Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

schuurwoningen
Wooninspiratie

Schuurwoningen: praktische tips, ideeën en inspiratievoorbeelden om je droomhuis te bouwen


Wil je een schuurwoning bouwen of prefab woning kopen? Lees dan dit artikel vol praktische tips, ideeën en inspiratievoorbeelden om je droomhuis te realiseren.

Ben je op zoek naar een unieke en moderne woning die naadloos past bij het landelijke landschap? Dan is een schuurwoning wellicht iets voor jou! Schuurwoningen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een woning die niet alleen mooi is, maar ook duurzaam en functioneel.

Met hun rechthoekige vorm, hoge plafonds en grote ramen zijn schuurwoningen een prachtige aanvulling op het landelijke landschap. In dit artikel delen we praktische tips, ideeën en inspiratievoorbeelden om jouw droomhuis te realiseren. Van belangrijke aandachtspunten bij het ontwerp en de bouw van schuurwoningen tot tips voor het bouwen van een schuurwoning, we hebben alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan!

Wat zijn schuurwoningen?

Schuurwoningen zijn een relatief nieuw type woning dat zich kenmerkt door een ontwerp dat lijkt op dat van een traditionele schuur, met een rechthoekige vorm, hoge plafonds en grote ramen. In tegenstelling tot een traditionele schuur is een schuurwoning echter ontworpen als een woonruimte, met een comfortabele en moderne inrichting.

Schuurwoningen worden vaak gebouwd in landelijke gebieden waar ze naadloos opgaan in het omringende landschap. Het gebruik van duurzame materialen zoals hout en staal geeft schuurwoningen een natuurlijke uitstraling, terwijl grote ramen ervoor zorgen dat er veel natuurlijk licht binnenkomt en het gevoel van ruimte vergroot wordt.

Een schuurwoning kan qua grootte variëren van klein en gezellig tot groot en ruim, afhankelijk van de behoeften van de bewoners. Het ontwerp van de schuurwoning is vaak gericht op maximale functionaliteit, waarbij de ruimte optimaal benut wordt.

Of je nu op zoek bent naar een rustiek toevluchtsoord of een modern en duurzaam huis, een schuurwoning kan een uitstekende keuze zijn. Het ontwerp en de indeling van een schuurwoning bieden veel mogelijkheden voor creativiteit en personalisatie, waardoor het mogelijk is om een woning te creëren die perfect past bij jouw stijl en behoeften.

Deze super mooie schuurwoning is gerealiseerd door finnhouse, en kenmerkt zich met een geweldige rietgedekte kap, zwarte gepotdekselde geveldelen, en grote raampartijen. | Bron: Finnhouse.nl

Deze super mooie schuurwoning is gerealiseerd door finnhouse, en kenmerkt zich met een geweldige rietgedekte kap, zwarte gepotdekselde geveldelen, en grote raampartijen. | Bron: Finnhouse.nl

En zo ziet het modern landelijke interieur eruit, met onder andere een hangende haard, houten trap en strakke witte muren. | Bron: Finnhouse.nl

En zo ziet het modern landelijke interieur eruit, met onder andere een hangende haard, houten trap en strakke witte muren. | Bron: Finnhouse.nl

Waarom kiezen voor een schuurwoning?

Als je op zoek bent naar een unieke en duurzame woning die perfect past bij het landelijke landschap, dan is een schuurwoning misschien wel de perfecte keuze voor jou. Schuurwoningen bieden talloze voordelen ten opzichte van traditionele woningen, waardoor steeds meer mensen ervoor kiezen om een schuurwoning te bouwen:

 • Uniek en aantrekkelijk ontwerp: Het ontwerp van schuurwoningen is uniek en aantrekkelijk. Door het gebruik van duurzame materialen en grote ramen hebben schuurwoningen een natuurlijke uitstraling die perfect past bij het landelijke landschap.
 • Duurzaamheid: Schuurwoningen zijn vaak gebouwd met duurzame materialen zoals hout en staal, waardoor ze milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Bovendien zijn schuurwoningen vaak zo ontworpen dat ze natuurlijk licht en warmte benutten, waardoor je energiekosten bespaart.
 • Flexibiliteit in indeling: Schuurwoningen bieden veel flexibiliteit als het gaat om de indeling. Doordat de ruimte in een schuurwoning optimaal wordt benut, kun je de ruimte gemakkelijk aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Of je nu op zoek bent naar een open plattegrond of juist een indeling met aparte kamers, een schuurwoning biedt tal van mogelijkheden.
 • Ruimtelijk gevoel: Door de hoge plafonds en grote ramen in schuurwoningen, voelt de ruimte vaak groter aan dan deze in werkelijkheid is. Hierdoor is een schuurwoning een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een ruimtelijk gevoel in hun woning.
 • Mogelijkheid tot personalisatie: Schuurwoningen bieden veel mogelijkheden voor personalisatie en creativiteit. Doordat schuurwoningen vaak op maat worden gebouwd, kun je het ontwerp aanpassen aan jouw specifieke wensen en behoeften.
 • Integratie met buitenleven: Schuurwoningen kunnen ontworpen worden met veel aandacht voor de integratie met de buitenomgeving. Zo kun je bijvoorbeeld grote glazen deuren of schuifpuien plaatsen die openen naar een patio of terras, waardoor je binnen en buiten naadloos met elkaar kunt verbinden.
Bij TAATS vonden we deze mooie moderne schuurwoning, gekenmerkt door strakke lijnen, eenvoudige vormen, grote glazen ramen, bruin gebeitste geveldelen, en een mooie veranda. | Bron: Taats.nl

Bij TAATS vonden we deze mooie moderne schuurwoning, gekenmerkt door strakke lijnen, eenvoudige vormen, grote glazen ramen, bruin gebeitste geveldelen, en een mooie veranda. | Bron: Taats.nl

Wat is een prefab schuurwoning?

Een prefab schuurwoning is een schuurwoning die in de fabriek wordt geproduceerd en daarna op de bouwplaats in elkaar wordt gezet. Het grote voordeel van een prefab schuurwoning is dat het bouwproces sneller en efficiënter verloopt dan bij een traditioneel gebouwde woning. Omdat de meeste onderdelen van de woning al in de fabriek zijn gemaakt, is er minder bouwtijd nodig en zijn er minder arbeidskosten. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Prefab schuurwoningen zijn ook zeer flexibel in ontwerp en kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen van de eigenaar. Omdat de onderdelen in de fabriek worden geproduceerd, kunnen de verschillende elementen gemakkelijk worden aangepast en gecombineerd. Hierdoor is het mogelijk om een unieke en persoonlijke schuurwoning te creëren.

Een ander voordeel van een prefab schuurwoning is dat deze energiezuiniger kan zijn dan traditioneel gebouwde woningen. Omdat de onderdelen van de woning in de fabriek worden geproduceerd, kan de isolatie en luchtdichtheid nauwkeuriger worden afgesteld en is er minder warmteverlies. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Ten slotte is een prefab schuurwoning ook duurzaam. Omdat de meeste onderdelen in de fabriek worden geproduceerd, is er minder afval en minder transport nodig. Bovendien worden veel prefab woningen geproduceerd met duurzame en recyclebare materialen.

Al met al kan een prefab schuurwoning een uitstekende optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een efficiënt, flexibel en duurzaam alternatief voor traditionele bouwmethoden.

Deze prachtige schuurwoning van TAATS, heeft een rechthoekige plattegrond, waardoor de woonvertrekken om de binnen patio zijn gelegd, die ook aan de tuin grenst, zodat het ook als veranda fungeert. Het heeft ook een groen sedumdak met vetplatjes. | Bron: Taats.nl

Deze prachtige schuurwoning van TAATS, heeft een rechthoekige plattegrond, waardoor de woonvertrekken om de binnen patio zijn gelegd, die ook aan de tuin grenst, zodat het ook als veranda fungeert. Het heeft ook een groen sedumdak met vetplatjes. | Bron: Taats.nl

Wat kost een schuurwoning?

Bij het bouwen van een schuurwoning zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste factoren op een rijtje gezet:

 1. Grootte van de woning: Net als bij elke andere woning, heeft de grootte van de schuurwoning een grote invloed op de uiteindelijke kosten. Hoe groter de woning, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de bouwkosten zullen zijn.
 2. Materialen: De keuze van materialen kan ook van invloed zijn op de kosten van een schuurwoning. Natuurlijke en duurzame materialen, zoals hout en baksteen, zijn vaak duurder dan synthetische materialen, zoals kunststof en aluminium.
 3. Locatie: De locatie van de bouwplaats kan ook van invloed zijn op de kosten. Het kan bijvoorbeeld duurder zijn om te bouwen op een afgelegen locatie waar weinig voorzieningen zijn.
 4. Afwerking: De afwerking van de woning, zoals de keuze van vloeren, verlichting en meubels, kan ook een grote invloed hebben op de uiteindelijke kosten.

Over het algemeen kunnen schuurwoningen variëren in prijs van €150.000 tot €500.000 of meer, afhankelijk van de grootte, materialen en afwerking die je kiest. Het is belangrijk om vooraf een duidelijk budget vast te stellen en ervoor te zorgen dat je alle kosten meeneemt in je budgetplanning. Zo voorkom je verrassingen en kun je optimaal genieten van jouw schuurwoning.

De traditionele schuurwoning met Keramische dakpannenBoston van Concrete Home heeft een vanafprijs van € 331.640,- | Bron: Concretohome.nl

De traditionele schuurwoning met Keramische dakpannen
Boston van Concrete Home heeft een vanafprijs van € 331.640,- | Bron: Concretohome.nl

Waar moet je opletten bij het bouwen van een schuurwoning?

Een schuurwoning is een unieke en prachtige woningstijl die perfect past bij liefhebbers van een landelijke, natuurlijke uitstraling. Het ontwerpen en bouwen van een schuurwoning vergt echter wel enige planning en overweging. Bij het ontwerp en de bouw van een schuurwoning zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. In deze alinea zullen we deze aandachtspunten bespreken, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt gaan met het ontwerpen en bouwen van jouw droomwoning.

 • Functie en indeling: Voordat je begint met het ontwerp van je schuurwoning, is het belangrijk om goed na te denken over de functie en indeling van de woning. Schuurwoningen zijn over het algemeen open en luchtig, met hoge plafonds en grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten. Het is belangrijk om de ruimtes in de woning goed te plannen en de functies ervan te bepalen om ervoor te zorgen dat de woning zowel praktisch als comfortabel is.
 • Materialen: Een ander belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp en de bouw van schuurwoningen is de keuze van materialen. Schuurwoningen zijn vaak gebouwd van duurzame en natuurlijke materialen, zoals hout en steen. Het is belangrijk om materialen te kiezen die passen bij het landelijke karakter van de woning, maar ook duurzaam en onderhoudsarm zijn.
 • Energiezuinigheid: Schuurwoningen zijn van nature al vrij energiezuinig vanwege hun ontwerp met hoge plafonds en grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten. Om nog meer energie te besparen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor extra isolatie, zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen. Het is belangrijk om al bij het ontwerp rekening te houden met energiezuinigheid om op de lange termijn kosten te besparen en het milieu te sparen.
 • Vergunningen en regelgeving: Bij het bouwen van een schuurwoning is het belangrijk om te voldoen aan de vergunningen en regelgeving van jouw gemeente. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen en moet er rekening worden gehouden met bepaalde bouwvoorschriften en -eisen.

Door deze belangrijke aandachtspunten in het ontwerp en de bouw van jouw schuurwoning te overwegen, kun je ervoor zorgen dat jouw woning niet alleen mooi en functioneel is, maar ook duurzaam en energiezuinig.

Aessen Realiseerde deze mooie moderne schuurwoning, waarvan het ontwerp een eigentijdse vertaling is van een Drentse boerderij, gekenmerkt door een laag doorgezette zadeldak met zogenaamde wolfseinden boven de voor- en achtergevel. | Bron: Aessen.nl

Aessen Realiseerde deze mooie moderne schuurwoning, waarvan het ontwerp een eigentijdse vertaling is van een Drentse boerderij, gekenmerkt door een laag doorgezette zadeldak met zogenaamde wolfseinden boven de voor- en achtergevel. | Bron: Aessen.nl

Bekijk ook:
20x Containerwoningen
Tiny House

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.