Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

landelijke tuin
Tuin inspiratie

Een landelijke tuin: inspiratie en praktische tips voor het creëren van een natuurlijke oase


Ben je op zoek naar ideeën en tips voor het inrichten van een landelijke tuin? Lees dan dit artikel voor inspiratie en praktische informatie om van jouw buitenruimte een natuurlijke oase te maken.

Een landelijke tuin is een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunt genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen. Het is een oase van rust en sereniteit, waar de tijd lijkt stil te staan en waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Of je nu in een landelijke omgeving woont of in een stedelijke omgeving, met een beetje creativiteit en inspiratie kun je een prachtige landelijke tuin creëren die bij jouw persoonlijkheid en levensstijl past. In dit artikel delen we inspiratie en praktische tips om van jouw tuin een natuurlijke oase te maken die je het hele jaar door kunt genieten.

Wat is een landelijke tuin?

Een landelijke tuin is een buitenruimte die wordt gekenmerkt door zijn natuurlijke, organische en weelderige uitstraling. Het doel van een landelijke tuin is om een ​​oase van rust en sereniteit te creëren waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen. In tegenstelling tot strakke en moderne tuinen, is een landelijke tuin een weinig formele buitenruimte waarbij de nadruk ligt op de natuurlijke vormen en het gebruik van zachte lijnen.

Een typische landelijke tuin is weelderig en vol, met een overvloed aan groen en bloemen. Vaak is er geen duidelijk ontwerp of strakke lijnen in een landelijke tuin, maar eerder een organische en natuurlijke vormgeving. Er is meestal veel ruimte in een landelijke tuin, waarbij het groen en bloemen ruimte krijgen om te groeien en te bloeien.

Een tuin in landelijke stijl kan ook elementen bevatten die doen denken aan het platteland, zoals een houten hek, een poort, een waterput, een schuur of een oude watermolen. In het algemeen straalt een landelijke tuin rust en harmonie uit en nodigt het uit tot ontspanning en contemplatie.

Daarnaast is deze populaire tuinstijl geschikt voor iedereen die houdt van natuurlijke schoonheid, rust en sereniteit en die graag in een omgeving verblijft die doet denken aan het platteland. Of je nu in een landelijke of stedelijke omgeving woont, een landelijke tuin kan een prachtige buitenruimte zijn waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Deze super mooie romantische landelijke tuin is ontworpen door Laura Knoops van Toffe Tuinen | Bron: Toffetuinen.nl

Deze super mooie romantische landelijke tuin is ontworpen door Laura Knoops van Toffe Tuinen | Bron: Toffetuinen.nl

Landelijke tuin kenmerken

Een landelijke tuin is een prachtige buitenruimte die zich kenmerkt door zijn natuurlijke, organische en weelderige uitstraling. Het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunt genieten van de rust en schoonheid van de natuur om je heen. Maar wat zijn de kenmerken van een landelijke tuin? In dit artikel duiken we dieper in op de eigenschappen van een landelijke tuin en delen we tips om deze stijl in jouw eigen tuin toe te passen.

Weelderigheid

Een landelijke tuin is vol met bloemen en planten die overvloedig groeien en bloeien. Het is een tuin waar de natuur overheerst en waar je jezelf kunt onderdompelen in de natuurlijke schoonheid om je heen. Een landelijke tuin heeft een nonchalante uitstraling waarbij de bloemen en planten lijken te groeien zoals ze willen, zonder duidelijk ontwerp of strakke lijnen.

Een weelderige tuin kan worden bereikt door het kiezen van planten met verschillende groottes, texturen en kleuren. Kies bijvoorbeeld voor bloeiende struiken, klimplanten en bloeiende vaste planten om een ​​verscheidenheid aan hoogtes en texturen te creëren. Gebruik ook bladplanten en grassen om textuur en contrast toe te voegen aan de tuin.

Om een weelderige tuin te creëren, is het ook belangrijk om te werken met verschillende kleuren. Kies bijvoorbeeld voor planten met verschillende bloemkleuren die elkaar aanvullen en contrast creëren. Gebruik bijvoorbeeld paarse bloemen zoals lavendel en salvia, samen met gele bloemen zoals goudsbloem en gele rozen. Het combineren van verschillende kleuren en texturen kan een weelderige tuin creëren die het hele jaar door bloeit.

Laura Knoops van Toffe Tuinen heeft deze geweldige natuurlijke wellness tuin ontworpen. | Bron: Toffetuinen.nl

Laura Knoops van Toffe Tuinen heeft deze geweldige natuurlijke wellness tuin ontworpen. | Bron: Toffetuinen.nl

Organische vormgeving

In tegenstelling tot moderne tuinen met strakke lijnen en geometrische vormen, heeft een landelijke tuin zachte, afgeronde lijnen en natuurlijke vormen. De tuin lijkt bijna vanzelf te zijn ontstaan, alsof de planten en bloemen er al waren voordat de mens kwam.

Het gebruik van organische vormen kan worden bereikt door bijvoorbeeld te werken met natuurlijke materialen zoals natuursteen, hout en water. Natuursteen kan worden gebruikt om kronkelende paden te creëren en houten elementen zoals pergola’s en tuinmeubelen kunnen organische vormen hebben. Ook het gebruik van vijvers en beekjes kan bijdragen aan organische vormgeving in een landelijke tuin.

Naast het gebruik van materialen en water kan het planten van organische vormen ook bijdragen aan de natuurlijke uitstraling van de tuin. Kies bijvoorbeeld voor planten die een natuurlijke, vloeiende groeiwijze hebben of die op een natuurlijke manier over de rand van een border hangen. Door te werken met organische vormen, kun je een landelijke tuin creëren die een ontspannen en natuurlijke sfeer uitstraalt.

Ruimte

Een van de belangrijkste kenmerken van een landelijke tuin is de ruimte die deze biedt. Een landelijke tuin heeft vaak veel ruimte, wat ervoor zorgt dat planten en bloemen genoeg ruimte hebben om te groeien en te bloeien. Hierdoor voelt de tuin weids en open aan, waardoor je jezelf gemakkelijk kunt verliezen in de natuurlijke schoonheid om je heen.

Het creëren van ruimte in een landelijke tuin kan worden bereikt door het gebruik van diverse elementen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van paden die de tuin doorkruisen en open gebieden die worden gebruikt om te ontspannen en te genieten van het uitzicht. Het toevoegen van een vijver of beekje kan ook helpen bij het creëren van een gevoel van ruimte in de tuin.

Een prachtige ruime landelijke natuurlijke tuin door Admiraal. Tuinvorming | Bron: Maartenadmiraal.nl

Een prachtige ruime landelijke natuurlijke tuin door Admiraal Tuinvorming | Bron: Maartenadmiraal.nl

Zachte kleuren

Zachte kleuren zijn natuurlijk en subtiel, en passen goed bij de natuurlijke omgeving. Door gebruik te maken van zachte kleuren kan een landelijke tuin een gevoel van sereniteit en rust uitstralen.

Zachte kleuren kunnen worden bereikt door het gebruik van planten en bloemen met zachte tinten. Denk bijvoorbeeld aan roze, lichtblauw, lavendel, wit en geel. Deze kleuren zijn subtiel en passen goed bij de rustieke uitstraling van een landelijke tuin. Door het gebruik van zachte kleuren kunnen verschillende planten en bloemen samen een harmonieuze uitstraling hebben.

Nostalgie

Een landelijke tuin straalt vaak een gevoel van nostalgie uit en herinnert aan een tijd waarin het leven simpeler was en mensen dichter bij de natuur stonden. Door het gebruik van oude, vintage en rustieke elementen kan een landelijke tuin een gevoel van nostalgie oproepen en de tuin een authentieke uitstraling geven.

Het gebruik van vintage of antieke elementen kan bijdragen aan de nostalgische sfeer van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan oude tuinbankjes, metalen hekjes en decoratieve elementen zoals vintage gieters en emmers. Door het combineren van deze elementen met natuurlijke materialen zoals hout en steen, kan een nostalgische sfeer worden gecreëerd.

Hier is te zien dat Admiraal Tuinvorming super mooie organische vormen heeft verwerkt in het landelijke tuinontwerp. | Bron: Maartenadmiraal.nl

Hier is te zien dat Admiraal Tuinvorming super mooie organische vormen heeft verwerkt in het landelijke tuinontwerp. | Bron: Maartenadmiraal.nl

Planten en bloemen voor een landelijke tuin

Door te kiezen voor planten die passen bij een landelijke tuin, creëer je een natuurlijke en harmonieuze sfeer in jouw buitenruimte. Let erop dat je planten kiest die passen bij de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht in jouw tuin. Door de juiste planten te kiezen en ze goed te onderhouden, kun je jouw landelijke tuin laten bloeien en groeien tot een oase van rust en schoonheid.

 1. Wilde bloemen: Wilde bloemen zijn perfect voor een landelijke tuin. Denk aan klaprozen, margrieten, viooltjes en kamille. Deze bloemen groeien vaak vanzelf en zijn gemakkelijk te onderhouden.
 2. Lavendel – Lavendel is een kruidachtige plant met prachtige paarse bloemen. Het heeft een heerlijke geur en trekt vlinders en bijen aan.
 3. Ridderspoor – Ridderspoor is een plant met lange bloemstengels en bloemen in verschillende kleuren zoals blauw, paars en roze. Het is een statige plant die goed past in een landelijke tuin.
 4. Vingerhoedskruid – Vingerhoedskruid is een plant met prachtige bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, wit en paars. Het is een plant die goed groeit in de halfschaduw en de volle zon.
 5. Zonnehoed – Zonnehoed is een plant met prachtige bloemen in de kleuren geel, oranje en rood. Het is een plant die goed groeit in de volle zon en trekt vlinders en bijen aan.
 6. Hemelsleutel – Hemelsleutel is een plant met mooie roze of witte pluimen die bloeien in de nazomer. Het is een plant die goed past in een landelijke tuin en gemakkelijk te onderhouden is.
 7. Phlox – Phlox is een plant met mooie bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, paars en wit. Het is een plant die goed groeit in de volle zon en trekt vlinders aan.
 8. Duizendblad – Duizendblad is een plant met mooie bloemen in verschillende tinten, zoals roze, rood en wit. Het is een plant die goed groeit in de volle zon en kan worden gebruikt als bodembedekker.
 9. Bloeiende struiken: Bloeiende struiken zoals hortensia’s, rozen en lavendel passen ook goed in een landelijke tuin. Ze voegen kleur en textuur toe en geven een heerlijke geur af. Lavendel is vooral populair vanwege zijn rustgevende geur en het feit dat het insecten afstoot.
 10. Bomen: Bomen kunnen een prachtige aanvulling zijn op een landelijke tuin. Denk aan fruitbomen zoals appel- en perenbomen en wilgenbomen. Fruitbomen zijn niet alleen mooi, maar produceren ook heerlijk fruit. Wilgenbomen zijn een goede keuze vanwege hun hangende takken die een romantische sfeer creëren.
 11. Grassen: Grassen passen goed in een landelijke tuin vanwege hun natuurlijke uitstraling. Riet, pampasgras en zegge zijn allemaal geschikte opties. Ze voegen textuur en beweging toe aan de tuin en geven een prachtige achtergrond voor andere planten.
 12. Klimplanten: Klimplanten kunnen een mooi accent toevoegen aan een landelijke tuin. Clematis en blauweregen zijn goede opties omdat ze prachtige bloemen produceren en goed klimmen langs hekken, muren en pergola’s.
Van der Waal Tuinen koos in deze landelijke tuin voor grote bloembakken die mooi contrast staan met de ronde vormen van de borders en de weelderige beplanting. | Bron: Vanderwaaltuinen.nl

Van der Waal Tuinen koos in deze landelijke tuin voor grote bloembakken die mooi contrast staan met de ronde vormen van de borders en de weelderige beplanting. | Bron: Vanderwaaltuinen.nl

Landelijke tuin ontwerpen

Het ontwerpen van een landelijke tuin kan een uitdagende taak zijn, vooral als je niet weet waar te beginnen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen bij het ontwerpen van jouw eigen landelijke tuin:

 1. Maak een plattegrond: Begin met het maken van een plattegrond van jouw buitenruimte. Dit kan op papier of digitaal zijn. Markeer belangrijke elementen zoals bomen, struiken, muren, hekken en terrassen. Dit helpt je om de ruimte te visualiseren en om te bepalen waar je de verschillende elementen van jouw landelijke tuin kunt plaatsen.
 2. Kies een kleurenschema: Kies een kleurenschema dat past bij een landelijke tuin. Denk aan zachte en rustgevende kleuren zoals pasteltinten, wit, crème en zachte groentinten. Je kunt ook overwegen om een ​​accentkleur toe te voegen, zoals blauw of roze.
 3. Kies de juiste planten: Kies planten die passen bij jouw persoonlijke stijl en de omgeving waarin je woont. Planten zoals wilde bloemen, bloeiende struiken en bomen zijn allemaal geschikt voor een landelijke tuin. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht en water die de planten nodig hebben en kies planten die passen bij de grondsoort in jouw tuin.
 4. Creëer hoogteverschillen: Hoogteverschillen in de tuin kunnen bijdragen aan de natuurlijke uitstraling van een landelijke tuin. Overweeg om verschillende niveaus te creëren met behulp van bijvoorbeeld plantenbakken, trappen, of hoogteverschillen in de grond.
 5. Maak een focal point: Een focal point is een centraal punt in de tuin waar de ogen naartoe worden getrokken. Dit kan bijvoorbeeld een waterpartij, een sculptuur of een bankje zijn. Het focal point kan de sfeer van de hele tuin bepalen, dus kies iets dat past bij jouw persoonlijke stijl en de sfeer die je wilt creëren.
 6. Overweeg decoratieve elementen: Overweeg om decoratieve elementen toe te voegen aan jouw landelijke tuin, zoals een rustieke bank, een houten poort of een decoratieve vogelhuisje. Deze elementen kunnen een persoonlijk accent toevoegen aan de tuin en bijdragen aan de natuurlijke uitstraling.
 7. Terras: Een terras is een belangrijk onderdeel van een landelijke tuin omdat het de perfecte plek is om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Kies voor natuurlijke materialen zoals houten vlonders of natuursteen tegels. Voeg comfortabele tuinmeubelen toe zoals een loungeset of een schommelstoel.
 8. Pad: Creëer een pad door jouw landelijke tuin om de verschillende delen met elkaar te verbinden. Gebruik natuurlijke materialen zoals kiezelstenen, grind of houtsnippers om het pad te bedekken. Plaats langs het pad enkele decoratieve elementen zoals bloembakken of lantaarnpalen om de sfeer te versterken.
 9. Bloembakken: Bloembakken zijn een geweldige manier om kleur toe te voegen aan jouw landelijke tuin. Kies voor houten of aardewerk bloembakken en vul ze met kleurrijke bloemen of kruiden. Plaats de bloembakken op strategische plaatsen zoals langs het pad of op het terras.
 10. Schutting of haag: Een schutting of haag kan een prachtige achtergrond vormen voor jouw landelijke tuin. Kies voor een natuurlijke haag zoals beuken of liguster, of gebruik een houten schutting met klimplanten zoals klimop.
 11. Waterpartij: Een waterpartij kan een prachtige aanvulling zijn op een landelijke tuin en zorgt voor extra rust en sereniteit. Een vijver met kikkers en vissen of een fontein met kabbelend water kan een centraal punt zijn in jouw tuin.
Deze mooie landelijke tuin met vijver is ontworpen door Van der Waal Tuinen | Bron: Vanderwaaltuinen.nl

Deze mooie landelijke tuin met vijver is ontworpen door Van der Waal Tuinen | Bron: Vanderwaaltuinen.nl

Materialen

Het gebruik van de juiste materialen is essentieel bij het creëren van een prachtige landelijke tuin. Het gebruik van natuurlijke en rustieke materialen kan bijdragen aan de natuurlijke uitstraling van de tuin en zorgen voor een ontspannen sfeer. Van natuursteen tot hout en metaal, er zijn veel materialen die goed passen bij een landelijke tuin. Het gebruik van deze materialen kan helpen bij het creëren van paden, muren, decoratieve elementen en tuinmeubelen die passen bij de sfeer van de tuin.

 1. Natuursteen: Natuursteen is een veelgebruikt materiaal in landelijke tuinen. Denk aan flagstones, kiezelstenen en grote keien die worden gebruikt voor paden, muren en decoratieve elementen. Natuursteen geeft een rustieke uitstraling aan de tuin en past goed bij de natuurlijke omgeving.
 2. Hout: Hout is ook een belangrijk materiaal in een landelijke tuin. Gebruik houten vlonders, schuttingen, pergola’s en tuinmeubelen om een ​​natuurlijke en rustieke sfeer te creëren. Hout kan worden behandeld om veroudering tegen te gaan en de levensduur te verlengen.
 3. Metaal: Metaal is een goed materiaal om te gebruiken voor decoratieve elementen zoals metalen hekjes, windspinners, sculpturen en vogelhuisjes. Kies voor roestig, verweerd metaal om de landelijke sfeer te versterken.
 4. Aardewerk: Aardewerk bloempotten en bloembakken passen goed bij een landelijke tuin en kunnen worden gebruikt om kleur toe te voegen aan de buitenruimte. Kies voor natuurlijke kleuren zoals terracotta of crème.
Van der Waal Tuinen creeerde deze schitterende ruime landelijke tuin met niveauverschil. | Bron: Vanderwaaltuinen.nl

Van der Waal Tuinen creeerde deze schitterende ruime landelijke tuin met niveauverschil. | Bron: Vanderwaaltuinen.nl

Onderhoud

Het creëren van een prachtige landelijke tuin kost veel tijd en moeite, maar het onderhouden ervan kan net zo uitdagend zijn. Het is belangrijk om de tuin in goede staat te houden, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw landelijke tuin er op zijn best uitziet? In deze alinea vind je enkele handige tips voor het onderhoud van jouw landelijke tuin. Van het snoeien van planten tot het beschermen tegen plagen, we bespreken alles wat je moet weten om jouw landelijke tuin in topconditie te houden. Dus haal je tuinhandschoenen tevoorschijn en laten we aan de slag gaan!

 1. Snoei regelmatig: Snoei bomen, struiken en planten regelmatig om hun vorm te behouden en overmatige groei te voorkomen. Dit helpt ook om de gezondheid van de planten te behouden en de bloei te bevorderen.
 2. Water geven: Zorg ervoor dat de planten in jouw landelijke tuin voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig maar niet te nat, anders kan dit leiden tot wortelrot.
 3. Onkruid verwijderen: Verwijder onkruid regelmatig om te voorkomen dat het zich verspreidt en de groei van andere planten verstoort. Dit kan handmatig of met behulp van een onkruidverwijderaar.
 4. Gras maaien: Maai het gras regelmatig om het kort en netjes te houden. Verwijder ook takken, bladeren en ander afval om te voorkomen dat het gras verstikt.
 5. Bescherm tegen plagen: Bescherm de planten in jouw landelijke tuin tegen plagen zoals slakken, bladluizen en rupsen. Dit kan worden gedaan door middel van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals nematoden of door het planten van afweerplanten.
 6. Winterklaar maken: Maak de tuin winterklaar door planten te snoeien, afgevallen bladeren te verwijderen en gevoelige planten te beschermen tegen vorst.

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
11x Moderne tuin ideeën
Mediterrane tuin
Japanse tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.