Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

trap zwart verven
Klussen

Trap zwart verven


Wil jij jouw trap zwart verven? In plaats van honderden euro’s uit te geven aan een schilder, kan je enorm veel geld besparen door je trap zelf zwart te verven. Met de juiste instructies en materialen is deze klus absoluut niet moeilijk en haalbaar. Lees dus snel verder en ga direct aan de slag!

De meeste mensen die hun trap willen renoveren, denken aan kant en klare trapbekleding. Op zicht niets mee natuurlijk, maar je kan je kan je kan ook heel eenvoudig nieuw leven blazen in je trap door het te verven in een mooie gewenste kleur. – zwart bijvoorbeeld! Zwarte trappen zijn mega populair, en passen bij verschillende interieurstijlen. Een nieuwe zwarte industriële trap laten plaatsen is niet goedkoop. Met een zwart geverfde trap kan je die stoere uitstraling eenvoudig nabootsen. Maar een zwarte trap is niet alleen een goed idee in een industrieel interieur, het kan ook super mooi staan in een strak modern interieur, landelijk interieur of zelfs in een klassiek interieur met sierlijke balustrades, trapleuningen en spijlen.

Op deze pagina vind je een beknopte en praktische handleiding, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw trap eenvoudig zwart kunt verven. Bekijk ook onderstaande video handleiding van Flexa. In de video wordt een onbehandelde houten trap wit geverfd, maar het principe is hetzelfde voor het verven van zwarte trap.

Wat heb je nodig?

 • Kleine verfroller;
 • Platte kwast;
 • Kleine verfbakje;
 • Zachte borstel of stofzuiger
 • Schuurmachine en schuurpapier met korrel 240;
 • Plamuurmes;
 • Verf;
 • Afplaktape;
 • Ontvetter;
 • Houtvuller of houtreparatie;
 • Lakbeschermer.

1. Afplakken

Het is bijna onvermijdelijk dat er verfvlekken komen op ongewenste plekken. Denk bijvoorbeeld aan de muren rondom de trap of de vloer onderaan of bovenaan de trap. Daarom is het belangrijk om die gebieden goed af te plakken. Gebruik hier kwalitatieve tape voor zoals Frog tape, zodat je het na het verven ook eenvoudig en snel kan verwijderen zonder beschadigingen.

trap zwart verven aftapen

2. Ontvetten

Voor een verfklus is het ontvetten een belangrijke stap. Dus ook bij het verven van je trap is het belangrijk om het eerst goed te ontvetten. Daarmee zorg je ervoor dat viezigheid wordt verwijderd, en dat de zwarte verf beter zal gaan hechten. Gebruik bijvoorbeeld de ontvetter van Alabastine en een niet pluizige doek om de volledige trap goed te ontvetten, en droog af met een droge doek.

trap zwart verven ontvetten

3. Repareren

Als je een nieuwe houten trap hebt, kan je deze stap overslaan. Maar als je een oude trap hebt, bestaat er kans dat het beschadigd is met gaten, spleten en scheuren. Dan is het aan te raden om de trap eerst te repareren, zodat je een mooie en strak resultaat krijgt. Voor het opvullen van de onvolkomenheden kan je een houtvuller of Hout Reparatie  gebruiken, die je met behulp van een plamuur mes op de beschadigingen kunt aanbrengen. Lees altijd eerst de instructies goed door op de verpakking, en let vooral op de droogtijd en de volgorde van eventuele meerdere lagen.

trap zwart verven repareren

4. Schuren

Net als het schoonmaken van de trap, is het ook belangrijk om de trap goed te schuren. Ook met het schuren zorg je er namelijk voor dat de verf beter zal hechten op de trap. Het voorkomt afbladderen, maar ook dat de verf minder goed gaat dekken. Je kunt dit handmatig doen met schuurpapier, maar voor deze klus is het snelst en makkelijkst om een elektrische schuurmachine te gebruiken. Je kunt de trap licht opschuren met schuurpapier met korrel 240. Daarna gebruik je een zachte borstel om de trap te ontstoffen. Je zou natuurlijk ook gewoon een stofzuiger gebruiken om alle stof te verwijderen van de trap.

trap zwart verven schuren

5. Grondverf of primer

Voordat je begint met het zwart verven van je trap, begin je eerst met een laag grondverf of primer. Dit zorgt ervoor dat de zwarte verf nóg beter zal hechten op de trap, waardoor de trap langer mooi zwart zal blijven.
 1. Roer de verf goed door met een roerhoutje voor een homogeen kleurresultaat;
 2. Giet wat verf over op een verfbakje;
 3. Werk van boven naar beneden;
 4. Gebruik een borstel voor de randen en niet vlakke opervlakken;
 5. De grote oppervlakken, zoals de treden, is het praktischer en snelller om een kleine verfroller te gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat je steeds in twee richtingen verft. Zet eerst enkele verticale strepen en rol deze horizontaal uit. Op die manier wordt de verf goed verdeelt over de oppervlakken. Rol een laatste keer zachtjes uit in de richting van de houtnerf voor een strak en egaal resultaat.
 6. Als je tijdens het verven nog gebruik moet maken van de trap, sla je bij het verven telkens een trede over.
 7. Laat de grondverf goed drogen.
 8. Hierna schuur je het lichtjes op met schuurpapier 240 en ontstof je het weer met een zachte borstel of stofzuiger.

trap zwart verven grondverf

6. Verven

Nu kan je eindelijk de trap echt zwart verven. We raden aan om meerdere lagen te verven voor een mooi en dekkend resultaat. Breng de eerste laag aan op exact dezelfde manier als de grondverf. De niet geverfde treden kan je eventueel markeren met afplaktape, om te voorkomen dat je per ongeluk op een natte trede stapt.

Laat de eerste zwarte verflaag goed drogen. Daarna schuur je het lichtjes op schuurpapier korrel 240 en ontstof opnieuw.

Breng dan een tweede en laatst zwarte verflaag aan. Doe dit altijd op dezelfde manier – de verf kruisen en eindigen in dezelfde richting. Als de tweede verflaag volledig is aangebracht, verwijder je meteen de afplakte tape. Dan is de verf nog nat en voorkom je beschadigingen.

trap zwart verven eerste laag

7. Beschermingslaag aanbrengen

Een trap wordt dagelijks super vaak gebruikt, waardoor het gevoelig is voor slijtage. Daarom kan het een goed idee om de zwarte verf te beschermen met een beschermingslak. Dit wordt meestal in twee lagen aangebracht. Ook de beschermingslaag kan exact op dezelfde manier aangebracht worden als de grondverf en de zwarte verf. Laat het daarna weer goed drogen voordat je erop gaat lopen.

That’s it. Je zwarte trap is gereed!

Bekijk ook:

Zelf muur stucen!
Het plafond schilderen
15x Zwarte muren
Zwarte kozijnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.