Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Japanse tuin
Tuin inspiratie

Japanse tuin


Wil je een Japanse tuin inrichten? Leuk! Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden van Japanse tuinen!

Japanse tuinen zijn gecreëerd als ruimtes voor meditatie en reflectie. Wat begon als een ruimte voor de heersende elite van Japan om rust te vinden in de storm van de strijd en oorlog van hun land, is nu meer een manier van leven geworden die diepgeworteld zit in de de cultuur.

De Japanse tuin speelt daarbij een belangrijke rol. In een wereld die snel beweegt en in een leven dat stressvol kan zijn, is het belangrijker dan ooit om een plek te hebben om te kunnen ontspannen. Hoewel een Japanse tuin op verschillende manieren ingericht kan worden, zal het doel veelal hetzelfde zijn – het creëren van je eigen eigen zen oase.

Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een aantal handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden, voor het inrichten van jouw perfecte Japanse tuin.

1. Water

In Japanse tuinen vind je vaak waterpartijen. Dit kan een tuinvijver zijn, maar je kunt ook denken aan een fontein of een leuke waterornament van bamboo. Traditioneel vind je koi karpers in de vijvers, maar deze zijn vrij prijzig. Hierboven vind je een traditionele, asymmetrische Japanse tuin. Je kunt zien hoe er nog onvolkomenheden zijn op de rotskenmerken en struiken. De bomen en met gras begroeide stukjes lijken volkomen natuurlijk en de algemene sfeer van de tuin is bedoeld om een bos weer te geven, niet iets dat door de mens is gemaakt.

japanse tuin vijver

2. Natuurlijk asymmetrisch

In een Japanse tuin vind je vaak elementen met een boog, zoals hieronder gekozen is voor een mooie gebogen houten brug. Een leuke manier om meer dynamiek te creëren in je tuin. Gebogen bruggen zijn meestal gemaakt van hout, gebeitst gekleurd en kunnen donkerder worden gemaakt met rode accenten. Maar zoals je kan zien is een natuurlijke houten brug ook heel mooi.

japanse tuin brug

3. Wabi-Sabi

Prominent aan de Japanse tuin stijl is het element van ‘Wabi-Sabi’. In de Japanse esthetiek betekent dit in feite het accepteren van onvolkomenheden, een rode draad in deze tuinontwerp ideeën!

Door dit element over te nemen, zal je tuin belichamen van eenvoud, robuustheid, bescheidenheid en intimiteit. Je kunt dit zien mooi zien op onderstaande foto, waarbij de eigenaar van de tuin een eenvoudige en ruwe stijl aanneemt – bijna ongeorganiseerd – die gewoon het uitzicht op de stad complimenteert.

japanse tuin wabi-sabi

4. Bamboe

Bamboe kan een cruciaal ontwerpelement zijn voor een Japanse tuin. Bamboe als accentplant of privacyscherm kan zorgen voor een serene flora samen met een prachtig geritsel van bladeren. Het kan worden gebruikt om diepte en privacy te creëren met contrasterende verticale lijnen en weelderig gebladerte. Samen met functie en vorm, kan het helpen om gedachten en ontspanning in de landschap te stimuleren, waardoor het de perfecte Japanse tuinplant is.

japanse tuin bamboo

5. Looppad

Looppaden zijn ook heel typisch in Japanse tuinontwerpen. Ze bestaan meestal uit een stenen pad, grindbedden en touwhekken. Het voordeel is dat het elke tuin kan worden toegepast. Om te beginnen, heb je eerst het grindbed nodig als basis. Daar plaats je vervolgens een paar grote platte stenen op, die als looppad gebruikt kunnen worden.

japanse tuin looppad grind

6. Japans tuinhuisje

Dit soort huisjes komen heel vaak voor in Japanse tuinen, die veel gebruikt worden om te mediteren in de tuin. Maar in jouw eigen Japanse tuin kan je het huisje natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Wat dacht je van een tuinoverkapping, helemaal in Japanse stijl? Of een Japanse schuur voor het opbergen van fietsen en tuinmeubelen?

Japanse tuinhuisjes

6. Mos

Mos biedt een gevoel van ouderdom en rustieke charme. Het ‘Sabi’ -gedeelte van de ‘Wabi-Sabi’ dat we eerder noemden, richt zich op leeftijd en tijd, dus het gebruik van mos in je tuin raakt dat aspect aan.

Mossen kunnen in principe op elk hard oppervlak groeien. Ons advies is, zoals op de foto hieronder, om eerst je grindbed uit te spreiden, voordat je wat grotere rotsen in het midden plaatst en ze met mos bedekt. Mist je mos regelmatig en geef ongeveer twee keer per week water. Vergeet niet gefilterd water te gebruiken!

japanse tuin mos

7. Traditioneel Japans

Hieronder zie je een echte traditionele Japanse tuin. Hierin worden veel van de elementen en functies die in dit artikel worden beschreven, gecombineerd om een authentiek ‘verre oosten’ gevoel te creëren.

De sleutel is, zoals altijd, om iets te creëren dat natuurlijk aanvoelt. Laat je kronkelende loopbrug rond mooie rotsen, dichte struiken en antieke stenen lantaarns stromen om het soort plaats te simuleren waar je mensen tegenkomt die een meditatieve wandeling maken in het oude Japan!

traditionele japanse tuin

8. Stenen lantaarns – pagodes

Als je echt de zen van je Japanse tuin wilt benadrukken, dan mag een traditionele stenen lantaarn, ook wel bekend als pagodes, niet ontbreken. De pagode, wat eigenlijk een tempel is, bestaat uit een slanke toren met meerdere (zeven tot dertien) verdiepingen waarbij elke verdieping een eigen dak heeft. Hoe hoger je gaat, hoe kleiner het dak wordt. Plaats het tussen de planten, die je bijvoorbeeld mooi belicht met tuinspots. Of geeft het een prominente plek in je Japanse tuin.

japanse tuin pegoda

9. Houten bankje

In een Japanse tuin vind je weliswaar veel looppaden, maar het biedt absoluut ook plaats om echt tot rust te komen. Een traditioneel Japans bankje is daarom een echte musthave. Je kunt denken aan een leuk traditioneel houten bankje, wat altijd een goed idee is in een tuin. Maar in traditionele Japanse tuinen kom je regelmatig ook stenen bankjes tegen.

japanse tuin houten bankje

10. Rotsen en stenen

Rotsen en stenen zijn vaste elementen in een echte Japanse tuin. Afhankelijk van de grootte en het silhouet kan een rots een berg, een eiland of een welkom symboliseren (indien geplaatst bij de ingang van een tuin).

Rotsen kunnen ook vijf natuurlijke elementen oproepen, waaronder:

  • Metaal: Reisho-rotsen zijn lage, stevige rotsen die een gevoel van stevigheid uitstralen;
  • Hout: Hoge taido-rotsen worden vaak in groepen gerangschikt met reisho-rotsen;
  • Water: platte, lage shintai-rotsen symboliseren stromend water;
  • Vuur: Rotsen met vormen die vlammen nabootsen, shigyo genaamd, zijn bedoeld om vuur te vertegenwoordigen;
  • Aarde: Stenen die op hun zijkant zijn gedraaid, alsof ze liggen, zijn kikyaku-rotsen die de aarde symboliseren.

japanse tuin rotsen stenen

11. Eenvoudig kleurenpalet

Als je een kleur moet kiezen die essentieel is voor een Japanse tuin, dan is dat groen. Laagjes groen in subtiele varianten zorgen voor een gevoel van rust. Wil je toch iets meer kleur in je tuin hebben? Kies dan voor mooie planten met rode bladeren, die ook niet ongewoon zijn in een traditionele Japanse tuin.

japanse tuin groen

12. Poort

Veel Japanse tuinen hebben poorten die niet bedoeld zijn als fysieke barrières. Ze zijn alleen bedoeld om het gevoel van drempel te verhogen, om van de ene plaats naar de andere te gaan. Een poort kan bezoekers een gevoel van ontdekking geven en een tuin groter maken door deze te verdelen.

Als je het geluk hebt een grote tuin te hebben, probeer dan een poort (of meerdere) te installeren om de ruimte in kleinere delen op te splitsen. Het mooiste is natuurlijk om een echte traditionele Japanse poort te nemen.

japanse tuin poort

Bekijk ook:
Japanse tatami matten in huis
Tuin in Japanse sfeer
36x Tuin ideeën
11x Moderne tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.