Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Tuintegels: tips voor het kiezen, leggen en onderhouden van tuintegels


In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over tuintegels, inclusief tips voor het kiezen van de juiste soorten tuintegels, het leggen van de tegels en het onderhouden van jouw buitenruimte. Of je nu op zoek bent naar betonnen, natuurstenen of keramische tuintegels, hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een duurzame en stijlvolle buitenruimte te creëren. Kijk snel verder!

Ben je op zoek naar een manier om je buitenruimte op te knappen en extra gezellig te maken? Dan zijn tuintegels een geweldige oplossing voor jou! Tuintegels zijn niet alleen stijlvol en duurzaam, maar ze bieden ook een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn tuintegels gemakkelijk te onderhouden en zijn ze bestand tegen alle weersomstandigheden. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en maten, zodat je jouw buitenruimte helemaal naar eigen smaak kunt inrichten. Of je nu op zoek bent naar een modern of juist een klassiek ontwerp, tuintegels bieden talloze mogelijkheden om je buitenruimte om te toveren tot een echte eyecatcher. In dit artikel geven wij alle informatie die je nodig hebt als je tuintegels wilt gebruiken in jouw tuin. Lees snel verder om alles te weten te komen over het kiezen, leggen en onderhouden van tuintegels.

Voordelen

Tuintegels hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals gras. Ten eerste zijn tuintegels veel gemakkelijker te onderhouden dan gras. Je hoeft niet te maaien, niet te bemesten en niet te sproeien, wat veel tijd en moeite bespaart. Daarnaast zijn tuintegels duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden, waardoor ze lang meegaan en niet snel zullen verslijten. Bovendien zijn tuintegels verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten, waardoor je jouw buitenruimte helemaal naar eigen smaak kunt inrichten.

 • Gemakkelijk te onderhouden: In tegenstelling tot gras hoeven tuintegels niet te worden gemaaid, bemest of bewaterd. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar maakt het ook een ideale optie voor mensen met een drukke levensstijl.
 • Duurzaamheid: Tuintegels zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en gaan daarom lang mee. Hierdoor hoeven ze minder vaak te worden vervangen dan bijvoorbeeld gras.
 • Verscheidenheid aan kleuren en maten: Tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen, waardoor je jouw buitenruimte naar eigen smaak kunt ontwerpen en inrichten.
 • Geschikt voor verschillende doeleinden: Tuintegels kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals een terras, een looppad of zelfs een oprit. Hierdoor zijn ze veelzijdig en bieden ze veel mogelijkheden voor het ontwerpen van een buitenruimte.
 • Onderhoudsvriendelijk: Tuintegels zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Hierdoor blijft je buitenruimte er altijd netjes en verzorgd uitzien.
Modern strak tuinontwerp met de Optimum Fiammato 60x60x4 tuintegels. Hier verkrijgbaar.

Modern strak tuinontwerp met de Optimum Fiammato 60x60x4 tuintegels. Hier verkrijgbaar.

Nadelen

Maar naast voordelen, hebben tuintegels ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kunnen tuintegels glad worden als ze nat zijn, wat gevaarlijk kan zijn, vooral als je kinderen hebt. Daarom is het belangrijk om tegels te kiezen met een antislip-afwerking of om een antislipcoating aan te brengen. Daarnaast kunnen tuintegels duurder zijn dan gras, vooral als je kiest voor duurdere materialen zoals natuursteen. Tot slot kunnen tuintegels bijdragen aan de opwarming van de aarde, omdat ze warmte vasthouden en minder goed water doorlaten dan gras. Dit kan bijdragen aan het zogenaamde “hitte-eilandeffect”, waarbij stedelijke gebieden warmer worden dan omliggende gebieden.

 1. Gladheid: Tuintegels kunnen glad worden als ze nat zijn, waardoor het gevaarlijk kan zijn om erop te lopen, vooral als je kinderen hebt. Het is daarom belangrijk om tegels te kiezen met een antislip-afwerking of om een antislipcoating aan te brengen.
 2. Kosten: Tuintegels kunnen duurder zijn dan andere materialen, zoals gras. De kosten variëren afhankelijk van het materiaal, de grootte en de kwaliteit van de tegels. Natuurstenen tegels zijn bijvoorbeeld duurder dan betonnen tegels.
 3. Hitte-eiland effect: Tuintegels kunnen bijdragen aan het zogenaamde “hitte-eilandeffect” in stedelijke gebieden, waarbij steden warmer worden dan omliggende gebieden. Dit komt doordat tuintegels warmte vasthouden en minder water doorlaten dan gras.
 4. Milieueffecten: De productie van tuintegels kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien dragen tuintegels bij aan de verharding van de grond, waardoor minder water kan worden opgenomen en er meer kans is op wateroverlast.

Soorten tuintegels

Als je op zoek bent naar tuintegels, dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten beschikbaar zijn. Elk type tuintegel heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, waardoor het belangrijk is om te weten welk type het beste past bij jouw specifieke behoeften. De meest populaire soorten tuintegels zijn betonnen tuingels, natuurstenen tuintegels en keramische tuintegels:

Betonnen tuintegels

Betonnen tuintegels zijn een populaire en betaalbare optie voor het creëren van een buitenruimte. Betonnen tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en texturen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en stijlvolle optie. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten betonnen tuintegels:

Standaard betonnen tuintegels zijn de meest voorkomende optie vanwege hun betaalbaarheid en eenvoudige ontwerp. Deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, waardoor ze een goede keuze zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een praktische optie zonder veel decoratieve elementen.

Gepolijste betonnen tuintegels bieden een glad en stijlvol oppervlak dat perfect is voor moderne ontwerpen. Gepolijste betonnen tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden een glanzende uitstraling die perfect is voor eigentijdse ontwerpen. Deze tegels zijn echter gevoelig voor krassen en slijtage, wat betekent dat ze meer onderhoud nodig hebben.

Getrommelde betonnen tuintegels bieden een verouderde uitstraling die perfect is voor rustieke ontwerpen. Getrommelde betonnen tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden een unieke textuur die perfect is voor natuurlijke ontwerpen. Deze tegels zijn echter gevoelig voor vlekken en zuren, wat betekent dat ze meer onderhoud nodig hebben.

Betonnen tegels met een houtlook zijn een populaire optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar de uitstraling van houten vloeren zonder het onderhoud. Betonnen tegels met een houtlook zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden een warme uitstraling die perfect is voor natuurlijke ontwerpen.

Het kiezen van betonnen tuintegels kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met factoren als duurzaamheid, onderhoud en stijl, kun je de perfecte optie vinden voor jouw buitenruimte. Of je nu kiest voor standaard betonnen tuintegels, gepolijste betonnen tuintegels, getrommelde betonnen tuintegels of betonnen tegels met een houtlook, betonnen tuintegels bieden een duurzame en betaalbare optie die perfect past bij jouw persoonlijke smaak en behoeften.

 • Materiaal: Betonnen tuintegels worden gemaakt van cement, water, zand en grind. Door de samenstelling van het materiaal zijn ze relatief zwaar en stevig.
 • Prijs: Betonnen tuintegels zijn de meest betaalbare optie voor het bestraten van je buitenruimte. De prijs is afhankelijk van het formaat, de kleur en het ontwerp van de tegels.
 • Beschikbaarheid: Betonnen tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en vormen. Hierdoor heb je veel ontwerpmogelijkheden en kun je je buitenruimte helemaal naar eigen smaak inrichten.
 • Duurzaamheid: Betonnen tuintegels zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals vorst, regen en zonlicht. Hierdoor hoef je ze niet vaak te vervangen en bespaar je op lange termijn geld.
 • Onderhoud: Betonnen tuintegels zijn gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Je kunt ze eenvoudig schoonmaken met water en een mild reinigingsmiddel.
 • Leggen: Betonnen tuintegels zijn relatief gemakkelijk te leggen. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je ze zelf leggen of kun je een professional inhuren voor de installatie.

betonnen tuintegels

Natuurstenen tuintegels

Natuurstenen tuintegels zijn een populaire optie vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en maten, en biedt een unieke uitstraling die perfect is voor buitengebruik. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten natuurstenen tuintegels:

Graniet is een van de meest duurzame soorten natuurstenen tuintegels. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en biedt een glad oppervlak dat perfect is voor buitenactiviteiten. Granieten tuintegels zijn bestand tegen krassen en slijtage, wat ze een goede keuze maakt voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame optie.

Kalksteen is een andere populaire optie vanwege de natuurlijke uitstraling en zachte kleuren. Kalksteen is verkrijgbaar in verschillende texturen en maten, en biedt een warme uitstraling die perfect is voor natuurlijke ontwerpen. Kalksteen is echter gevoeliger voor krassen en slijtage dan graniet, wat betekent dat het meer onderhoud nodig heeft.

Leisteen is een natuurlijke optie voor buitengebruik vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Leisteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en biedt een unieke textuur die perfect is voor moderne ontwerpen. Leisteen tuintegels zijn bestand tegen slijtage en krassen, maar kunnen gevoelig zijn voor vlekken en zuren.

Marmer is een luxe optie voor tuintegels vanwege de elegante uitstraling en hoge kwaliteit. Marmeren tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden een glad oppervlak dat perfect is voor buitenactiviteiten. Marmeren tuintegels zijn echter duurder dan andere natuurstenen opties en kunnen gevoelig zijn voor krassen en vlekken.

Het kiezen van natuurstenen tuintegels kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met factoren als duurzaamheid, onderhoud en stijl, kun je de perfecte optie vinden voor jouw buitenruimte. Of je nu kiest voor graniet, kalksteen, leisteen of marmer, natuurstenen tuintegels bieden een unieke en stijlvolle uitstraling die perfect past bij jouw persoonlijke smaak en behoeften.

 • Uiterlijk: Natuurstenen tuintegels hebben een natuurlijke en unieke uitstraling, die een rustieke sfeer geeft aan je buitenruimte. Natuurstenen tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten steen, zoals graniet, marmer, kalksteen en travertin.
 • Prijs: Natuurstenen tuintegels zijn over het algemeen duurder dan betonnen tuintegels. De prijs is afhankelijk van het type steen en de grootte van de tegels.
 • Duurzaamheid: Natuurstenen tuintegels zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en zijn minder gevoelig voor slijtage dan betonnen tuintegels.
 • Onderhoud: Natuurstenen tuintegels hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken met water en een mild reinigingsmiddel.
 • Leggen: Natuurstenen tuintegels zijn zwaarder dan betonnen tuintegels en moeten daarom met meer zorg worden gelegd. Het is belangrijk om het oppervlak goed voor te bereiden en de tegels op de juiste manier te leggen om te voorkomen dat ze breken of beschadigd raken.
 • Uniek: Natuurstenen tuintegels zijn uniek omdat elk stuk steen een eigen kleur en textuur heeft. Dit geeft je buitenruimte een unieke uitstraling en voegt karakter toe aan je ontwerp.

Natuurstenen tuintegels zijn een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke en unieke uitstraling voor hun buitenruimte. Hoewel ze duurder zijn dan betonnen tuintegels, gaan ze langer mee en hebben ze minder onderhoud nodig. Door de juiste tegels te kiezen en zorgvuldig onderhoud uit te voeren, kun je jouw buitenruimte op een stijlvolle en duurzame manier inrichten met natuurstenen tuintegels.

In deze mooie tuin is er gekozen voor Mustang Black Leisteen tuintegels, afkomstig uit Brazilië. Hier verkrijgbaar.

In deze mooie tuin is er gekozen voor Mustang Black Leisteen tuintegels, afkomstig uit Brazilië. Hier verkrijgbaar.

 

Keramische tuintegels

Keramische tuintegels zijn een populaire optie vanwege hun duurzaamheid, stijl en onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Keramische tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en maten, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een stijlvolle en duurzame optie. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten keramische tuintegels:

Geglazuurde keramische tuintegels bieden een glad oppervlak en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Geglazuurde keramische tuintegels zijn perfect voor moderne ontwerpen en bieden een duurzame optie die bestand is tegen krassen en slijtage. Deze tegels zijn echter minder geschikt voor natte omstandigheden omdat ze glad kunnen worden.

Onglazuurde keramische tuintegels bieden een natuurlijke uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Onglazuurde keramische tuintegels zijn perfect voor rustieke ontwerpen en bieden een duurzame optie die bestand is tegen krassen en slijtage. Deze tegels zijn echter gevoeliger voor vlekken en zuren, wat betekent dat ze meer onderhoud nodig hebben.

Keramische tegels met een houtlook bieden de warme uitstraling van houten vloeren zonder het onderhoud. Keramische tegels met een houtlook zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden een natuurlijke uitstraling die perfect is voor buitenontwerpen.

Keramische tegels met een steenlook bieden de natuurlijke uitstraling van natuursteen zonder de nadelen van gevoeligheid voor krassen, vlekken en zuren. Keramische tegels met een steenlook zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen en bieden een duurzame en onderhoudsvriendelijke optie.

Het kiezen van keramische tuintegels kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met factoren als duurzaamheid, onderhoud en stijl, kun je de perfecte optie vinden voor jouw buitenruimte. Of je nu kiest voor geglazuurde keramische tuintegels, ongeglazuurde keramische tuintegels, keramische tegels met een houtlook of keramische tegels met een steenlook, keramische tuintegels bieden een duurzame en stijlvolle optie die perfect past bij jouw persoonlijke smaak en behoeften.

 1. Uiterlijk: Keramische tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor ze een veelzijdige optie zijn voor het ontwerpen van je buitenruimte. Ze hebben een moderne en strakke uitstraling.
 2. Prijs: Keramische tuintegels zijn duurder dan betonnen tuintegels, maar minder duur dan natuurstenen tuintegels. De prijs is afhankelijk van de grootte, kleur en het ontwerp van de tegels.
 3. Duurzaamheid: Keramische tuintegels zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en zijn minder gevoelig voor slijtage dan betonnen tuintegels.
 4. Onderhoud: Keramische tuintegels hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken met water en een mild reinigingsmiddel.
 5. Leggen: Keramische tuintegels zijn relatief eenvoudig te leggen. Ze zijn lichtgewicht en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd door een professional.
 6. Weerstand: Keramische tuintegels zijn bestand tegen krassen en beschadigingen. Dit maakt ze een goede optie voor gebieden waar veel verkeer is.
Kera Twice van Excluton: een keramische tegel, onverwoestbaar gehecht op gerecycled keramisch materiaal.

Een mooie strakke moderne tuin waar gras gecombineerd is met de Kera Twice van Excluton: een keramische tuintegel die onverwoestbaar isgehecht op gerecycled keramisch materiaal. Hier verkrijgbaar.

Afmeting en vorm

Het kiezen van de juiste afmeting en vorm van tuintegels is van groot belang als je jouw buitenruimte op een stijlvolle en duurzame manier wilt inrichten. Door slim gebruik te maken van verschillende vormen en maten kun je unieke patronen en designs creëren die je tuin een extra dimensie geven. Het kiezen van de juiste tuintegels kan echter een lastige taak zijn. Er zijn zoveel verschillende opties om uit te kiezen, van rechthoekige tegels tot zeshoekige tegels en mozaïektegels:

 • Rechthoekige tegels: Dit zijn de meest voorkomende vorm van tuintegels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn gemakkelijk te leggen.
 • Vierkante tegels: Vierkante tegels worden ook vaak gebruikt in tuintoepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden gecombineerd met rechthoekige tegels om interessante patronen te creëren.
 • Zeshoekige tegels: Zeshoekige tegels zijn een interessante optie voor mensen die op zoek zijn naar een uniek patroon. Ze kunnen in verschillende kleuren en maten worden gevonden.
 • Mozaïektegels: Mozaïektegels zijn kleine tegels die in een patroon worden gelegd om een ​​mozaïek te creëren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen en kunnen worden gebruikt om interessante visuele elementen aan je buitenruimte toe te voegen.
 • Grote tegels: Grote tegels worden steeds populairder in tuintoepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden gebruikt om een ​​eenvoudige en strakke uitstraling aan je buitenruimte te geven.
 • Speciale vormen: Sommige tegels zijn verkrijgbaar in speciale vormen, zoals driehoeken, ruiten en trapeziums. Deze tegels kunnen worden gebruikt om interessante patronen en ontwerpen te creëren.

Het kiezen van de juiste afmeting en vorm van tuintegels is belangrijk om het gewenste effect te bereiken. Het is belangrijk om te overwegen hoe groot je buitenruimte is en hoe je de ruimte wilt gebruiken voordat je beslist welke vorm en afmeting je wilt gebruiken. Door de juiste tegels te kiezen en zorgvuldig onderhoud uit te voeren, kun je jouw buitenruimte op een stijlvolle en duurzame manier inrichten met tuintegels.

Fortress Tiles 30x60x6

Deze tuin is aangelegd met Fortress Tiles 30x60x6, die een volkomen vlakke geborstelde deklaag en een strakke randafwerking hebben. Hier verkrijgbaar.

Tuintegels combineren

Het combineren van tuintegels met andere materialen is een geweldige manier om een unieke en stijlvolle buitenruimte te creëren. Door verschillende texturen en kleuren te combineren, kun je een uniek ontwerp maken dat perfect past bij jouw persoonlijke smaak en stijl. Hieronder bespreken we enkele populaire materialen die je kunt combineren met tuintegels:

Met gras of kunstgras

Gras of kunstgras is een populaire optie voor het combineren met tuintegels. Door een gedeelte van jouw buitenruimte te bedekken met gras of kunstgras, kun je een natuurlijke uitstraling creëren die perfect past bij de strakke lijnen van de tuintegels. Het is ook een geweldige manier om een speelse en levendige sfeer toe te voegen aan jouw buitenruimte.

Met vlonders

Vlonders zijn ook een populaire optie voor het combineren met tuintegels. Door houten vlonders te plaatsen tussen de tuintegels, kun je een warme en gezellige sfeer creëren die perfect past bij een natuurlijke omgeving. Vlonders zijn ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, wat ze een goede keuze maakt voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een praktische optie.

Met grind of kiezelstenen

Grind of kiezelstenen zijn een andere populaire optie voor het combineren met tuintegels. Door grind of kiezelstenen tussen de tuintegels te plaatsen, kun je een unieke textuur en uitstraling creëren die perfect past bij moderne ontwerpen. Grind of kiezelstenen zijn ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, wat ze een goede keuze maakt voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een praktische optie.

tuintegels combineren kunstgras houten vlonders

In deze moderne tuin zijn Optimum Ardesia 60x60x4 tuintegels gecombineerd met kunstgras en een terras met houten vlonders. De tegels zijn hier verkrijgbaar.

Kosten

De kosten van tuintegels zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type tegel, de grootte van de tegels en het leggen ervan. Hieronder bespreken we de gemiddelde kosten voor betonnen tuintegels, natuurstenen tuintegels en keramische tuintegels, inclusief leggen.

 1. Betonnen tuintegels: Betonnen tuintegels zijn de meest betaalbare optie. Gemiddeld kost het leggen van betonnen tuintegels tussen de € 30 en € 50 per m². De prijs van betonnen tuintegels varieert tussen de € 15 en € 30 per m².
 2. Natuurstenen tuintegels: Natuurstenen tuintegels zijn duurder dan betonnen tuintegels. De gemiddelde prijs voor het leggen van natuurstenen tuintegels is tussen de € 50 en € 100 per m². De prijs van natuurstenen tuintegels varieert tussen de € 30 en € 150 per m², afhankelijk van het type steen.
 3. Keramische tuintegels: Keramische tuintegels zijn duurder dan betonnen tuintegels, maar goedkoper dan natuurstenen tuintegels. De gemiddelde prijs voor het leggen van keramische tuintegels is tussen de € 40 en € 70 per m². De prijs van keramische tuintegels varieert tussen de € 20 en € 80 per m².

Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van het leggen van de tegels bij het bepalen van het budget voor je tuintegels. De kosten van het leggen van tuintegels zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je buitenruimte, de moeilijkheidsgraad van het leggen en de ervaring van de professional die de klus uitvoert.

Door rekening te houden met de kosten en zorgvuldig te plannen, kun je een buitenruimte creëren die past bij jouw persoonlijke stijl en smaak. Of je nu kiest voor betonnen tuintegels, natuurstenen tuintegels of keramische tuintegels, door de juiste keuze te maken en zorgvuldig onderhoud uit te voeren, kun je jouw buitenruimte op een stijlvolle en duurzame manier inrichten met tuintegels.

Deze keramische tuintegels geven deze tuin een strakke moderne uitstraling. Hier verkrijgbaar.

Deze keramische tuintegels geven deze tuin een strakke moderne uitstraling. Hier verkrijgbaar.

Zelf tuintegels leggen

Het leggen van tuintegels is een belangrijke taak die veel zorg en aandacht vereist. Als je handig bent en ervaring hebt met het leggen van tegels, dan kun je ervoor kiezen om zelf tuintegels te leggen. Hieronder bespreken we enkele stappen die je kunt volgen om tuintegels zelf te leggen:

 1. Plan je ontwerp: Voordat je begint met het leggen van de tuintegels, is het belangrijk om je ontwerp te plannen. Meet je buitenruimte en teken het ontwerp op papier. Zo weet je precies hoeveel tegels je nodig hebt en waar je ze moet leggen.
 2. Bereid de ondergrond voor: Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en stevig is. Als de ondergrond niet vlak is, kun je dit oplossen door een laagje zand aan te brengen.
 3. Leg de tegels: Begin met het leggen van de eerste rij tegels. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de tegels recht liggen. Leg de volgende rij tegels tegen de eerste rij aan en werk zo naar buiten toe.
 4. Snij de tegels op maat: Als je tegels op maat moet maken, kun je een tegelsnijder gebruiken om ze af te snijden. Zorg ervoor dat je de juiste maat hebt voordat je begint met snijden.
 5. Voeg de tegels: Nadat je alle tegels hebt gelegd, is het tijd om de voegen te vullen met voegmiddel. Gebruik een voegspaan om het voegmiddel gelijkmatig aan te brengen.

Zelf tuintegels leggen kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste tools en kennis kun je deze klus tot een succes maken. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en zorgvuldig te werk te gaan. Als je geen ervaring hebt met het leggen van tuintegels, is het wellicht beter om een professional in te huren om de klus voor je uit te voeren. Op deze manier weet je zeker dat het werk goed wordt gedaan en dat je kunt genieten van een prachtige buitenruimte met perfect gelegde tuintegels.

Onderhoud

Het onderhoud van tuintegels is van groot belang om ervoor te zorgen dat ze er op hun best blijven uitzien en de levensduur van de tegels te verlengen. Hieronder bespreken we enkele tips voor het onderhouden van tuintegels:

 1. Regelmatig vegen: Het is belangrijk om je tuintegels regelmatig te vegen om vuil en bladeren te verwijderen. Hierdoor voorkom je dat vuil zich ophoopt en het oppervlak van de tegels beschadigt.
 2. Reinigen: Naast het vegen van de tuintegels, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Je kunt hiervoor een hogedrukreiniger gebruiken of een speciale tegelreiniger. Let wel op dat je niet te hard reinigt, anders kan dit schade aanbrengen aan de tegels.
 3. Voegen bijwerken: Het is belangrijk om de voegen tussen de tuintegels af en toe bij te werken. Hierdoor voorkom je dat onkruid tussen de tegels groeit en voorkom je dat water onder de tegels sijpelt en de ondergrond aantast.
 4. Bescherming tegen vorst: In de wintermaanden is het belangrijk om je tuintegels te beschermen tegen vorst. Dit kun je doen door ze te bedekken met een afdekzeil of een beschermhoes.
 5. Olievlekken verwijderen: Als er olievlekken op je tuintegels terechtkomen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hiervoor een speciale olieverwijderaar of strooi wat talkpoeder op de vlekken en veeg het weg met een doek.

Het onderhoud van tuintegels is niet moeilijk, maar het vereist wel wat tijd en aandacht. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je jouw tuintegels op een stijlvolle en duurzame manier inrichten en ervan genieten voor vele jaren.

De Kera Twice 60x60x4 cm tegels staan perfect bij de houten meubels in deze tuin.

De Kera Twice 60x60x4 cm tegels staan perfect bij de houten meubels in deze tuin.

Onkruid voorkomen

Onkruid is een veelvoorkomend probleem bij het onderhouden van tuintegels en kan een doorn in het oog zijn voor veel huiseigenaren. Onkruidgroei kan niet alleen het oppervlak van de tuintegels beschadigen, maar kan er ook voor zorgen dat de tuintegels er onverzorgd en lelijk uit gaan zien. Het is daarom belangrijk om onkruidgroei te voorkomen en de tuintegels op een stijlvolle en duurzame manier te onderhouden. Hieronder bespreken we enkele tips om onkruidgroei te voorkomen:

Anti-worteldoek

Een van de beste manieren om onkruidgroei te voorkomen is door gebruik te maken van anti-worteldoek. Dit doek wordt onder de tuintegels geplaatst en voorkomt dat onkruidwortels zich diep kunnen wortelen en doorgroeien naar de oppervlakte. Het anti-worteldoek is verkrijgbaar in verschillende maten en kan gemakkelijk worden aangepast aan de grootte van jouw tuin.

Zand

Een andere manier om onkruidgroei te voorkomen is door zand tussen de voegen van de tuintegels te gebruiken. Zand voorkomt dat onkruidzaadjes zich vestigen in de voegen en voorkomt ook dat water zich ophoopt, wat onkruidgroei kan veroorzaken. Het is echter belangrijk om het zand regelmatig bij te vullen, omdat het na verloop van tijd kan worden weggespoeld door regen of ander vocht.

Onkruidverdelgers

Onkruidverdelgers zijn ook een effectieve manier om onkruidgroei te voorkomen. Er zijn verschillende soorten onkruidverdelgers op de markt die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op tuintegels. Het is echter belangrijk om deze producten met zorg te gebruiken, omdat sommige chemicaliën schadelijk kunnen zijn voor het milieu en voor andere planten in jouw tuin.

Zo snel mogelijk verwijderen

Wat sowieso aan te raden is, is om onkruid met de hand te verwijderen zodra je het ziet groeien tussen de tuintegels. Dit voorkomt dat het zich verspreidt en zich dieper wortelt in de ondergrond. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je het onkruid volledig verwijdert, inclusief de wortels, om te voorkomen dat het snel weer terug groeit.

Anti-worteldoek 60cm x 100 m

Anti-worteldoek 60cm x 100 m – €65,-

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
30x Tuinontwerpen
Voortuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.