Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

warmtepomp voor je huis
Wonen

Een warmtepomp voor je huis: Alles wat je moet weten


Ben je van plan om een warmtepomp te installeren voor je huis? Lees dan dit artikel voor alle informatie die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Ontdek wat een warmtepomp is, hoe het werkt, de voordelen en nadelen en waar je op moet letten bij het kiezen van een warmtepomp.

Stel je eens voor dat je nooit meer afhankelijk hoeft te zijn van fossiele brandstoffen om je huis te verwarmen. Dat je op een duurzame manier je huis kunt verwarmen en ook nog eens geld kunt besparen op je energierekening. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Toch is het mogelijk met een warmtepomp. Een warmtepomp is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over warmtepompen, van de verschillende soorten tot de kosten en subsidies, en van het kiezen van de juiste warmtepomp tot het onderhoud ervan. Lees verder en ontdek waarom een warmtepomp de beste keuze kan zijn voor jouw huis.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om een ruimte te verwarmen. Het werkt volgens het principe van verdamping en condensatie. Het apparaat bevat een koelmiddel dat verdampt bij een lage temperatuur en condenseert bij een hoge temperatuur. Door middel van een compressor wordt het koelmiddel samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt vervolgens gebruikt om water of lucht te verwarmen voor het verwarmingssysteem van je huis.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er lucht-lucht warmtepompen, die warmte uit de buitenlucht halen en deze gebruiken om lucht in huis te verwarmen. Lucht-water warmtepompen halen ook warmte uit de buitenlucht, maar gebruiken deze om water te verwarmen voor de centrale verwarming en warm water in huis. Bodem-water warmtepompen halen warmte uit de bodem en gebruiken deze om water te verwarmen voor het verwarmingssysteem. Grond-water warmtepompen maken gebruik van warmte uit grondwater, wat door middel van een bronpomp wordt opgepompt en gebruikt om water te verwarmen voor de centrale verwarming en warm water in huis.

Een warmtepomp is dus een duurzame manier om je huis te verwarmen, omdat het gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen en hierbij geen CO2-uitstoot veroorzaakt. Daarnaast kan een warmtepomp ook gebruikt worden voor het koelen van je huis in de zomer.

NIBE S1255: de slimme water/water co

NIBE S1255: de slimme water/water co

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt volgens het principe van verdamping en condensatie. Het bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen: een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel.

De verdamper is het onderdeel dat warmte uit de omgeving opneemt. Dit kan zijn uit de buitenlucht, bodem of grondwater, afhankelijk van het type warmtepomp. In de verdamper zit een vloeistof die verdampt bij een lage temperatuur, bijvoorbeeld een koelmiddel zoals R410A of R32.

Vervolgens wordt het gasvormige koelmiddel naar de compressor geleid. De compressor zorgt ervoor dat het gas wordt samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt. Hierbij komt warmte vrij, die vervolgens wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem van je huis.

Daarna gaat het gas naar de condensor, waar het afkoelt en weer vloeibaar wordt. Hierbij komt nog meer warmte vrij, die wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem.

Ten slotte gaat het vloeibare koelmiddel naar het expansieventiel, waar de druk wordt verlaagd en het koelmiddel opnieuw kan verdampen in de verdamper. Dit proces herhaalt zich continu, waardoor er steeds warmte wordt opgenomen uit de omgeving en afgegeven aan het verwarmingssysteem van je huis.

Bij warmtepompen die ook kunnen koelen, wordt het proces omgekeerd. De warmte wordt dan aan de binnenlucht onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven. Hierdoor wordt de binnenlucht gekoeld en wordt het binnenklimaat aangenamer tijdens warme zomerdagen.

Een warmtepomp is dus een efficiënt systeem dat op een duurzame manier warmte kan opwekken voor het verwarmen van je huis. Het gebruikt hiervoor natuurlijke warmtebronnen, waardoor het ook nog eens vriendelijker is voor het milieu dan traditionele verwarmingssystemen die gebruik maken van fossiele brandstoffen.

Voordelen van een warmtepomp

Ben jij op zoek naar een duurzame manier om je huis te verwarmen en tegelijkertijd te besparen op je energierekening? Dan is een warmtepomp misschien wel de oplossing voor jou! Naast de duurzaamheid en de besparing op kosten, biedt een warmtepomp namelijk nog veel meer voordelen. Van een comfortabeler binnenklimaat tot een mogelijkheid tot koelen en een lange levensduur – Lees verder en ontdek waarom een warmtepomp niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee en wooncomfort:

 1. Duurzaamheid – Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Het gebruikt namelijk natuurlijke warmtebronnen zoals de buitenlucht, bodem of grondwater, waardoor er minder CO2-uitstoot is dan bij traditionele verwarmingssystemen die gebruik maken van fossiele brandstoffen.
 2. Besparing op energiekosten – Een warmtepomp kan zorgen voor een flinke besparing op je energiekosten. Het systeem gebruikt namelijk minder energie dan traditionele verwarmingssystemen, omdat het gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen.
 3. Comfortabeler binnenklimaat – Een warmtepomp zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat in huis. Het systeem verwarmt de ruimtes geleidelijk en gelijkmatig, waardoor er geen koude plekken ontstaan en de luchtvochtigheid beter wordt gereguleerd.
 4. Mogelijkheid tot koelen – Sommige warmtepompen kunnen ook gebruikt worden om je huis te koelen tijdens warme zomerdagen. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en is een alternatief voor airconditioning.
 5. Lange levensduur – Een warmtepomp heeft over het algemeen een lange levensduur, tot wel 25 jaar. Het systeem vereist wel regelmatig onderhoud, maar dit kan bijdragen aan een langere levensduur.
 6. Waardestijging van je huis – Het gebruik van een duurzaam verwarmingssysteem kan bijdragen aan een waardestijging van je huis. Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame oplossingen en zijn bereid hier meer voor te betalen.

Nadelen van een warmtepomp

Hoewel een warmtepomp vele voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid, besparing en comfort, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om rekening mee te houden. Van de investeringskosten tot de afhankelijkheid van de buitentemperatuur en mogelijke geluidsoverlast:

 1. Investering – De aanschaf en installatie van een warmtepomp is een investering die hoger kan liggen dan bij traditionele verwarmingssystemen. Dit kan een drempel vormen voor mensen die niet bereid zijn om te investeren in duurzame oplossingen.
 2. Niet geschikt voor alle huizen – Een warmtepomp is niet geschikt voor alle huizen. Zo is bijvoorbeeld een bodem-water warmtepomp alleen geschikt als je beschikt over een grote tuin of perceel waarin een grondboring kan worden gedaan.
 3. Mogelijke geluidsoverlast – Bij sommige warmtepompen kan geluidsoverlast ontstaan, met name bij lucht-lucht warmtepompen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de locatie van de warmtepomp en eventuele geluidsreducerende maatregelen te nemen.
 4. Afhankelijk van de buitentemperatuur – Een warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur om warmte op te nemen uit de omgeving. Bij zeer lage temperaturen kan de efficiëntie van het systeem afnemen en kan een bijverwarmingssysteem nodig zijn.
 5. Onderhoud – Een warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om goed te blijven functioneren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en vereist soms specialistische kennis.
NIBE S2125 is een super stille lucht/water warmtepomp die optimaal comfort in verwarming en koeling biedt terwijl je het buiten nauwelijks hoort.

NIBE S2125 is een super stille lucht/water warmtepomp die optimaal comfort in verwarming en koeling biedt terwijl je het buiten nauwelijks hoort.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Van lucht-lucht warmtepompen tot bodem-water warmtepompen en hybride warmtepompen, er is voor elk huis en elke situatie wel een geschikte warmtepomp te vinden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten warmtepompen:

Lucht-lucht warmtepompen

Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om de lucht in huis te verwarmen. Dit type warmtepomp kan ook gebruikt worden om de lucht te koelen tijdens warme zomerdagen. Lucht-lucht warmtepompen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren, maar zijn minder efficiënt dan andere soorten warmtepompen.

Lucht-water warmtepompen

Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om water te verwarmen voor de centrale verwarming en warm water in huis. Dit type warmtepomp is geschikt voor huizen met radiatoren of vloerverwarming en kan ook gebruikt worden voor het koelen van het huis tijdens warme zomerdagen.

Bodem-water warmtepompen

Bodem-water warmtepompen halen warmte uit de bodem en gebruiken deze om water te verwarmen voor het verwarmingssysteem. Dit type warmtepomp is geschikt voor huizen met vloerverwarming en is zeer efficiënt. De installatie van een bodem-water warmtepomp is echter duurder dan bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp.

Water-water warmtepompen

Een water-water warmtepomp, ook wel bekend als geothermische warmtepomp, haalt warmte uit het grondwater en gebruiken deze om water te verwarmen voor de centrale verwarming en warm water in huis. Dit type warmtepomp is zeer efficiënt, maar vereist wel een bron, zoals een put of meer, waaruit het grondwater kan worden opgepompt.

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp combineert een traditionele gas- of oliegestookte cv-ketel met een warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de verwarming en warm water, terwijl de cv-ketel bijspringt op momenten dat er meer warmte nodig is, bijvoorbeeld op koude winterdagen. Dit type warmtepomp is geschikt voor huizen waarbij de huidige verwarmingsinstallatie nog niet aan vervanging toe is.

Het kiezen van de juiste warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, het type verwarmingssysteem en het beschikbare budget. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en eventueel advies in te winnen bij een specialist.

Is een warmtepomp geschikt voor jouw huis?

Of een warmtepomp geschikt is voor jouw huis hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, het type verwarmingssysteem en de beschikbare warmtebronnen. Hieronder bespreken we enkele aandachtspunten om te bepalen of een warmtepomp geschikt is voor jouw huis.

 1. Type huis – Een warmtepomp is geschikt voor zowel nieuwbouw- als bestaande huizen, maar kan het beste worden geïnstalleerd in een goed geïsoleerd huis. Bij oudere huizen kan het noodzakelijk zijn om extra isolatiemaatregelen te treffen voordat een warmtepomp geïnstalleerd kan worden.
 2. Type verwarmingssysteem – Een warmtepomp is geschikt voor huizen met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Bij traditionele radiatoren is een hogere temperatuur nodig, waardoor het rendement van de warmtepomp afneemt.
 3. Beschikbare warmtebronnen – Het type warmtepomp dat geschikt is voor jouw huis hangt af van de beschikbare warmtebronnen in jouw omgeving. Bijvoorbeeld, als je beschikt over een grote tuin of perceel, dan is een bodem-water warmtepomp wellicht geschikt. Als je woont in een gebied met veel wind, dan kan een hybride warmtepomp met een ventilatorunit geschikt zijn.
 4. Investering – Een warmtepomp is een investering die hoger kan liggen dan bij traditionele verwarmingssystemen. Het is daarom belangrijk om te kijken of de investering op lange termijn wordt terugverdiend door besparing op energiekosten.
 5. Onderhoud – Een warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om goed te blijven functioneren. Het is daarom belangrijk om te kijken of je bereid bent om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren.
Verschillende soorten warmtepompen van Nibe

Verschillende soorten warmtepompen van Nibe

Tips voor het kiezen van de juiste warmtepomp

Het kiezen van de juiste warmtepomp kan lastig zijn, omdat er veel verschillende opties en factoren zijn om rekening mee te houden. Hieronder geven we enkele tips om de juiste warmtepomp te kiezen voor jouw specifieke situatie:

 1. Laat een warmteverliesberekening maken – Laat een warmteverliesberekening maken om te bepalen welke capaciteit jouw warmtepomp nodig heeft om je huis te verwarmen. Een warmteverliesberekening houdt rekening met de isolatie van je huis, het oppervlak en de hoogte van je kamers, het type beglazing en de ligging van je huis.
 2. Kijk naar het COP en rendement – COP staat voor Coefficient of Performance en geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp is. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp. Kijk ook naar het rendement van de warmtepomp om te bepalen hoeveel energie je bespaart ten opzichte van een traditioneel verwarmingssysteem.
 3. Kies het juiste type warmtepomp – Kies het juiste type warmtepomp voor jouw specifieke situatie. Als je beschikt over een grote tuin of perceel, dan is een bodem-water warmtepomp wellicht geschikt. Als je woont in een gebied met veel wind, dan kan een hybride warmtepomp met een ventilatorunit geschikt zijn. Kijk dus goed naar de beschikbare warmtebronnen in jouw omgeving.
 4. Kijk naar het geluidsniveau – Kijk naar het geluidsniveau van de warmtepomp om te bepalen of deze geschikt is voor jouw situatie. Bij sommige warmtepompen kan geluidsoverlast ontstaan, met name bij lucht-lucht warmtepompen.
 5. Laat je adviseren door een specialist – Laat je adviseren door een specialist om te bepalen welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie. Een specialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en kan je ook adviseren over de installatie en het onderhoud van de warmtepomp.

Kosten en subsidies van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van je huis en de installatiekosten. Over het algemeen zijn de kosten van een warmtepomp hoger dan bij traditionele verwarmingssystemen, maar op lange termijn kan een warmtepomp juist besparen op energiekosten.

 • Lucht-water warmtepomp: de kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen tussen de €6.000 en €10.000, inclusief installatiekosten.
 • Bodem-water warmtepomp: de kosten voor een bodem-water warmtepomp liggen tussen de €10.000 en €20.000, inclusief installatiekosten.
 • Hybride warmtepomp: de kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €3.500 en €6.000, inclusief installatiekosten.
 • Water-water warmtepomp: de kosten voor een water-water warmtepomp liggen tussen de €12.000 en €20.000, inclusief installatiekosten.

In Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Hieronder bespreken we enkele subsidies waar je als particulier gebruik van kunt maken:

 1. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) – De ISDE-subsidie is beschikbaar voor particulieren en bedrijven die investeren in duurzame energieoplossingen, waaronder warmtepompen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en de capaciteit, en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Klik hier voor alle voorwaarden.
 2. Energiebespaarlening – Met de energiebespaarlening kan je geld lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder de aanschaf en installatie van een warmtepomp. De lening is beschikbaar tegen een lage rente en kan worden aangevraagd via het Nationaal Energiebespaarfonds.
 3. BTW-teruggave – Als particulier kan je de btw op de aanschaf en installatie van een warmtepomp terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan een aanzienlijk bedrag opleveren en de investeringskosten van de warmtepomp verlagen.
 4. Subsidies van gemeenten en provincies – Sommige gemeenten en provincies bieden ook subsidies aan voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de beschikbare subsidies en de kosten van de warmtepomp om te bepalen of een warmtepomp financieel haalbaar is voor jouw situatie. Laat je eventueel adviseren door een specialist om een goed beeld te krijgen van de investeringskosten en de besparingen op lange termijn.

Een all-electric warmtepomp van Nibe

Een all-electric warmtepomp van Nibe

Het installeren van een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp vereist specialistische kennis en ervaring. Het is daarom belangrijk om een professionele installateur in te schakelen die gespecialiseerd is in het installeren van warmtepompen. Hieronder bespreken we enkele aandachtspunten bij het installeren van een warmtepomp:

 1. Locatie – Bepaal de juiste locatie voor de warmtepomp. De warmtepomp moet worden geplaatst op een goed geventileerde locatie met voldoende ruimte voor de installatie en het onderhoud. De locatie moet ook geschikt zijn voor het plaatsen van de leidingen en de aansluiting op het verwarmingssysteem.
 2. Warmteafgifte – Bepaal de juiste warmteafgifte van de warmtepomp. De warmteafgifte moet worden afgestemd op de capaciteit van de warmtepomp en de warmtebehoefte van je huis. Een warmteverliesberekening kan helpen om de juiste warmteafgifte te bepalen.
 3. Leidingen – Zorg voor de juiste leidingen voor de warmtepomp. De leidingen moeten geschikt zijn voor het transporteren van het koel- en verwarmingsmiddel en moeten goed worden geïsoleerd om energieverlies te voorkomen.
 4. Elektriciteitsaansluiting – Zorg voor de juiste elektriciteitsaansluiting voor de warmtepomp. Een warmtepomp heeft een elektriciteitsaansluiting nodig om te functioneren en het is belangrijk om te zorgen voor een veilige en stabiele aansluiting.
 5. Onderhoud – Een warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om goed te blijven functioneren. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken met de installateur over het onderhoud van de warmtepomp en om eventuele storingen snel te laten verhelpen.

Onderhoud

Een warmtepomp moet regelmatig worden onderhouden om goed te blijven functioneren en de levensduur van de warmtepomp te verlengen. Een warmtepomp is een complex systeem met verschillende onderdelen en kan bij gebrek aan onderhoud minder efficiënt worden, storingen vertonen en uiteindelijk zelfs kapot gaan.

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de warmtepomp gecontroleerd en schoongemaakt. De filters worden vervangen en de koelvloeistof wordt bijgevuld. Ook worden de leidingen gecontroleerd op lekkages en wordt de werking van de warmtepomp getest. Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, kan de warmtepomp efficiënt blijven werken en storingen worden voorkomen.

Het onderhoud van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp en de intensiteit van het gebruik. Over het algemeen wordt geadviseerd om de warmtepomp jaarlijks te laten onderhouden door een specialist. Bij intensiever gebruik kan het nodig zijn om de warmtepomp vaker te laten onderhouden.

Naast periodiek onderhoud is het ook belangrijk om de warmtepomp goed te beschermen tegen vorst en deze tijdig uit te schakelen bij extreem lage temperaturen. Dit kan voorkomen dat de warmtepomp beschadigd raakt en de efficiëntie vermindert.

Kortom, het regelmatig onderhouden van een warmtepomp is belangrijk om deze efficiënt en storingsvrij te laten functioneren en de levensduur te verlengen. Laat je eventueel adviseren door een specialist over het onderhoud van jouw specifieke warmtepomp.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de kwaliteit van de onderdelen en het onderhoud. Over het algemeen gaat een warmtepomp tussen de 15 en 25 jaar mee, afhankelijk van de omstandigheden.

Een belangrijke factor die de levensduur van een warmtepomp beïnvloedt, is het onderhoud. Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, kan de warmtepomp efficiënt blijven werken en storingen worden voorkomen. Ook het gebruik van hoogwaardige materialen en onderdelen kan bijdragen aan een langere levensduur van de warmtepomp.

Daarnaast speelt het type warmtepomp een rol in de levensduur. Een bodem-warmtepomp heeft bijvoorbeeld over het algemeen een langere levensduur dan een lucht-water warmtepomp. Dit komt omdat een bodem-warmtepomp minder afhankelijk is van de buitentemperatuur en daarom minder intensief hoeft te werken.

Tot slot kunnen ook de omgevingsfactoren een rol spelen in de levensduur van een warmtepomp. Zo kan een warmtepomp bijvoorbeeld sneller slijten bij extreme temperaturen of in een corrosieve omgeving.

Het is dus belangrijk om te investeren in een hoogwaardige warmtepomp en regelmatig onderhoud uit te laten voeren om de levensduur van de warmtepomp te verlengen. Laat je eventueel adviseren door een specialist om te bepalen welk type warmtepomp en welk onderhoud nodig is voor jouw specifieke situatie.

Bekijk ook:
Gasloos wonen: zo pak je het aan
5x Tips om duurzaam te wonen
Groene energie? Kies voor energieleverancier met wind- of zonnestroom uit Nederland

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.