

De praktische en eenvoudige bediening is een groot voordeel van plisségordijnen, maar het kan ook een nadeel zijn. Vooral de handmatige bediening met een koord verloopt soms niet altijd zo soepel als gehoopt. Soms moet je dus meerdere pogingen wagen om de plisségordijnen op z’n plek te krijgen. Dit nadeel heb je echter niet bij elektrische plisségordijnen.

mooie plissegordijnen slaapkamer

Bekijk ook:
Bamboe raamdecoratie
10x Shutters in de badkamer
Onze raamdecoratie
Nieuwe gordijnen in de keuken!
Het plisségordijn, helemaal van deze tijd

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.