Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

lampen boven kookeiland
Keuken inspiratie

Lampen boven kookeiland


Lampen boven een kookeiland zijn onmisbaar, zowel functioneel als esthetisch. Naast dat het er leuk en mooi uit komt te zien, is het natuurlijk ook heel belangrijk dat de lampen boven het kookeiland het juiste licht, de juiste hoeveelheid licht en de gewenste sfeer geven. Op deze pagina laten we zien wat voor soorten lampen er mogelijk zijn. Laat je inspireren door de leuke ideeën, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden!

Een kookeiland is voor velen de ultieme keukendroom – het is het paradepaardje van je keuken. Het trekt niet alleen meteen de aandacht, met een kookeiland creëer je ook de ideale werkplek in de keuken om een maaltijd te bereiden. Elk eiland ziet er anders uit en kan op verschillende manieren ingericht worden. Naast de keukenkasten en inrichting van die kasten, het werkblad en het apparatuur, speelt verlichting ook een belangrijke rol. En ook verlichting is natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, willen we jullie hieronder inspireren met mooie inspiratie voorbeelden.

Hanglampen

Hanglampen zijn één van de meest populaire soorten lampen in huis. Of dat nou gaat om een lamp boven de eettafel of lamp boven de salontafel – een hanglamp kan dé ideale oplossing zijn. Je kunt kiezen voor een enkele hanglamp, maar het kan ook een goed idee zijn om twee, drie of zelfs vier hanglampen naast elkaar op te hangen. Het aantal hanglampen is natuurlijk afhankelijk van hoe groot en hoe lang je kookeiland is. Daarnaast speelt je persoonlijke smaak natuurlijk ook een belangrijke rol. Wat vind jij zelf fijn en mooi?

lampen boven kookeiland hanglampen

Inbouwspotjes

Inbouwspotjes zijn ook een geweldige optie als alternatief voor ‘normale’ lampen boven een kookeiland. Inbouwspotjes worden strak in het plafond verwerkt, wat vrijwel altijd resulteert in een super strakke look. Echter, omdat de bedrading altijd weggewerkt wordt, moet je over het algemeen het plafond altijd ietsjes verlagen. Een groot voordeel is dat inbouwspotjes zowel als basisverlichting, taakverlichting als sfeerverlichting gebruikt kunnen worden. Daarom is het aan te raden om er een dimmer op te zetten, zodat je altijd zelf kunt bepalen hoe fel het licht is.

lampen boven kookeiland inbouwspotjes

Railverlichting

Railverlichting bestaat al mega lang, en werden voor een tijd vooral in openbare ruimtes zoals restaurants en winkels gebruikt. Maar railsystemen zijn de laatste jaren een échte woontrend geworden, die overal in huis gebruikt kunnen worden – of dat nou in de woonkamer is of als lamp boven het kookeiland in de keuken. In tegenstelling tot inbouwspotjes wordt railverlichting tegen het plafond gemonteerd, aan een lange kunststof of metalen rails. Je plafond verlagen is dus niet nodig. Een ander groot voordeel van railverlichting, is dat het en modulair karakter heeft. Je kunt dus zelf bepalen hoelang je rails wordt en hoeveel spotjes je eraan monteert – ook achteraf. Daarnaast zijn de spotjes flexibel, wat betekent dat je de spotjes elke gewenste kant op kunt richten.

lampen boven kookeiland railverlichting

Lineaire lampen

Een andere trend op het gebied van verlichting in huis zijn lineaire lampen. Lineaire verlichting wordt gedefinieerd als een lamp met een lineaire vorm – in tegenstelling tot vierkant of rond. Deze lampen kenmerken zich met een lange optiek, waardoor je het licht over een smaller gebied kunt verdelen verdelen. Meestal zijn deze lampen lang en worden ze geïnstalleerd als hangend aan het plafond, aan een wand of plafond gemonteerd of verzonken in een muur of plafond. Lineaire lampen kunnen super mooi zijn boven een eettafel of bureau, en zijn ook een geweldige oplossing voor boven een kookeiland. Eigenlijk bestaat lineaire verlichting al heel lang. Moderne lineaire lampen hebben het toepassingsbereik tegenwoordig echter verder uitgebreid. Er worden nieuwe materialen gebruikt, en meer geavanceerde technologieën worden toegepast, waardoor het compacter en efficiënter gebruikt kunnen worden. Zo kan je met LED TL mooi warm licht creëren en heel veel energie besparen.

lampen boven kookeiland lineaire verlichting

Plafondlampen

Een ander soort lamp die je kunt gebruiken boven een kookeiland zijn plafondlampen. In tegenstelling tot hanglampen, die middels een kabel aan het plafond worden opgehangen, worden plafondlampen tegen het plafond gemonteerd. Dit zou dus bijvoorbeeld goed van pas kunnen komen als je een laag plafond hebt. Als je aan plafond lamp denkt, denk je wellicht aan een kleine lamp, maar er zijn ook hele grote en brede plafondlampen verkrijgbaar, waarmee je een kookeiland goed kunt verlichtingen.

lampen boven kookeiland plafondlampen

Wandlampen

Bij lampen boven een kookeiland denk je wellicht niet zo snel aan wandlampen. Maar juist daarom kan het heel leuk en verrassend zijn om te kiezen voor een wandlamp. Vind je dit idee leuk? Belangrijk is om zoek te gaan naar een wandlamp met een lange arm. Wat ook handig is is om te kiezen voor een flexibele wandlamp die je verschillende kanten op kunt swingen – dit wordt ook wel een swinglamp genoemd. Een hele mooie designer wandlamp die bijvoorbeeld heel geschikt zou kunnen zijn voor boven een kookeiland is de Flos 265 wandlamp.

lampen boven kookeiland wandlamp

Bekijk ook:
15x Kookeiland
10x Keukeneiland inspiratie
Schiereiland keuken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.