Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

huis inrichten duur hoge inflatie
Geen categorie

Inrichting huis duurder door oplopende inflatie 


De waarde van geld is de afgelopen maanden sterk gedaald; de oplopende inflatie deed z’n intrede. Niet alleen de inflatie nam toe, ook de hypotheekrente steeg. De combinatie van beide factoren maakt het kopen en inrichten van een huis duurder. Het kan invloed hebben op hetgeen je maximaal kunt lenen bij het afsluiten van een hypotheek. De online tools van de hypotheek winkel helpen je antwoord te krijgen op de vraag: hoeveel kan ik lenen als ik nu een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning? Bij een ouder huis of een nieuwbouwwoning combineert men de hypotheek voor de aankoop van het pand vaak met een bouwdepot. Het voordeel van zo’n bouwdepot is dat je budget hebt voor de inrichting van de badkamer of bijvoorbeeld keuken. Je hoeft dit vooraf niet volledig uit eigen zak te betalen.

Meubels de afgelopen maanden fors duurder geworden

Bij het inrichten van een woning dien je rekening te houden met het gegeven, dat onder meer meubels aanzienlijk duurder zijn geworden. Na het snelle herstel van de economie na de uitbraak van de pandemie, is de vraag naar diverse producten flink gestegen. Meubels, maar ook complete keukens en badkamers zijn daar voorbeelden van. Het maakt dat bedrijven de oplopende vraag nauwelijks nog aankunnen en hun prijzen verhogen. Verschillende factoren spelen hier een rol in. Denk aan tekorten aan essentiële materialen, lange levertijden vanuit Aziatische landen en een tekort aan personeel.

Ook de toegenomen energieprijzen spelen een rol. Het maakt dat de kosten voor bedrijven oplopen, die dit vervolgens verwerken in de prijzen van de aangeboden producten.

Hypotheekrente loopt mogelijk verder op

Naast het feit dat de inflatie meubels en andere elementen in de inrichting van woningen duurder maakt, doet ook de oplopende hypotheekrente een duit in het zakje. Een toenemende hypotheekrente maakt dat de maandlasten voor de woningzoekende groeien bij de aankoop van een woning. Er moet immers een groter bedrag aan rente betaald worden over de afgesloten hypotheek. Bij een hypotheek ter waarde van 100% de woningwaarde kan dit al snel een verschil van enkele honderden euro’s per maand opleveren ten opzichte van begin dit jaar. De verwachting is dat de hypotheekrente de komende periode verder toe zal nemen.

De oplopende maandlasten maken dat hypotheekverstrekkers minder snel bereid zullen zijn een hoge hypotheek aan de woningzoekende aan te bieden; de huidige maximale hypotheek ligt lager dan begin dit jaar. Het risico dat de hypotheek niet meer volledig afbetaald kan worden neemt immers toe voor de hypotheekverstrekker.

Bekijk ook:
Een huis kopen of huren? Bekijk de voordelen en nadelen van beide opties!
Hoera, samenwonen! Matcht jullie smaak?
Je huis verbouwen? Zo regel je een financiering

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.